Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2015. június 06. 10:12 - politologus

Trónok harca - Elitcsere Királyvárban, avagy a verebek lakomája

Alig hihetni, hogy legutóbb még a konszolidációs folyamatokat emeltük ki westerosi riportunkban. Bár Tommen Baratheon államfő még a helyén van, Tywin Lannister kormányfő bukása után nem csupán megtorpant a konszolidációs folyamat, hanem minden a visszájára fordult. A radikálisok nyerik a következő választásokat - jelentették ki rögtön a mindentudók, és kérdezték óvatosan az elemzők. Majd mikor a felbátorodott Hetek Cercei Lannistert vették célba ill. megjött a rideghoni választás végeredménye, egész hollóraj emelkedett a magasba sötét szavakkal.
    
Kár volt Tywin Lannisternek koncepciós perbe ugrania elődje, Tyrion Lannister ellenében. A tekintélyes pártalapító Tywin indította el Tyrion politikai karrierjét, amikor a lannisrévi önkormányzatban a közművek irányítását bízta rá. Milyen ironikus, hogy kettejük konfliktusa a csatornákon kezdődött, és most ott is ért véget, amikor a miniszterelnök magáévá tette Tyrion javaslatcsomagját annak tudta nélkül.  "A Lannisterek szépen elmerülnek a szarban, amit folyton kevertek. Cersei, készülj!" - aláz a kormánypárti lapból hirtelen kritikus lappá váló Égikerti Harsona.
A politikai elemzők visszafogottságra intenek: nem csak Westeroson esett meg, hogy a párt gyermekei kitessékelik az apák nemzedékét.


tywin_tyrion.jpg

Tywin és Tyrion - itt még együtt


Tyrion Lannister nem állt a sajtó rendelkezésére, azonnal szabadságra utazott. Utolsó rövid közleménye ennyi: "De hová mennek a szajhák?" Mondani sem kell, hogy a szajha-metafora mögé Tywintól Cersei Lannisteren át Tommen Baratheonig mindenkit beleláttak az értelmezők, de Tyrion akár magára is gondolhatott. Abban egyetértés mutatkozik, hogy a volt kormányfő rendszer- és elitkritikus álláspontját - amelyet már tárgyalásán is előhozott - erősítette meg szavaival.

A belpolitika új alaphangját a kormánypárt választási vereségei és népszerűségvesztése miatti gyengülése adta meg. Elveszett a tévedhetetlenség és a lehengerlő sikeresség nimbusza, márpedig az erő politikáját erre alapozták.  Nem is csoda, hogy a király vonakodik kinevezni egy új miniszterelnököt. A tulajdonképpeni hatalmat Cersei Lannister, az elnöki kabinet vezetője gyakorolta egészen a múlt hétig. Ő sem a régi, belefáradt a küzdelmekbe, ócska rutinokat ismételget -  súgják forrásaink. Csakis ezért eshetett meg, hogy az általa az ellenfelek gyengítése érdekében felemelt szélsőségesek végül őellene fordultak.


cersei_highsparrow.jpg

Cersei Lannister és a Főveréb - itt még együtt


Történt ugyanis, hogy a Hetek nevű - bár hívják őket Verebeknek is, szerintünk csöppet sem azok - radikális pártalakulat váratlanul megnyerte a királyvári önkormányzati választásokat. A helyi hatóságok irányítása révén mondhatni uralják a várost, és rendteremtés címén eljárásokat indítottak ismert politikusok ellen. A Tyrell-párt kapta az első döfést. A Heteknek könnyű dolga volt, mert Tyrellék kormánypártként nem tudták elfedni, hogy politikusaik fényűzően élnek, amelynek kiderülése irritálja az embereket. A Hetek a szokásos rendpárti-populista szólamokkal a kisembereket célozzák, úgy tűnik, sikerrel, hiszen most ők az aktuális "tiszta fiúk" a pártpalettán.
    
A párt születésében persze volt része a nagyoknak, hiszen az utóbbiak véres pártküzdelmeibe belefáradó emberek egy erkölcsösebb politikára vágytak. A Hetek vallási fundamentalizmussal indítottak, amely legalább a pártemberek erkölcsi tisztaságát és puritánságát fel tudta mutatni, és ennyi akkor elég is volt. A vallásos köntös mögött természetesen politikai szándék lapul ugyanúgy, mint a Stannis Baratheon-féle Vörös-párt ténykedésében.
    
Az aktuális királyvári történések másik nyugtalanító vonása annak tudatosulása, hogy a társadalom felső rétegét, a gazdasági, politikai és vallási elitet kiszolgáló szexipar hatalmas titokbizniszt teremtett. Ugyan kit nem lehet lejáratni szexuális titkainak kiteregetésével? Az olyan szexmágnásoknak, mint Petyr Baelish, jó hátteret nyújtott a politikai karrierhez. Ám most a Hetek kerültek titokgazdai szerepbe, miután ráküldték hatóságaikat előbbi vállalkozásaira. Nem kétséges, hogy megszerzett információikat fel is fogják használni. Baelish pedig ugyanazt csinálja a politikában, mint eredeti szakmájában: kapcsolatokat hoz össze. "Nem érzek változást, a vágy és a kielégülés mozgatja mindkét világot - kezdi ezt firtató kérdésünkre - A prostitúció nem a fizetős cicinél, hanem a pozícióra vágyakozásnál kezdődik. Épp most hoztam össze egy szüzet egy perverzzel, mert szajha és szajha összeboronálásában már nincs semmi kihívás."

Szóval Cersei Lannister hatalmas hibát vétett, amikor napi politikai előnyökért kokettált a szélsőségesekkel. Egyébként az ő szereplése is mutatja, hogy az oly üdvösnek tűnő folyamat, Westeros politikai feminizálódása is megakadni látszik.

A korábban nagy reményű Daenerys Targaryen lendülete is megtört, a nyugati régiók bevétele, s így az országos választások megnyerése helyett keleti regionális pozícióit kell védenie. "Easteros királynője ugyan lehet" - gúnyolja őt az ellenzéki Mesterek Lapjának kolumnistája, és hozzáteszi: "de előbb lesz a király nője". Nyílt titok, hogy a Targaryen-párt egyre inkább csak koalíciós házasság alanyaként kerül szóba. Margaery Tyrell, a másik nagyreményű női pártvezér politikusi választ adott egy igen/nem-kérdésre egy bizottsági ülésen, így őt a Hetek politikai karanténba zárták. "Ez már egy következményekkel teli ország" - kommentált széttárt karral Főveréb, a Hetek vezére, akit a kritikus sajtóban máris "Fővéreb" néven illetnek.

Aki vagy kutyahűségről vagy farkaskegyetlenségről tett tanúbizonyságot, amikor nem átallott Cersei Lannister ellen is támadásba lendülni. A vádak egyelőre ismeretlenek, ám az ügyészség az eljárás megindítására vonatkozó állításokat nem cáfolta, a politikusnő pedig eltűnt a nyilvánosság elől. Talán jót is tesz a szünet, hisz említett forrásaink szerint a pihenés úgy kellett már Cerseinek, mint egy csepp víz.

margaery_tommen.jpg

Margaery Tyrell és Tommen Baratheon (ül) - itt még épp együtt


Miniszterelnök és kabinetvezető híján Tommen államfőnek most először a végrehajtó hatalmat is gyakorolnia kell. Nincs könnyű dolga, az északi régióból nyugtalanító választási eredményekről érkeztek hírek (e témáról legközelebb írunk!). Talán a konszolidáció másképp valósul meg, mint azt Tywin vagy Cersei gondolta, a puszta erőpolitika és kamarillapolitika már nem elég egy olyan országban, ahol a vallási térítők sikeresebbek, mint a pártaktivisták. Úgy tűnik, a "törzsi háborúk" korának lassan vége, és a több és mélyebb összefogás adhat új keretet az immár a lelkekért folyó háborúhoz.
(Folytatjuk.)

Ha tetszett a poszt, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr127521762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása