Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. október 23. 10:12 - politologus

Nem vénnek való vidék

 A héten Orbán és Gyurcsány újra reflektorfénybe került, e két sors megint összeérni látszik. Előbbiről kiderült, hogy pártjában nincs párja, és elképzelhető, hogy most lépett arra a bizonyos lejtőre, utóbbi meg meg szerzett csapatot, nyilván azzal a szándékkal, hogy elinduljon visszafelé a csúcsra.

Sorsukról szerintem a narratívák fognak dönteni. A Fidesz éveken át átkozottul ügyesen volt képes a politika eseményeiről saját narratíváját elfogadtatni a közvélemény mind nagyobb részével. Kérdés, hogy amint fogy a hitelesség és a bizalom jelenlegi narratíváik mögül, ez elfogyasztja-e a korábban a Gyurcsányra mondottakat is. Ezen kívül Gyurcsánynak a híres választói feledékenység vagy a "deáknévászna"/"egyikkutya" felismerése segíthet, csakhogy ez Orbánt is ugyanúgy tolja. 

A minap végigélvezhettem Darren Aronofsky A fekete hattyú című filmjét, és újra csak megerősödtem abban, hogy Aronofsky filmjeiben olyan mélységbe, olyan pokoljárásra viszi hőseit, úgy leamortizálja őket, mint senki más. A Rekviem egy álomért egy a tévéfüggésébe beleőrülő anya és drogban elfulladó fia párhuzamos története, A pankrátor szétvert életű és szívű birkózója már csak halálával képes még egyszer, utoljára - a korábbinál jóval alacsonyabb - csúcsra jutni, A fekete hattyú törékeny szépsége pedig csak úgy éri el egyetlenegyszer a tökéletességet, hogy saját démonjaival folytatott küzdelmébe maga is belehal.
 
Aztán beugrott A pankrátor rokonfilmje, a Coen-fivérek Nem vénnek való vidék című munkája is, amelyben a nyugdíjba készülő seriff mindig csak egy pillanattal, de folyton lemarad a soha nem látott kegyetlenségű gyilkosról.














"Elhasználja az embert ez a vidék." - mondja rezignáltan a még eggyel korábbi, öreg seriff a friss nyugdíjasnak.
Vajon milyen a mi vidékünk, mennyire használja el a mi politikusainkat, mennyije van még Orbánnak vagy Gyurcsánynak, és mi van mögöttük a személyi űrön és a bizonytalanságon kívül? Eddig az látszik, hogy a magyar politika vidéke csak rendszerproblémáiban Hortobágy, pártok és emberek karrierútjaiban inkább Bakony.
 
Ma is tüntetések lesznek, egészen nyilvánvaló, hogy a tüntetők és támogatóik a politikai elitcserét is zászlajukra tűzik. Jaj, hányan kifejezték már eddig is, hogy végre leköszön a rendszerváltás egyre korrumpálódó és a hatalomban elmacskásodó elitje, és majd jön egy frissebb generáció. Mondjuk, hogy már el is jött: soroljam a neveket, vagy inkább ne röhögtessük (keserítsük) egymást? A nyugati demokráciákban még hosszabban tart a politikai karrier, az idősödő politikusok csak a nőiket cserélik fiatalabbra. Ebbe bele kell nyugodni, az elitcsere a gázáremelés ellentettje abban az értelemben, hogy mit mondanak róla és hogy mi lesz valójában.

A Nem vénnek... amerikai-mexikói határvidéke és a magyar politika ugyanazért használja el az embereit: sok a határsértés, eltűnőben a korlátok, és iszonyatos mennyiségű erőszakkal teremt magának helyet az, aki a drogot terjeszteni akarja.
A bűnösök üldözői pedig le vannak maradva, mindig csak egy kis lépéssel.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr523323394

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokrata királyfi? De nem ám! 2011.10.24. 11:53:52

"Ó, boldog Isten! Egy csigahéjban ellaknám, s végetlen birodalom királyának vélném magamat, csak ne volnának rossz álmaim." – Hamlet; W. Shakespeare: Hamlet, dán királyfi   Nem igazán mondhatom magam irodalmilag művelt személyisé...

Trackback: Hát elváltak... 2011.10.23. 22:06:41

Hosszú civakodás után végül megtörtént a szakítás: Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció (DK) 1 éves születésnapi ünnepségén bejelentette, hogy ott hagyják az MSZP-t és új pártot alapítanak. Egészen pontosan a papíron már létező D...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása