Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. július 28. 14:42 - politologus

Nem mindent apámról

Pár éve elhunyt apámnak születésnapja volt a minap, ilyenkor mindig jobban hiányoznak a vele folytatott beszélgetések, viszont nagyjából ezzel egyidőben a vonaton egy hasonló korú, de még mindig nagyon aktív úrral beszélgethettem. Mi több, ismerték egymást apámmal, egy helyen is dolgoztak. A jelenlegi politika és a múlt megértéséhez ezek a beszélgetések nélkülözhetetlenek.

A politika iránti érdeklődésemet is apámtól örököltem. Együtt néztük a rendszerváltástól az országgyűlési közvetítéseket és minden más politikai műsort, s egymásnak adogattuk az éppen aktuális és ütős politikai újságcikkeket. Az egész család ugyanilyen politikus mindkét ágon. Volt itt múlt rendesen, akadt buzgó katolikus és párttag, párttitkár és ötvenhatos hős egyaránt. Apám gondolkodását is ez utóbbi érintette meg leginkább: diákként ott volt a 1956-os pesti eseményeken, ennek megítélésén vitatkozott legtöbbet a család rendszerhűbb részével.

Emlékszem, hogy apám alapos tájékozódás és gondolkodás után milyen okosan tudta megítélni a politikai eseményeket, Őszöd kapcsán úgy vélekedett például, hogy Gyurcsánynak vagy le kell mondania, vagy az egész MSZP-nek kibeszélés nélkül fel kell zárkóznia mögötte, más normális út nincs (mint tudjuk, egyik sem történt meg, a magyar politikában ritkák a normális megoldások). Keményen ítélt meg politikusokat, a legjobban Szekerest, Nagy Sándort, Kónyát és Torgyánt utálta, és kedvelte Kunczét, Isépyt, Csapodyt, és baloldalisága ellenére elismerte és méltányolta Orbán meggyőző erejét vagy Bogár László parlamenti teljesítményét. S ugyanígy volt a pártokkal is, elsősorban a szószegést és a megegyezések felrúgását büntette, a Fideszről pedig azt tartotta, hogy azok bármire képesek a hatalomért. Ezen vesztünk össze leggyakrabban.

Az idősebb emberekkel beszélgetve kaphatunk képet a múlt rendszer ellentmondásosságáról. Nekem ebből a kulturális vonulat a kedvencem. A szocializmusban csak nagy késéssel és szűrve engedték be az új nyugati kulturális termékeket, viszont könnyen elérhetővé tették a korábbi hazaiakat. Állítani merem, hogy akkor sokkal több magaskultúra jutott el fiatalokhoz és idősekhez egyaránt, mint ma, hogy a magyar és világirodalom klasszikusait nemcsak porfogónak használták, hanem olvasták is. Óva inteném az idősebbeket szidalmazókat, a nyuggerezőket, a komcsizókat: nagy valószínűséggel egy mai nyugdíjas jobban ismeri és érti a nemzeti kultúrát, mint egy magyarságát fennhangon hirdető radikális-jobbos fiatal. Meg sem merem becsülni, hogy mennyit olvastak a szüleim és a nagybácsik, nagynénik, ők a politikai machinációkat is Mikszáthtól és Móricztól tanulták. 

Megfigyelésem szerint a idősebbek által a múlt rendszerről leggyakrabban emlegetett érték a biztonság szokott lenni, a tervezhető jövő. Ha odafigyelünk, kihallhatjuk szavaikból az aktivitás, a munka szeretetét is. Ezt mondta az írás elején említett úr is, ezt látni, amikor Kőhalmi Zoltán egyik fellépésén ezt idézi apjától: "én leginkább a vasútnál dolgoztam", valójában ez áll a Fidesz-fiúkra mondott "életükben még nem dolgoztak" bírálatok hátterében, és ezt a munkaszeretetet láttam szüleimtől is. A mai aktívakkal beszélgetve meg az derül ki, hogy szerintük most kevesebben dolgoznak, de sokat és nagy nyomás alatt. Amikor Orbán Viktor a "munka alapú gazdaságról" beszél, jól érzi, hogy itt ér össze e két korosztály értékrendje és tapasztalata, a munka becsületének emlegetése politikai oldaltól függetlenül ízlik e két generációnak.

Annyira sokan várják, hogy a politika is ilyen dolgos legyen: a helyi pártszervezetek mutyi helyett alkossanak és szervezzenek, a képviselők gyűjtsenek tapasztalatot és legyenek ott az üléseken, a gazdasági miniszterek mélyedjenek el a közgazdaságtanban, a miniszterelnökök meg olvassanak külföldi sajtót is. 

Nemcsak szövegalkotási fordulat, tényleg elgondolkodtam rajta több politikai történés kapcsán, hogy na erre mit mondana apám. Azt hiszem, nem fogná vissza magát, politikai véleményben sohasem tette és tenné, ezért irigyeltem mindig is a legjobban.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

173 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr693107208

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Férfias kihívások egy nőies kultúrában 2011.07.30. 14:55:01

 A Globe és a később Hoffstede kutatásai komoly tükröt tartottak a világnak egy 61 országban lezajló kutatás sorozattal. Számos ponton hasznos kultúra összehasonlító szempontokat mértek be IBM cégek stábjainak attitűd vizsgálataival. Számomra ez f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 20:31:51

@venszivar: Egyrészt senki nem halt éhen tudtommal. Szerintem leginkább minőségi éhezésről beszélhetünk. Azaz nem tud mindenki egészséges ételeket biztosítani a gyermekének.

Nehéz erre a problémára megoldást találni. A kommunizmus se megoldás. Lásd Kína vagy Oroszok. A lakosság nagyobb része éhezik mint nálunk. De említhetném a Románokat, Olaszokat is. Ott is nagyobb szerintem az éhezők aránya.

A megoldás a gazdaság felpörgetése, munkahelyteremtés.

snakekiller23 2011.07.29. 20:31:52

Nem tudom mire alapozva állítják egyesek, hogy az oktatást a rendszerváltás után sikerült "szétverni". Rontani sikerült rajta rengeteget, nem tagadom, de a közoktatás elég régóta rohadt széjjel. A tanerő kontraszelekciója azóta folyamatos, hogy egy ilyen csóró ország az érettségit meg a szakképzést pár év alatt kevesek kiváltságából kb. univerzálissá tette. Nem hiszem, hogy ne volna erről kb. mindenkinek néhány horrorisztikus sztorija azokból az időkból. A felsőoktatás valóban tartotta valamennyire a színvonalat, bár azért sokat ártott a nemzetközi elszigeteltség meg az ideológiai egyoldalúság, ez bizonyos területeken (közgazdaságtan, humán tudományok egy része, még egyes mérnöi szakok is) ma is szembeötlő.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 20:41:28

@snakekiller23: A szétverés alatt azt értem, hogy koncepciótlanul szétszabdalták a korosztályokat.
8+4-ből lett 4+8, 6+6, és maradt a 8+4.
Az átjárás szinte lehetetlen egyikből a másikba. A szülőknek fogalmuk nincs mikor érdemes a gyereket átpakolni, mit fognak tanulni. Nincs egységes tanterv.
Összevisszaság van.

Elötte lehet, hogy romlott a színvonal, (bár én ezt is kétlem) de tudta az ember, hogy mit kell a gyerekének tanulnia, mikor milyen lehetőségei vannak.

venszivar 2011.07.29. 20:44:51

@Trompf: " A megoldás a gazdaság felpörgetése,munkahelyteremtés".
CSAK NEEEEM?! te vagy az vikkttóór? (a Trompf "csak"....)
JÓ nem próbálok humorizálni,mert van mivel egyetértek,de nem igazán sok.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 20:49:35

@venszivar: A gazdaság felpörgetése, és munkahelyteremtés, az rendszerváltás óta programja minden pártnak.
És egyik sem tett ezügyben semmit, vagy alig valamit.

Bővebb információkat, hogy mikor melyik kormány mit tett, meg lehet nézni grafikonokon teszem azt.
Itt nem szertnék aktuálpolitikát bele vinni.

snakekiller23 2011.07.29. 20:50:48

@Trompf:

Az önmagában nem volna baj, hogy a rendszerben van rugalmasság és képes alkalmazkodni a különböző igényű gyerekekhez (aki már óvodában tudott olvasni annak valsz. nem ugyanaz a tanterv ideális mint akinek ez másodikban fog csak sikerülni). Az összevisszaság és a szervezetlenség, az állandósult reformdüh viszont a gyakorlatban komoly gond, tanusíthatom.

Amúgy a legjobb tanterv sem javít sokat az erőforráshiányon és a tanerő színvonalán, az meg nem újszerű probléma.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.29. 20:56:13

@Trompf:
Túrót ez a megoldás !!
Hova pörgeted a gazdaságot?
Ha megnézed a tendenciákat(közgazdász-történészként én megtettem) észreveheted, hogy a folyamatos növekedési kényszer egy zsákutca és mivel végesek a lehetőségek, nem lesz más kiút,mint a pörgési sebesség fokozása: azaz nem évente "kell" majd lecserélned a telefonodat, hanem 10, majd 9, később pedig 6 havonta. Ha nem teszed meg, megteszik helyetted a gyárak: ilyen élettartamú cuccokat fognak gyártani, hogy legyen piacuk az év végén is.
Nem ez a megoldás.
Nyilván nem is a "pure capitalism", vagy a komnuniszmus, hanem valami egyveleg. Érdekes tény, hogy míg a hidegháború alatt a nyugati társadalmakban "felpörgött" a gazdaság és megszilárdult a fogyasztói társadalom, addig keleten az volt az érték, hogy tartós cuccokat gyártottak, és az emberek (igaz pénzszűke miatt is) maguk ezermesterkedtek otthon. ez egyenes hozadéka annak, hogy keleten nem fogyasztói, hanem "szinten tartói" társadalom alakult ki.
Ha megnézed, ez az emberek szellemi képességeit is jobban karban tartotta, mint az "elpuhult" kapitalistáknál, ugyanis nyugaton ha elromlott a csap, hívtak szerelőt. Keleten megberhelte az Apa és ha nem értett hozzá, hát rá volt kényszerítve, hogy megtanulja.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 21:06:54

@ideologia: Akár hiszed akár nem, én is az egyveleg híve vagyok.

Egyveleg alatt azt is értem, hogy mindenkinek legyen munkája.

Nem pont a közmunkaprogramra gondolok de valami hasonlóra.

Abban egyetértünk hogy vélhetően szakképzetlen munkanélküliekből nyereséges vállalkozást nem lehet létrehozni, életben tartani.

Tehát arra kell törekedni, hogy olyan munkahelyek jöjjenek létre melyek minimális veszteséget termelnek, vagy van társadalmi hasznosságuk.

Mert aki nem csinál semmit, azt el kell tartani a többieknek. Ha csak a felét előállítja önmaga annak, mint amit kap, már az is óriási segítség.

Remélhetőleg erre még futná a versenyszféra által befizetett adókból.
Mert ha nem, akkor nincs visszaút.

bájgúnár 2011.07.29. 21:09:54

@Trompf:
"Steve Forbes elmondta továbbá, hogy 2009-ben ismét 1000 fölé emelkedett milliárdosok száma. A magazin kutatásai szerint számuk elérte az 1011-et. Ez jelentős emelkedés az előző évhez képest, amikor 793 milliárdost jegyeztek a világon. Ám kevesebb, mint 2008-ban, amikor 1125-öt."És vannak még párezren milliomosok.
A többi közel 8 milliárd fő meg szív és éhendöglik.Pörgetheted te a gazdaságot ahogy akarod.A technika automatizálódik egyre több az automatizáció. Az emberiség lassan túlfogja szaporodni a lehetőségeit.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.29. 21:26:43

bájgúnár: Gratulálok, ez a mondatod zseniális: "Az emberiség lassan túlfogja szaporodni a lehetőségeit."

ideologia, @Trompf: Nagyon jó az eszmefuttatásotok, az utóbbi hónapok e témában írt, legfigyelemre méltóbb gondolatai. Remélem olyanok is olvassák, akik döntési pozicókban vannak, és gyökeret ver bennük egy-egy gondolatmag.
Nekem az tetszik a legjobban, hogy nem baj,ha egy tevékenység veszteséges, ha társadalmilag hasznos. Azt gondolom, ez pontosabb megközelítése a jelen problémáinak, mint a munkaalapú gazdaság kifejezés ( már maga a szó is idétlen, mert munka nélkül soha nem volt, és nem is lesz gazdaság, gondolom én, na de ki vagyok én?)

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.29. 21:31:47

@Trompf: Igazad van a segélyek "reformjában", nagyon is.
De azt látni kell, hogy jelenleg nem jövőbenéző és társadalomépítő kormányzás folyik, hanem hatalommegtartó.
Ami szomorú és sajnos nemzetárulásnak is felfogható.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.29. 21:43:23

@látjátok feleim szümtükkel:
Köszi az elismerést:)
Az hiú remény, hogy mi itt valamit alindíthatunk vagy befolyásolhatunk. Persze egyéni látásmódokat igen, de nem fogunk (sajnos ! Erről lásd az elhanyagolt blogomat)társadalmi változásokat generálni.
Az biztos, hogy a politikusok nem hülyék, még ha annak is látszanak. Ismerek párat közülük személyesen is, és más az arcuk sörözve, mint a mikrofon mögött.
Ez a politika, de ne gondoljuk, hogy ők ezt nem látják. Látják, tudják, de amit írtam a hatalommegtartásról az vonatkozik rájuk is.
Egy dolgot kell, ( KELL !!) észbe vésni: a politikus Magyarországon nem a népért van, hanem magáért. Ez így megy kb 1938-40 óta.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 21:45:02

@ideologia: Én csupán azt mondtam, hogy a közmunkaprogram az első valamire való próbálkozás ebben az irányban.

Két probléma van ezzel.
Egyrészt nem hiszem, hogy minimális veszteség lesz az elsődleges célja, másrészt pedig ennek akkor lett volna értelme amikor még kevesebb volt a munkanélküli.
Mivel ma már többen vannak, mint az aktívak, így mindig az a párt fog nyerni, aki többet kínál nekik.

A hatalommegtartást nem igazán értem. Eltörlik a választásokat szerinted ?
A nemzetárulásnak meg pont annyira nincs értelme, mint amikor ezt az MSZP-re mondták.

Ide másolok egy gondolatot a blogomból:
"Higgyük el, hogy a másik oldalon állók, nem eredendően gonoszak, ahogy misem vagyunk eredendően tévedhetetlenek.
Ugyanolyan jót akarunk mindannyian, csak más úton.
Meg kell csupán értenünk egymás motivációját. Mert ha megértjük, akkor elvállik saját táborunkban, és ellenlábasaink táborában is a jószándék a gazemberségtől, és egyként tud ideológiai táboraink összessége (gyk: a nemzet) tisztulni."

abc 2011.07.29. 21:54:26

Életem első felét a szocializmusban második felét pedig ebben a mai rendszerben töltöttem el (40 múltam)
Az első 20 jobbnak tünik, igazából a másodikból is az első 10 de a 2000 es években minden nagyon rosszirányba kezdett menni.
Addig nem gyűlölték egymást az emberek politikai színvallásuk miatt, érték volt a tudás és volt jövőkép.

Ma mit tanítsak a gyerekemnek?
Legyen becsületes, szorgos, tanuljon? De az életben nem ezt látja és nem is ezzel fog elérni semmit ha így maradnak a dolgok.

Ingerlékeny Banya 2011.07.29. 21:56:06

Amikor túl sok embernek megy rosszul,akkor általában jön egy szocializmus,vagy valami hasonló.Az a baj,hogy ezeket a folyamatokat valami döbbenetesen sok ideig tartó káosz és forradalmak,háborúk előzik meg.Aki nem hiszi,olvassa el a Golgotát,azt majd megérti.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.29. 21:58:17

@ideologia: "Az hiú remény, hogy mi itt valamit alindíthatunk vagy befolyásolhatunk."

Én ezt nem látom hiú reménynek, mert a vetett mag mindig kikel.A világot nem futtában kell megváltoztatni, kis lépésekkel is elég haladni. A nép pedig nem annyira balga, mint azt a vezető réteg hiszi, nem volt az előző rendszerben sem az. Én emlékszem, hogy a 60-as években már arról beszélgettek egymás közt a munkások, hogy a "vezetők elfelejtették honnan jöttek". Ezt Kádárék is érzékelték később, mert a vezetők aroganciája, kivagyisága nagyon megváltozott, a rendszerváltás idejére már az ország közép, és felső vezetőinek komoly iskolai végzettsége, szakmai tudása volt, lehetett szakmai karriert csinálni. Ez sajnos elveszett a rendszerváltás forradalmi zivatarában, de előbb-utóbb rá fog jönni minden hatalmon lévő párt, hogy bunkóval nem lehet gazdaságot, és országot irányítani.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.29. 22:06:45

@abc: "érték volt a tudás és volt jövőkép"

Ez mindig is érték volt, és lesz.

Gyűlöletet szerintem meg csak az lát aki maga is hajlamos beállni valaki mögé, és magára venni azt, amit nem is neki mondanak.

Én teszem azt remekül eldumálgatok Jobbikos, Fideszes, MSZP-s, LMP-s rokonaimmal, ismerőseimmel.

Szóval szerintem csak tanítsd gyermekeidnek azt, amit kaptál. Jövőképet, és tudást.
Egyrészt azért mert neki vélhetően már élet-halál harc lesz az életben maradás, de ha mégse, bizonyosan nehezebb dolga lesz a miénktől, már ami az életben maradást és az embernek maradást illeti.

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.29. 22:08:25

@abc: "Ma mit tanítsak a gyerekemnek? Legyen becsületes, szorgos, tanuljon?"

Igen, ezt tanítsd, nekem is ezt adták a szüleim olyan időkben, amikor nagyon nehéz volt az anyagi helyzetünk, és megérte. Én tőlük mindig azt láttam, hogy akár milyen is a világ, a munkánkat rendesen kell elvégezni, nem más kedvéért, hanem a sajátunkért, és a tudás az, amit soha nem tudnak elvenni az embertől, legfeljebb ki tudnak verni a fejéből. Ez utóbbi azonban nem egy általános jelenség, és reméljük nem is lesz az.
A becsület is mindenkinek magának legyen fontos, ne azért, hogy mit szólnak mások. Mindezek elégségesek ahhoz, hogy a gyermekeid életük végén szeretettel emlékezzenek rád azért, mert megtanítottad őket hasznos életet élni.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.29. 22:20:14

@Trompf:
A szocikra hazaárulást mondtak, én pedig nemzetárulás említettem.
A hazaárulásban annyi igazság volt, hogy az országot tették tönkre, a nemzetárulás pedig a társadalmat teszi tönkre már egy jó ideje. Simán belefér a mai állapotok következményeképpen 2 év múlva egy polgárháború.
Ehhez persze aktív ellenzék kell, ami jelenleg nincs. Szerencsére és sajnos.Szerencsére nincs, mert könnyen lehetne lázítani a tömegeket a fidesz intézkedései ellen, de rém ostobák az ellenzékiek.
Sajnos sincs, mert ha lenne, nem mennénk vissza a bolseviktorizmusba.
Helyes irány lett volna 2010-ben, ha a fidesz nyer, de nem 2/3-dal.

abc 2011.07.29. 22:22:12

@látjátok feleim szümtükkel: @Trompf:
azt tanítom, csak sokszor elbízonytalanodom. 40 évem tapasztalata sajnos nem azt mutatja, hogy tudással jutnak elöbbre az emberek, hanem ismeretséggel, gátlástalansággal, ügyeskedéssel.
Ettől még a nekem tanított alapértékekre tanítom őket, de félek ez kevés lesz.
A gyűlölködést azt hiszem nemcsak én érzem hanem sokan még, és érthetetlen számomra.

Kassian 2011.07.29. 23:26:59

@ideologia: Vezesd már le nekem tudatlannak, hogy a szocik pontosan mit is tettek tönkre ebben az országban? Mert ezek szerint amit az előtte lévő kormányok és az 1989 előtt működő puha diktatúra csinált az működött...

Amúgy meg szerintem a "nemzetárulással" és hasonló ostobaságokkal nem érdemes dobálódzni. Pláne akkor, ha dunsztod sincs a fogalmakról. Egyébként meg a politikusaink pontosan olyanok, mint mi magunk. Csak amíg a boltban a pénztáros átvág 100 forinttal, addig a viktorék 100 milliárddal rántanak le.

english grandma in use 2011.07.29. 23:30:22

@alfacharlybravo: miert, szerinted minden zsido cionista?

látjátok feleim szümtükkel 2011.07.29. 23:36:50

@abc: "...elbízonytalanodom..." ne bizonytalanodj el, mert én már tapasztalatból tudom, hogy megéri. Büszke vagyok az életemre, a családomra, és a gyerekemre, mert az ő környezete visszaigazolta amit tanítottam neki. A te korodban én is sokat gondolkodtam azon, hogy megéri-e, de arra jutottam, hogy a tudással, és tisztességes munkával az ember hosszú távon jobban jár, mint a gátlástalansággal, talpnyalással, hajbókolással. Egyet biztos állíthatok, hogy a munkát a főnök soha nem veszi ki a beosztott kezéből, ezért ha valaki megelégszik a beosztotti pozicióval, azzal akár nyugdíjba is mehet. Tudom ez általánosítás, de egy vállalkozásnál is a munkáját jól végző, az utasításokat meg nem kérdőjelező beosztott nyugisabb helyzetben van, mint az, aki hízelgéssel előbbre jut. Az ő helyére mindig akad pályázó, és hamarabb kitúrják. Sajnos az élet ilyen, de az okos főnök a jó dolgozót megbecsüli, mert hosszú távon az szolgálja az érdekeit. Ezen túl én már a múlt rendszerben is azt mondtam, hogy a gazdaság nem demokrácia kérdése, ezért én, mint beosztott, nem kritizáltam soha a munkahelyem rendjét, a főnököt, mert a rend és a fegyelem kell a jó munkavégzéshez. Azt mindig tudomásul kell venni, hogy az életben mindenkinek megvan a maga helye, feladata, és másikat csak úgy kaphat, ha többlet munkát fektet bele, pl. tanul, hogy egy bizonyos poziciót elnyerhessen.
Ha a családodban jó együttműködési szabályokat alkalmaztok, akkor ne bizonytalanodj el, mert ezt a gyermekeid magukkal viszik, és hasznos, sikeres életük lesz.
a gyülölettel ne törödj! Van egy keresztény mondás: ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Lehet, hogy a kenyeret azonnal nem köszönik meg, sőt az is lehet, hogy soha, de az idő a megbecsülést is elhozza mindenkinek, aki arra érdemes, és lehet, hogy nem is onnan jön, ahonnan számítunk rá.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.07.29. 23:57:14

A munka szeretete senkit se fog Mo-on összekapcsolni. Ugyanis a szélsőliberális váris értelmiségi semmihezseértő bulizósfiatalok (akik a világot és az országot uralják) nem szeretnek dolgozni. Őket ezzel nem lehet elérni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 04:30:09

@bájgúnár:

"Ma nemfizetsz és kilakoltatnak még a sajátodéból is."

Azért kell fizetned mert (még) nem a tiéd, tehát a kilakoltatás sem "a sajátodéból" történik.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 04:39:23

@Martian:

"a pápuáknál, ahol a kannibalizmus eredetileg része volt az emberi természetnek"

Az a viselkedésforma definíció szerint nem lehet "része az emberi természernek" amely csak bizonyos csoportoknál dívott bizonyos ideig. A háborúzás pl. "része az emberi természetnek", a kannibalizmus és/vagy emberáldozatok nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 04:54:22

@ideologia:

"Nyilván nem is a "pure capitalism", vagy a komnuniszmus, hanem valami egyveleg."

Nem akarok az Újszövetségi idézettel jönni miszerint még Jézus is azt mondta hogy a langyosat kiköpi, de az egyveleg mindig a két szembenálló megoldás legrosszabb "feature"-einek összevegyítését jelentette.

Akkor már inkább "pure capitalism" libertariánus módon: jogbiztonság, a magántulajdon szentsége, minimális, nem aktivista/újraelosztó állam.

"Keleten megberhelte az Apa és ha nem értett hozzá, hát rá volt kényszerítve, hogy megtanulja."

És ezért (is) "nem pörgött" a gazdasági élet. Ismertem egy autószerelőt Mo-n nemrégiben: mindent magának hekkelt a háza körül. Milyen alapon várja ő el hogy megfizessék a szakértelmét és munkáját ha ő nem kíván más mesterek szakértelmét és munkáját megfizetni?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 05:00:05

@bájgúnár:

"A többi közel 8 milliárd fő meg szív és éhendöglik."

Szub-szaharai Afrikában esetleg, de én nem láttam Mo-n sem út szélén elhullott embereket, sem barmokat (ha a péntek/szombat esti dizsi "áldozataitól" eltekintünk).

A "nem élek olyan körülmények között amit méltónak érzek magamhoz de megdolgozni nem akarok érte" nem egyenlő az éhenhalással.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 05:03:45

@Ingerlékeny Banya:

"Amikor túl sok embernek megy rosszul,akkor általában jön egy szocializmus,vagy valami hasonló.Az a baj,hogy ezeket a folyamatokat valami döbbenetesen sok ideig tartó káosz és forradalmak,háborúk előzik meg."

Ha még csak megelőznék őket... de általuk (ti. szocialista rendszerek) is generáltak. Azért ne feledjük el hogy a nominális béke mellett vagy ellenére volt egy 40 éves hidegháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 05:05:15

@Trompf:

"Higgyük el, hogy a másik oldalon állók, nem eredendően gonoszak"

Akkor hol állnak az eredendően gonoszok? vagy az egy üres halmaz szerinted?

kirsten 2011.07.30. 06:19:40

@VRbagoly: Te szerinted csak pop-kultúra létezik ? Igenis nagyon sok értékes olvasnivaló jutott el az emberekhez, és azok olvastak is. Nem úgy mint most, amikor meg kell gondolni, hogy megengedhetek-e magamnak egy könyvet megvenni.
Érdekes módon ez a szörényi is énekelhetett., bár a jó szövegeket Bródy írta.

midnight coder 2011.07.30. 06:37:12

@kvadrillio: Voltak azok, csak úgy hívták őket, párttitkár elvtárs. Igen naiv az, aki azt hiszi, hogy a gengszterváltás a mi egyedi akciónk volt. Horn elvtárs nem mert volna pán-európai piknikezni ha előzőleg nem egyeztet moszkvával. Odaát az elvtársak már jó pár éve tudták hogy csődbe fog menni a rendszer - sőt, ideát is. Az átlagpolgár 89-ben találkozott először azzal hogy vége a rendszernek, de előtte már vagy 2 éve lopták szét az országot az elvtársak, úgy hívták a dolgot hogy spontán privatizáció. Egyébként Németh Miklós elvtárs nevéhez fűződik a dolog.

Maga a gengszterváltás szvsz egy jól sikerült kísérlet volt Moszkva részéről egy kis országban arra, hogy sikerül-e átmenteni a pártelitnek a hatalmát egy kapitalizmusba való átmenet során. A kísérlet kiválóan sikerült, az elvtársak simán megszerezték a közvagyont az elvtársai kapcsolatokon keresztül, majd bevásárolták magukat a médiába, és a következő ciklusban diadallal tértek vissza. Ennek ára persze a szarért-húgyért elprédálása volt annak a kevés közvagyonnak ami egyáltalán használható volt valamire.

midnight coder 2011.07.30. 06:38:38

@kirsten: Átlagpolgár ugyanúgy nem olvasott akkor sem mint ma. Csak akkor nem a Való Világot bámulta hanem a kocsmában itta hülyére magát.

midnight coder 2011.07.30. 06:42:37

@endike: A munkát nem szeretni kell, hanem elvégezni. És lehetőleg valami olyasmit amire igény is van. Mert a cuculizmusban hiába gyártotta 1000 ember azt a gépet amit nyugaton már 10 éve automata gyártósor állított elő 10 munkással, ezredannyi selejttel (nem beszélve arról hogy a cuculizmusban a selejt és az értékesíthető áru közt nem volt annyira éles a határ).

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 06:57:44

@midnight coder:

"A munkát nem szeretni kell, hanem elvégezni."

De az elvégzett munka mennyisége és minősége (termelékenység) összefüggésben áll -- a legtöbb ember esetében -- a munka "szeretetével", a jól és elegánsan megoldott probléma felett érzett örömmel, a kielégített szakmai büszkeséggel.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:21:15

@neoteny: Minden rendszernek megvannak a maga vesztesei,legyen az kapitalista vagy demokrata,vagy szocialista.A rendszer akkor bukik,ha túl sok a vesztes benne.

bájgúnár 2011.07.30. 08:26:02

@neoteny:
Közüzemi tartozások?!Ugye attól még a tied a lakás.Kár itt szőrszálat hasogatnod!

bájgúnár 2011.07.30. 08:31:16

@neoteny:
Rakétakilővőt sem látsz magyarországon attól még létezik.Az arányok azok amik lényegesek.Hogy nagyon kevés ember birtokolja a földi javak jelentős részét míg a többség szegényen él.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:32:26

@bájgúnár: És vannak KÖTELEZŐ közüzemi számlák sajnos,(gyk:távfűtés+ közös költség),melyet ha nem fizet a lakó,úgy kivágják a lakásából,mint a xart.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:36:49

@bájgúnár: Majd jönnek a bolsevikok,azt megállítják a vonatokat,oszt lefosztják és elosztják a javakat "igazságosan".Meg kirámolják az úri negyedet,kastélyokat satöbbit,mint ahogy megtörtént mindez már egyszer anno Oroszországban.SS Fogták s elvették,pedig akkor még nem is volt cocializmusnak/kommunizmusnak a csírája sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:37:10

@bájgúnár:

Amit elköltesz, az már nem a tiéd; és ha a lakásod/házad a fedezet rá, akkor az sem.

Az ilyen "szőrszálhasogatás" miatt buknak el emberek ingatlanokat, utána meg úgy érzik hogy kibasztak velük, pedig ők tették magukkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:38:37

@bájgúnár:

Rendben van, tehát az "éhenhalás" csak irodalmi túlzás volt tőled.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:40:20

@neoteny: Azért a hidegháború és a teljes káosz között óriási a különbség.Elég kellemetlen lehet ha nincs közigazgatás,több hatalmi csoport akarja kiharcolni magának a gesztenyét,mindenki lő mindenkire és csak úgy felhuzogatják az embereket a lámpaoszlopra.Ajánlom hogy olvasd el a Golgotát,marha unalmas az elején,de vannak benne izgalmas részek,na és a véres valóságot szépen elédtárja.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:42:58

@Ingerlékeny Banya:

Ez alapvetően igaz. A kérdés az, mely rendszerekről _tudjuk_ hogy előbb-utóbb többségbe kerülnek benne a vesztesek.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:43:34

@neoteny: Persze ők,a panelpatkányok tették magukkal azt a szemétséget,hogy az egekbe emelték maguknak a távfűtést és a közös költséget,továbbá még a munkahelyekről is kirúgták saját magukat,mindezt azért,hogy kilakoltassák őket,mert túl kényelmes volt a panel nekik.Szerintem kár erölködnöd,ezt te úgy sem értheted, ha nem mozogsz olyan közegben amiben az átlagember.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:45:37

@Ingerlékeny Banya:

Az általad leírt "teljes káosz" megint afrikai országokra jellemző, mondjuk egy Szomáliára.

Észak-Koreában aztán nincs káoszt, mégsem vándorolnak be oda csőstől.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:47:38

@neoteny: Mindegyikben és nincs kivétel.Láds jelenleg épp a kapitalizmus fellegvára:Amerika és a demokrata Eu.Mindegy milyen rendszerről van szó,ha valami megbillen benne(túltermelés pl),akkor rögtön túl sok lesz a vesztes.És nincs túl sok perspektíva ami a rendszereket illeti.Ha túl nagy az elnyomás és a korlátozás azért dől be,ha túl sok az éhes száj,azért dől be.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:47:58

@Ingerlékeny Banya:

Ha nem mozgok olyan körben mint az átlagember, akkor az azért van mert tettem róla.

Nekem nincs ingatlanom; nem is szopattak meg sem frankhitellel, sem kötelező költségekkel. Fizetem is az albérletet minden hónapban.

Valamit valamiért.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:51:10

@neoteny: Ez igaz.De ott azért van viszonylagos nyugalom,mert lövésük nincs a világról az átlagpolgároknak,így nem is hiányzik nekik a jólét sem,hisz nem tudnak róla.A fegyveres hatalom csak ráadás nekik,hogy kussban maradjanak.
A káosz bárhol felbukkanhat és volt is Európában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 08:57:27

@Ingerlékeny Banya:

"A fegyveres hatalom csak ráadás nekik"

Egészen pontosan a fegyveres hatalom általi elnyomás miatt lehetséges hogy lövésük sincs a határaikon túli viszonyokról (csak amit a propaganda tol be nekik).

A forradalmi viszonyok mindig kaotikusak, különösen a mezei polgárnak, aki csak túlélni szeretne. De ez a szimpla túlélési vágy az alapja az olyan puha diktatúráknak is, mint a Kádár-féle kolbász-szocializmus is volt.

"Akik feladják a lényegi szabadságukat egy kis időleges biztonságért sem a szabadságot sem a biztonságot nem érdemlik meg."

Benjamin Franklin

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 08:57:27

A kezdetektől sejtettem,hogy az európai unió nem fog működni.Ennek oka egyrészt a mesterséges szabályozás és mesterséges gazdaság(nem piaci alapú).Másrészt Kínát azonnal ki kellett volna zárni és minimálisra korlátozni a kínai behozatalt és nem csak a kínait,hanem minden eun kívüli országét.Akkor most nem lenne ekkora a munkanélküliség és lenne saját könnyűiparunk.De most is az a véleményem mint anno,hogy ha egy ország gazdaságát nem a piac alakítja ki,nem az igények alakítják hanem mesterségesen manipulált az egész,ott mindig felléphet valami hiba a készülékben,ami miatt összedől,mint egy kártyavár.Ezt látjuk most az euban.Amerika másmiatt omladozik,ne is keverjük ide,de lényegében ők is beszívták azzal,hogy beengedték a kínai árut és nem zárták le a határokat míg lehetett volna.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:00:23

@neoteny: A diktatúrák talán a legtovább fenntartható rendszerek.Jó példa erre Kuba és É-Korea is.De előbb utóbb azok is megdőlnek,legfőképp ha túl sok az éhes száj.Lásd Tunézia.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:02:41

@neoteny: A szabadság és a biztonság is csak egy illúzió.Az embert egy dolog vezérli és az a túlélés.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:03:24

@Ingerlékeny Banya:

(Ó hogy kapjon a blogmotor egy SEGFAULT-ot, benyelte a válaszomat, szóval ismét:)

A fegyveres hatalom az elnyomás alapja, amiatt tudják cenzúrázni az átlagpolgárt érő információkat, ill. behelyettesíteni propagandával.

A forradalmi körülmények mindig káoszhoz vezetnek, és a csak túlélni vágyó kis- és középpolgárság szenvedéséhez. Ezért is tudott fennmaradni egy puha diktatúra mint a Kádár-rezsim annyi ideig.

"Akik hajlandóak feladni a lényegi szabadságukat egy kis időleges biztonságért azok nem érdemlik meg sem a szabadságot sem a biztonságot."

Benjamin Franklin

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:06:31

@Ingerlékeny Banya:

(Ezek szerint átment mindkét üzim.)

"A szabadság és a biztonság is csak egy illúzió."

Ez egy igen kategorikus kijelentés bármilyen támogató érv(ek) nélkül.

"Az embert egy dolog vezérli és az a túlélés."

Minden élőlényt az vezérel; de az ember esetében különös jelentősége van a túlélés milyenségének.

Nem az az érdekes kérdés hogy van-e élet a halál után hanem hogy van-e élet a halál előtt.

bájgúnár 2011.07.30. 09:08:59

@neoteny:
Ahány ember annyi emberi sors.Sok felelőtlen ember van nálunk is no de ennyi?Azért magyarázd már el hogy aki hitelt vett fel 160ft-os frankkal azmost miéért szív 238ft os franki hitellel.Hiszen a bank amikor biztosította számára a hitelt ezt az összeget felvette 155ft-os banki árfolyamon.A zserződés elbirálásából látta hogy nembírja ki a magasabb hitelt.Hiszen sokuktól megis tagadta.Szóval nem mentegetve akik bebuktak mélységesen elitélem azt a banki morált ahol egyoldaluan módosithatnak az én káromra.Nekem hál istennek nincs ilyen problémám de a környezetemben látom mit művel a családokkal ez a duplájára nőtt frank árfolyam.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:11:04

@bájgúnár:

"Szóval nem mentegetve akik bebuktak mélységesen elitélem azt a banki morált ahol egyoldaluan módosithatnak az én káromra."

Ezzel teljes mértékben egyetértek.

bájgúnár 2011.07.30. 09:12:51

@Ingerlékeny Banya:
A világ amióta világ arról szól hogy időnként átrendeződik.Bizony akiknek most van eljön az idő amikor elveszik tőlük azok akiknek nincs.Nemkívánom de mi megéltük ezt.És nemvagyok optimista a jövőt illetően.

alfacharlybravo 2011.07.30. 09:12:54

@english grandma in use: Akkor elvileg az volt a hivatalos álláspont, a zsidó állam agresszor volt az USA csatlósa. Egyébként nem tudom vannak látszólag tényleg normális jóindulatúak is. De látszólag az elvakult gyűlölettől habzó szájú réteg dominál. A felelősségre vonás esetén viszont teljes az egység. Érdekes eddig csak országokat max. földrészeket tudtak pusztítani, most viszont az egész bolygót veszélyeztetik. Már nem nukleáris fegyverekkel, hanem a környezetkárosító globalista gazdasági szisztémájukkal. Ezért fenn áll veszélye egy világ méretű holokausztnak. Mert mi lesz ha az USA a nagy zsidó állam tönkremegy Izraelt elsöprik az arabok és világszerte kitör a felkelés? Ahogy Sztálin megálmodta. Az érv, hogy na nu nem tökéletes a rendszer, de találjon ki valaki más jobbat ha tud? Pedig nagyon egyszerű kitalálni egy sokkal jobban működőt csak néhány hájas feneket kell jól megbillenteni. Nem tudom miért kell megvárni amíg robban a helyzet? Lehetne proaktíve is cselekedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:14:12

@Ingerlékeny Banya:

Egyes diktatúrák sokáig fennmaradnak, másik rövidebb ideig.

A köztársasági államformának több mint két és negyedszázados történelme van az USA-ban és a demokratikus hagyományok (általános választójog) is elég régiek arrafelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:16:41

@alfacharlybravo:

"edig nagyon egyszerű kitalálni egy sokkal jobban működőt csak néhány hájas feneket kell jól megbillenteni."

... hogy hely legyen csinálva egy néhány most még sportos fenéknek amelyek idővel majd szintén belehíznak a trónba és/vagy felügyelőbizottsági karosszékbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:19:34

@Ingerlékeny Banya:

"Mindegy milyen rendszerről van szó,ha valami megbillen benne(túltermelés pl),akkor rögtön túl sok lesz a vesztes."

Senki sem ígérte hogy soha nem lesznek vesztesek; de nagy különbség van aközött amikor a népesség túlnyomó része vesztes abszolút értelemben, vagy pedig egy kisebbség "vesztes" egy olyan társadalomban ahol az átlag-életszínvonal igen magas.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.30. 09:24:32

@neoteny: A valóság az, hogy minden oldalon vannak "gonsoszak", ügyeskedők.
És amíg nem vesszük észre a másik oldalon állók motivációit, nem értjük meg mit akarnak, addig az ügyeskedők kerülnek ki győztesen mindenhol.

Jóval előrébb járnánk, már ami a politika megtisztulást illeti, ha az MSZP foglalkozna, büntetné az MSZP-s ügyeskedőket, és a Fidesz ebrudalná ki az ottani ügyeskedőket.

A legkárosabb folyamat, ha általánosításként elküldjük a picsába az egész társaságot néhány gazember miatt, akik a másik oldalon állnak.

Mert ez önkéntes védelmi reakciót vállt ki a becsületesekből is, és az egész táborból is. Azaz meg kell védeniük magukat, mert őket is támadták, és így bent maradnak az ügyeskedők, "gonoszok" is, mert épp az általánosítás, egységes és éppen ezért oknélküli, támadás okán zárnia kell mindenkinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:28:06

@Trompf:

Lényegileg egyetértek veled, kivéve hogy én nem teszem idézőjelek közé a gonoszokat; akad belőlük elég sok és rengeteg rosszat okoznak embertársaiknak ha fölöttük bármiféle hatalmat szerezni képesek.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.07.30. 09:30:43

@neoteny: Magyarországon tudtommal soha nem volt az átlag-életszínvonal magas.
Ha teszem azt plazmatévében mérik az életszínvonalat, akkor magas, ha hitelállományban akkor alacsony.
És a kettő összefügg.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:33:31

@neoteny: Szabadság->Ha az uasában a fehér ház falára írod fekáliával hogy kebbe Obama,egészen biztos hogy megfosztanak tőle.Biztonság->sok ember abban a tévhitben van,hogy a pénz nyújt biztonságot számára,pedig pont hogy annak a jelenléte ami az életét a legjobban veszélyezteti.Láds. venezuelai kiskirályok.De itt sincs ez másképp.
Ez elég példa vagy még soroljam?

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:35:46

@neoteny: A gonoszság is relatív.Lehet hogy esetükben sincs ez másként,mint a túlélésért folytatott harc,illetve a minőségi életért folytatott kis harcuk.Csak úgy,általában a gonoszok sem gonoszkodnak kedvtelésből.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:38:42

@Trompf:

"Ha teszem azt plazmatévében mérik az életszínvonalat, akkor magas, ha hitelállományban akkor alacsony.
És a kettő összefügg."

És viszont; milyen életszínvonalnak felelne meg egy nagy megtakarításokkal rendelkező népesség amelyik nem költ fogyasztói termékekre?

A magas életszínvonal magas megélhetési költségekkel is párosul; olyan csak a mesében van hogy kolbászból van a kerítés, hogy a parasztnak sem vetnie, sem aratnia nem kell, mégis teli a csűr.

Még csak a nagyon bőséges természeti kincsek megléte sem garantál magas életszínvonalat a többségnek: akár Szaúd-Arábiára, Nigériára, Líbiára vagy Venezuelára pillant az ember, láthat erre példát.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:41:53

@bájgúnár: A bankok jelenleg egyáltalán nem ügyfélkozpontúak,továbbá nem számolnak azza,hogy mi lesz a jövővel,mi lesz 5-10 és múlva,akiknek a leszármazottaik majd azért nem vesznek fel hiteleket,mert a szólők mindenüket elvesztették egy válságban és bizonyára elmesélik az unokáknak,hogy a bankok milyen szemetek voltak (egyoldalú szerződésmódosítások).Na akkor lesz majd a bankokra ronda világ,mert ha egy bank nem tud hitelt kihelyezni,annak lőttek.Továbbá senki ne higgye azt,hogy ha az európai bankok bedőlnek,akkor majd svájc mint egy fellegvár,sértetlen fog maradni itt,európa közepén.A bankok egymásközt is hiteleznek,Svájc pedig egy banknagyhatalom,ha a devizahitelesek szerte európában bedőlnek,akkor az érinteni fogja először a francia és német bankokat,majd a svájciakat,melyek ezeknek kölcsönet adtak.Vicces is lenne ha bedőlésből majd pont Svájc maradna ki.Rövid folymatnak nézünk elébe kb 12 hónap,míg bezuhan a Svájci frank.Előrelátható a folymat.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:43:30

A kapzsiság ára lesz a frank zuhanórepülése.Kitartás a hiteleseknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:43:52

@Ingerlékeny Banya:

"Ha az uasában a fehér ház falára írod fekáliával hogy kebbe Obama,egészen biztos hogy megfosztanak tőle."

De nem azért mert kiírtad, hanem azért mert tresspassing-ot követtél el azzal, hogy bementél valakinek a telkére az engedélye nélkül. És ez a törvény minden telektulajdonost véd, nem csak az Elnököt.
(Az egy másik kérdés hogy be sem jutna a versenyző a kertbe, a Secret Service nem a bohócügyi minisztérium alá tartozik.)

"sok ember abban a tévhitben van,hogy a pénz nyújt biztonságot számára,pedig pont hogy annak a jelenléte ami az életét a legjobban veszélyezteti."

A (kész)pénz mindenféleképpen több biztonságot nyújt mint a hiánya; már csak az általa képviselt sokkal szélesebb körű lehetőségek révén is. Ha van (elég) pénzem, pl. elhagyhatom azt az országot ahol veszélyben vagyok (akár a pénzem miatt is).

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 09:49:53

@Ingerlékeny Banya:

"Csak úgy,általában a gonoszok sem gonoszkodnak kedvtelésből."

Tévedés; a valódi pszichopata (akik legalább a népesség 1%-át teszik ki konzervatív becslések szerint is) megszívat csak azért, mert számára élvezetet okoz az hogy átvágta a fejedet.

Engem nem is igazán érdekel a gonoszok motivációja; az ügyesebbek úgyis elő tudnak állni igen kreatív önigazolásokkal arra vonatkozóan hogy miért volt részükről helyes és igazságos velem (vagy a másikkal) gonoszul bánniuk. Én viszont az Újszövetségi példabeszédre emlékezve a terméséről ismerem meg a fát ill. az embert: aki következetesen gonoszul bánik velem az gonosz attól függetlenül hogy milyen magyarázata van rá.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:52:02

@neoteny: Akárhova mész a világban,a pénzed miatt folymatosan veszélynek leszel kitéve.Ha más nem,a kiszolgáló személyzeted irígyli meg tőled és lopja el,vagy öl meg miatta.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 09:54:18

@neoteny: Nem tudok olyanról,aki csak úgy,kevtelésből tömegeket írtott volna.Ha más nem,egy elbaxott ideológia miatt tette amit tett,de kedvtelésből max a sorozatgyilkosok csinálnak ilyet.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:00:45

@Ingerlékeny Banya:

"Akárhova mész a világban,a pénzed miatt folymatosan veszélynek leszel kitéve.Ha más nem,a kiszolgáló személyzeted irígyli meg tőled és lopja el,vagy öl meg miatta."

Nem sok helyen jártál még a világban, az látható.

Egyrészt nem kell kiszolgáló személyzetet tartani. Másrészt a kiszolgáló személyzet megölhet a $200-ért amit az íróasztal fiókjában tartok, de a bankszámlámhoz akkor sem lesz hozzáférése. Harmadrészt nem minden kiszolgálószemélyzet került kiképzésre neo-Marxista gerilla-nevelő táborokban ideológiailag és harctechnikailag.

Habár a paranoidoknak is vannak ellenségeik, de a te hozzáállásod átvétele azt jelentené hogy csak a kolduló rendek tagjainak nincs mitől félniük.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 10:03:17

@neoteny: Hááát...én nyugodtan hajtom álomra a fejem,nem kell azon agonizálnom,hogy a bankban lévő millióim mennyit veszítenek az értékükből,vagy mikor dől be az adott rendszer és zárolja,esetleg ellopja egy ügyes hekker.)
Soros Gyuri bácsinak már biztosan nincsenek ilyen nyugodt éjszakái.))

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:04:05

@Ingerlékeny Banya:

Egy Hitler vagy Sztálin vagy Mao nem "az ideológia miatt tette"; ők maguk _kreálták_ az ideológiát a gonosztetteik racionalizálására.

A pszichopatáról mindenkinek a sorozatgyilkos jut az eszébe: pedig ő csak egy látványos megnyilvánulása a személyiségnek. A sikertelen pszichopaták ülnek börtönben: a sikeresek vallási vezetők, politikusok vagy iparbárók (beleértve a bankárokat).

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:06:14

@Ingerlékeny Banya:

Ezektől én sem félek (a bankszámlám egyenlege még bőven az államilag biztosított értékösszeg alatt van), de én akkor is rosszul alszom amikor nincs bevételem és agyalok hogy honnét jön a következő ebédem vagy havi albérleti díjam.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 10:07:06

@neoteny: A felsorolt személyek, nem maguk kedvtelése miatt találták ki amit kitaláltak,hanem mert a tömegnek a népnek erre volt igénye.Ha nem lett volna igény rá,egyik sem jutott volna hatalomra.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:09:15

@Ingerlékeny Banya:

"A felsorolt személyek, nem maguk kedvtelése miatt találták ki amit kitaláltak,hanem mert a tömegnek a népnek erre volt igénye.Ha nem lett volna igény rá,egyik sem jutott volna hatalomra."

Szó sincs róla; mindegyik aktívan küzdött a hatalom megszerzéséért és még azon öreg harcostársait is megölette akik az útjába álltak bármilyen szempontból.

alfacharlybravo 2011.07.30. 10:09:18

@neoteny: Miért vagy ilyen negatív, nem kell mindig csak az emberi gyarlóságból kiindulni és azonnal pesszimista módon általánosítani? A vezetők mindig mélyebben nyúltak a fazékba mint a köznép, ez igaz. De ha a források több mint elegendők és azért betartunk néhány morális szabályt akkor nem feltétlen problémás a dolog. Jelenleg az emberiséget zsarolja egy kapzsi tetű réteg az egyre fogyó forrásokat uzsora áron árulja.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 10:12:36

@neoteny: Nem ismered a történelmet,illetve csak a tankönyvekből.Esélytelenek lettek volna a hatalomra,ha nincs az ideológiára népigény.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:17:26

@Ingerlékeny Banya:

"Nem ismered a történelmet"

A te történelem-magyarázatod a történelmi folyamatok ok-okozati összefüggéseinek teljes meghamisítása.

A weimari köztársaságban félig, a forradalmi Oroszországban/SZU-ban ill. Kínában pedig teljes polgárháború folyt. Az ideológiák diktálta társadalmi berendezkedés fegyverrel lett a népre kényszerítve mindhárom esetben (sőt Mussolini is csinált egy "menetelés Rómába"-t ha jól emlékszem).

Az utólagos propaganda-folyam, amely a Vezér és a Nép kölcsönös imádatát sugallja már csak a megragadott hatalom pozíciójából kerül kibocsátásra épp' azért, hogy _utólag_ úgy lehessen beállítani hogy "a nép" követelte a rezsim felállását.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 10:26:46

@neoteny: A nagy kavarodásokban (forradalom,háború), mindig fennáll annak a veszélye,hogy debil,hozzá nem értő szélhámosok,vagy valami rosszabb kapja kezébe a hatalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:29:49

@Ingerlékeny Banya:

"mindig fennáll annak a veszélye,hogy debil,hozzá nem értő szélhámosok,vagy valami rosszabb kapja kezébe a hatalmat."

A szempont épp' az hogy a szocialista (beleértve a nemzeti variációt) ideológia szükségszerűen termeli ki azokat a vezetőket akik visszaélnek a centralizált hatalommal amit az ideológia a problémák megoldásának feltételeként ír elő.

Továbbiakért ld. Friedrich Hayek "Út A Szolgaságba" c. művét.

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 10:39:48

@neoteny: Tudod,minden probléma,legyen az egyéni vagy társadalmi,lényegében magától oldódik meg.Ha keresztberakott kézzel ülsz a fotelben akkor is,ha küzdesz érte hogy megoldódjon akkor is.A különbség csak annyi,hogy egy adott problémából mennyire jól mászol ki.Ugyanez igaz kicsiben és nagyban egyaránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:48:54

@alfacharlybravo:

"Miért vagy ilyen negatív, nem kell mindig csak az emberi gyarlóságból kiindulni és azonnal pesszimista módon általánosítani?"

Ha az adatok egy negatív és pesszimista teóriát erősítenek akkor pozitívnak és optimistának lenni igen nagy tévedés.

"De ha a források több mint elegendők és azért betartunk néhány morális szabályt akkor nem feltétlen problémás a dolog."

A források csak akkor elegendőek ha azokat munkával/vállalkozással létrehozza ill. kitermeli valaki. Vö. sült galamb/mennyei manna.

A morális szabályok betartása pedig közel sem a legjellemzőbb tulajdonsága a hataloméhes politikusnak; a híres/hírhedt Realpolitik épp' arról szól hogy a (személyes) cél szentesíti a (politikai) eszközt. Abból pedig soha sem sül(t) ki jó a mosdatlan tömegek számára.

Ha a probléma megoldása olyan egyszerű lenne mint ahogy azt te sugallod, akkor már megoldásra került volna... mivel ez nem történt meg, szerintem azt érdemes vizsgálni hogy mi az oka annak hogy a jól hangzó ígéretek az Új Emberről meg a földi paradicsomról rendszeresen koncentrációs táborokban meg gulagokban manifesztálódtak.

"Jelenleg az emberiséget zsarolja egy kapzsi tetű réteg az egyre fogyó forrásokat uzsora áron árulja."

Hé, ez nem egy negatív, pesszimista értékelése az emberi gyarlóságoknak? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 10:55:20

@Ingerlékeny Banya:

"Tudod,minden probléma,legyen az egyéni vagy társadalmi,lényegében magától oldódik meg.Ha keresztberakott kézzel ülsz a fotelben akkor is,ha küzdesz érte hogy megoldódjon akkor is."

Ha küzdesz érte akkor definíció szerint nem magától oldódott meg. Az hogy előbb-utóbb eljön egy "megoldás" (pontosabban kimenetel) a dolgok természetéből fakad; hosszú távon pedig mindnyájan halottak vagyunk.

"A különbség csak annyi,hogy egy adott problémából mennyire jól mászol ki."

Csak?! csak?! nem _pontosan_ az a kérdés hogy milyen erőbefektetésért milyen hasznot várhat el az ember? ill. hogy szabadon választhatja-e meg azt hogy erőforrásait milyen (törvényes) módon kívánja alkalmazni arra, hogy a problémáit megoldja?

Ingerlékeny Banya 2011.07.30. 11:50:05

@neoteny: ...Abból pedig soha sem sül(t) ki jó a mosdatlan tömegek számára....

Soha,egyetlen hatalmat nem érdekelt a mosdatlan tömegek nyomora és reklamációja.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 11:52:59

@Ingerlékeny Banya:

"Soha,egyetlen hatalmat nem érdekelt a mosdatlan tömegek nyomora és reklamációja."

Pedig mindegyik "a nép" nevében kormányoz, különösen a szocialisták.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 12:11:58

@Ingerlékeny Banya:

"Soha,egyetlen hatalmat nem érdekelt a mosdatlan tömegek nyomora és reklamációja."

No azért akadtak uralkodók akik figyelembe vették a plebs érdekeit/nézeteit is. Jó példa I. Erzsébet királynő: (hosszú) uralkodása alatt viszonylag alacsonyak voltak az adók, megakadályozta a főurak önkényeskedéseit a hűbéreseikkel szemben és béke uralkodott az országhatárokon belül. Még a katolikusokkal szemben is (relatív) toleranciát mutatott; nem üldözte őket ha nem szegültek neki nyíltan ellen. Azokat a hajókat is megépíttette amikkel visszaverték a Nagy Armada támadását és amikor táborba ment hogy megszemlélje a gyalogosharcra gyülekezett népeket, nagy hatást kiváltó beszédben biztosította őket szeretetéről és hogy a szíve csak az alattvalóiért dobban (megtehette, hiszen nem volt férje vagy nyilvános szeretője).

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.30. 12:25:42

@Kassian:
Neked tudatlannak?
Szerintem így bőven elég ha egy átfogó fogalmat említek: a gazdaságot.
Sajnálom, hogy a nemzet és a haza számodra értelmezhetetlen fogalmak, de a szocik ebből a hazát(neked leegyszerűsítve: a materiális, anyagi javakat), a fidesz pedig a nemzetet (társadalmi folyamatokat) erodálja éppen.
Ebből könnyebben a szocik bénaságát lehet helyrehozni, a fideszé szerintem hosszú-hosszú időbe telik majd.

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.30. 12:36:28

@Ingerlékeny Banya:
Kik ezek a venezuelai kiskirályok? És mit csinálnak?

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2011.07.30. 12:38:11

@neoteny:
Szerintem gyurcsánytól, medgyestől bajnaitól és horntól összesen nem hallotad annyit, hogy "a nép felhatalmazott minket", mint a fidesztől.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 12:45:38

@ideologia:

Ami egy szemenszedett hazugság a Fidesztől is, hiszen a szavazatokat leadók 2/3-a választotta meg őket, nem az összes szavazásra jogosult többsége.

Ugyanakkor a szocialisták nevükben hordozzák azt hogy (elvileg) az össztársadalom érdekében kormányoznak; azért ettől a vállalástól eléggé messze elmaradtak (legalább is 2002-2010 között amikor én megtapasztaltam őket a rendszerváltás után).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.07.30. 15:01:13

Ez a munka világa körüli ügy nagyon fontos társadalmi tervezés kérdés.

Normális esetben egy felnőtt ember eltölt némi időt iskolában majd a munka világában.

A pedagógusok ezért nagyon haragszanak az emberekre, amikor azok belebeszélnek az iskola ügyeibe és gyakorta emlegetik, hogy az iskola olyan mint a foci...

Van ilyen attitűd a munka világával is.

Itt is ki-ki elmondja a maga véleményét.

Ahhoz vaknak vagy autista szerűen érzelmi analfabétának kell lenni, hogy valaki ne lássa be, hogy a 8 millió embert tart el 2 milló struktúra eléggé problematikus.

Az is szokatlan kísérlet, hogy az a totális kirekesztősdi, amit a FIDESZ és a többi rendszerváltó párt folytat, az miként viszonyul a munkaerőpiaci integrációs sikerek világához.

Hiányzanak a közéletből az apa által pendített húrok. Sajnos ebben a cikkben sem sok jelenik meg ebből a szempontból, de már a téma jelzett szinten is figyelmet érdemel.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.30. 19:29:21

@Saman:

"Ez a munka világa körüli ügy nagyon fontos társadalmi tervezés kérdés."

Jujj. Nos szerintem aki másra bízza a munkája és/vagy (nem csak) szakmai élete "társadalmi tervezés"-ét az ne legyen meglepődve ha az "eredmény" komoly kívánnivalókat hagy maga után.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2011.07.30. 22:29:05

Ez nálam elég paradox.

Én voltam a szakmai vezetője a Munkahelyteremtés.hu Programnak, előtte társadalmi vitát vezettem le a "Munkahelyteremtés" témában, előtte kb 15.000 civil vezetőnek tartottam képzést.

Szóval nyakig részt vettem társadalmi tervezés ügyekben, olyanokban is,amik a társadalmi tervezés tervezéséről szóltak.

Ma már csak ennek a blogos vetületét építgetem.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.31. 19:30:15

@Saman:

Nos neked teremtett munkahelyet a tevékenykedésed.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása