Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. szeptember 04. 10:32 - politologus

Orbán régi és új iskolája

 Orbán Vikor augusztus 29-én diplomatáknak tartott előadásán válaszolt Kovács László, volt szocialista külügyminiszter kérdésére. Az Index tudósítása szerint így:

"Orbán erre úgy reagált, hogy fontos generációs gondolkodási különbség van közte és Kovács között. Ő ugyanis nem fogalmakból és kategóriákból vezeti le a cselekedeteket - mint a régi iskola hívei - hanem adott helyzetekre reagál."

Tehát Kovács a régi, Orbán az új iskola képviselője. Feltételezem, Orbán valami olyasmit akart mondani, hogy a Kovács-félék, akik anyatejjel szívták magukba az államszocializmust és a bolsevizmust, csak ezeknek a gondolati síkján képesek mozogni, ezzel szemben ő maga demokrata, aki az emberekhez igazodva gondolkodik.

Az iskolás mondat azonban összecseng egy itt korábban már elemzett, és Orbán politikai arcát jól megmutató régi interjúval. Az akkori ellenzéki vezér szerint "a doktrínerség provincializmust szül", ami csak azért vitatható kijelentés, mert az egész interjút tekintve Orbán az elvi és értékvitákat is doktrínerségnek tartja, és ezektől bele vagyunk ragadva a sárba. Így együtt nézve a megnyilatkozásokat meglepő következtetésekre juthatunk:

Szóval eddig azt hittem és annak megfelelően ítéltem, hogy a komcsik régi iskolája a technokrata, értékmentes politikai cselekvés, ami elhessegeti az értékvitákat, és csak adott helyzetekre reagál, hogy a következő napon is valahogy átlavírozzon az ország. Az új iskola, a demokrácia tanulói pedig értékekben is gondolkodnak már, ezekből választanak és ezek képviseletére választanak politikusokat, valamint nem napról napra élnek, csak adott helyzetekre reagálva, hanem hosszú távú egyéni és nemzeti stratégia mentén. 

Meg azt is hittem, hogy az új iskola híve vagyok, de Orbán kiderítette, hogy bele vagyok ragadva a sárba.
 
Persze értem, hogy Orbán a néppárti stratégia mentén gondolkodik és beszél, mégis érdemes lenne a pártok - így a Fidesz - minden választási és kormányzati sikerét a százalékokon és az eredményeken túl úgy is megítélni, hogy jól alakult-e körülöttünk az értékvilág, ami a politikum talapzata. Mert szép minden gyűjtőpárti siker, ha már évtizedek alatt lefolytatott értékvitákon lép át és túl, de nálunk épp e viták maradtak el, és a politikusok és a polgárok is alig tudják, hogy ők valójában kicsodák, milyen politikai elvek és ideológiák hívei, sokakanál elmaradt a személyes katarzis és coming-out.
 
Sajnos, az idő előtti néppárti gondolkodásban elkurvultak az értékek és elvek, és nehéz is lesz visszacsinálni, ahogyan sok töprengésbe kerül az, hogy elvegyél-e prostit feleségül.
 
Talán a régi és az új iskola különbsége nem is annyira lényeges, miközben sokunk még eleve csak iskolás a politikában, az iskolai erőszak meg egyre terjed.
 

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr263201531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása