Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2017. április 23. 12:30 - politologus

Kitüntetett helyzet I.

Zajlik az ellenzéki vita a legutóbbi tüntetések értékeléséről. Az egyik álláspont szerint most végre megindult valami, a másik szerint ez politikacsináláshoz kevés, a 2018-as változást pártok indíthatják el.

Kezdjük talán onnan, hogy a polgárok érdekei kábé három módon aggregálódhatnak, s ezáltal érvényesülhetnek: egyéni kijárással, csoportos érdekérvényesítéssel (civilek), politikai pártokkal. E három útvonalon indult el munkagépekkel ez a kormányzat, hogy hatalma soká tartson:

1) A pártokat tekintve a választási rendszert a meglévő biztos szavazók számára matekozta ki. "Kívülről" az ellenzéki pártok egymás esélyeit rontják még szövetségben is (hiszen összebútorozásuk inkább szavazókat vesz el, miközben már az 5% többszörösét kell megugorniuk). "Belülről" az ellenzéki pártokat fenyegetéssel korlátozza (Orbán 2010-től az ellenzéki sikermorzsák után a párttámogatások csökkentésével riogatott, el is kussoltak az ellenzékiek), de valószínűleg még ennél durvábbak is voltak, egyben minden keret szűkre szabása a már bársonyszékes ellenzéki politikusokat a pozíciótartás status quo-ja felé tereli (miközben a kormánypártot nem bántja a kevés parlamenti hely és önkormányzati pozíció, még legutolsó kádereinek is tud találni vagy kreálni, így nagyobb a pártegység).
2) Az egyéni kijárás a magyarok legáltalánosabb politikai cselekvése, ez régóta tudott, pláne a századvéges körökben. Az egyéni kijárás mélyen szocializált dolog, és fejletlenségünk egyik oka, mert apolitikus és antidemokratikus. Erről az embereket normális országban leszoktatnák, de itt tudatosan rászoktatják. Az egypártrendszer felé meneteléssel meg is van a kijárás egyetlen célzottja, hiszen mit ér a kijárás, ha az ügyről még színes összetételű testületek fognak döntögetni, eléggé bizonytalan végkimenetellel.
3) A civil világ valójában nagyon gyenge nálunk, különösen donációja és politikai érdekérvényesítő képessége tekintetében, a kormányzat mégis azért irtja oly durván, mert tart tőle, hogy onnan jön majd a rivális. Joggal tart, mert a másik kettőben rendszerműködtetővé emelt kurvító mechanizmusok itt nem lehetnek százszázalékosak, ezek között sok az informált, képzett, keményfejű és elszánt. No meg maga is innen erősödött: ne felejtsük el, hogy Fideszék legalább kétszeri, vagy akár háromszori civil rekrutációval nőttek ekkorává (1998 és 2002 között civil támogatással, pl. nagycsaládosok, keresztény értelmiségiek stb., 2002 után polgári körökkel, a 2006-os önkormányzati választásokban nagyon sok helyen civilekkel közösben indultak, és ugyanebben az időben a tagozatok létrehozása - vagy blöffje - is a csoportérdekek önállő felmutatásával hívhatott be embert).

A fideszes kommunikáció a társadalmi érdekvilág szintjeit tudatosan összekuszálja. Emberek, civilek, pártok/politikusok hármasról szól, majd kivonja belőle, hogy a civil valójában az emberi tevékenység csoportos fellépés által láthatóvá tett formája, továbbá azt nyomatja, hogy a civil az embereken kívül vagy fölött áll. Így aztán magát az emberek egyedüli képviselőjének mondja, a civilek meg csak belerondítanak e bensőséges viszonyba. Miért probléma ez a szemlélet? Mert ne tessék álmodozni, érdekérvényesítő mechanizmusok nélkül nincs produktív társadalom, enélkül meg életszínvonal. A civil szervezetek politikai érintettségének elutasítását, az "álcivilezést" pedig el kellene felejteni minden oldalnak, mert egyrészt a civileknek közpolitikát csinálva KELL nyomást gyakorolnia a politikára, másrészt létezik a civilnek egy politikusabb része, ezek a köztes szervezetek minden kialakultabb politikai rendszerben jelen vannak.

A civil mondhatni a legősibb létforma, a csoportos együttműködés közös célok érdekében. Sok mai állami szolgáltatás, mint az oktatás, a társadalombiztosítás, a szociális vagy az egészségügyi ellátás civil formában kezdődött. Ezek valódi innovációk voltak, és bizony kevés innovációt tudtok mondani, ami csak a politikától, nem pedig a gazdaságtól, a tudománytól vagy a civiltől indult! Utóbbiak összeadni is képesek az intelligenciát, nem csak csökkenteni, ezért pezsgésükre éppen építenie kellene a politikának.

Akkor vissza a tüntetésekre: csak félig van igaza a tüntetések értelmét-értékét csökkentőknek. Igaz, hogy tüntetésekkel nem lehet kormányt váltani, mert az a harmadik szint, a pártpolitika megoldása. Viszont a tüntetés kreálja és erősíti a középső szintet, a civilt, tüntetni nem pártpolitikai tevékenység, hanem civil. A politikai részvétel eme növekedése pedig befolyásolja majd a pártpolitikát, emlékezzünk, a fideszes emelkedés is ilyenekkel kezdődött, vagy inkább a meglévő katalizálódott. Alig elképzelhető olyan tüntetés, ami "elzavar" egy kormányt, de minden megmozdulás érdekaggregáció, így értéket állít elő, és befogadóközösséget is teremt az értékeknek.

Mindez kisebb lépésekben haladhat, mint egyesek várnák, de még egyszer: a Fidesznek is így ment, pont ezért akarja elfojtani (nem csupán most akarja, már 2010-től, kapásból az elejétől). És hogy miként is hatott a pártpolitikára a tüntetéssorozat, gondoljunk Orbán Viktor reakciójára, amikor az övéinek üzenéssel őket választotta az övéi utánpótlása helyett, bezárta táborát, igaz, de a növekedés előtt is, vagy ott van az ellenzéki képviselők keményedő hangja is, mert a tömegháttér felbátorít. Ne várjunk sokkal nagyobb hatást, csak ismerjük fel azt, amit már láttunk korábban.

Legközelebb az aktuális politikai helyzet különlegességeit boncolgatjuk.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr1812447577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.23. 15:39:38

A valóságban semmi se történt, nem változott a politikai térkép.

nick papagiorgo 2017.04.23. 22:00:16

"A civil világ valójában nagyon gyenge nálunk, különösen donációja és politikai érdekérvényesítő képessége tekintetében, a kormányzat mégis azért irtja oly durván, mert tart tőle, hogy onnan jön majd a rivális"

Ennél ostobább megállapítást még nem láttam. Vegyük már észre, hogy a civil szférából NEM JÖHET rivális. Parlamentáris demokráciában pártok vannak, azok küzdenek a hatalomért, ahogy a szerző később - helyesen - meg is állapítja.

Elég mókás is lenne egy olyan világ - én magam nem szeretnék ebben élni - ahol a pártok csak bábok lennének, az igazi hatalom meg ilyenolyan civil szervezetek (legyen az a Tanítanék mozgalom, a CÖF a TASZ vagy a Greenpeace) kezében lenne.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.04.23. 22:48:55

@nick papagiorgo: Félreértés lehet, vagy pontatlan voltam: a civilből nem jöhet rivális. Ám a civil artikulálni képes olyan részérdekeket, amit még a pártpolitika sem ismer fel, vagy felismer ugyan, de a gyűjtőpárti logika miatt hiteltelen mindent képviselnie, ezért külső, civil partnert keres az együttműködésre. Lehet, hogy én vagyok ostoba, de 2010 előtt ez ment, és minden pártban ki volt adva feladatként a civil partnerek keresése, bevonása.

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.04.24. 01:33:28

Eloszor is nalunk is egyertelmuen kulonbseget kene tenni a civilszervezetek, es a politizalas celjabol letrehozott szervezetek kozott.
Kulfodon erre van kulon kifejezes NGO, mig nalunk szandekossan osszemossak oket a civilekkel, gyakorlatilag elbujtatjak oket a valodi civilek koze.
Ki kene talalni rajuk egy jo szot, es torvenyileg bekene kategorizalni az ilyen szervezeteket.

bigdata 2017.04.24. 03:43:10

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: egy puha diktatúrában pont ideális. Ha valaki korrupciót emleget, tiltott politikai marketinget folytat. Alakul ez.

chrisred 2017.04.24. 08:29:27

A tüntetéseknek nem is célja a kormány személyi összetételének megváltoztatása. Arra ott van a választás. A tüntetések a regnáló hatalom álláspontjának vagy egyes döntésének kialakításának/befolyásolásának/megváltoztatásának eszközei, kinyilvánítva a társadalom, vagy annak egyes csoportjainak véleményét.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.24. 08:41:17

@chrisred:

Így igaz. De vigyázz: a ballibek ezért le fognak orbánistázni.

nick papagiorgo 2017.04.24. 09:18:52

@politologus:

oké, ez így oké.
A civil szervezetekkel kapcsolatos megjegyzéseddel is egyetértek. A "baj" csak az, hogy egy "normális" világban a civil szervezetek egy bizonyos téma vagy témakör köré szerveződnek, és azzal foglalkoznak.

Na most, amikor a CEU-s tüntetésre a Greenpeace kér területfoglalási engedélyt, akkor hogy van ez? A Greenpeace-nek nem a környezetvédelemmel kellene elvileg foglalkoznia? Mit keres a CEU témakörében?

Ez utóbbit azért is írom, hogy némi magyarázatot adjak, hogy Orbán miért "irtja" olyan durván a civil szervezeteket. Szerény véleményem szerint nem minden civil szervezet "igazi" civil szervezet, és igazából teljesen mással (is) foglalkoznak, mint amire alakultak. Én személy szerint azt látom, hogy pl. most, hogy az ellenzéki pártok ilyen béna kacsák, egynémely civil szervezet megpróbálja a helyüket valamennyire átvenni. Ezzel viszont az a gond, hogy a civil szervezetekre teljesen más - jóval lazább - szabályok vonatkoznak, mint a pártokra. Ha viszont a szabályokat szigorítani akarják, akkor meg megint beindul a gőzhenger, hogy "el a kezekkel a civilektől". Akkor ez most hogy van?

chrisred 2017.04.24. 10:19:38

@MaxVal BircaMan HJCD: Én még ezt is bevállalnám, annak a következménye lenne, hogy Orbán nem szarik többé a fejemre (meg úgy általában a középosztályba tartozókéra), hanem a kormányzás során végre figyelembe venné a mi érdekeinket is.

Netuddki. 2017.04.24. 10:29:06

Lassan alternatív módokat kellene keresni a tiltakozásra. Nemcsak a hatalom vezérét, hanem a tolvaj rezsim kiszolgálóit is ki lehetne pécézni.

dunántúli gyerek 2017.04.24. 11:23:11

Orbánt és a demokráciát 2018ban is mmegvédjük.

Nem vagyunkk kíváncsiak az arab globalistákra, és a balliberális embercsempészekre.

eßemfaßom meg áll 2017.04.24. 11:58:46

"a Fidesznek is így ment, pont ezért akarja elfojtani (nem csupán most akarja, már 2010-től, kapásból az elejétől)"

Akkor elég szarul csinálja ezt az elfojtást mert 2010 óta évente jópárszor összegyűltök pártizezres orbánváltóra,

a támogatottságotok meg ott van ahol 2010-ben volt.

eßemfaßom meg áll 2017.04.24. 12:02:57

@chrisred: Orbán neked a középosztálybelinek hogyan szart a fejedre? Komolyan kérdezem.

Wiktor Benkő 2017.04.24. 12:16:56

@nick papagiorgo: Tökéletesen igazad van.
Meg is nézhetnénk magunkat.
A "civilek" általában túltolnak egy baromságot, amire 1% sem vevő a társadalomban.
A kormánynak meg a TÖBBSÉG számára kell konszenzusos megoldást találnia.

Netuddki. 2017.04.24. 12:24:42

Nah, idetaláltak a tolvaj rezsim kiszolgálói is...

dunántúli gyerek 2017.04.24. 12:27:39

elmondom hogy kezdem a napom

1. felkelek, KV-t odateszem
2. híreket kinyitom: kuruc, 888, pestisracok, index, 444

3. utána egész nap a demokráciát védem

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.24. 12:33:44

@Tibi !:

Forradalmat akartok? Ahhoz sokkal nagyobb támogatottság kell.

A Fidesznek se jött ez össze 2006-ban, pedig akkor hetekig voltak több tízezres tüntetések.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.24. 12:37:14

@chrisred:

Orbán nagyon figyeli a társadalmi reakciókat, s ha komoly ellenállást lát, mindig meghátrál. Lásd a netadót.

De nevetséges mértékű elenállás esetében, lásd CEU, miért hátrálna meg?

Gyurcsány annak idején ott rontotta el, hogy nagy ellenállás esetében se hátrált meg, hanem elment a falig és beinkasszálta a pofont. Lásd vizitdíj, ami egyébként HELYES lépés volt (én pl. a vizitdíj bevezetésére szavaztam a népszavazáson), de politikailag rossz időzítése volt.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.24. 12:39:38

@nick papagiorgo:

Az álcivilek be vannak szarva, mert az átláthatóság nevetségessé teszi őket, ennyi az egész.

Miféle civil az, aki csak külföldi lobbiérdekekt véd külföldi pénzből?

Az igazi civil a belföldiek támogatásából, esetleg önkéntes alapon működik.

chrisred 2017.04.24. 13:06:52

@eßemfaßom meg áll: Adóprés, a munkavállalók jogainak szűkítése, korábban szerzett jogok elvétele az alaptörvényben, közvagyon átjátszása magánzsebekbe.

dunántúli gyerek 2017.04.24. 13:26:07

@chrisred: nagy kár hogy minden embernek kisebb az adója és 40%kal keres többet egy átlagfizetésü mint 7 éve a cucik alatt.

Ezért népszerü Orbán meg mert épül az egész ország.

chrisred 2017.04.24. 13:56:17

@dunántúli gyerek: Nem. Az a kár, hogy közben volt 30+% infláció, tehát a reálbér alig emelkedett, és a keresett pénzt pedig 27%-os áfával terhelve lehet elkölteni. Egyébként nem tudok arról, hogy milliós havi jövedelműek és a tavaly még adóparadicsomi szintűnek számító társasági adót élvező gazdasági társaságok kivételével bárkinek is érdemben csökkent volna az adóterhelése.

2017.04.24. 13:56:58

S eljő a magyarok tanulásában az az idő, mikoron az emberek már nem fogják hagyni, hogy gazemberek uralkodjanak rajtuk.

felső határ nincs 2017.04.24. 13:59:19

@chrisred: Közben 15% infláció volt

A reálbér 1990 és 2010 között emelkedett annyit ÖSSZESEN, mint 2010től a mai napig

Na ezért a 2/3 a fideszek jövőre

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.04.24. 14:25:08

@nick papagiorgo: most viszont tényleg rosszat írtam, így már nem fogsz velem egyetérteni: szóval, jöhet a civil oldalról rivális, de akkor az párttá alakul (a pártok gyakran civil gyökerűek), és úgy fognak a választásokon is rivalizálni.
A Greenpeace-foglalásban én nem látok semmit, együttműködhetnek emberek, szervezetek, ahogy akarnak. Talán jobb jogászaik vannak, ki tudja, ebben nincs világösszeesküvés.

Abban igazad van, hogy a civil szervezetek néha jobban láthatóak, mint a pártok, de ez az utóbbiak láthatatlansága miatt van, a civilek jelenléte ennél még sokkal erősebb egy jó demokráciában, pláne a tagságuk. Utolsók közt vagyunk Európában a szervezeti tagságban. Mindenezkről egyébként egy olyan bácsi írt szép cikket, aki már államtitkár.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.04.24. 14:31:03

@Tibi !: Vicces lenne egy ellenzéki menetet szervezni lakóparkokba, és felkiabálni a "kiszolgálóknak", csak lakik ott egy-két intézményvezető. De bizony igaz, a politika kapja a tiltakozást, miközben ő is megfelelni igyekszik a nála néha vérmesebb szurkolóinak...

chrisred 2017.04.24. 14:32:17

@felső határ nincs: A nettó vagy a bruttó reálbér? Mert azzal szépen lehet trükközni, hogy az adójóváírással gyakorlatilag adómentes minimálbért megadóztatják, de ezzel csak az állami bevételek nőnek.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.04.24. 14:39:13

@EGY a megingathatatlan KÉT millióból: Nincs nagyon ilyen megkülönböztetés, kormányunk mondjuk próbálkozik vele, de ezzel félrevezet. A civil sokkal politikaibb dolog, mint általában gondolják. A civil szervezet egyszerre szolgáltat, tárgyal, érdeket véd, lobbizik és tiltakozik. Egy szakszervezet például mindkét tevékenységben jól látható, és amint a munka világában lehet szerveződni, ugyanúgy keletkezhetnek szervezetek bármely más társadalmi ügyre, mint a demokrácia vagy a sajtószabadság, és ezek is szolgáltatni fognak és/vagy lobbizni/tiltakozni. Kész. Meg kell szokni: a politika EGY a társadalom ügycsoportjai között, és BÁRMELY ügy kaphat szerveződést, az elvált apák éppúgy egyesületbe tömörülhetnek, mint a közvetlen demokrácia barátai.

felső határ nincs 2017.04.24. 14:49:38

@chrisred: nettó átlag 2010 130ezer

most nettó átlag 200

eßemfaßom meg áll 2017.04.24. 15:14:23

@chrisred: rövidebb lett volna annyit írnod: "sehogy" és a valósághoz is közelebb állna

eßemfaßom meg áll 2017.04.24. 15:15:00

@chrisred: "hogy közben volt 30+% infláció"

hol?

eßemfaßom meg áll 2017.04.24. 15:17:02

@chrisred: te a középosztálybeli minimálbéren élsz?

Onnan indultunk, hogy neked a középosztálybelinek szart a fejedre az orbán

Geo_ 2017.04.25. 01:32:33

@politologus:

Yes. Minden hasonlat sántít, de talán érthető: a csontváz az államszervezet, de a szervek a civilek.

S persze, civil és civil között is más a szerepfelfogás.

geo1.blog.hu/2016/11/28/megvaltanak_a_civilek

S az, hogy olyan gyenge a civil világ, meglátszik azon is, hogy nincs önkormányzatiság, teljesen kiszolgáltatott nálunk a központi hatalomnak.

chrisred 2017.04.25. 05:42:44

@eßemfaßom meg áll: Aztán elkanyarodtunk ebbe az irányba, mert dunántúli gyerek mindenképpen azt akarta bizonyítani, hogy a mostani szar sokkal jobb, mint az emútnyócév szara. Van, aki érzékeny az ilyen árnyalatokra.

chrisred 2017.04.25. 05:47:43

@eßemfaßom meg áll: "te a középosztálybeli minimálbéren élsz?"

Próbálj megy egy kicsit logikusan gondolkozni. Pont azért tartom trükközésnek a minimálbér csavargatását, mert semmi közöm hozzá, nekem csak egy statisztikai adat.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 05:57:32

@Geo_:

Öregem, nektek az a civil, aki a ti pártkatonátok. Lelepeztétek magatokat már többszörösen. Elég a kamuzásból, senki se veszi be.

Geo_ 2017.04.25. 08:27:59

@MaxVal BircaMan HJCD: a nicked még mindig él? Micsoda tévedés a rendszergazdáktól...

Nő fel, de engem hanyagolj

geo1.blog.hu/2016/10/13/velemeny_a_liberalizmusrol

Geo_ 2017.04.25. 08:27:59

@MaxVal BircaMan HJCD: a nicked még mindig él? Micsoda tévedés a rendszergazdáktól...

Nő fel, de engem hanyagolj

geo1.blog.hu/2016/10/13/velemeny_a_liberalizmusrol

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 09:22:09

@Geo_:

A helyedben csendesebben gágognék, hisz te vagy az egyik legszemtelenebb csúszómászó már a NolBlog óta... Remélem, legalább szépen megfizetnek a gazdáid.

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 11:49:19

@chrisred: "Aztán elkanyarodtunk ebbe az irányba,"

ahelyett, hogy válaszoltál volna a kérdésre

eßemfaßom meg áll 2017.04.25. 11:50:38

@chrisred: tehát neked a középosztálybelinek hogyan szart a fejedre orbán?

chrisred 2017.04.25. 20:54:47

@eßemfaßom meg áll: Válaszoltam, csak figyelmen kívül hagytad.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása