Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. március 28. 08:14 - politologus

Anyának lenni jó

Tegnap belefutottam a közeli boltnál a rezsicsökkentést támogató aláírásgyűjtésbe. Jó is, hogy elkezdődött a direkt kampány, hiányzott már a populizmus a magyar politikából (merthogy alkotmányossági szintre emelkedett, az meg kit érdekel)...

A recsőnek igazából semmi kockázata sincs a kormány számára, ám szavazathajtásban annál hatékonyabb, ezt tudja mindenki. Viszont a politikai kultúrára, vagyis az emberek politikáról való gondolkodására gyakorolt hatása borzasztó. Merthogy túl egyszerű, és a régi, múltból hozott reflexeket erősíti, ami ellen egyébként a Fidesz is kikelt (amikor a szocikat kellett szidni). Még mielőtt azt vetné ellene valaki, hogy ilyet egy fejlettebb demokráciában is megcsinálhatnak, mondom: ott még mindig sokkal inkább, mert politikai kultúrában magasabb a kiinduló szintjük.

Az emberek tudata, gondolkodása a politika céljairól és módszereiről sokkal tartósabb, mint a recsö hatása. Komoly politológusok sem értik ezt a problémát, a populista Fidesz és a kommunikációs holdudvar meg pláne nem. Valakinek egyszer össze kell takarítania ezt a sok szemetet, amivel politikusaink szennyezték a tudatunkat, bár ennek lehetőségében én egyre kevésbé hiszek. 

A kormány által emlegetett célok elérésére, hogy a közműcégek fizessenek valamit vissza a profitjukból az ország javára, biztos lenne más megoldás. Nem vagyok közgazdász, de elképzelhetőnek tartom, hogy e cégeket az állam beleugrasztja egy gazdaságfejlesztő programba, vagyis tőkét kell injektálniuk magyar beruházásokba, ami egyrészt önmagában növeli a gazdaság kibocsátását. Másrészt lehetne növelni a hazai vállalkozások hatékonyságát és versenyképességét úgy, hogy éppenséggel az ő közműszámláik csökkennek. Sőt, az állam is ügyeskedhet úgy, hogy még áfát is csökkent, persze a populista és szabadságharcos szellemnek megfelelően csak annyit, hogy mutassa, az üzletnek részei a partneri gesztusok is.

Ez persze nem hoz annyi szavazót, mint a direkt az embereket célozó recsö. A kormány csak a politikai fogyasztásban gondolkodik. Az én ízlésem sokakéval együtt inkább húz a politikai befektetésekhez és megtakarításokhoz, amelyekben innováció van, egyszerre a kockázat és a hosszútávúság ígérete. Aztán ha már van miből, lehet fogyasztani is.

A két gondolkodás közötti különbséget egy primitív modellel tudom jól magyarázni: egy családdal. Mondjuk apa dolgozik, anya otthon van a kisgyerekekkel, esetleg lehet velük a nagymama is. Anyát az állam fizeti, apát a piac, anya viselkedését az állami juttatások és szolgáltatások motiválják, apát meg a piac nyomja. A magyar politika szinte mindig anyához szól, most is. Miközben anyának is csak akkor jó, ha apának megmarad a munkája. Sőt, ha apa fizetése folyamatosan emelkedik, anya sem az államtól vár többet.

Tegnap tehát a boltnál botlottam bele a recsőt támogató aláírásgyűjtésbe. Ez a megfelelő hely számára, mert a rezsis kormányintézkedés fő jellemzője, hogy az is bolti jellegű: fogyasztásközpontú jelenség, könnyen előállítható piaci termék, egyszerűen levehető a polcról, beárazott, akciós ajánlat.
Politikailag pedig olcsó.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr615177023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.03.29. 08:19:12

Jó, vittem a Piroslap blogra.

Én még tovább hangsúlyoztam volna azt, hogy a rezsicsökkentés a beruházások elmaradását jelenti, és hogy így anyának a végén kurva rossz lesz.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.03.29. 12:50:38

@Brendel Mátyás: Köszi! Bizony, anyának nagyon rossz lesz, főleg, ha rajta kívül is. szinte csak anyák vannak.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása