Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. május 25. 19:30 - politologus

MOL-vásárlás: ez benne volt az apróbetűs részben

Kedvenc Orbán Viktor-interjúmból (részletesebb elemzése is van) kiderül, hogy nagy állami vállalatok létesítése a miniszterelnök régi programja. A 2005-ből származó videó egészét érdemes megnézni, mert erről szól, mindenesetre az első percekben nemzeti vagyonszerződésről beszél a politikus, aztán 6.00- tól 7.30-ig a természetes monopóliumokról.
 
 
Majd 8.52-től nyugat-európai példákra is hivatkozik, íme:

"Ön, ha Budapesten kinyitja a gázcsapot vagy a vízcsapot, ugye, nem gondol rá, hogy valójában egy államtól vásárolja a szolgáltatást, csak nem a magyar államtól, hanem egy francia államtól, amely a cégein keresztül tulajdonolja ezeket a szolgáltatásokat. Tehát valójában a Nyugat már régen nem azt csinálja, hogy azt mondja, minden állami tulajdon rossz, hanem az állami tulajdonban lévő cégek menjenek külföldre, és vásároljanak fel szolgáltatásokat, és aztán a profit egy részét pedig vigyék haza (...)
   Most adtuk el az Antenna Hungáriát. Mindenki azt mondta, hogy privatizáltuk. Ha megnézi ön a vevőt, a többségi tulajdonos egy svájci állami cég, tehát... Engem mindig zavar, amikor azt hallom, hogy az állami tulajdon mindig rossz, a magán mindig jó, és azt látom, hogy külföldi államok cégei idejönnek, felvásárolnak vagyontárgyakat, és profitot csinálnak belőle. És nem igaz, hogy mi erre nem lennénk képesek. (...) Ha Svájcban meg lehet csinálni, itt is meg lehet. Hogyha a franciáknak megéri, hogy kivásárolják a mi cégeinket, államiakat, nekünk is megéri."
 
A "stratégiai fontosságú vállalat" az első Fidesz-kormány retorikájában is megjelent, célja az értékválasztás mellett annak közlése is volt, hogy a szocialisták kiárusították az állami vagyont, ami része hazaárulásuknak. (OFF: Ilyen stratégiai fontosságú volt a Mátrai Erőmű privatizációja elleni harc is. Maga az erőmű több milliót fizetett a fideszes Mánya Kristófnak lobbizásért, az ügy kipattanása után jótékony célokra ment a pénz, az úr legközelebb az egri kórház bezárása ellen szervezkedett, közben miépes-jobbikos lett.)
 
Tetszik vagy sem, Orbánnal és a Fidesszel együtt a szavazók az ilyen bevásárlásokra is igent mondtak.

Sokan írtak e témáról, de nem ejtettek szót az ügy népszerűségi hatásairól. Nyilván ez attól függ, mennyire hiteles most a kormány, és milyen stratégiát választ az ellenzék (ill. a két oldal nyilvánossága, sajtója). Ha az ellenzék abba a narratívába helyezi a történteket, hogy ilyenre bezzeg azonnal van ötszáz milliárd, miközben a lakosságtól elvették a magánnyugdíjpénzeket, az orvosok nem kapnak többet, a rendvédelmieket meg még sanyargatják is, juthatnak valamire, mert ez működni szokott (pl. korábban: nekünk Bokros-csomag, ők meg tocsikolnak). A kormányoldal pedig építhet a lakosság gazdasági nacionalizmusára, a nagytőke- és privatizációellenességre, a protekcionizmus kívánalmára, az "államinagyvállalat"-nosztalgiára, a magyar érdekek mindenek felett való érvényesítésére, ezekkel szintén nyert ügye lesz. Mindkét oldalon vastag populizmusra nyílik mód, a lakosság reakciójából majd vagy értékválasztási, vagy a szereplők hitelességét érintő következtetéseket vonhatunk le.
Szerintem a kormánynak jobbak az esélyei.

A bevásárlás persze sokáig tematizálja majd a közéletet, egy MOL-ra utaló félmondat bármilyen jelenlegi ügyhöz hozzácsapható. Fontos vita lesz, hogy mit csináljon az állam a tulajdonrészével, de az idézett videó alapján az valószínű, hogy az Orbán felügyelte állam azt mindaddig megtartja, amíg hasznot húzhat belőle egyrészt maga az állam, másrészt a politikai vezetés. Ekkor azonban ott lesz a gyanú csírája , amit tegnap Szanyi Tibor meg is pendített, hogy "Fidesz-kifizetőhely" válik az olajtársaságból (ismerős: benzinkúton kapható kerti kőzúzalék a papa bányájából).
 
Sűrű politikai történések között élünk, az biztos, a tegnapi hírekre is alig emlékezni.
 
 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr772932386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mission accomplished: MOL is szabad, and szabad marad 2011.05.25. 20:14:55

A gazdasági szabadságharc újabb állomásán vagyunk túl, megvédtük a magyar érdekeket, a magyar életet, mission accomplished. Egyenesen „Justice has been done”, magyar nemzeti katarzis: visszavásároltuk a MOL-t.  Na, nem az egészet, csak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása