Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2015. szeptember 09. 07:58 - politologus

Igaza is lehet Orbánnak - Az általános igazságokról

Azt nyilatkozta minap Orbán a FAZ-nak, hogy Európának „meg kell értenie, hogy akit lerohannak, az nem tud befogadni”.

Rögtön az a párhuzam jutott eszembe, hogy Orbán vezetésével a Fidesz 2010-ben "lerohanta" a magyar politikai teret (intézmények, jogállamiság, alkotmányosság, pozíciók, gazdaság stb.), a lerohant rész eszerint jogosan nem fogad be mindent, hiszen "nem tud befogadni", és "ezt meg kell érteni". A "lerohanók" pedig azért azok, amik, mert a határokat feszegetik, netán illegálisan át is lépik, képletesen vagy valóságosan értve.

Ha ugyanis már ilyen szentenciózus megállapításokat alkotnak politikusok, hadd legyenek valóban szentenciák a maguk általános igazságával, és jelentsenek fogódzót mindannyiunknak. És miért is ne lehetne igaz akár mindkét előbbi? Mint ahogy a Gyurcsány-vircsaftról is hasonló vélemény alakult közvélekedéssé: lerohanta az elődjét, a tüntetőket, az országot a reformjaival meg az ötleteléseivel, csoda-e, hogy a lerohantak ezt nem tudták befogadni?

(Kép: Chagall triptichonjáról, forrás: www.or-zse.hu)

 

A politikus által hangoztatott általános igazság sokszor egy saját álláspontot véd, de ennek nem kell azt jelentenie, hogy az általános igazságok automatice érdekvezérelte üres frázisok. Éppenséggel ugyanezen szentenciák a minimálkonszenzus megnyilvánulásai is lehetnek. Ha például a politika versengő felei együtt elfogadnak olyan szentenciákat, mint hogy "amilyen az adjonisten, olyan a fogadj'isten" vagy hogy "aki szajhának megy, ne sírjon, ha ...", akkor elismerik a korlátok és a kritika jogos és értelmes létét, ami ugyan korlátozza őket, de a másik felet ugyanúgy korlátozza. Ez is lehet érdek tárgya!

Őszintén szólva unom azon érvelés kizárólagossá jegecesítését, hogy egy folyton véleményt váltó politikai aktor azért mondja éppen azt, amit mond, mert ez az érdeke. Azt ugyanis sem neki, sem a véleményezőnek nem olyan könnyű belátnia és eltalálnia, hogy tényleg az-e az érdeke, vagy ha igen, akkor a kimondottak biztosan szolgálják-e. Általában van ott még egy szempont, még egy tényező, ami homályban marad az érdekkeresés előtt, hiszen egy döntés előtti alulinformáltság természetesebb állapot a túlinformáltságnál. A homályban maradó tényezők számát pedig épp az általános igazságok jelenléte és erősítése csökkentheti. Kétségtelenül a játékteret is, de a fennmaradóban növeli a biztonságot. (Példa: egy párt érdeke lehet népjólétjavító ígéretek belengetése, hiszen hozhat szavazatokat, ám ha általánosan elfogadott igazság, hogy ez ígéretspirált és egyéb veszélyes folyamatokat indít el, amelyek végén alul lehet maradni, akkor az az első érdek már felül is íródhat.)

Török Gábor írt nemrég a migránsügyről a Mandineren, és már a címben említi, hogy a politika nem mindig és nem csupán játék, hiszen a politikai mondatok és tettek életsorsokat befolyásolnak. Ez bizony így van, csakhogy éppen Török használta évekig oly szívesen a játék kifejezést a politikai cselekvések mezejére. Még ez sem lenne baj, hiszen valóban vannak párhuzamok a kettő között. A probléma az, hogy Török nem lebegtette mindig egymás mellett a "játék" és az "élet" párhuzamos zajlását meg egymásra hatását. Éppenséggel sokszor magyarázta, ezáltal védte le a játék-fogalommal azon politikai cselekvéseket is, ahol az "élet" is vastagon jelen volt. Ez utóbbi lehet legtöbbször az a plusz egyként figyelembe veendő tényező: mi lesz a játék hatása az életre, hogyan alakítja át a lépés a játék kereteit, a játékteret, a játszókat, a játékszabályokat és a játékot illető várakozásokat, végeredményben magát a játékot, és vajon ez az irány nem a játék elsekélyesedése vagy eldurvulása felé vezet-e. (Ennyit Törökről, a lentebb írtak nem elsősorban rá vonatkoznak.)

A politikusok érveléscseréit hajlamos megszokni az ember egészen addig, amíg biztos benne, hogy ezekben a cserékben a politikus jól megtalálja az érdekszámításait. A politikusokat helyesen elemző kritikusok, véleményvezérek szükségszerűen a politikusoktól eltérő beszédmóddal operálnak: míg a politikusi beszédmód nem térhet ki mindenre, az elemzőnek a "mindig eggyel több szempontra" kell törekednie. Ezért az elemző nem cserélgethet érvrendszert oly szabadon, hiszen a sok szempontú elemzés rendszeres művelése megint csak törvényszerűségek, általános igazságok meglátásához vezet, amelyek meg köteleznek.

Valamifajta minimálkonszenzusra pedig minden értelmiséginek, véleményvezérnek törekednie kell, mert addig őrződik meg a nyilvánosság az intelligencia terepének. A lefolytatott nagy és komoly vitákon úgy túllépni, mintha azok sohasem lettek volna, még egy politikustól sem elfogadható, de egy értelmiséginél súlyos defektus. Márpedig az Őszöd-trauma kapcsán olyan sokan megszólaltak, hogy a Gyurcsány-jelenség vállalhatatlansága, a demokrácia romlása, a legitimitásdeficit stb. szinte közmegegyezéssé érett. Megvitattuk magunkkal, hogy a demokráciaképünkbe mi fér bele és mi nem, és ezek gyönyörű szentenciákban rögzültek. Aztán 2010-től lecserélődtek a szakállasok, és az új megrázkódtatásokra reagálván egyes szentencia-alkotók hirtelen megfeledkeztek korábbi nagy mondataikról.

Talán fellengzősen hangzik, pedig csak a megnyugtatás a célja, hogy itt e blogon nem felejtettünk el semmilyen lefolytatott vitát, és erre rendszeresen emlékeztetünk. A saját szentenciákból itt most azt elevenítettük fel, hogy a politikai verseny magyar értékelésében túlfetisizált a konfliktusorientált rész, és ugyanennyire elhanyagolt a konszenzusos, pedig a politika az együttműködés terepe is, és a minimálkonszenzenzus az érdekvezérelt politika célja is lehet.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr687771450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.09.09. 16:57:08

Egy nácinak (Orbán=náci) nem lehet igaza.
Alig lehet olvasni, mert fekete a háttér, így baromi nehéz! Lehet, hogy nácizott a posztíró (elvárom), de válasszon más hátteret. Miért várom el? Mert Orbán náci!

bkkzol 2015.09.09. 17:13:42

Nagyon jó a "játék -élet " párhuzam. Mind a két oldalról meg kell vizsgálni. Mi itt élünk, nem hívtuk őket. Se Szíriából se Afganisztánból se sehonnan. Ha menekült státuszt szeretnének azt lerohanással kellene elérni. Nem az életüket mentik 6-8 határon keresztül. Dániában se akarna regisztráltatni??!!! Valakinél elgurult a gyógyszer?

Alick 2015.09.09. 17:17:46

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): pedig jó lenne egy kis tömény nácizmus... már ha Rommelt és hadseregét feltámasztanánk, két hét alatt bedarálná az Iszlám Államot.
:)

nu pagagyí 2015.09.09. 17:50:10

AZ 56-os népfelkelés bukása után a magyar menekültek is lerohanták Ausztriát, mégis befogadták őket. Ha másnak nem, Orbánnak, aki antikommunizmussal szokott üzletszerűen kéjelegni, ismernie kéne ezt a történetet.

Nyilván ismeri is. Szándékosan hazudozik hülyeségeket. Egyszerűen nem akart és nem akar segítséget nyújtani a menekülteknek, befogadni meg pláne nem. Hiszen más kultúra, elveszik a melót a magyaroktól és így tovább. Mi pontosan tudjuk mit a szándéka, de külföldön még hazudozhat.

Szalay Miklós 2015.09.09. 17:53:00

Egy módszeres és (szerintem) körültekintő, kiegyensúlyozott összefoglaló a menekültkérdésről, megoldási javaslattal:

egyvilag.blog.hu/2015/09/09/egyeb_a_menekultkerdesrol

Ad Dio 2015.09.09. 18:38:42

„meg kell értenie, hogy akit lerohannak, az nem tud befogadni”.

Pedig ez egy kulcsmondat a jelen megközelítésében, akárki is mondta.

A bevándorlás kérdésében nem a mennyiség a döntő, hanem az intenzitás.

Többször elhangzó féligazság az, hogy "nem tudunk többet befogadni mint x". A válasz rá egy másik féligazság: dehogynem, hiszen ekkor meg akkor ugyanannyi/még több... és igaz... vagyis mégsem... Európa milliókat, sőt, akár tízmilliókat is be tud fogadni... évtizedek alatt. DE NEM tud befogadni milliókat évek alatt! Csak elszállásolni tudja őket, így-úgy és a feszültségoldó befogadás helyett elkezd akuumlálódni a baj, a gond a trauma. Mert ilyen tempóval csak kapkodós, fejetlen rögtönzésekre futja. Európát hosszú időre meghatározó "ideiglenes" senkinek nem jó fércmutatványokra. A kapkodásban nincs idő szembenézni a problémával, csupán nap nap után szaladni az aktuális repedéseket javítgatni.

A bevándorlást minden erővel lassítani kell, hogy kezelhető legyen, mert különben valami szakadni fog.

nu pagagyí 2015.09.09. 18:54:19

@Ad Dio: Nem baj, majd ha elfogy a benzin átülünk egy másik autóba.

Az a probléma, hogy felkészülés helyett, plakátokat gyártottak, azt is nekünk. Semmiféle szakmai munka nem folyt a menekültekkel kapcsolatban és most se nagyon folyik. A trafikmutyit ennél sokkal ügyesebben végrehajtották, pedig az is sok embert mozgatott.

nu pagagyí 2015.09.09. 19:02:49

@Szalay Miklós: Normális gondolatok egy másik világból.

Ad Dio 2015.09.09. 19:03:37

@nu pagagyí:

"Nem baj, majd ha elfogy a benzin átülünk egy másik autóba."

Ezen szívesen nevetnék, de nekem és még nagyon sok sorstársamnak nincs másik autója, így be kell érnünk ezzel.

"Az a probléma, hogy felkészülés helyett, plakátokat gyártottak, azt is nekünk. Semmiféle szakmai munka nem folyt a menekültekkel kapcsolatban és most se nagyon folyik."

Egy hónapja még azt hallgattam, hogy nincs is semmi probléma, a bevándorlás csak egy figyelemelterelő lufi :-/.

Hagyjuk már abba ezt az egész idióta szekérharcot! Ez a probléma nem oldalfüggő. Ahogy a megoldása sem az. Ha ugyan van ilyen...

midnight coder 2015.09.09. 19:29:51

@nu pagagyí: 56-ban a magyarok pontosan ugyanabból a kultúrából jöttek mint az osztrákok. Annyira, hogy 40 évvel korábban még egy ország voltunk. A bevándorlók kultúrájától viszont Európát évszázadok választják el.

Ad Dio 2015.09.09. 19:37:29

www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20150909-merkel-szomoru-jovot-festett-a-menekulteknek.html

19:31

"Csaknem 30 ezer Magyarországról elindult menedékkérő érkezett szombattól szerda délutánig Bajorországba a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének adatai szerint."

Akkor még 1000 és meg is van a vállalás. Kérek egy önkéntest aki megmondja:

a. a többi migránsnak, hogy lehet hazamenni
b. a német polgároknak, hogy egy nagyságrenddel több embert kell befogadni...

Őszinteség nélkül el sem tudunk indulni...

nu pagagyí 2015.09.09. 19:38:37

@Ad Dio: Abból lett baj, hogy szakmai munka helyett ideológiai faszverés folyt kormányszinten.

A kormány tudta, hogy közeledik a tömeg, ennek ellenére nem tervezték meg mit fognak csinálni, hol fogják tárolni a tömeget, hogyan kommunikáljanak velük (nem velünk). Nem egyeztettek sem az EU-val, sem a szerbekkel, sem a hazai önkormányzatokkal. Nem jelölték ki a tartózkodási helynek alkalmas épületeket, nem készült logisztikai terv, nem készültek sem élelemmel, sem takaróval. Nem csináltak semmit.

Most sem a problémával foglalkoznak, hanem annak ürügyén igyekeznek újabb illiberális törvényeket összetákoni a nép ellen, ellenünk (szükséghelyzet minden szir-szarért, magánlakásokba való behatolási joggal, börtönbüntetés emberségért). De hogy neve is legyen a gyereknek, pótcselekvésként megpróbálnak bűnözőt csinálni a menekültekből.

nu pagagyí 2015.09.09. 19:43:03

@midnight coder: Te olyan kulturált vagy, hogy azt nem fenyegetheti semmi. Bízz magadban és saját felsőbbrendűségedben. Nem ők fognak integrálni téged, hanem te őket. Csak akarni kell.

2015.09.09. 19:44:44

A menekült áradat az "új" (EU, gazdasági és politikai, együttműködés,multikulti) a "régi (nemzetállamok,konfliktusok,háborúk, nacionalizmus) Európa konfliktusát hozza felszínre, ezt Juncker beszéde is megerősíti, ezért létfontosságú, hogy az Európai Unió elvei alapján bánjanak a menekültekkel. Magyarországon nincs ilyen dilemma, régi (kádári)és még régebbi Magyarország van, nem alakult ki az "új" a másik értékrend. Orbán a régi Európát képviseli, ez egyértelmű.Európa viszonylag zárt világ volt,most beáramlik a nagyvilág hozzánk is, évek-évtizedek óta tartó konfliktusok viharaival együtt.Senki sem látja a jövőt,miért fontos ez,csak azért, hogy elterelje a mostról, a valódi problémákról a figyelmet?!

Ad Dio 2015.09.09. 19:44:53

@nu pagagyí:

Ha Te mindezt így aposztrofálod, nekem nem marad más, mint elfogadni ezt mint egy véleményt. Szerencsére megtehetem hogy nem értek vele egyet. Merthogy.

Sokkal jobban érdekel viszont a megoldás keresése mint az, hogy ellenérveket hozzak egy ilyen végletesen egyszerű és egyoldalú hozzáállásra.

Ásd csak a gödreidet mag árkaidat bátran tovább barátom :-/. Remélem akadnak olyanok akikkel - politikai hovatartozásra való tekintet nélkül - leülhetek beszélgetni mindeközben előremutató dolgokról.

Ha kérhetem ne ránk szórd a földet ha egy mód van rá :-).

nu pagagyí 2015.09.09. 19:50:24

@Ad Dio: Te nem mondtál megoldást csak a kormányt mentegetted, arra reflektáltam. De gondolkodásra elég jó anyagot közölt az egyvilágos ember: @Szalay Miklós:

Ad Dio 2015.09.09. 19:55:14

@nu pagagyí:

Olvastam, sőt hozzá is fűztem a magam meglátását.

"Te nem mondtál megoldást csak a kormányt mentegetted, arra reflektáltam."

Nem mentegettem senkit, ellenben erőmhöz mértem igyekszek gondolkozni és hanéha eszembe jut ez-az, le is szoktam írni. Azt gondolom Te látod csak a dolgokat binárisan. Picit felfüggeszthetnéd a pártharcot...

Részemről a téma tényleg nem érdemel többet. Azt csinálsz amit akarsz.

Ad Dio 2015.09.09. 20:40:04

OV a nyugati liberális média hivatalos feketebárányává vált. Az ellenségkép egy gyengülő politikai csoportnak létfontosságú kohéziós erő. Ezt neki nagyon is kellene tudni. Normális esetben egyetlen könnycseppet sem hullanék ilyen esetben, mert aki hülye...

De most azt gondolom hogy ebben a nem túlértékelhetően fontos kérdésben létfontosságú lenne eljutni a megegyezésig, közös pontig. Mégpedig úgy, hogy megértjük a helyzetet és egymás motivációit is.

Ebben a szituációban egy ideológiai rákeverés nagyon-nagyon káros.

György Szokolai 2015.09.11. 23:01:04

Csak még egy szó: (a valaha volt) Jugoszlávia.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása