Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2014. december 24. 08:14 - politologus

Vannak közös pontok

Ilyenkor, karácsonykor rendre elhangzik, hogy legalább most ne politizáljunk, inkább tiszteljük meg az ünnepet, és legalább ilyenkor legyünk egymással békében. Szerintem viszont az együttélést tanulni kell, az meg párbeszéddel történik, ahhoz meg találkozni kell embertársainkkal.

A karácsony különben sem csak a családba való visszavonulásról szól, van ennek az ünnepnek is egy közösségi vonulata: a szolidaritás, a jótékonyság, az elesettek megsegítése. Gondoljunk Dickens kisregényének, a Karácsonyi éneknek főhősére, Scrooge bácsira, aki csodálatos karácsonyi átalakulásakor nemcsak a családjával, hanem a külvilággal is jót tesz, adakozik a szegények javára.

Nyilván nem javaslom, hogy a karácsonyi asztalnál a szeretteink állapotának megtárgyalása helyett beszéljünk politikáról. De mellette miért ne? Van annak olyan módja, hogy az nem sértő, nem elítélendő. Az mondjuk elvárható, hogy általában ne minősítsünk le egy komplett politikai oldalt (pl. "Fidesz-droidok", "hazaárulók" stb.), vagy ne akarjuk a Dunába lőni a nem szeretett politikust, meg fellógatni valamennyit. Lehet viszont társadalmi problémákról, értékekről, megoldásokról, sorsokról szólni, és a másik ember eltérő véleményét meghallgatni, tisztelni a sokféleséget. 

Hiszen vannak közös pontok. Kedves politikaszerető, amikor a rokonlátogatós asztalnál ülve épp politikáról kezdesz el szónokolni, és házastársad figyelmeztetőleg nyomogatja vállával a vállad, bizony elhiheted, hogy egy másiknak is böködik a térdét ugyanannál az asztalnál. Akivel épp vitatkozol, az ugyanolyan, mint te, érdekli a közélet, vannak gondolatai róla, és ugyanúgy küzd azzal, hogy a politikaszeretés nálunk nem komilfó. Ha van közös téma, már van bennünk valami közös, nem igaz? Plusz: a bolondok felismerik egymást! :)

A különböző ideológiákban is megvannak a közös pontok. Azt hiszem, a legfőbb közös érték: a felelősség.

Amikor egy baloldali javítani akar a társadalom állapotán, azért teszi, mert felelősséget érez a jövő jóléte és egy általánosabb igazságosság iránt. A liberális az egyéni szabadságban és felelősségben gondolkodva változtatna a világon, abban hisz jobban, mint az állam kiterjesztésében. A jobboldali ezt azzal egészítené ki, hogy az egyéni felelősség a kiválóság elérésén át a közt szolgálja, és őseink és hagyományaink megtartásában is van felelősségünk. Aztán meg mindhárom épít arra, hogy az ember politikus lény, bár ezt nem mindig mondják magukról és a másikakról.

A felelősség tevékenységet generál, és egyre többet. A minél erősebb felelősségtudat az aktív ember sajátja. A politikai lény más emberekre, a közösségre kiterjedő felelősségérzete segít fenn- és egyben tartani a társadalmat. Az aktív ember nem legyint akármire, keresi is a felelősséget. Az emberek felé fordulva pedig mindenkiben meg kell találni azt az akár kicsiny pontot, amelyben a közösségi felelősség megmutatkozhat. De persze meg kell taláni ugyanezt magunkban is.

Úgyhogy több tiszteletet a felelősségnek! És boldog karácsonyt nektek, mindenkinek!

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

4 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr667008131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cionista szórólap gúnyolódik Jézus születésén 2014.12.25. 12:09:01

A muszlimok elvágnák a torkát annak, aki vallásalapító prófétájuk, és annak édesanyja kárára eresztene meg egy hasonló poént. A zsidók meg két hétig hörögnének kártérítésért, ha velük szórakozna hasonló stílusban egy magyar valamelyik vallási ünnepük e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltix 2014.12.25. 12:54:15

Egykettőre ki lehet a politikánál lyukadni még egy családi összejövetelen is. Még akkor is, ha nem ilyen-olyan-amolyan ideológia elkötelezett híve valaki. Például arról beszélget két háziasszony, hogy ki hova jár bevásárolni, onnan már csak egy lépés, hogy a társaságban szóba kerüljön a vasárnapi zárvatartás, azon keresztül pedig a politika.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.25. 12:57:55

Egyetértek.

Lehet politizálni az ország érdekében.

Szerencsére vita sem volt.

Egyöntetűen megállapodtunk abban, hogy lehet hogy a Fidesztől van jobb, de az tuti, hogy az MSZP, a DK és a többiek sokkal szarabbak.

Mert még nem felejtettük el, hogy rabolták le, hogy árusították ki, hogy adósították rommá az országot.

zsoltix 2014.12.25. 15:23:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Pihenj! Boldog karácsonyt, nyugoggyá le, Gyurcsány nem fog előugrani a karácsonyfa ágai közül.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása