Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. május 23. 18:29 - politologus

Az LMP mint gonosz törpe?

Sok mindenre bizton lehetett fogadni 2010-ben, hogy például a Fidesz nekimegy néhány dolognak, jónak-rossznak válogatás nélkül, hogy Gyurcsány nem fog tudni sokáig csücsülni a fenekén, és foszlik az MSZP, meg hogy a Jobbik újra előveszi a jól bevált masírozást. Az viszont elképzelhetetlennek tűnt, hogy demokrácia-ügyekben nem az LMP lesz a leghangosabb. Nem könnyű megérteni, hogy a Fidesz demokratikus intézmények elleni akcióival feldobott magas labdákat miért nem voltak képesek leütni, miközben e terepen más pártokhoz képest hitelességi többletük van.

Ehhez képest a minap gyors egymásutánjában háromszor volt kemény és elutasító az LMP:

Először a múlt héten az Egyenes Beszédben Schiffer lemondásra szólította fel (a valóban jobb sorsra érdemes) Rétvári Bencét, mert az hazudott az ellenzéki pártok nyugdíjprogramjáról. Szerintem ez az első monnyonle ebben a ciklusban.
Másodjára kizárta az együttműködést Gyurcsánnyal, bár ez már a sokadik alkalom volt, emellett "tévedésnek nevezte,
 hogy pártjuk szavazóinak jelentős részét adnák az SZDSZ egykori választói"
Harmadjára meg itt a népszavazási kezdeményezés, ami Kumin szerint színtiszta szocdem, és valóban.

Szóval az LMP most nekiállt jó erősen ellenezni és ellenkezni, ez a gondolat a párt születésénél is ott volt. A kis pártokhoz azonban másképp viszonyul a politikai közösség, vagyis a többi párt, a lakosság és a sajtó is. Kevés megszólalási felületet kapnak, és abban sem tudnak mindenről egyszerre jelzéseket adni, könnyen belekényszeríthetők bármilyen szerepbe.
Amikor Dávid Ibolya elkezdte függetleníteni az MDF-et a Fidesztől, senkit sem érdekelt az új politikai profil: a jobboldali sajtó addig jutott, hogy piszok Dávid Ibolya, a baloldalit meg az foglalkoztatta, hogy a Dávid jól befűt a piszok Fidesznek. Hogy eközben az MDF tankönyvi konzervatív programmal jelentkezett, nem jöhetett át (pedig a vezető politikusok minden mondatukba beleszőtték az üzenetet, és mégse).

Mi, emberek, nagyon kisszámú és szegényes narratívával vagyunk képesek leírni a politikai viszonyokat, hajlamosak vagyunk népmesei sablonszerepeket kiosztani a résztvevők között, így aztán megtaláljuk magunknak az egyik óriást, a hatalmas és gonosz tűzokádó sárkányt, vagy a másikat, a behemót, de esetlen és jószándékú óriást, az ártatlan, tiszta és szegény legkisebb fiút, meg a gonosz törpét. 

Az ellenérdekeltek narratívájában ha a kis párt egyetért, akkor kicsi legóként tapad a nagyhoz (copyright by Rétvári Bence), ha nagyvonalakbeli egyetértése mellett kifogásai vannak, akkor kis pattogó bolha, aki csak az önállóságát akarja lobogtatni, ha pedig ellentmond és támad, akkor gonosz törpe, egy zajos kisebbség. Akkor mit tehet? Ha a leghosszabban kispárti létű SZDSZ példáját nézzük, az ő esetükben gyakran akkor emelkedett a támogatottság, ha nem csináltak semmit. Ha pedig mégis, a nagyok együtt sajnálkoztak a gonosz törpén.

És ha már az SZDSZ-nél tartunk, különösnek tűnik Schiffer megjegyzése, hogy a liberális párt szavazói többségében nem őket választották. Ebben az egyben nyugodtan lehetne "nagypárti" a frakcióvezető gondolkodása, a nagyok ugyanis sohasem szagolgatják a választót, mert a választók összessége is inkább sűrű, gomolygó füstre emlékeztet, mint lezacskózott, elkülönített szagmintákra. Jó, értjük, nyilván nemcsak az LMP-hez, hanem a két nagyobb párthoz is áramlottak liberálisok, meg persze tagadni kell azt a régi vádat, hogy ők "csinálták meg" az LMP-t.
 
Schifferék is járhatnak úgy, mint a régebbi kicsik: tényleg érdekes egy új brand, az ökopárt bevezetése a politikai piacra, rendes dolog a nyílt kampányfinanszírozás, szimpatikus próbálkozás a párt pozícióharcoktól mentesítése ezzel a struktúrával, de mindezt nem tudják majd valamennyi interjúban elmondani, marad az, amit róluk mondanak.

Úgy tűnik, egyelőre itt a sok-sok tagadás, ami lehet sikeres is, persze. Abban azonban nincsenek kétségeim, hogy az LMP nem tudja érdemben befolyásolni a fent leírt narratívák alakulását. 

Szerencséjükre óriás már csak egyetlen van, legyünk nyugodtak, majd ő megmondja, ki az igazán gonosz a törpék közül.

 
Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

10 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr192926709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP 2012.11.18. 13:13:27

Az LMP nemet mondott Bajnaiéknak

Trackback: Árpád, zabálhatsz plázában 2011.06.10. 13:50:40

 Szövegértési problémákkal küszködő Tótha W. hisztizik, hogy nem zabálhat a plázákban jövőre. Van egy jó hírem a számára: DE. Annyit vásárolhat jövőre is kedvenc Tesco-jában, amennyit csak akar. Az LMP javaslata ugyanis közel sem arról szól, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blz42 2011.05.24. 13:27:25

Nem rossz poszt, de én azt látok, hogy az LMP jó eséllyel átveszi a vezető szerepet a baloldalon - ahogy a Fidesz '94 után (szintén 8%-s választási eredménnyel) megtette ezt a jobboldalon.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.05.24. 14:50:11

@blz42: Az LMP most bejelentkezett a baloldali választókért, de szerintem egy "ökopárt" nem szokott választást nyerni (önállóan nem).

blz42 2011.05.24. 14:57:58

A szokások változnak... :)
A németeknél, vallonoknál stabilan 20% fölött vannak a zöldek. És itt nem is a címke a fontos: más országokban "fiataldemokraták" sem szoktak 50% fölé menni. Egy ökopárt is nyugodtan bejátszhatja a baloldali térfél nagyobbik részét - ettől persze még nem fognak tudni egyedül választást nyerni, legalábbis 2014ben biztos nem.

Fekete Sámuel 2011.05.27. 13:59:36

Ez egy magyar út. Én azért inkább örülök a mostani kormánynak, mégha néha egy kicsit túl zsidó is.

2011.05.27. 15:02:34

Magad is leírod Schiffer véleményét (ami igaz), aztán mégis átfogalmazod olyanná, amit nem mondott és nem is tudunk: "a liberális párt szavazói többségében nem őket választották".

Schiffer nem ezt mondta, hanem hogy az LMP szavazóinak a többségét nem a volt Szdsz-esek adják és ezt kutatások igazolják. Még a volt Fidesz-szavazók is többen vannak köztük.

Amit egyébként mondasz, az tény, de azzal minden új vagy kisebb pártnak meg kell küzdenie. A nyugati zöldeknek ez 40 évig tartott.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.05.27. 21:20:29

@iii: Rendben, köszönöm a korrekciókat!

vakablak 2011.06.12. 13:00:10

Nagyon találó írás, gratula. Tetszik az alapgondolat, hogy a politikai pártok általános megítélését a gondolkodási klisésség alapötletére fűzöd fel.

@blz42: A megfigyelés helyes, hogy az LMP most jól rárepül a baloldali(nak vélt) szavazókra, és az is, hogy ez a fajta vad ideológiai irányváltás, melynek alapja kizárólag a politikai marketing (jelesül: mely választói rétegben lehetne nagyot szakítani?), a Fidesz 1994 utáni sémáját követi.

A két eset között azonban más kapcsolat nincs (én legalábbis nem látok). Mert igaz ugyan, hogy mindkettő politikai dögevés, amivel nincs is semmi baj, mert a politika ilyen (és Nem Lehet Más), hogy azonban mindeközben melyik párt ér el sikert és melyik nem, az mindig a konkrét esettől függ. Én személyesen az LMP-ben nem látom a kellő potenciált a tömegek megszólítására. Egy hirtelen támadt résbe beékelődő protesztpártként talán fel is hízhat még valamelyest, de ha támad valaki a baloldalnak nevezett térfélen, aki akár csak nagyjából is megfelelő jelöltnek tűnik, akkor az LMP megy a levesbe.

Az LMP ugyanis kistermetű és gyengécske hiéna, ami azt eszi, ami marad. Ha semmi sem marad, semmit sem eszik.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása