Sunnyogások és sikolyok

2018.01.26. 20:54

Nem, a téma nem hever az utcán, nem hajolhat le érte könnyedén, aki arra se jár.

A HVG november 23-i számában, a Fű alatt című cikkben olvastam ezt a részt:

"Magyarország már az idén őszig közel annyi menekültet fogadott be, amennyi a korábbi EU-s kvótatervben szerepelt."


Nem lepett meg a dolog, tök természetes volt, hogy a kormány jobbágypolitikája mellett - vagyis annak ellenére - folyik valami normális ügymenet is kormányszerveknél. Mégis az épp kvótányi szám, miközben még vége sincs az évnek, rögtön súgta: ez bizony kontent. Kitettem hát a blog Facebook-oldalára, olvasták néhányan, nem szóltak hozzá, szerintem ez a kevés sem lepődött meg, s gondolom, ugyanez játszódott le nagyban a HVG olvasótáborában.
Hét hét múlva, január 11-étől sorjáznak a főcímek, miszerint Altusz Kristóf elismerte, hogy. Meg az ellenzék úgy lecsapott rá, hogy na. Nem hazudok, rögtön az jutott eszembe, hogy a politikusok (és - fájdalom - a sajtó maga) amúgy szemléz-e sajtót, van-e rá emberük (pénzük), jelenti-e valaki, hogy ügygyártásra alkalmas kontent találtatott. Azért ez a hét darab hét fájdalmas tempó, mint a régi viccben: a csiga meg huss.

Utálatos már mindenhol lenni itthon: meglátom a kormányzati plakátokat és leveleket, meghallom a köztévé szinte bármely pillanatát, és szégyellni kezdem magyarságomat, amire pedig egész életemet feltettem. Az erős állításokat mindig bátran megfogalmazó Spiró György HVG-interjújában a magyar mentalitásban "szovjet embertípust" és "jobbágymentalitást" lát. Szíven talál, amikor a politikai kultúra hazai szintje ott tart, hogy a Spiróéhoz hasonló tételek nem a veszélyt, az irányt állítják, hanem elég védhetően a jelen valóságát.

Vörös vonalakat lépnek át mostanság a politikai aktorok: a Fidesz-kormány egész nyilvánvalóan használja az ÁSZ-t (ebben azon verzió is megengedett, hogy az most működik helyesen, de akkor korábban épp ebben gátolták), a bíróságot már nyíltan fideszesítik, Vona simán lediktátorozza Orbánt, véleményvezéri oldalon TGM forradalmat hirdet, Schiffer András megvilágosodik. 

Utóbbi szerzőnk így ír:
"[a hatalom demokratikus leválthatósága miatt] Ezért minősítettem magam is megalapozatlannak a diktatúráról szóló szövegeléseket az elmúlt években. Ha viszont a hatalom bármelyik, mérhető támogatottsággal, parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt választáson való elindulását törvénysértő, adminisztratív eszközökkel hiúsítja meg, átlép egy vörös vonalat, ahonnan nincs visszaút."
Bár Schiffer megint visszafogja magát, hogy ne kelljen kellemetlent kimondania, a "ha viszont" fordulat csak oda viszi, hogy bizony a diktatúra vörös vonala már látható. Na persze csak akkor, ha a kormányzat "meghiúsítja" egy párt választásokon való indulását - ez meg már megint milyen okosgyurmaság, mert a durva pénzbírság hónapokon át lebegtetése persze meg nem hiúsítja az indulást, csak kriminalizál, ellehetetleníti a hirdetőkkel tárgyalást, elijeszti a képviselőjelölteket, befolyásolja a belső erőviszonyokat, és így tovább. Megint ott vagyunk egy korábbi poszt témájánál, hogy a "diktatúra" jelzővel a buszt vagy az célállomást szabad-e csak illetni. Ha megengedjük, hogy Schiffer most valóban keményet mondott, akkor még kérdés, hogy az ő esetében a megvilágosodás kiterjed-e arra is, hogy a korábbi "megalapozatlan szövegelések" talán azért győztek az igazságversenyben, mert ők az úticélról szóltak joggal, míg ő csak a buszt figyelte.

Csak keményen

2017.08.27. 13:51

A holland-magyar diplomáciai konfliktus kapcsán egyesek felvetik, hogy íme, itt a kezdete annak, ahogyan Orbán kivezeti országát az Unióból (vagy Európából). Közben a kormánypárti és konzervatív véleményvezérek éppenséggel azt harsogják évek óta, hogy az ilyen izmozásokkal épp bevezet minket Európába, ahová hanggal kell mennie az embernek, mert így ment ez mindig.

Pár éve így szóltunk a Fidesz általános habitusáról:

"A Fidesz egy évtizede elutasítja a konszenzusos politikát, a határozottság és agresszivitás közötti vékony jégen táncolnak hosszú ideje, a kettő elválasztása nekik és bírálóiknak is nehéz feladat, akár csak értelmezés kérdése. (…) Orbán a 2010-es győzelemtől fogva rögtön használta az erő, az "erős kormány", az "erős Magyarország", az "erős Európa" fogalmait. A Fidesz erőpolitikájának velejárója a gyakori izmozás, és biztosan nem jó érzés, ha diktatúrát sütnek rájuk, amikor épp csak határozottnak és hatékonynak szeretnének látszani. De hát ezt az erőkultuszt imádták, ezt akarták, erre hajtottak, keményeket adtak, azt is kapnak vissza, a viktátorozás az erőpolitika járulékos vesztesége."

 

Vagyis megint ott tartunk, hogy határozottság vagy agresszió-e az, amit épp látunk. E blogon sokszor állítottuk, hogy a Fidesz az agresszió pártja. Most elsőre mégis lehet mondani, hogy bár a nagykövet nem állította terroristának a magyar kormányzatot, viszont közös szövegkörnyezetbe hozta vele, amire nagyon is lehet határozottan felelni. A folytatás, amikor a kormány nem elégszik meg a holland külügyminiszter elhatárolódásával, már vehető agressziónak is, a folytatás eldönti.

Együtt vagy külön, egységben vagy szövetségben – ez a westerosi ellenzék legégetőbb problémája a választások első helyszínein. Meg a kormányé is. Merthogy volt adok-kapok, előbb a kormányoldal húzott be egy választási győzelmet a déli partoknál és Égikertben, majd az ellenzék keményen visszavágott a Kaszter-hegyen és a Síkvidéken. Választási kampánykörképünk következik.

A „Hosszú Tél” elnevezésű választási ciklust, az alkotmány szabályozza, és egy bonyolult matematikai formula révén néhány évenként esedékes. Célja, hogy kiválogassa, kik kaphatnak szerepet a varázsformulában, kikből kerülnek ki a következő ciklus választható erői.

Északon mindenki a Stark Pártot lesi, vajon véget érnek-e hosszú szenvedéssel teli ellenzéki évei. Az Északi Koalícióban betöltött vezető szerepük megkérdőjelezhetetlen, ők adják a szervezet vezetőit. Most fényes szellők fújdogálnak a párt körül, hiszen a párt ifjúsági tagozatának külön útjai lezárultak, az immár felnőtt vezetők közös úton mennek tovább, viselkedésükkel modellezik is az egységre való igény beváltását.

Brandon Stark a politikai elemzést találta meg feladatául, behatóan tanulmányozta a múltat, amely kulcsokkal és analógiákkal szolgál a jelenlegi feladatokhoz. Rá is fér ez a Starkokra, mert az északiak sohasem voltak erősek politikai tanácsadásban, a rossz tanácsokba fájdult bele Ned Stark feje, de furdalta Robb Stark oldalát is (meg hasonlóan járt az északra szédült Havas Jon vagy Stannis Baratheon is). Hiába, északon továbbra is csak egy tétel a biztos: „Köss meleg pulcsit, tárazd a magot / Brandon fala áll, mint a fa*od”.

Az Északi Koalíció ifjú Starkjai - fantasztikus négyes

 
Arya Stark a párt debattőre, kiváló a szópárbajban, és több arca közül mindig azt veszi elő, amit kifelé mutatni szeretne. - A legfontosabb a lista, azon megyünk végig, pontról pontra - állítja magabiztosan, cáfolva azon véleményeket, hogy nincs komoly programjuk a választásokra.
Sansa Stark a párt üdvöskéje és vezére, a Koalíció helyettes vezetője, aki olyan nagy politikai machinátoroktól tanult, mint Cersei Lannister, Tyrion Lannister vagy Petyr Baelish. - Jól csinálja - kommentál északi forrásunk - Pozícionálja magát, ezért fel meri vállalni véleményét még Havassal szemben is. Vele egy bástyát kaptunk, nem egy hidat - jegyzi meg lakonikusan a Havas-Sansa ellentétről.

A sorozat első részében azt tárgyaltuk, hogy az ellenzéki tüntetések nem a pártstruktúrát változtatják meg, hanem a civil kurázsit, és hogy a Fidesz erősödése is így kezdődött.  A második rész arról szólt, hogy az ellenzék lehetőségei és esélyei jóval szűkösebbek, mint sokan láttatni szeretnék, hiszen azóta láttuk a kormány sajtófoglalását és bolsevik típusú propagandáját. A harmadik részében az ellenzéki pártok cselekvési lehetőségekről lesz szó.

A szétaprózódott ellenzék tartósan megmaradhat az 5 százalékos küszöb többszörössége miatt: Egy pártnak 5 százaléknyi listás kell a bejutáshoz, egy kétpártos listán pedig kétszer öt, vagyis tíz százalék, háromnál tizenöt, és ez marad a még több pártnál. Ötszázalékos pártnak sem könnyű lenni (lásd az elmúlt évtizedet), és e bejutási küszöb régen is erősnek számított a választási rendszerek között, de nehéz megtalálni az egyensúlyt a komolytalan pártok kiszűrése és a szavazatok elveszése között. Összefogásra azért nem sarkall, mert az összebútorozás megosztja a szavazókat (meg a pártokat is belülről), a várható százalék még kisebb is lehet. Egy nagyobb párt miért kockáztassa a kint maradást, milyen előnye származhat, ha bevisz kisebbeket? A kisebb meg fél az arcvesztéstől és politikusainak a nagyobbhoz vándorlásától. A nagyon kicsik összefogása pedig eleve ki van golyózva. A jelen állapot szerint a Jobbik és az MSZP lehetne valamelyik nagy, de a többi kicsi épp velük nem lenne szívesen értékközösségben.

Orbán minimum egy Gyurcsány

2017.07.09. 09:42

Orbán Viktor szájára vette Olaszországot, és ezzel nagy hibát követett el, ha az igazságnak - úgy általában az igazságnak - tulajdonítunk bármi értelmet és szerepet.

Mivel szerinte most az olaszok is észrevették, hogy Soros NGO-kon keresztül hozza be a migránsokat, ezzel zár: „Országonként haladunk, Olaszország után várjuk a következő tagországot a klubunkba.” (itt az egész

Mármint hogy Magyarország meg Olaszország egy klubba tartozik. Na akkor nézzünk erről egyet s mást.

Személyes vallomással kell kezdenem: az élet úgy hozta, hogy Olaszország ügyeiben jobban el kellett mélyednem néhány évvel ezelőtt (l. a korábbi olasz témájú posztokat).

Ott hagytuk abba a múltkor, hogy a tüntetések nem a pártstruktúrát változtatják meg, hanem a civil kurázsit, és hogy a Fidesz erősödése is így kezdődött.
Továbbra is vitatkozunk azokkal, akik csupán a szavazatokat számítgatják, helyette a társadalom általános érdekkifejeződését kellene tekinteni. Utóbbi mellett szóló érv, hogy mennyire nem működik a régi módi, hogy egy botrány vagy tüntetés után megnézzük a közvélemény-kutatásokban az elmozdulásokat, és megvan a követendő politika. Ma előre meg lehet jósolni, hogy a pártpreferenciákon alig fog látszódni valami. Hozzá kell szokni, hogy a dolgok már nem a jól megszokott, organikus rendben mennek: a magyar politika világa nem természeti környezet, hanem ipari gyártósor, ahol nem illik elvárni egy fára emlékeztető robotkartól sem, hogy rügyet növesszen.

Az alábbiakban próbálunk üzenni sok véleményvezérnek, hogy mielőtt fikázzák a politikai tevékenységet végzőket, gondolkodjanak el, hogy politikát csinálni egyáltalán nem könnyű, különösen most és az ellenzéki térfélről.

Kitüntetett helyzet I.

2017.04.23. 12:30

Zajlik az ellenzéki vita a legutóbbi tüntetések értékeléséről. Az egyik álláspont szerint most végre megindult valami, a másik szerint ez politikacsináláshoz kevés, a 2018-as változást pártok indíthatják el.

Kezdjük talán onnan, hogy a polgárok érdekei kábé három módon aggregálódhatnak, s ezáltal érvényesülhetnek: egyéni kijárással, csoportos érdekérvényesítéssel (civilek), politikai pártokkal. E három útvonalon indult el munkagépekkel ez a kormányzat, hogy hatalma soká tartson:

1) A pártokat tekintve a választási rendszert a meglévő biztos szavazók számára matekozta ki. "Kívülről" az ellenzéki pártok egymás esélyeit rontják még szövetségben is (hiszen összebútorozásuk inkább szavazókat vesz el, miközben már az 5% többszörösét kell megugorniuk). "Belülről" az ellenzéki pártokat fenyegetéssel korlátozza (Orbán 2010-től az ellenzéki sikermorzsák után a párttámogatások csökkentésével riogatott, el is kussoltak az ellenzékiek), de valószínűleg még ennél durvábbak is voltak, egyben minden keret szűkre szabása a már bársonyszékes ellenzéki politikusokat a pozíciótartás status quo-ja felé tereli (miközben a kormánypártot nem bántja a kevés parlamenti hely és önkormányzati pozíció, még legutolsó kádereinek is tud találni vagy kreálni, így nagyobb a pártegység).
2) Az egyéni kijárás a magyarok legáltalánosabb politikai cselekvése, ez régóta tudott, pláne a századvéges körökben. Az egyéni kijárás mélyen szocializált dolog, és fejletlenségünk egyik oka, mert apolitikus és antidemokratikus. Erről az embereket normális országban leszoktatnák, de itt tudatosan rászoktatják. Az egypártrendszer felé meneteléssel meg is van a kijárás egyetlen célzottja, hiszen mit ér a kijárás, ha az ügyről még színes összetételű testületek fognak döntögetni, eléggé bizonytalan végkimenetellel.
3) A civil világ valójában nagyon gyenge nálunk, különösen donációja és politikai érdekérvényesítő képessége tekintetében, a kormányzat mégis azért irtja oly durván, mert tart tőle, hogy onnan jön majd a rivális. Joggal tart, mert a másik kettőben rendszerműködtetővé emelt kurvító mechanizmusok itt nem lehetnek százszázalékosak, ezek között sok az informált, képzett, keményfejű és elszánt. No meg maga is innen erősödött: ne felejtsük el, hogy Fideszék legalább kétszeri, vagy akár háromszori civil rekrutációval nőttek ekkorává (1998 és 2002 között civil támogatással, pl. nagycsaládosok, keresztény értelmiségiek stb., 2002 után polgári körökkel, a 2006-os önkormányzati választásokban nagyon sok helyen civilekkel közösben indultak, és ugyanebben az időben a tagozatok létrehozása - vagy blöffje - is a csoportérdekek önállő felmutatásával hívhatott be embert).

Aki nem értené, hogy mire jók az olyan kormányzati cselekvések, mint a CEU-t érintő, csak gondolkozzon el, mennyi más törvény születhetne még: pártfinanszírozást akár visszafelé megvonók, a választáson csak pl. legalább 4 éve bejegyzett párt indulhat (vagy akár nevében "m" betűt nem tartalmazó), az internetes tüntetésszervezést betiltó, a az szja 1%-ának a civil szervezetek számára felajánlhatóságot eltörlő és így tovább. 

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!

Ezért nem lettem fideszes

2017.03.30. 14:18

Címmagyarázatként: Valamilyennek pedig lennie kell egy társadalomtudomány művelőjének, a szerep tisztázása megúszhatatlan. Itt fideszesen nem csupán egy pártot értek, hanem a párt környezetében uralkodó gondolkodásmódot. 

A társadalom minden alrendszerének megvan a maga tudománya és szakembere, kiknek tevékenysége befolyásolja az életünket, csak gondoljunk a családtámogatási rendszerrel számoló szociológuskora vagy az inflációt számoló közgazdászokra. Sokak számára a "társadalommérnökösködés" amolyan baloldali és/vagy liberális maszlag, szerintem viszont oldalfüggetlen és kötelező. Amikor a Fidesz nemes egyszerűséggel lemond az ország- és nemzetfejlesztésről a szimpla populizmus, vagyis a már létező igények és vélekedések helybenhagyása és kielégítése kedvéért, az is társadalommérnöki tevékenység. A társadalommal foglalkozóknak ugyanolyan felelősségük van, mint egy másfajta mérnöknek, mert ők látják át a folyamatokat, amelyeken akár nemzedékek sorsa múlhat. Őket bízza meg a főnök - a politikai hatalom aktorai, a diszkurzusok résztvevői, a nép - a problémák feltárásával és megoldások javaslásával.

Még zajlik a népszavazás, eddig a viszonylag alacsony részvételi adatok látszanak. Sok választó nem véletlenül marad távol az urnáktól, hiszen általában a szavazások és a következmények között nem oly egyértelmű a kapcsolat, a népszavazásoknál pedig nagyon nem. Mindjárt elmagyarázzuk, de előtte csak annyit, hogy a mindent bevető érzelmi mozgósítás sem elég az üdvösséghez.

Minden ember akkor érzi magát döntési helyzetben, akkor remél tőle előnyt, ha a döntésének valódi, mérhető következménye van. Szavasásnál ehhez mások részvétele is elengedhetetlen, tehát a szavazó egyéni érdeke az, hogy a szavazás tartalmához fűződő sok egyéni érdek magának a szavazás intézményéhez fűződő közérdekké adódjon össze, hogy nagy legyen a szavazás presztízse, és természetesen a részvétel mértéke. A szavazási erőfeszítést elősegíti, ha van a politikának megbecsültsége, a voksolásnak tétje és értelme, a kérdésnek értelmi és érzelmi töltete.

A Google-népszavazás

2016.09.28. 19:19

A csatazaj sokszor elfedi, hogy pontosan miként és miért is kezdődött a háború, és egy idő után már nem is szorul újraellenőrzésre. A most vasárnapi népszavazás kiindulópontja nagyon más volt, mint amilyennek újabban tűnik.

A kvótás népszavazás tervét február 24-én jelentette be Orbán Viktor. Ugyanezen a sajtótájékoztatón egy másik népszavazásról is kérdezhették őt (privilegizált helyzetű) újságírók, ez az MSZP-nek a vasárnapi boltzár elleni kérdésleadási kísérlete volt. A miniszterelnök rosszallását fejezte ki, hogy ilyen méltatlan helyzet, melyben kopaszok megakadályozzák a népszavazási kérdések benyújtását, a rossz törvények miatt fordulhatott elő, és rögtön javaslatírásra szólította fel a vonatkozó szerveket.

A hatályos népszavazási törvényt épp Orbán Viktorék alkották. Orbán mindig eltávolítja magától a kevésé védhető ügyeket, a 2010 utáni legvitatottabb döntésekről egyszer úgy nyilatkozott, hogy azok egyéni képviselõi indítványokként születtek, nem tehetett ellenük semmit. Sajnálatos az újságírói kérdés elmaradása, hogy amúgy megpróbálta-e mégis. 

A fenti Orbán-rosszallás után olvashattuk értelmezésekben, hogy a hazatérő miniszterelnök tette helyre a kopaszos balhé dolgait. Eszerint neki nem volt része benne, legfeljebb párttársainak. Arról már volt szó itt nálunk, hogy a kopasz-gate levakarhatatlan a Fideszről, a sajtó oknyomozása után még a legelszántabb hívek legjóhiszeműbb magyarázatai sem nagyon juthatnak másra. Ezt a párt maga ismerte el, amikor a kopaszok túl nagy füstje miatt (azt hitték előtte, a közvélemény megint csak röhög majd a béna szocikon, nem így lett) maga törölte el a vasárnapi boltzárat. Orbánt ebből az egészből kihagyni nagyon merész, mondhatni újító gondolat. Ha most én élek a racionalitás legjóhiszeműbb változatával, Orbán legalább egyszer mondott valami olyat, hogy a szocik kérdésleadását "mindenképp" meg kell akadályozni (a "bárhogy" már erősebb változat).

Ám nem elég kihúzni a képből a boltzárasdit, amíg a kopaszok ügye ott marad a napirenden, és az mindaddig ott is marad, amíg a népszavazás fogalmához kötődik, az pedig újra és újra előjön a kérdés sorsának alakulása folyamán. Második lépésként tehát a népszavazás aktuális tartalmát kellett lecserélni, de gyorsan: ezért dobta be Orbán a kvótás népszavazás ötletét azon az első és utolsó napon, amikor a kopaszos balhéról még kérdezni lehetett. Ugyanazon a napon! - ilyen véletlenek nincsenek, vagy ha mégis, az már az "irányított véletlen" kategóriája.

Van bőven politikus dalszöveg a magyar kínálatban, de a Honeybeast Maradok című száma biztosan a leggyakrabban játszott, legismertebb közülük. Ráadásul nem is az egyetlen politikus dal, úgyhogy Honeybeast-szövegértelmezések következnek, és itt dicsérjük meg Bencsik-Kovács Zoltánt különleges dalszövegeiért.

A Maradok tartalma és címe is azt sugallja, hogy innen sokan elmennek, mert annyira reménytelen a helyzet, a jövő, ami nyilván az aktív, fiatal felnőtt korosztály életérzése. "A mi kis falunk" vagy Magyarországnak, vagy a magyar vidéknek a metaforája. Itt maradni magával hozza a lehajolást, az alávetettséget, a kiszolgáltatottságot, de ami rosszabb: a világos helyzetértékelés ellenében való megalkuvást, és a maradó így már nem is emelheti fel a fejét. Egy olyan helyen, ahol a csalónak a legjobb, ahol magánvagyon lesz a közérdekből ("kinek az álma múlik a közérdeken"), és ahol még a mindenkinek a pozícióját eldöntő, a sorsot húzó kéz is korrupt, "sáros".

A tumblin olvastam egy kis posztot, melyben a szerző egymás mellé válogatta az utóbbi évek politikai vonatkozású haláleseteit a Quaestor-ügy ügyészének hirtelen halálával kezdve. Nyilvánvaló a poszt sugallata: a Fidesz-kormányzás áll az esetek mögött.

Ilyesmit a közösségi média posztjai meg a blogvilág felvethetnek, őfölöttük a téma tabunak számít, esély sincs rá, hogy komoly sajtótermék erre hivatkozzon, vagy politikai elemző bármit ezzel magyarázzon. Még az Átlátszó megy a legmesszebb, amikor a sok magyarázatra szoruló ügyet szinte enciklopédikus igénnyel fűzi össze, és megmagyarázhatatlannak nevezi az eseteket, de ennyi.

Azért szögezzünk le gyorsan valamit: polititkai célból ölni épp annyira nagy múltú és rendszeres tevékenység, mint amennyire más célból. Szerintem ez a konzervatív kiindulópont elkerülhetetlen, az ember nem változhatott akkorát, hogy e műfaj teljesen kivesszen, ami persze nem zárja ki az optimista felvetést, hogy ritkábban, kevésbé magától értetődő természetességgel ölnek, mint a történelem korábbi szakaszaiban. Hasonló tabutéma amúgy a titkosszolgálatok sejtése bármi mögött, hiszen nehéz teljesen kizárni az eshetőségét (és akkor is inkább azért tesszük, mert nem akarunk konteó-hívőnek tűnni, vagy mert nem elegáns így leállni a "valódibb" okok keresésével).

A Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája c. film (fotó: mafab.hu)

Bár épp tanársztrájk volt-lesz, ezt az írást nem csupán az ihlette, hanem egy múltkori vita a weben. Egy cikk azt állította, hogy a tanár nem adhat egyest a tanulónak, ha az nem hoz tesicuccot. A cikkíró idézte is a szabályozást, mely szerint a tanuló nem büntethető osztályzatok által.

Elszomorított ez az érvelés, mert mutatja, hogy mekkora a baj a fejekben általában, és hogy szinte mindannyian gyenge láncszemei vagyunk a rendszernek. A fentiekben ugyanis kifordul a logika: mivel az elégtelen értelmezhető büntetésként, ezért szükségszerűen mindig az is lesz. Pedig nem. Ha a gyerek beszélget órán úgy, hogy alapvetően feladatait elvégzi (és másokat sem akadályoz abban), majd a pedagógus hirtelen ad egy egyest a dumáért, akkor az büntetés, rendben, ezért tilos. De ha tesiórára nem öltözik valaki át, az ugyanaz, mintha nem készít házifeladatot, vagy felelőként nem teljesít, az órai teljesítményére kap egyest, méghozzá jogosan, mert a tanórai teljesítmény osztályzattal értékelhető.

Mindenki, aki oktatásról szól, azt mondja, hogy a gyermekek érdekei a legfontosabbak. Népszerűsége ellenére is fals érvelés, hiszen nincs elkülönített gyermeki érdek, a gyerekek nem szigetek a semmi tengerén. Belőlük nagyon hamar felnőtt válik, addig is felnőttek felelőssége, gondoskodása, öröme-bánata alatt élnek és teljesítenek - hol lehet itt éles választóvonalat húzni érdekek között? Sőt, a gyermeki érdek melletti érvelés is felnőtt találmány. Szerintem helyesebb az oktatást egyéni érdekek és társadalmi érdekek metszéspontjában szemlélni, és megtalálni az optimumot.

Azt írja a minap Stumpf András, hogy mikor az MNB-közpénzt eldugó törvényt Áder János aláírás helyett az Alkotmánybíróságra küldte, kiderült, hogy a nagy hiányolgatásuk ellenére mégis működik nálunk a fékek és ellensúlyok (vagy egyensúlyok) rendszere. Az ilyen véleményeken látszik, hogy mennyire foglyai maradunk régi rendszereknek, és hogy mekkora is a tehetetlenségi nyomaték a politikában.

Ennek az Alkotmánybíróságnak normakontrollra küldeni valamit ugyanis cseppet sem jár ellensúlyozó erővel, illetve Áder részéről kockázattal. Ez a testület jelenlegi összetételében hozhat bármilyen döntést, olyat nem fog, amit Orbán Viktor ne akarna. A múltkor említettük az Ab egyik határozatát, ami több másik mellett is jól mutatja, hogy az Ab néhány tagja kötött mandátummal dolgozik.

A minap Bakó Bea vetette fel a Mandineren, hogy Erdősiné talán nem is akar gyűjteni aláírásokat (vagy csak alibizni azt, ippenhogy nem jön össze a kellő számú), így el lehet húzni az időt az újabb kérdésbeadós fázisig. Ezt a népszavazás témájában kivételesen járatos újságírónő is csodálkozva vezette le.

Hatalmasat hibázunk mi, politikamagyarázók, amikor azt hisszük, hogy ezt mindenki így tudta, és természetesnek veszi. Nekem egy pillanatra nem jutott eszembe, hogy az ilyen erdősinék aláírást gyűjtenének. Ez a játék ugyanis nem új. A 2008-as Fidesz-gründolta referendumnál, még a folyamat elején a párt szándékosan nem gyűjtött aláírást elfogadott kérdésére, hogy újra benyújtsa azt további kérdésekkel együtt, hogy egyben legyen róluk népszavazás. Az Albert-házaspár hasonlót művelt az egészségbiztosítós kérdéssel, ám azt az Alkotmánybíróság rosszhiszemű joggyakorlás miatt leállította (hogy az előbbi esetben miért nem, az rejtély).

Erdősiné-féle trollból sok van. A Fidesz úgy alakította a jogszabályt, hogy ne versengjenek kérdések, egy témában csak egy kérdésre lehet aláírást gyűjteni. Már az elején felvetődött a szakértőkben, hogy a népszavazásokat akadályozók nyernek vele. Mivel a kormányzat tervezi a jogszabályokat, ő tudja a leghamarabb beadni a kérdését azért, hogy más már ne tudjon. Bár a kormány ezt egyszerűen megteheti, mégiscsak átlátszó lenne, ezért magánszemélyek mögé bújva teheti inkább. Még egyszer mondom, ezt már a népszavazási törvénytervezet kijövetelekor el lehetett gondolni. Szóval az a valószínű, hogy a Fidesz áll Erdősiné mögött, és tessék megkapaszkodni, Csabai József mögött is, és úgy sejtem, az elmúlt évek sok átengedett és át nem engedett kérdése is hasonló trollkodás terméke.

Lányom nélkül soha

2016.02.06. 13:50

Úgy két-három héttel ezelőtt láttam két veszekedő gyereket, és az egyik azt kiáltotta a másikra, hogy „te koszos migráns”. Másnap a „kötelező kvóta” hirdetés közös megtekintése után (én kérek elnézést) a tulajdon lányom fordul oda hozzám, és mondja aggódó arccal, hogy ő tényleg nem akarja, hogy migránsok költözzenek ide hozzánk. Rövid úton tájékoztattam, hogy az én őseim bizony migránsként költöztek ide, illetve hogy mostani családunk több része migránsként él és boldogul itt meg ott több évtizede. Érzékelve csodálkozását még hozzátettem, hogy ne higgy el mindent, amit a tévében látsz.

Az igazság az, hogy szívesen mondtam volna neki mást is megmagyarázván a miérteket, de lehűtöttem magam. Csak annyit fordítottunk itthon a gyerekek politikai képzésére, amennyi feltétlenül szükséges volt. Az országok kapcsán emlegettem nekik ez EU-t, elmondtam Nelson Mandela hőstörténetét, megpróbáltuk megmagyarázni nekik, hogy a tévében látható politikusok az emberek érdekeit képviselik. Ja, és kisebb korukban némely riogatás miatt kicsit féltek, ha rendőrt láttak, nehogy őket mint rossz gyerekeket elvigyék. Orbán Viktor neve úgy két évvel ezelőtt szóba került, a mesékre és az óvodai királylány-jelmezre alapozva azt mondtam, hogy ő a király, ő dönti el, mi lesz, és a népéért dolgozik.

A populizmusról II.

2016.01.10. 08:27

A populizmus/populista minősítéssel általában elítélni szokás valamely politikát, nálunk Orbán is megkapta ezt belföldről és külföldről is. A kormányfő amerikai nyilatkozatában mintegy elismerte populizmusát, hiszen ő azt pozitív tartalmúnak véli.

Nyilván az Orbán-szöveg inkább "kifejezésidomítás", ami régi fideszes módszer azzal a céllal, hogy a nyelvi környezetet a maga érdekeire formálja, az idomítás egyszer szelídítést, másszor vadítást jelent. Orbán értelmezésében a populizmus a nép valós vágyaira való érzékenységet jelentheti, ám ezt korábban a "plebejus" kifejezéssel fedte le, ami talán helyesebb, Tölgyessy Péter 2010-ben ugyanígy a plebejussal minősíti az orbáni politika alapvetéseit.

Sokféle populizmus létezik, pláne történelmi szempontból, és Isaiah Berlin javaslatát komolyan véve nem lehet egyazon mintával leírni valamennyit, legfeljebb közös motívumokat fedezhetünk fel bennük. A fogalom egy amerikai mozgalomból ered, amely a kisembereknek akarja visszaadni a javak (leginkább a föld) feletti rendelkezést, később egy ideológiák között átjáró, mindenféle társadalmi réteget egyesítő mozgalomként lehet azonosítani. Ezek ideológiák is, de a közbeszédben a populizmus inkább módszerként szerepel, amikor demagógiával szólítják meg az egyszerű embereket vagy bárkiben az egyszerűembert. John Lukacs ijesztően helyén, minimálértékén kezelve a kifejezéseket azt állapítja meg, hogy pl. Hitler demokrata volt, fő bűneit a populizmus átvételének következménye. Körösényi András a kifejezést az alkotmány egyes részeinek jellemzésére is használja.

A migráns-ügy kapcsán írt egy hiánypótló cikket Bede Márton, melyben a szerző azt pedzegeti, hogy kár örömködni a tranzitország-státuszunkon, épp az a baj, hogy a migránsok nem akarnak ide jönni. Magyarország nem elég vonzó a dolgozni akarók szemében, pedig ez kellene a 26 év alatt elmulasztott emelkedéshez.

Bede felidézi Orbán Viktor korábbi terveit, mely szerint Magyarországnak is lesz olyan igénye a munkaerőre, amelyet csak kívülről tud biztosítani, sőt már most is van. (A fellendülni készülő gazdaság ugyanis nem tudja azon évtizedeket kivárni, míg a magyar anyák megszülik, az oktatás meg kiképzi a szakembergárdák nemzedékeit.) Ráadásul igazából nincs példa olyan nagyarányú gazdasági növekedésre, ami ne az olcsó munkaerőn alapulna. Ezt tudta és tudja Orbán is, és ő a munkaerőpótlásra a határon túli, elsősorban az erdélyi magyarságot szemelte ki. Igen ám, de Romániából másfelé mennek, Orbán várakozásait nem igazolta vissza az élet, ez a doktrína tulajdonképpen halott, azonban a gazdasági növekedést mint doktrínát csak nem lehet feladni.

Olyannyira emlegette a magyar közvélemény a politikai alternatíva hiányát, most tessék, itt van, Orbánt kihívták valami olyannal, amit nem hagyhat válasz nélkül. No nem Bede Márton, talán neki nincs is erre ambíciója, hanem a hosszú távú kormányzás reális lehetősége merészkedett a kihívásra. Tessék felkészülni, az alábbiakban megtörünk néhány tabut, amiről mindenki tudja, hogy úgy van, csak elhallgatja vagy óvatoskodik.