Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. május 26. 15:21 - politologus

Hagymát is hagymával, centralizmust centralizmussal

Néhány napja a tévében nyilatkozott Gémesi György a kormány tervezett önkormányzati reformjával kapcsolatban, és elmondta, hogy ez a kormány mindent csak centralizálni akar, meg sem nézi, hogy a központosítani kívánt funkció amúgy jól működik-e helyben.
 
Tudniillik attól, hogy valami szerte az országban nem működik jól alsóbb, pl. helyi szinten, még nem biztos, hogy centralizálással jobban fog.
 
Ahogyan Kabos a Hyppolitban még a hagymát is hagymával akarta enni, úgy a Fidesz és kormánya a centralizmust is centralizmussal akarja falni, bekebelezni az egészet. 
Hát ennyire sokáig kellett éhezniük?
 
 
Egy kutatásból pár évvel ezelőtt kiderült, hogy a magyarok abszolút nem tartják az állam részének a helyi önkormányzatot, hanem azt mintegy az állammal szemben álló egységként határozzák meg. Ez amolyan kis kuruckodás, láttuk is az akciókat "a mi iskolánk", "a mi kórházunk" címszó alatt, amikor az állam beavatkozni készült. Ilyen adottságok mellett mégiscsak meg kellene vizsgálni, hogy egyes közszolgáltatásoknál az alsóbb szintű szervezésben rejlik-e a hiba, vagy magában a dologban, aztán meg lehet hallgatni az érintetteket, meg vitatkozni, megoldást keresni. Az igazságot ugyanis nem olyan egyszerű centralizálni.
 
Attól is tartok, hogy a nagy centralizációs dübörgésben a kormányoldal félreérti saját felhatalmazását, keveri létének eredetét cselekvései céljával. A kétharmados kormánytöbbség biztos jele annak, hogy az emberek változtatni szerettek volna ezen az országon, és ennek centrumába a Fideszt helyezték. De hogy ennek a Fidesznek éppen centralizálással kell minden esetben eljárnia, jóval vitathatóbb. Nyugodtan ideérthetjük az önkormányzati elven működő testületek, mint az MNB monetáris tanácsa és az Alkotmánybíróság felé irányuló centralizációs törekvéseket is.
 
Visszatérve a zabálásra nem árt megjegyezni, hogy a sok hagymától minimum kétfelé bűzlik az ember, ami társaságban hosszabb távon mindkét félnek kényelmetlen.


Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr752934341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása