Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. április 02. 17:23 - politologus

Napi-smitt és tegnapi összeesküvés

Ahogy a múltkor írtam, nem az volt a kérdés, hogy lemond-e Schmitt, hanem hogy mikor. Hát ez gyorsan ment. Bármily fura, a jobboldal felszabadultan örülhet, a baloldal foghatja a fejét.

Na de miért most, ily korán ment?

Az első ötletem, hogy a hétvégére készültek el a kormányzati megbízatású stábok a helyzet elemzésével, sőt meglehet, hogy egy közvéleménykutatás eredményeit mostanra sikerült kiértékelni.

A második, hogy Schmitt egy nap alatt megismerhette a helyzetet, amibe került (ezt kezelték is pénteken valahogy), de a kussra utasított párttársak és a jobboldali sajtó, vagyis a saját akól véleményét még nem. Csak a hétvégén derült ki számára, hogy már az otthon sem édes. Ide vehetjük azt is, hogy a frakció, a befolyásos polgármesterek, a véleményvezérek, a think tankek, az értelmiségi háttér stb. mind mozgolódtak, és megmutatták, hogy van befolyásuk.

A harmadik ötlet összeesküvés-elmélet lesz, aki ezeket nálam is jobban utálja, meneküljön, mert ezt még bővebben is tárgyaljuk. Ekkor a folyamatokat jó előre kiszámítottnak vehetjük. A múlt hét utolsó napjaiban mindig egy kis felelősség leesett az épp aktuálisan döntőről, s ezért mertek keményen dönteni.

Először is kapaszkodhatunk egy mai történésbe: Orbán telefont kapott a délelőtti frakcióülésen Schmittől, és sürgősen oda kellett mennie. Ez színpadias! A miniszterelnök eddig is azt sugározta, hogy ő senki az elnök elmozdításához, s most is ő fut, rohan, el a tök lényegtelen frakcióülésről. Mert ennek így nemcsak hír-, hanem üzenetértéke is van!

Orbán azt is megpendítette, hogy ha az elnök megy, egy nála jobboldalibb lenne az utód, hogy "megvédje az alaptörvényt". Mi ebben a logika? Ha mostanában megválasztják, az új államfő 2017 közepéig lehet hivatalban, s egy 2014-es kormányváltás esetén az "alaptörvény-rombolást tervezők" szinte végig ezen elnök szigorú felügyelete alatt kormányoznak majd.

Visszatérve az elejére: a kormányoldal nagyon örülhet, a közvéleménykutatások a süllyedés megtorpanását érzékelték, és most ezen ügy miatt sem süllyedhetnek már. Megint Torgyánra emlékezzünk: a közvélemény hálás volt a Fidesznek a kisgazdavezér eltávolításáért! A közvélemény ilyen, a jelentős kormányzati tetteket ritkán díjazza, a várható rossznál valamivel jobbat annál inkább.

De jó lenne, ha szivárognának hírek a bennfentesektől, ne kelljen már kivárni a memoárokat!

Ha igaz, hogy Orbán és a Fidesz besegített Schmitt gyors távozásába, akkor nagyot húztak, politikailag olyan jó formában vannak, mint rég. Nincs már túl sok napi-smitt a sajtónak, nincs következmények nélküli ország, nincs Medgyessy/Gyurcsány-analógia, nincs segítség az ellenzéknek, nincs coki a barátoknak, Fidesz-országban nincs kecmec és nincs véletlen sem.

Csak győzelem van, tartósan, mélyen, erkölcsösen.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

26 komment
· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr294356919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Köszönet Schmitt Pálnak 2012.04.02. 22:11:23

 Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!    E nehéz és fájdalmas időszak fordulónapján, mely nehéz volt egyaránt az Ön számára, az ön mellett hitet tevő támogatói, és a haza számára, kötelességünk megemlékezni minden eddigi érdeméről. Köszönet...

Trackback: Lemondani vagy lövetni ? 2012.04.02. 20:20:11

Schmitt Pál lemondott. Lemondása kötelesség volt. Kötelessége az országgal a jobboldallal és önmagával szemben is.Lemondásához vezető állomások a lebukás, a kivárás, a bizonyosság, majd a következmény. A lebukás Lehet azon vitatkozni, hogy valaki,...

Trackback: A méltatlan bulvárkacsától a lemondásig – Ki mit mondott az ország legkétesebb hírű doktorijáról? 2012.04.02. 19:32:18

Nézzük, ki mit mondott az elmúlt hetekben az ország legkétesebb hírű doktori disszertációjáról! Idézetek jobboldali politikusoktól, akik az első naptól kezdve összezártak Schmitt Pál mögött a plágiumgyanús kisdoktori ügyében. A hvg.hu január 11-én írta...

Trackback: Lemondott és perelni fog 2012.04.02. 19:22:22

A hétfő reggel frakcióülésre érkező Orbán Viktor még azt mondta: ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. A kormányfő kijelentette továbbá, hogy azt az ellenzéki javaslat...

Trackback: Schmitt Pál plagizált disszertációja tényekkel, számokkal, grafikonnal 2012.04.02. 19:05:43

Miféle igazságért harcol és akar perelni Schmitt Pál? Létezik másféle igazság is, mint a számok, amiket a Tényfeltáró Bizottság a jelentésében leírt? Nézzük a Schmitt-botrány tényeit számokkal, grafikonnal, érzelmek nélkül! 215 számozott oldalból áll a...

Trackback: Gerincátültetés 2012.04.02. 18:24:09

A Semmelweis Egyetem tegnapi híre szerint forradalmi gerincátültetést hajtottak végre a hétvégén egy meg nem nevezett (de többek által felismerten politikai közszereplés vállaló) betegen. A beteg lábadozása, vélhetően sportolói múltjának köszönhetően é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2012.04.02. 17:48:01

Szerintem meg az egész ahogy le lett játszva átgondolatlan és amatőr volt. És sokat ártott a fidesznek lehet hogy nem most de hosszútávon mindenképpen.

SP azért mondhatott le mert nem volt jelentős szereplő.

Kiváncsi vagyok ha a vezérről magáról derülne ki valami hasonló (gondolom sokan kutatják) akkor mi lenne??

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.04.02. 17:53:11

@rockjano: Nyilván sokan kutatják, de akkor miért nem hozakodtak már elő valamivel? Kereslet lenne rá.

rockjano 2012.04.02. 17:55:27

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
mert büdösül el vannak ezek a dolgok dugva, külön részleg lehet rá a fideszben.

Schmittről is nehezen túrták elő, nem is a HVG volt hanem egy lelkes amatőr kezdte...

Persze semmi sem lehetetlen...

Pinka-Panka 2012.04.02. 17:59:40

@rockjano: ne legyünk ennyire naivak..ha volna valami, az már rég kiderült volna...:)
bár nem sok ember van itt vaj nélkül a fején:)

rockjano 2012.04.02. 18:02:39

@Pinka-Panka: Derült is ki ez-az, csak nem tudták végigvinni rendesen. meg még derülhet is ki.

Jól zár a Fidesz az kétségtelen ezekben profik.

Amiben nem az a stratégia, abban szerintem nagyon gyengék...

hammerhead 2012.04.02. 18:05:38

itt csak az derül ki, aminek ki kell derülnie. ez egyébként így helyes.

ledzep 2012.04.02. 18:09:56

Várom a baloldali , vagy senkiházi oldali példát!

Horn gyufától gergényiig!

Szarháziak! :-)))

Démonmac1 2012.04.02. 18:14:19

nem lehet véletlen az ügynöktörvény késése..:)

Démonmac1 2012.04.02. 18:15:56

@ledzep: csakhogy most nem a Bal vezeti éppen csődbe az országot , hanem a jobb - egyébkényt a fideszesek azon voltak eddig is, mindig csak a bosszú, ám érdemlegeset alig sikerült alkotni:
Hol az egymillió új munkahely?

ananda123 2012.04.02. 18:28:53

"Nincs már túl sok napi-smitt a sajtónak, nincs következmények nélküli ország..."

És nincs népszavazás sem. Ennek elkenésére legalább jó volt a balhé, mert ekkora ordenáré öngólt, mint amit az LMP a népszavazás kezdeményezésével művelt, párt még rúgott Magyarországon.

@rockjano:

Pont azzal sikerült elkerülni a hosszabb távú ártalmakat a Fidesznek, hogy lemondott Schmitt.
Ahogyan az MSZP sem a Jobbikkal kardozna most az ellenzék vezető szerepéért (és fidesz-kétharmad sem lenne ugye), ha még 2006-ban elzavarják Gyurcsányt. Csak akkor a zsákmány múlott rajta, amiről mégis csak nehezebb volt lemondani, mint most a Fidesznek bevállalni némi presztízsveszteséget.

rockjano 2012.04.02. 18:33:29

@ananda123: Nagyjából egyetértünk..most nem múlik a zsákmány rajta.

A zsákmány megvan így is úgy is.. uyge???

Egyetértünk ugye???

ananda123 2012.04.02. 18:37:12

@Démonmac1:

"Hol az egymillió új munkahely?"

Tíz éves távlati tervet kérsz számon 2 és fél év alatt? Klasszikus balos demagógia. A DK-s haverok most biztos tapsolnak.
Az minden esetre elgondolkodtató, hogy balos eddig csak akkor mondott le, ha véletlenül zsidózáson kapták, amúgy nincs az az ordenáré botrány, ami lemondásra késztetné őket.

nemsirunk 2012.04.02. 18:47:13

Nyilvánvaló, hogy Orbán saját magának készíti elő a sérthetetlen, mindenek felett álló erős elnöki pozíciót a miniszterelnöki mandátuma utáni időkre. A tervekbe kis hiba csúszott, mert Schmittet nem most kellett volna lapátra tenni, most még korai. Ezért most ki fog nevezni egy másik balekot 1-1,5 évre, aztán majd őt fogja váltani az elnöki székben ha eljön az ideje.

ananda123 2012.04.02. 18:47:15

@rockjano:

A mostani kormányoldal vagy nagyon jól papírozza a zsákmányszerzést, vagy már mindent elvittek előlük, mert ha a köztársasági elnök doktorijának szövegegyezését egy bolgár szerző - lássuk be nem kimondottan bestseller - művével fel tudta tárni az ellenzéki sajtó (annak ellenére, hogy közben a kormány gőzerővel a szabad sajtó totális megsemmisítésén dolgozik ugye), akkor az a tény, hogy eddig egyetlen ügyben még a konkrét gyanú felvetéséig sem jutott el az ellenzék, mindenképpen figyelemre méltó.

nemsirunk 2012.04.02. 18:51:09

@ananda123: Időarányosan sincs sehol. Vagy úgy gondolod, hogy 9,5 évig csökken a munkahelyek száma, aztán majd az utolsó fél évben megtörténik a csoda?
Meg mekkora bunkóság már a kettővel ezutáni kormány nevében ígérgetni? Orbánt 4 évre nevezték ki, ez alatt produkáljon valamit, indítsa el a fejlődést, időarányosan mutasson fel eredményt.

rockjano 2012.04.02. 18:53:02

@ananda123: A zsákmányszerzést nem palástolják olyan jól olvass www.atlatszo.hu-t. A belvárosi ügyekre hívnám fel a figyelmed...

A lopás minden eddiginél jobban megy és mostmár osztozni sem kell a baloldallal mint eddig kellett.

Lesz még kibukó dolog ne aggódj.

A szabad sajtó korlátozása ezzel együtt abszolút gőzerővel folyik csak ennek gazdasági módszerei vannak ettől még lelkes emberek előáshatnak dolgokat.

Konkrét gyanú persze nehéz ha az ügyészség és a rendőrség és a bíróság sem igazán függtelen

nemsirunk 2012.04.02. 18:55:40

@ananda123: A zsákmány jelen esetben (első körben) a mindent elsöprő totális hatalom megszerzése, és biztosítása a jelenlegi mandátumon jóval túlnyúló időkre is. Ez csak a kezdet, Orbánék nagyobb időtávban gondolkodnak, nem érik be apró-cseprő milliárdokkal.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.04.02. 18:58:35

Azert egy probapert megerne, hogy Schmidt Pal jogtalanul hasznalta a Dr. cimet.

nemhiszem 2012.04.02. 19:06:03

@ledzep:
Örülök neki, hogy ilyen egyszerűen látod a dolgokat, de a legjobban te örülj neki, hogy nem látsz bele, hogy mi folyik a színfalak mögött....a kommenteden még a jobboldal is röhögne, és örülnének, hogy ilyen emberekből áll össze a választómagyarság...

tonalcar 2012.04.02. 19:14:42

És egy hét szünet után, szépen elkezdi Orbán erre a feladatra "kitenyésztett" stábja előásni az ellenzéki és hozzájuk köthető fontos emberek doktoriját megkapirgálni. És nagyon sokan fogják megszívni, szép kis hajcihő lesz. Nagyszerűen fogok szórakozni.

nemecsek ernő áruló 2012.04.02. 19:22:10

Persze lemondott, de a havi bruttó másfél millás fizut, lakást, szolgálati kocsit megtartja, mi? Ti meg jobbos szavazók szépen beszopjátok.

Schmitt még Gyurcsányhoz képest is erkölcsi hulla...

Guillaume sous guillotine 2012.04.02. 19:25:06

érdekes a baloldalon ki mondott le? a pufajkás horn gyula? nem d-209? nem gyurcsány? nem. akkor miről beszélünk?

Guillaume sous guillotine 2012.04.02. 19:28:43

@nemecsek ernő áruló: haha gyurcsányt szerintem alulmúlni nem nagyon lehet.

nemecsek ernő áruló 2012.04.02. 19:29:47

@Lizarazu: Ő legalább soha nem vette fel a miniszterelnöki fizetését.

nemecsek ernő áruló 2012.04.02. 19:34:45

@Lizarazu: Egyébként Medgyesi is lemondott, szóval nem tudom, mi a bajod! :D
Persze akiből csak a vak gyűlölet beszél a tények tisztelete helyett, attól nem tudom, mit várok! xD
Hülye vagy, édes fiam, hagyjuk!
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása