Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. november 11. 11:26 - politologus

Hoffmann Rózsa védelmében

Eldőlt, hogy mi lesz a magyar oktatás közeljövője. Hosszabb távot azért nem lehet jósolni, mert már elég reform-hátraarcot láttunk két évtized alatt.

A rendelkezésekről készített és komoly iskolabezárásokkal, pedagóguselbocsátással számoló hatástanulmányokról Hoffmann Rózsa szinte biztosan valótlant állított, elképzelhetetlen, hogy nem tudott róluk. Ezek után sokak első és természetes reakciója, hogy az államtitkárnak le kell mondania, vagy a miniszterelnöknek kell menesztenie őt. Ne siessük el az ítélkezést, mert Hoffmann felsülése nem saját munkájának eredménye, hanem a Fidesz-féle politikacsinálásé. Ismerjük: megígérünk mindenkinek mindent, jelen esetben a szülőknek a jobb és tartalmasabb oktatást, a pedagógusoknak a rendteremtést, és ami problémásabb, egyszerre hatékonyságnövelést és minden állás megmaradását. Tudja mindenki a szavazópolgáron kívül, hogy áldozatok nélkül nem megy, de nem beszélünk róla, a hatástanulmányokat félretesszük, csak elfelejtődik, idővel úgyis kiszorul a hírekből.

Tegyük fel, a kormányzat őszintén elmondja, hogy az adott ágazatban ki mire számíthat (bár akkor kiderül, hogy ellenzékben lódítottunk, de ez nem szokott akadály lenni). Nem biztos, hogy a tanárkirúgások sokkolták volna a társadalmat, akkora presztízse nincs annak a szakmának, mint mondjuk az orvosokénak, a kormány rájátszhatott volna a direkt pedagógusellenességre is az ellenőrizetlenség, a három hónapos szabadság meg a sok délutáni szabadidő emlegetésével. Ezt így szokták, hasonló történt a múlt busz- és mozdonyvezetősztrájkjainál, de legutóbb a belügyi dolgozók korkedvezményes nyugdíjánál is: csak elő kell venni és lobogtatni a privilégiumaikat, hogy beinduljon a társadalmi méretű féltékenység, végül desszertként bevethető a szakszervezeti vezetők jó fizetése.

A Fidesz és kormányának tevékenysége újra divatba hozta a közhelyeket, most például ezt: az őszinteség tervezhetővé tenné a jövőt. Egy ágazati dolgozónak nem mindegy, most tudja-e meg, hogy veszélyben van az állása jövőre, vagy már évek óta tudhatja, és alkalma nyílik valami más kitanulására, hogy könnyebben helyezkedhessen el, és ne legyen sokáig munka nélkül. A tanári szakokkal kacérkodó érettségizetteknek és egyetemistának sem mindegy a szakválasztásban, hogy munkanélküli segély vagy jól fizető piaci állás várja-e őket a diploma után. 

Csakhogy a Fidesz megtanulta - és ki is használta - ellenzékben, hogy az olyan társadalmi alrendszerek, mint az oktatás és az egészségügy, be vannak csatornázva minden család életébe, az aktív korúak gyereke az egyikben van, idősödő szülei a másikban. Ha valami változik ezekben a rendszerekben, az bizonytalanságot szül, ami terjed és többszöröződik, hiszen például az épp bezárásra ítélt iskolában tanuló gyereknek is lehet két szülője, egy nagytestvére, négy nagyszülője, ami mindjárt hét szavazópolgár. Ahol pedig a bizonytalanság, ott felcsillan a politikus szeme, oda be lehet nyomulni, félnek is a kormányok, hogy ez alkalom a demagógiára és populizmusra hajló ellenzéknek a szavazatszerzésre.

Az oktatási törvény alkotásának folyamata alatt sokat ekézték az oktatási kormányzatot és Hoffmann Rózsát, jelen blog egy bombasztikus kijelentését hánytorgatta fel neki. Ezek az elemzések sokszor igen alaposak, bár néhány fontos szempont rendre elmarad. Például a Mandiner egy nemrégi cikkéből az derül ki, hogy a pedagógusok óraterhelése eddig is jóval nagyobb volt, mint a kötelező óraszám, viszont egyetlen szóval sem említik a megnövekedett adminisztráció munkaóra-vonzatát. Ugyanígy járt a Véleményvezér is, akik a kormánynak az iskolai igazolatlan tanórák elleni harcát sikernek értékelték anélkül, hogy utánanéztek volna a háttérnek, az iskolai adminisztráció felduzzadásának.
(A rendelkezések közül a Vv csak a jegyző szociális juttatásokat érintő felfüggesztési jogának tulajdonítja a kevesebb notórius hiányzót. Pedig erősebb az a szankció, hogy az iskola már az első igazolatlan óra után megkeresi a szülőt, a tizedik hiányzásig egyszer a családgondozó szolgálatot, vagyis sokan kerülnek korán képbe a lógásra hajlamosak közül, viszont az iskola lesz a Posta  első számú ügyfele.)

Azt nem lehet mondani, hogy a reformkoncepció hiányzott volna az oktatási kormányzat részéről, lényegében annyit akarnak, hogy a jelenlegi szülők korosztálya számára megismert iskolavilágot hozzák vissza (lásd: rend és fegyelem, szakfelügyelet, hároméves szakképzés). A pedagógusok igénye is valami hasonló lehet, de azért nem az állásvesztés árán. Hoffmann különben ütésálló politikusnak mutatkozik, a hazugság világa sem vele kezdődött.

Az egészségügy vezére, Szócska Miklós is csak azért nem kapott több támadást, mert még nem nyújtott be egy átfogó törvényjavaslatot.
Mily megejtő és hasznos, hogy már megint egy kis párt kezébe adták ezt a két területet, jó lesz kereszténydemokratákkal fölmosni a padlót, aztán majd jöhetnek a nagy párt nagy megmentői.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

26 komment
· 8 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr193370328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kulturális köztársaság 2011.11.14. 20:39:15

p { margin-bottom: 0.21cm; }Evidenciák hiányoznak. Olyasmik, amiket gyermekkorban kellett volna elsajátítania a közösség minél nagyobb részének.   Abban a pillanatban, amikor Hoffmann Rózsa Államtitkár Asszony túlbontotta az igazság bizonyos részl...

Trackback: Hoffmann Rózsa: a magyar adófizetők pénzét ne költsük külföldi varázslóiskolákra 2011.11.14. 10:03:13

A kormányzati roadshow vasárnap megérkezett Dobogókőre, ahol az Ákos koncert után (a kicsiknek luficsomózás és sorversenyek) lakossági fórumon vehettek részt az érdeklődők. Kérdéseikre ezúttal Dr. Hoffmann Rózsa válaszolt. Egy helyi lakos a leendő...

Trackback: Hoffmann Rózsa - a Pinokkió-bajnokság teljes jogú indulója 2011.11.11. 18:49:39

A még október elején nyilvánosságra hozott közoktatási koncepciót átolvasva szembesülnünk kellett azzal a korántsem örömteli ténnyel, hogy a Nemzeti Esélytelenség Programját tartjuk a kezünkben. Bár a kormány előszeretettel hangoztatott jelszavainak eg...

Trackback: Mi várható az oktatásban? 2011.11.11. 18:09:01

Ez egy gyors összefoglaló poszt arról, hogy mi látszik jelenleg körvonalazódni, a véleményemet pár mondatra korlátozom, aztán ha lesz időm az őszi szünetben, kifejtem bővebben is. Terjedelem és "rálátás" hiányában a felsőoktatásról most nem l...

Trackback: Húszmilliós gumicsont Kerényitől 2011.11.11. 17:42:51

Miért törvényszerű, hogy egyébként értelmes emberek azonmód megbolondulnak, mihelyst a politika szolgálatába állnak? Kerényi Imre kiváló színházi rendező volt egykoron, most pedig rajta röhög a fél ország, és talán nem véletlenül. Ámbátor meglehet, ez ...

Trackback: Pokorni az iskolák államosításáról 2011.11.11. 17:01:02

Vitatta az intézmények fenntartására, az egész napos iskolára és a pedagógus életpályamodellre vonatkozó passzusokat az új köznevelési törvényben Pokorni Zoltán. A politikus ugyanakkor bízik abban, hogy olyan javaslatot fogadnak végül el, amit jó lelkiism…

Trackback: Pokorni az iskolák államosításáról 2011.11.11. 17:01:01

Vitatta az intézmények fenntartására, az egész napos iskolára és a pedagógus életpályamodellre vonatkozó passzusokat az új köznevelési törvényben Pokorni Zoltán. A politikus ugyanakkor bízik abban, hogy olyan javaslatot fogadnak végül el, amit jó lelkiism…

Trackback: „Arra van szükség, hogy felrázzuk a diákságot” – Interjú Polgár Dórával 2011.11.11. 15:08:38

A múlt szombati D-Day óta egyre népszerűbb Hallgatói Hálózat egyik aktivistájával, az október elsején beszédet mondó Polgár Dórával beszélgettem felsőoktatásról, a hallgatóság helyzetéről és az általa a “hatalmába belebolondultnak” nevezett kormá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evoki 2011.11.11. 14:35:31

Persze, hogy senki sem örül a pedagóguselbocsátásoknak. Az idős tanárok nem tudnak elhelyezkedni a magasabb bérek miatt, a pályakezdők sem tudnak elhelyezkedni a kevesebb hely miatt. A pedagógusdiplomák piaci értéke alacsony, hosszú munkanélküli időszak után majd lehetnek betanított munkások. A diákok meg majd leszűrik belőle, hogy nem érdemes tanulni.
Reform az lenne, ha alulról szerveződő módon a pedagógusképzést alakítanák át, folyamatosan frissítenék az iskolák pedagógusgárdáját, és úgy oldanák meg az iskolabezárásokat, hogy elbocsátások nélkül menjen végbe.

Ha a falusi iskolákat bezárják, a falvak pusztulása felgyorsul. Ezt nem szabadna engedni, még akkor sem, ha az ezertöbbszáz fős városi iskolákban kevesebb pénzbe kerülne az oktatás.

kicsijuti 2011.11.11. 15:18:16

@evoki: csak hogy nem kerülne kevesebbe a minőségi oktatás falun mint városban. Nyilván ha 40 fős osztályok vannak városban falun meg 20 az olcsóbb, viszont a minőség rosszabb és ennek is ára van. + falusi iskola kisebb. mind az épület amit fűteni kell mind a tanári kar akik a fizetést kapják. és még utazási költség sincs.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 15:25:55

a pedagogust mindig is gyulolte a kocsmak nepe.
Most vegre orulhet a szajuk, hogy a ven tanito, aki anno behuzta nekik az egyest, futva menekul a kukatol, mert jon a rendor birsagolni.

magyar magyarnak farkasa.

Répa89 2011.11.11. 15:26:25

Van egy ún. felületi feszültség, egy pohárba töltheted a vizet egy darabig, aztán kicsordul. Nálam speciel Hoffmann Rózsánál csordult ki, ok, nem lesz nyugdíjam, vége az evának, számláim emelkednek, jövedelmem nem nő. Nem leszek szegény, csak deprimált, például nyaralás nem volt és nem lesz, ok, ez túlélhető, megélhető. De az hogy az iskolában az összesen 5 db gyerek még tovább frusztrálódjon, no az azért már mégsem. Ahelyett, hogy gondolkodni és közösségben működni tanítanák őket, megint jön a tragédia, no azt nem, cuccolunk.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 15:32:44

@kicsijuti: falun elkepzelhetetlen a misosegi oktatas. A jelenlegi tanterv kovetelmenyrendszere feltetelez legalab egy, az otthontanulasban segito, minimum kozepiskolai vegzettseggel rendelkezo hozzatartozot. Ez falun kevesbe adott, mint varosi kornyezetben.
Ezenkivul falun a tanulo rendelkezesere allo informacioforrasok is korlatozottabbak.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 15:33:49

a melyszegenysegrol, es a rossz szocializacios korulmenyekrol ne is beszeljunk...

Dr Kangörény 2011.11.11. 15:34:47

Azt nem nevezném reformkoncepciónak, hogy valaki mindent szétbarmol maga körül.

Még akkor sem, ha többfajta ötlete van a totális pusztításra.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 15:37:18

@Répa89: nem is olyan reg, meg csak morgolodtak a liberalisabbak, hogy a nyilastrollok allandoan "borondoztek"
Aztan mara kiderult, komolyan gondoltak.
Magyarorszag az elmult 100 evben immaron harmadszor uzi el azokat a polgarait, akik kepesek lennenek kihuzni a szarbol.
Ami marad, a kocsmak nepe, meg aztan visit, hogy milyen szar nekunk.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 15:42:00

mert elmegy a szakember, elmegy az orvos, elmegy a lebufebolcseszezett ertelmiseg, aztan maradnak a birkak, meg a prolik, akik csak nyivakolni tudnak, meg csapolni a vezernek, de abbol nem lesz itt fellendules.
Ahoz ugyanis szakertokre, ertelmisegre is szukseg van.
Fokepp ma, amikor nem az a kerdes, hogy mennyit termelunk, hanem hogy a termek megallja e a helyzetet a fejlett piacokon.
Hiaba rajzolunk a Raba termekre kokardat, attol nem veszi meg a svajci, meg a nemec.

Azokat uzzuk el, akik meg tudnak hatarozni az iranyt.
igy volt ez a II. VH idejen, aztan 56-ban, es most is ez lesz.

Répa89 2011.11.11. 15:53:40

@VUVUZELLANÉNI: Sajnos, ez van, de én sokat olvastam a 30-as évekről, meg az 50-es évekről is, no meg arról meséltek is nekem, még élő emlékezet is van erről, és nem vonz, hogy gyerekeim ebben nőjenek fel, ebből nem lesz piacképes tudás így, csak meggyötört, frusztrált felnőttek

kicsijuti 2011.11.11. 16:01:40

@VUVUZELLANÉNI: ez nettó baromság amit írsz. Általános iskolához miért kellene több százezres városi könyvtár? Internet meg van. Meg ha átutaztatjuk városba a gyerekeket attól még nem lesznek magasabb végzettségű hozzátartozóik. Ráadásul a tapasztalat is mást mutat: a pesti egyetemisták majd 80% vidéki. Én is falusi iskolába jártam és a városi gimibe mikor bekerültünk sokkal jobb tanulók voltunk mint azok akik a helyi általánosba jártak. A legjobb 5 tanuló mind vidéki volt.

Mesterlövész 2011.11.11. 16:02:34

Berlint tudom ajánlani bárkinek. Nekem még kell 7-8 évet várnom, de aztán irány arra.

kicsijuti 2011.11.11. 16:09:01

@VUVUZELLANÉNI: a rabat nem is a svájcinak meg a németnek kell megvenni, az már elég ahhoz ha nem mercedes tűzoltóautót meg volvo buszt veszünk. Am. a norvégognak is jó az ikarus akkor demszkynek pl miért nem volt jó? a 4es metróról inkább ne is beszéljünk.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 16:15:52

@kicsijuti: olvasd el megint, amit irtam.
de azert leecccerusitem, termeszetesen a vegletekig spanolva:
van egy alsomocsoladi osszevont tagozatos iskola. A gyerekek szulei javareszt befelyezetlen altalanos iskolaval, tobbseguk alkoholista. A gyerekek egyharmada melyszegenysegben tengodo csaladbol jon, jopar HHH tanuloval (halmozottan hatranyos helyzetu). Keszsegeik, ismereteik egyenlo a nullaval.
Na ebbol szervezz te olyan szintu oktatast, mint egy budai elitiskolaban, ahol a szulok azon versenyeznek, hogy melyik ismert zenepedagogushoz jarassak maganorar a gyereket amikor epp nem tanulmanyi versenyre kesziti fel oket a magantanarjuk. Otthon Discovery, magankonyvtar, es szelessavu internet, es apuci meg anyuci tud valaszolni a koloknek, ha megkerdezi toluk, hogy ha Pityuka biciklizes kozben kilometerenkent 0,4 deciliter vizet iszik meg, akkor mennyi parolgott el a masfelliteres lefedetlen kulacsbol, ha tudjuk hogy ketharmadnyi folyadek volt benne indulaskor, Pityuka 7800 metert karikazott azota, es most felig van.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 16:23:37

OFFF
elarulom, semennyi, pontosabban -0.68 dl. Tehat valszeg toltottek bele, vagy ami sokkal valoszinubb, elcsesztek a feladatot. (A pelda egy 4.-es feladatbol szarmazik)
Na most melyik befejezetlen altalanos iskolaval rendelkezo apuka jon erre ra?

kicsijuti 2011.11.11. 16:23:50

@VUVUZELLANÉNI: egyre elborultabb marhaságokat írogatsz. gondolod hogy egy csepeli vagy mittudomén hányadik kerületi iskolára nem lehetne elmondani ugyanezt a túlzó hülyeséget? Ráadásul azt se felejtsd el hogy itt általános iskoláról beszélünk nem zeneiskoláról vagy egyéb elitiskoláról.

kicsijuti 2011.11.11. 16:27:12

@VUVUZELLANÉNI: Alapvetően szerintem az a baj hogy egy percet sem éltél faluban és elég hülye világképp alakult ki benned a vidéki emberekről. Hidd el a többség elvégezte a 8 általánost, sőt mint mondtam az egyetemisták döntő többsége nem budai elit általános iskolába járt.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 16:35:49

@kicsijuti: jartal te man bekesi kistelepulesen ecsem? :))))))))))
azt se tudod, mi az az osszevont tagozat.
na pattannny le rolam kicsirigo...

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.11. 16:40:53

/imadom, amikor a dunantuli jo kis gazdag svab falvakat kepzelik maguk ele a nagy falusi idill mementojanak egyesek/

komplikato 2011.11.11. 16:43:11

Rózsika védelmében szerintem központi szerepet játszhat a hátulgombolós kabát és kellően puhára párnázott "mosoly szoba".

kicsijuti 2011.11.11. 16:48:37

@VUVUZELLANÉNI: nem képzelem tapasztalatom van, hogy a falusi általános semmivel sem rosszabb mint a városi. Szabolcsi vagyok, a és akisvárdai általános összehasonlíthatatlan a falunk bélivel. A település lélekszáma és az oktatás minősége nem függ össze kicsit sem. Egyszerűen előítéletnek gondolom ha valaki ilyet állít.

hairmann 2011.11.11. 19:05:04

@VUVUZELLANÉNI: Én egy olyan falusi iskolában tanítok, ahova a közeli városból is járatják a szülők a gyerekeiket, mert jónak találják az iskolát, és nem csak a nagy füves udvar, hanem a művészeti képzés, a sokféle szabadidős tevékenység, a jó felszereltség miatt is.(Mellesleg van 30 Mbit-es net is, meg négy osztálynyi tanulói laptop is - bár szerintem nem ezen, hanem a pedagóguson múlik) Akit mi kegyelemből átengedtünk nyolcadikban, a középiskolában általában hármas volt ugyanabból tárgyból. Lehet, hogy a lenézett falusi iskola mégis jól alapozott? Vagy szerinted az én diplomám kevesebbet ér, mert falun élek, vagy ott dolgozom?
Nézz egy kicsit körül az ország nagyvárosaiban, ott sem képzettebbek a szülők, (sőt van ahol sokkal több a szegény vagy lumpen szülő) csak nagyobb az osztálylétszám, ezért kisebb az egy gyerekre jutó idő, figyelem, támogatás. Amióta a pályán vagyok, divat lenézni a falusi iskolákat az ott elért eredmények ellenére. Van jó, és van gyenge falusi iskola. Meg van jó meg gyenge városi isiskola is.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.12. 00:54:55

@hairmann: felreertessz.
egy szoval sem allitottam, hogy a falun dolgozo pedagogus kevesbe lenne alkalmas a feladatra.
Ellenkezoleg, pl szerintem egy osszevont tagozaton megszervezni az oktatast, sokkal ratermettebb munkaerot igenyel.

Viszont nem fogsz meggyozni arrol, hogy az elmaradottab regio kisfalvaiban ugyanolyan kepessegu, ugyanolyan ismeretszinrol indulo, es ugyanolyan kepzettsegu szuloi hatterrel rendelkezo gyerekekbol all ossze egy-egy osztaly. ne romantikazzunk mar, a valosag nem ez. Hazank kistelepulesei szepen elsorvadtak az elmult 30 evben, maradtak az oregek, es a legszakkepzetlenebbek, akiknek migracios eselyeik egyenloek a nullaval.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2011.11.12. 01:01:25

@hairmann: a masik meg ne hasonlitgassuk ossze egy varos aglomeraciojat (irod a varosbol viszik hozzad a tanulokat) pl a viharsarokkal.
Magyardombegyhazara tuti nem vinnek a szulok a gyerekeket

hairmann 2011.11.12. 10:42:49

Te azt írtad, hogy falun elképzelhetetlen a minőségi oktatás, én erre reagáltam. Tény, hogy a vidék sorvadásával-sorvasztásával több lett a HHH-s, de a városi munkanélküliség növekedésével a nagy- és középvárosokban is. Ha beviszem a HHH-s falusit a HHH-s városiak közé, mit is értem el? Huszonnégy gyereket motiválok könnyebben, vagy harminchatot? Mellesleg gyakori, hogy az úgynevezett jó családból származó csemeték sokkal kezelhetetlenebbek és taníthatatlanabbak, mert megszokták, hogy apu pénze és befolyása mindent megold.
Iskolabezárásokkal olcsóbb lesz oktatás? Kicsit. Még rosszabb lesz a hatékonysága? Igen. Kevesebb tudás, jobban etethető tömeg. Ez a cél, nem?
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása