Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. augusztus 09. 10:21 - politologus

Ártatlanságra ítélve - ha szeretnek, tiszta maradsz

 Újra vannak közpénzügyek a napirenden: az önkormányzatok hiánya nőhet a frankárfolyam miatt, a Strabag a Magyar Nemzetnél hirdet, a szocialisták az államtitkárok lakhatási támogatását firtatják, a kormány pedig átcsoportosítgat és harcot folytat az államadóssággal.

Miért is emeli a kormány az államadósság elleni harcot a többi gazdasági cél fölé? Kár közgazdasági magyarázatokat keresni, politika ez, és a legelterjedtebb sejtés szerint most még lehet visszamutogatni az elődökre, az adósság erre jó alap. Ezt most fejlesszük úgy tovább, hogy a politika iránt kevésbé fogékony ember fejével gondolkodunk, amit a Fidesz meg szokott tenni. Eszerint pedig adósság azért van, mert a pénzt egyszerűen ellopták. Méghozzá azok, akikről ezt el is lehet hinni, és még emlékszünk is rá, hiszen láttuk a hírekben a lopásaikat.

Hogy a legkorruptabb és legtolvajabb volt az MSZP-SZDSZ nyolc éve, ma már közhely a publicisztikákban, a baloldaliakban is egyébként, amivel szentségtörés vitatkozni, az pedig kell a nemzeti egyetértés minimumához.

Komoly kockázatot vállalva azért vitatkozunk ezzel mégis, mert a kormányzati lopósság és a korrupció mértékére nincs objektív mérőszám, a különböző nemzetközi rangsorokba beleveszik az önkormányzatok ügyeit, a hálapénzt és a borravalót, és legfőképp a gazdaság szereplőivel készített interjúk tapasztalatait. És ha már cégek: amennyiben igaz a Strabag ügye, azt látjuk, amit korábban is: a pártközeli cégekről kiderül, hogy inkább kormányközelinek nevezhetők.

Amikor a sajtó közpénzzel való visszaélésről cikkezik, lopást emlegetünk, pedig legalább kétféle van belőle. Az egyiknél gyanúsan sokszor a kormánypárthoz közeli vállalkozás nyer kormányzati megrendeléseket és pályázatokat, de viszonylag normális áron, vagyis a megrendelés volumene és az általa kivívott üzleti pozíció a jutalom: ez klientúraépítés, nem lopás. A másik viszont már az, jóval magasabb árat fizetni a vállalásért, az államot valódi kár éri. Az első elkerülhetetlen, a második talán, és mindkettőnél felmerülhet, hogy valamilyen módon pénzt juttatnak vissza a kormánypárthoz. Ez egyébként akkor is megtörténne legkésőbb a választási kampány idején, ha neadjisten addig a párt keze tiszta maradt volna.

Az érzések fontosabbak, korrupt az, akit annak érzünk, erre kell gyúrni. Akár valódi, akár csak érzés, az "elmúltnyolcév" korruptsága nem feltétlenül a szereplők lelke mélyéből fakad, sokkal inkább az időtől, a bizonyos nyolc évtől. Nyolc év alatt komoly függősségi viszonyok és ügymennyiség, ezekből meg zsarolási potenciál alakul ki. Emlékszünk ugye, hogy akkor indult meg az ügyek áradata, amikor már holtbiztos volt (a korábbi választásokon nem volt ilyen egyértelmű!), hogy kormányváltás lesz. Ilyenkor beszédesebbek az érintett vállalkozók, szivárognak a kormányzati és önkormányzati hivatalok, nem néz félre a rendőrség és az ügyészség, mint szokott, más részük meg eleve túlteljesít, hiszen az új uraknak akar bizonyítani (bár nem korrupció, hasonló igazodás a köztévében is lezajlott még a kormányváltás előtt).
A jelenlegi kormány első évét értékelve  nyilatkozta egy politológus, hogy a kormányzati korrupció visszaszorult, ami azért hiteltelen és vicces megállapítás, mert senki sem tud példát mondani arra, hogy egy ciklus  első évében korrupciós botrány robbant volna ki.

A botrányok szükségessége a magyar politikai rendszer logikájából is következik, pl. a kancellári típusú kormányzás, változtatható minisztériumi struktúra, csöppet sem független ügyészség, a többséget felnagyító és bejutási küszöböt tartalmazó választási rendszer és a többi jóvoltából. Ha kétpártrendszerünk lenne, az ügyek jó részét simán lepacsizhatná a két párt, mint ahogy az osztrákoknál történt a nagykoalíciós időszakban. Nagyon fontos az árukapcsolás is: a magyar választó akkor utálja nagyon a megszorító politikát, ha közben azt látja, hogy a megszorítók lopnak.

A fent levezetettekből következik, amit sokan nem értenek, hogy miért nem éri támadás hasonló okok miatt az amúgy számtalan önkormányzatban munkálkodó Fideszt. Hát mert van támogatottsága. Az pedig aranyszabály, hogy akinek nagy támogatottsága van, nem támadható, mert a támadások visszaütnek, egyrészt lepattan a megtámadottról (ami jó, azt támadják), és a támadó hiteltelenedik el, másrészt a támadó kizárható ebből-abból, kirúgatható, perelhető stb. Csak akkor van értelme ügyeket szándékosan keresni, botrányt kirobbantani, amikor a támadott támogatása már fogyatkozóban van, a szavazótábor oszlásnak indult.

Azon városokban, amelyek politikáját nyomon követtem, a Fidesz volt hatalmon 2006-tól, és bizony súlyos gazdasági visszaéléseket követtek el azok az önkormányzatok, loptak is. És ezt tudta, láthatta mindenki, a szóban forgó pénzösszegek elérték vagy meg is haladták a BKV-ügyben hallottakét. Ezekből mégsem lett ügy, senki nem tett feljelentést, én sem, az okokat lásd az előbbi bekezdésben. A következmény meg annyi, hogy a választásokon muszáj volt újráznia a pártnak, hogy ne legyen még egy Esztergom.

A 2010-es választási kampány idején boruló bilinek megvoltak a maga szimbolikus ügyei, a nokiás- meg a viszkisdoboz, ahogyan korábban Kaya Ibrahim és Josip Tot, két furcsa név is sokat hozott egy másik ellenzék konyhájára. Sajnos a tényfeltáró sajtót túl is terhelte a legfontosabb, a BKV-ügy és az egyéb budapesti visszaélések, figyelmüket lekötötték ezek önmagukban, nem kerestek újabb botrányos ügyeket. 

Bizony, az ország összes korrupt politikusa sokat köszönhet Hagyó Miklósnak.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

5 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr903136359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságtudat-módosítás 2011.08.09. 18:17:27

Talán a világválság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak, mint gondolnánk. A válság alapjának a gazdasági fenyegetettséget tekintjük, pedig sok minden mutat arra, hogy a „tőzsdekrach”, a hitelválság is szellemi eredetű: a válságtudat alapja valójában a ki...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2011.08.09. 18:49:06

Hol van a Fidesz bérröfögő kommandó? Gyurcsány a hibás, az elmúlt nyolcév, egy, kettő, három!

hackbard.celine 2011.08.09. 19:23:05

A fideszben nyilván nincs lopás és korrupció, Pintér ex vagyonőr cégét egy 2010-ben alapított 5 milliós törzstőkéjű kft vette meg (5,1 Mrd árbevétel és 1 Mrd nyereség volt 2009-ben tehát az ügylet nyilván teljesen reális).
Azóta csak egy pár jelentéktelen állami megbízást kaptak:
"A CBSZ a tavalyi kormányváltás óta sokadik közbeszerzését nyerte meg, többek között megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. "
Így is lehet közpénzeket szerezni - kvázi legálisan.
Az államadósság elleni harcról ne is beszéljünk, az IMF devizahitelből megvett MOL pakett 128 Mrd veszteség eddig.
A fidesz vezetésű önkormányzatok 2007 óta CHF alapon adósodtak el 600+ Mrd Ft névértéken, na most ezt a jelenlegi CHF árfolyamon el kéne kezdeni törleszteni. Összességében a teljes államadósság kb. 6%-át sikerült 3 év alatt összehozniuk.
Az idei év első felében ilyen jól sikerült az államadósság elleni harc:
"A teljes adósság 26,2%-át kitevő devizakötvények esetében márciusban egy 3 milliárd
-84,4
dollár értékű, 10 éves lejáratú, fix kamatozású kötvénykibocsátásra és egy 750 millió dollár értékű, 30 éves lejáratú, szintén fix kamatozású kötvénykibocsátásra került sor összesen 706,7 milliárd forint értékben. Április folyamán a 30 éves kötvényből további 500 millió dollár értékű rábocsátás valósult meg, 92,5 milliárd forint értékben. Májusban egy új, 1 milliárd euró értékű, 7 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény kibocsátására került sor, 263,9 milliárd forint értékben. A teljes állomány forintértéke – 211,8 milliárd forintos árfolyamnyereséget is figyelembe véve – 5131,3 milliárd forintot tett ki június végén, amely 2010. év végéhez képest 581,3 milliárd forint növekedést jelent."
Az Államadósságkezelő Központ szerint 581,3 Mrd-al több az ország devizaadóssága, mint 2010 decemberében.
A képet tovább színesíti, hogy még a júliusra lekönyvelt, lenyúlt 1400 Mrd értékű MNYP államkötvényekkel együtt sem csökkent az adósság.
Nem baj, majd Szijjártó Petike (közgazdász) megmagyarázza, hogy milyen jól sikerült megvédeni az adósságot az országtól és ez a választók akarata, mert kétharmad és különben is gyurcsányelmútnyócév.

regress 2011.08.09. 20:22:22

bunkó fideszesek,a mol.a csodafegyver?ekkora buktára még a maszop se volt képes

nu pagagyí 2011.08.09. 20:26:00

A következő választás után az összes cég kötelezően adjon be bevallást 2010-2013-ra:

1. Mennyi bevételük származott közpénzből (támogatásokból, állami és önkormányzati tulajdonú cégek megrendeléseiből)

2. Mennyi adót és járulékot fizetett be a cég az állam és az önkormányzatok részére (nettó áfa, társasági adó, önkormányzati adók, illetékek, személyi kifizetésekhez tapadó adók és járulékok stb.).

Ha az adók és járulékok összege nem éri el a potyapénzek összegét akkor a különbezetet fizessék be különadóként.
Természetesen az indok az ország gazdasági válsághelyzete lenne.

Ez a módszer legalább olyan elegáns lenne, mint a Fideszé, amely viszont alattomos módon egyéneket szivat a különadójával.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása