Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2014. április 05. 06:43 - politologus

A mi négy évünk

A választások előtt összefogalalások és iránymutatások születnek a véleményblogokon. Egy politológus-blog nem mondhatja meg, hogy kire szavazzatok, a legvalószínűbb eredmény-forgatókönyvekről Török Gábor már szólt, a négy évnek az ország számára hozott újdonságairól nálunk is volt szó. Úgyhogy arról szólunk most, hogy e blog számára mit jelentett ez a négy év.

E legutóbbi négy évben kiderült, ...

- hogy ismert politológusok alkalmazhatók köztisztviselőként is, gondoljunk Stumpf Istvánra, Giró-Szász Andrásra, Kumin Ferencre, Kern Tamásra.
- hogy a GFG bloggal a politológus-blogok különleges, soha korábban nem látott igazodási pontot kaptak.
- hogy néha már Török Gábornak sem a megértetéssel kell küzdenie, hanem a politikát igazából mozgató erőkkel. 

- hogy nemcsak politológusból, hanem Orbán Viktorból is előjöhet a "plebiszcit" kifejezés.
- hogy a politológusi kifejezésmódot hiába próbáljuk tágítani, az öncenzúra közbelép. Történt ugyanis, hogy egyik posztunk arról szólt volna, hogy a Jobbik számos fiatal szavazója olyan, mintha liberális lenne, és úgy szólítódik meg, mintha a 90-es évek Fideszét és körét látnánk. Mivel az állítás kivágta volna a biztosítékot sok oldalról, nem jelent meg - hát erre nem kijött egy kutatás, ami pont ezt az eredményt hozta? Na, akkor ennyit a politológusi óvatoskodás értelméről.

- hogy a jelen politikai sikere érdekében úgy lehet átírni a múltat és nem foglalkozni a jövőbeli fenntarthatósággal, hogy a választók ezt föl vagy észre sem veszik.
- hogy a Fidesz-többség vissza akarta állítani a jogállamot, ami számukra azt jelenti, hogy az állam lehengerlő legyen (nem kormányzati védelemben részesülő) polgáraival szemben.
- a Fidesz a kevésbé ijesztőknek tűnők miatt aggódott leginkább: Bajnaitól félt, és az egyetemistáktól ijedt meg.
- hogy az elvágyódás nem a magyar romantika, hanem a magyar realizmus vezérgondolata is lehet.
- hogy a választók az MSZP-t és az SZDSZ-t nem azért küldték el, mert loptak-csaltak-hazudtak, hanem őket magukat utálták, amint a Fideszt sem azért maradhat, mert nem lopnak-csalnak-hazudnak, hanem őket magukat szeretik.

- hogy a választási küzdelem most sem a Facebookon meg a többi közösségi médiá(ba)n dől el, hanem a Szabad Föld olvasóinak, a Déli Krónika hallgatóinak és a TV2 nézőinek világában.
- hogy az olvasók nagy része az érzelmeinek, sokszor igazságérzetének kielégítésére vágyik, garasletevésre inkább, mint alternatív véleményekre.
- hogy a magyar nyilvánosság már nem húzza maga után a társadalmat.
 - hogy a blogok inkább egymás konkurenciáiként tekintenek egymásra, mintsem közös hálózat részeként. A Politológusblog végig hálózatban igyekezett tartani az olvasót, rendszeresen ajánlottuk a többi blog posztjait, amire egy-két kivételtől eltekintve nem volt viszonzás. De akkor is a mi megoldásunk a követendő és pártolandó, nem a jó erkölcsöt kell mindig rosszabbra cserélni, és ez a politikára is illik, csak maradjanak őrzők.
- hogy véleményt olvasni és írni gyönyörű dolog, ne hagyjátok abba, élmény volt veletek lenni.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr1005944792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása