Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. február 02. 10:46 - politologus

Tippek az LMP-nek: nyisson és jobbikosodjon

Legújabb slágertémánk mostanában, hogy ki lehet a Fidesz fő kihívója a következő választásokon. Az esélyesek közül az LMP épp most szervez át, a Jobbikhoz pedig egy erős kijelentés és egy elkélszült kutatás társult, most csak az előbbi pártról lesz szó:
Merre menjen az LMP?
Az ő fő kérdésük, hogy részt vegyenek-e egy baloldali választási szövetségben, vagy önállóan méressék meg magukat, vajon melyik megoldás garantálja a párt megmaradását.
Török Gábor szerint a legjobb út nem összefogni az MSZP-vel, hanem legyőzni azt. Na jó-jó, de hogyan? Más harc komoly támogatással a hátunk mögött megelőzni valakit, és más harc a túlélésért küzdeni a szintén túlélésért küzdővel. Ha utóbbi történne, és a két ellenzéki párt egymást venné célkeresztbe, a Fidesz hátradőlve nézhetné a kiskakasokat. Még oda is állna az LMP mellé, s mondaná, hogy közös a céljuk, az MSZP kiszorítása, s ha az LMP tiltakozna a Fidesz közeledése ellen a demokrácia és a jogállam kormánypárti faragásának felemlegetésével, a kormánypárt legyintene rá, hogy vannak még viták, de ezek csak módszertaniak, elméletiek, igazi ellenérvek nem hangzottak el, valójában most erősödött meg a jogállam.
Bőven van abban logika, hogy az LMP most elutasítja az MSZP ölelő karját, de ha ettől tényleg erősödni merészelnek, akkor a Fidesz területére tévednek, ott csak komoly küzdelemmel lehet maradni, mert ebben a műfajban a Fidesz nagyon jó, egész kispárti trófeagyűjteménye van már.
Korábban azt írtam, hogy a kis pártokról kialakult választói képbe beszámít, hogy a nagyok milyen narratívába helyezik őket. Az MSZP nagypárti logikájú megszólalással már meg is tette ezt az LMP-vel kapcsolatban.
 
Azt is mondja Török, hogy a sok bizonytalan szavazó már nem a megszokottat várja, hanem valami mást, újat, innovatívat. Bizony, ez is jó elgondolás, csak hát mi van még a kalapban? A fegyelmezett pártok unszimpatikussága mellett a bázisdemokrata működés sokaknak tetszhet, de e működés sohasem örök, legfeljebb a kezdeti fázis. A civil beágyazottság és kapcsolatépítés ugyan nem rossz ötlet, de saját civil hálózat teremtéséhez (hát ez nem szép, de a Fidesz pl. ezt csinálta) még kicsik, az eddigi független civilek meg akkor közelednek, ha kevésbé érzik magukon a hatalom szúrós tekintetét, és ha tudják, hogy az LMP-ben potenciális hatalom rejtőzik. Persze ha a mostanában a kormány ellen akciózó civilek az LMP mögé zárkóznának fel, akkor a probléma meg van oldva.
Próbálok konkrét tippet is adni: 
Szerintem az antipolitikáról már nem tudnak több bőrt lenyúzni, azon vagy a nagy pártok, vagy a civilek nyernének inkább, a semmit sem ígérés pedig csak a nagy Fidesznek jött be. A rendszeres utcai, parlamenti akciózás és médiahack minimum elvárás e párttól, főleg, hogy már elkezdték. Ezen túl szerintem az LMP nyisson. Nyissa meg kapuit a választók előtt, engedje benézni őket a politika boszorkánykonyhájába, hitesse el az emberekkel, hogy a pártemberek megoldásokon dolgoznak, tartson "előválasztásokat", állítson "nyílt listát", vagyis vonja be támogatóit a jelöltállítás folyamatába. Az emberek úgy érzik, ki vannak zárva a nagy döntésekből épp az utált pártok által, hadd legyen hát nyíltabb egy párt! Összességében a politikai részvételre repüljenek rá, az jól is áll minden ökopártnak, a civil gyökerekhez és az eredeti célkitűzésekhez is passzol, ennek része lehetne a nyitás.
A másik dolog: jobbikosodjanak. Ez kb. annyit tesz, hogy igazi, pártszerű pártként viselkedjenek, építsenek hálózatot, szervezzenek rendezvényeket, és ne feledjék a vidéket (másban már ne másolják a Jobbikot). A demokrácia ügyét tartsák meg a fővárosban, szociális ügyekkel és a decentralizáció elveinek gründolásával pedig irány a vidék, az erőforrások többségét is ide koncentrálják. Ha hosszú távon gondolkodnak, megéri nekik, mert ott kell lenniük, amikor bármelyik párt a Fidesz váltópártjaként jön számításba (sok-sok vidéki önkormányzat is van ám!).
Ha a fiatalokat is potenciális támogatóknak tekintik, menjenek be az iskolákba és az egyetemekre. Még mielőtt felszisszennénk gyermekeink megrontásának kísérletén, csak gondoljuk végig, hogy a Fidesz és a Jobbik ebben nem volt szívbajos, s e módszerek helyességét az emberek szavazatukkal legitimálták.
Összességében az elempéseknek át kellene gondolniuk, mi is az igazi cél: akarnak valami komolyat, vagy csak a túlélés számít, mint amit az előbb feltételeztem? Végül számításba kell venni a parlamenten kívüli túlélés módozatait is.
Az új választási rendszer bekavar majd nagyon, csak a legprofibb választási kutatások tárhatják fel, hogy a szavazók mikor és mennyire veszik át az új logikát (pl. megváltozik a gondolkodás arról, hogy mikor kell a pártoknak koalíciót kötni). Át kell értékelnünk, mi a kis és mi a nagy párt: ha a tervezett választási rendszerben nagyot lehet nyerni, akkor a második hirtelen nagyon kicsi, valós támogatásához képest alulreprezentált lehet. Nagy kérdés, mennyire éri meg a normálisan elérhető, a valós támogatáshoz közelinél jobb választási eredményt produkálni egy alulreprezentált eredmény céljából. Meg kell tudnunk azt is, hogy az új rendszerben sok vagy kevés párt fér el huzamosabban a palettán, nem mindegy, arra hajtanak-e az ellenzékiek, hogy csak egy maradjon (jelesül ők maguk), vagy általában a kicsik maradhassanak.
Legközelebb a Jobbikkal folytatjuk.
 

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

116 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr904050405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én pártom 2012.02.02. 17:34:03

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Trackback: Az én pártom 2012.02.02. 17:34:03

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2012.02.02. 16:49:13

Nem lenne rossz, ha az LMP a baloldalon felváltaná az MSZP-t, a JObbik pedig a Fideszt, a jobboldalon. Elég volt az elitista pártokból, jöjjenek az új, még nem korrumpálódott formációk!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.02. 16:53:54

"egész kispárti trófeagyűjteménye van már."

Nagyjából ez a gyűjtemény Torgyán Józsival ki is merült.

Az MDF-et, és az SZDSZ-t épp az MSZP mellé állása küldte padlóra.
Az MDF-et cirka egy ciklus alatt, ahogy váltottak, az SZDSZ sokáig húzta, de az ok ez volt.

Plumper_ 2012.02.02. 16:57:39

már csak azért is felesleges jobbikosodni, mert a jobbikosok az LMP felbukkanásának pillanatában teliszájjal lemocskoszsidózták a pártot (pl. a kurucinfón).
aztán pedig azért sem célszerű jobbikosodni, mert az újnyilas szellemiségnek semmi keresnivalója a modern európai gondolkodásban.

2012.02.02. 17:15:28

@Plumper_: mármint szerinted, liberálzsidó szerint újnyilas a Jobbik, ezt ne felejtsd el hozzátenni, mert sem a magyar társadalmat, sem Európát nem reprezentálod.

Never 2012.02.02. 17:16:39

Tényleg nem akarok senkit elkeseríteni, de az LMP-nek vidéken a támogatottsága rendkívül alacsony. Ha az LMP vidéken próbál támogatókat gyűjteni, akkor az arra szánt erőforrásokat nyugodtan le is írhatja véleményem szerint.

Hogy ezt mire alapozom:
- a politikailag korrekt válasz: az LMP eddigi tevékenysége és arculata egyértelműen a nagyvárosi értelmiségi, a "hippster" megszólítására irányult, ami a vidéki, még inkább a falusi közönséget legfeljebb csak irritálta (ha egyáltalán eljutott hozzá)

- a politikailag inkorrekt válasz: a magyar társadalomban fellelhető, vidéken még erősebb látens (vagy a Jobbik vonalán már nem csak látens) antiszemitizmus mellett az LMP vezető arcai nem harcképesek

2012.02.02. 17:21:49

"szociális ügyekkel és a decentralizáció elveinek gründolásával pedig irány a vidék,"

Az LMP már megmutatta mennyire érzékeny a szociális problémákra, amikor a mindennapi cigányterrortól sújtott magyar lakosság problémáinak megoldása helyett a cigánybűnözőket mosdatta. SZDSZ 2.0, ebből a mélységből elég nehéz lesz felemelkedni a Jobbikhoz.

Never 2012.02.02. 17:22:08

@Plumper_: az LMP nagyon magas labdát dobott fel a szélsőjobbnak, amikor az SZDSZ romjain építkezve, Schifferrel mint fő arccal megjelent a politikában.

A Jobbik számára úgy kellett az LMP, mint egy falat kenyér - hozzáteszem, ez a szimbiózis kölcsönös.

Az LMP jórészt abból él, hogy a törzsszavazói rettegnek a Jobbik-tól, a Jobbik pedig (részben) abból, hogy a törzsszavazói utálják az LMP-t (a Jobbiknak azért van másik "lába", a cigányellenesség)

Never 2012.02.02. 17:23:58

@imperial: Innen nincs már nyitás a vidék felé, még akkor sem, ha a teljes csapatot lecserélik. Elégették ezt a "brandet", ha valamit csinálni akarnak vidéken, akkor azt teljesen más alapokon kell felépíteni, más arcokkal. Erre nem alkalmas a 4K! sem, a Védegylet neve még azért nem elhasznált, esetleg azzal lehetne valamit kezdeni.

2012.02.02. 17:34:05

@Never:

A vidék vette az adást, amikor Hejőszalontán a cigányok legyilkoltak egy idős asszonyt, erre fel az LMP meg az Amnesty International lement és csokit osztogatott a cigányoknak.

Ennyit az LMP-ről.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.02. 17:34:11

Jól fog állni a libsiknek, amikor kiállnak cigány bűnözéstől elöntött településen az általános emberi jogokért.

Pld. hogy békésen végigsétálhass nappal a falun akkor is, ha nem vagy cigány.

AbuBakr 2012.02.02. 17:34:25

"....irány a vidék, az erőforrások többségét is ide koncentrálják."

Így van! Tavaly csak egy vidéki településen akcióztak igazán, de ott mélyreható változások lettek később. Hogy csak a legfontosabbat említsem, sikerült új polgármestert ültetni a hivatalba. Gyöngyöspatán....
:)
Némi szépséghiba, hogy nem saját embert, de a változás kétségtelenül megtörtént... :D

Gyerekek, az elempé egy jól sikerült médiahack, és mint ilyen, mihelyst kilép a virtuális térből az igazi világba, egyszerűen elszublimál...

torró 2012.02.02. 17:35:28

Csak röviden. Az SZDSZ ezekbe az ölelő karokba dőlt bele.Jó! Nem csak! Szerintem útkeresés van majd kialakul.

Sicc 2012.02.02. 17:40:09

"Összességében az elempéseknek át kellene gondolniuk, mi is az igazi cél: akarnak valami komolyat, vagy csak a túlélés számít, mint amit az előbb feltételeztem?"

Hogy ne akarna az LMP valami komolyat! Pénzt és hatalmat. Az elég komoly - még ebben az országban is. A többi eléggé beleszarós. Kit érdekel, hogy mondjuk egy hatvanéves érdi nőt ki fog megműteni, és él-e hal-e utána ...
A lóvé a lényeg. Ebben az országban. Meg a biznisz. Az LMP esetében a zöldségek, mert azokat kajakra felértékelte az a lobbi, amely már sem fegyvert, sem gyógyszert nem tud eladni, mert nincs sem háború, sem pedig semmilyen átfogó tömegjárvány. Legyen hát akkor zöld, hogy új szereplők kaszálhassák le az adófizetők maradék kis pénzét. Ismertjük ezt vastagon.

Érdekes, hogy huszonöt éve egyetlen politikusnak sem jutot még eszébe, hogy azért van a hivatalában, hogy a hazánkat szolgálja, ne pedig a családját, vagy a kedvenc autómárka kereskedőjét, kocsmáját.

Látjátok, hogy a családok, tanárok, nevelők semmibevétele mekkora kárt okozott már a hazának? Ők ilyenek. Felnőtt, degenerált, céljukat tévesztett, félrevezetett emberek, akik semmi mással nem törődnek, csak hogy meglegyen a jólétük élteük végéig. Ígérem, most nem kezdem el sorolni a neveket és az indoklásokat sem.

A nagyobb gáz viszont az, hogy ha végre megérteni Magyarország lakossága azt, hogy morális, erkölcsi értékek nélkül még egy kutyát sem lehet végigvezetni egy falu utcáján, akkor rájönnének arra, hogy milyen kevés esélye van ma Magyarországnak arra, hogy ilyen érzékkel, tartással megáldott emberekre találjanak tízmillió ember érdekében.

Még mindig ott tartunk, hogy az országot megosztották, és bal és jobb küzd egymással. holott már régen nem erről van szó. Egy gyarmattá tett országban ideje volna észre venni, hogy mindaz, ami a miénk volt, most más gyarapodását szolgálja.

És a tendencia pedig továbbra is ez marad.
Hol van az az erő, amelyen tudna ezen változtatni? No nem az ígéeretek tekintetében, mert abból volt sok, és egyiket sem tartották be.

Ez így ugye nem hangzik jól?! De mit vártok olyan emberekről, akik semmit nem ismernek a világból az X-Factor helyezési listáján kívül? Esetleg még azt is tudják, hogy milyen filmet érdemes megvárni a hétvégén a sörözés után.

Karipapa01 2012.02.02. 17:53:12

Az LMP már a pártneve alapján is kudarcra van ítélve. Ugyanis ma Magyarországon a rendszer felépítése miatt nem lehet más a politika, esetleg másabb. Mivel ők "zöld"-nek lettek definiálva, ebben a gazdasági helyzetben nem éppen ez a nyerő. Viszont a nevükből adódóan semmilyen más párttal nem közösködhetnek, mert mindjárt nem lesz más a politika. A Jobbikkal főként nem (bár ez a palettán új párt), mert annyira eltérő az irányvonal. Maradhat tehát kisellenzék a sok kompromisszummal. Esetleg, ha létrejönne egy gazdaságorientságú párt, lehetne esélyük az együttműködésre, hiszen a gazdasági növekedés létfontosságú. Addig is lehet örülni annak, hogy mint ellenzék megpróbálják a magyar politikát valamilyen elviselhető szinten tartani. Itt nem rajtuk múlik, hanem a közember szemléletén, tűrőképességén. Sok sikert nekik!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.02. 18:16:58

A "jobbikosodás" ezen módjával egyetértek, nem érdekel senkit a demokrácia, amíg a termést ellopják, amíg nem tehet semmit eladni, amíg elöregednek a faluk, amíg nincsenek vidéken munkahelyek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.02. 18:19:08

@Never: "Az LMP jórészt abból él, hogy a törzsszavazói rettegnek a Jobbik-tól, a Jobbik pedig (részben) abból, hogy a törzsszavazói utálják az LMP-t (a Jobbiknak azért van másik "lába", a cigányellenesség)"

Ezt honnan veszed? :) A tipikus egymásból élés a Fidesz-MSZP páros sajátja, a Jobbiktól mondjuk kaptunk határozottan oltást, amikor durcásak voltak, de az LMP szavazókban inkább egy erős "elmúlt 20 év" ellenességet látok, a kisebb csoportban meg a szadeszvárást.

vladimir964 2012.02.02. 18:20:34

Ennek a Macskajancsi gyülekezetnek, melyet LMP-nek neveznek semmi esélye. Tömegbázisa nulla, bevételi forrása, szponzorai nincsenek, egyetlen karizmatikus személy sincs, akit a népnek el lehet adni, de még csak programjuk sem. (lehet hogy van frankón cikormányosan megírt valamijük, de hát mint a mellékelt ábra mutatja, az ungarische választópolgárnak május elsejei jelszavak elegendőek, azokat megérti, azok után tömeg/birka ösztönnel fel lehet sorakozni) Még azt is hozzá kell tenni, hogy a liberálisságot nem nagyon kéne lobogtatni, az emberek szoftverébe bele van égetve a liberális = SZDSZ (bunkóbbnak = zsidók - ne áltassuk magunkat, hazánkban az emberek 70%-ban kimondva-kimondatlan vastagon ott az antiszemita neveltetés, persze többnyire nem kiirtási felhanggal), ami finoman fogalmazva is rossz mementó és rossz szájízt ad az egész propagandának. Ergo gyenge kezdés után rossz folytatás az LMP. Sajnos, a helyzet az, hogy egyetlen esély van, mégpedig a megcsömörlött embereknek, ha van egy kis eszük - minthogy hála kiváló választási törvényünknek - pártlistán nem lehet egyelőre megbuktatni a Fideszt, ha tömegesen a független jelöltekre szavaznak. Miután az MSZP is kettészakadt, ráadásul ugyanazokkal a gusztustalan gazemberekkel próbálkoznak, és doktrinájukban egy jottányit sem változnak, nemigen van esélye. Egyetlen veszély narancsvidékre a Jobbik, ahová a Magyarországon immár hagyományosan kétségbeesett-bosszúváró-csalódott átszavazó tömegek talán átkerülnek (ahogy annak idején a Fidesz is kis pártból egy dilettáns MDF, meg egy népszerűtlen - ám hatékony - intézkedéseket meghozó MSZP kormányzat elleni tömegtiltakozásul átszavazók miatt nőtte ki magát). Na, az lesz aztán az érdekes helyzet.

TschatschkaPitschatschka 2012.02.02. 18:26:29

Az LMP-nek akkor lehet bármilyen esélye, ha sikerül önálló, csak rá jellemző arculatot kialakítania. Nem ártana egy ikonikus vezéralak mondjuk. Röhej, de csak akkor léphetnek előre, ha a tetteikkel azt bizonyítják, hogy mégsem lehet más a politika.

Never 2012.02.02. 18:28:15

@Member: A személyes benyomásaimból indulok ki - alapozva az általam ismert LMP szimpatizánsok attitüdjére.

Az LMP szavazóit (bár nem vagyok szociológus vagy politológus) szubjektív benyomásaim alapján nem annyira az elmúlt 20 év vesztesei között keresném, de még csak nem is az általánosan rendszer-ellenesek között.

Az SZDSZ szavazóinak jelentős részét próbálta az elején megszólítani, de ha lehetett, kínosan kerülte az SZDSZ-es retorikát (mivel az már a saját bázisuknál is kiverte jórészt a biztosítékot).

Utána aztán a belharcok miatt már saját magával sem ért egyet, és a szocik a fidesz boldog asszisztálásával leszalámizzák.

RIP LMP

Never 2012.02.02. 18:29:31

@Pankmacska: Az LMP a belső kis kamarilla-politikai "eseményeivel", a sajtó fél-nyilvánossága előtti hisztikkel, a lebegtetett meg visszavont lemondásokkal pont azt igazolja, hogy ötezer éve nem lehet más a politika, legalábbis általuk nem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.02. 18:34:47

@Never: Igen, de a januári eseményeket leszámítva tudsz ilyen balf@szkodást Várnai Laci cikkjén felül?

Az elején "Egyik sem" szavazók megszerzésére összpontosított a párt, aztán a Fideszből kiábrándultakra. Nem véletlen a távolságtartás a szociktól és a lassan hozzájuk egyre közelebb kúszó "civilektől".

Never 2012.02.02. 18:43:26

@Member: A kezdettől tartó politikai langyosvíz-korrektség megadta az alaphangot, ennek már csak a végszó volt a januári töketlenség-kánon.

Az SZDSZ-nek és az MDF-nek legalább két évtized kellett, hogy eljusson a hülyeségnek erre a fokára (kibeszélés, hisztik). Már csak a kölcsönös feljelentgetés hiányzik...

TschatschkaPitschatschka 2012.02.02. 18:44:57

@Never: Nem erre gondoltam. Nem tudják tematizálni a közbeszédet, a "hírek" arról szólnak, hogy a szocikkal vagy nélkülük. Lófaszt. Mi köze ehhez a szociknak? Nem ezekkel kéne foglalkozni és nem is a Fideszből kiábrándult szavazókkal, hanem a legnagyobb tömbbel: a bizonytalanokkal. Nem a kampányban kell előrántani egy programot, hanem most. (Feltéve, hogy van ilyen...) Valós alternatívát mutatni és megtalálni a csatornákat, ahol el lehet juttatni mindenkihez. Ja, majd elfelejtettem. Feddhetetlennek lenni.

Never 2012.02.02. 18:47:18

@Pankmacska: Az LMP sajnos ezen a téren semmit nem tudott eddig letenni, mert nincsenek "húzó arcaik".

Meg lehetett volna nyerni a Védegylet-vonalon mondjuk Sólyom Lászlót, vagy egy-két már bevélt szakembert.

Ehelyett úgy néz ki a vezérkar, mint egy buli a közgáz pincében, ahova beengedtek pár BTK-s csajt is.

Ez ma "nem menő" az V. kerületen kívül.

Kivlov 2012.02.02. 18:51:03

"Tippek az lmp-nek:" szűnjön meg, menjen a szadesz után...

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.02. 18:51:45

Súlyos hiba volt a szövegben, kimaradt egy mondat, így egy rész értelmetlen volt. Most pótoltam, ez lett: "Ha a fiatalokat is potenciális támogatóknak tekintik, menjenek be az iskolákba és az egyetemekre. Még mielőtt felszisszennénk gyermekeink megrontásának kísérletén, csak gondoljuk végig, hogy a Fidesz és a Jobbik ebben nem volt szívbajos, s e módszerek helyességét az emberek szavazatukkal legitimálták."

TschatschkaPitschatschka 2012.02.02. 18:56:33

@politologus: Próbálj meg a nyolcadikosok előtt töriórán a numerus claususról értekezni. Na viszlát.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.02. 18:58:01

@Never:
Igazad van, ha az eddigi szokásos pártformációkat nézzük. Egy "nyitott" párt megpróbálhatja a falvakat is.

Egyébként ne feledd a vidéki városokat (pláne a megyeszékhelyeket), ahol megtalálható a fővárosihoz hasonló értelmiségi réteg!

2012.02.02. 18:58:16

@Never: A húzó arc nem egyik napról a másikra alakul ki. Vona Gábort már 10 éve építgetik például. Másrészt ne is legyen olyan húzóarca az LMP-nek, mint Orbán vagy Gyurcsány. El leszünk nélkülük is.

"Ehelyett úgy néz ki a vezérkar, mint egy buli a közgáz pincében, ahova beengedtek pár BTK-s csajt is. "

Ez szimpla rosszindulat és totális tájékozatlanság. Magyarra ezt úgy lehetne fordítani, hogy a vezetőség értelmiségi fiatalokból áll. Tényleg tragédia. Mennyivel jobb a Jobbik, ahol vigécekből is lehet pártvezér.

FeroxX88 2012.02.02. 19:04:11

ha egy párt felkarolná végre a Zeitgeist mozgalmat (Bár tudom ez kicsit ön paradoxon) én kapásból tudnék rá vagy 50 biztos szavazót.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.02. 19:05:55

@Never: Amin az LMP most keresztülmegy, azon valamennyi párt keresztülmegy, amikor még kicsi és bázisdemokrata alapon működik, semmi rendkívüli vagy végzetes nem történik.
Vagy ha igen, az sem önmagában a viták és belharcok miatt.

Never 2012.02.02. 19:05:59

@iii: Nincs rosszindulat, sem totális tájékozatlanság.

A fiatal értelmiségi image nem alkalmas arra, hogy bizonyos, szűk társadalmi csoportokon kívül megfelelő tömegbázisra tegyen szert az LMP. Az idősebb vezetők nélküli párt nem tud megfelelő élettapasztalatot, szakértelmet, megbízhatóságot sugározni a szavazók felé.

Mindegy, hogy a vezetőség esetleg sokkal jobban ért valamihez, mint a más pártokban vezető szerepet játszó 40-50-60 évesek - szociológiai és pszichológiai okok miatt nem fogják őket komolyan venni. Nem hitelesek eléggé és a társadalomban a hitelesség LÁTSZATA nagyon lényeges.

Unionist 2012.02.02. 19:10:48

a jelenlegi ellenzékben a szociknak a választások megnyerését kell célul kitűzni. tehát azt, hogy a pártok közül a szoci koalíció a legtöbb szavazatot kapja. ehhez önállóvá kell tenni tenniük a societas-t, megszervezni a szakszervezeteket (szolidaritást), az mszp-nek középpárti karaktert kell mutatnia, ezen kívül ott a demokrata párt (hagyni kell, hogy gyurcsány elvigye a nyugdíjasokat), és még ott az mszdp és a tisztelet társasága. amit szintén nem szabad lebecsülni.

szóval ha összeáll egy ilyen szoci-neoszoci koalíció, akkor a választást simán megnyerhetik. ha az adójóváírást tömegesen elbukó szakmunkásokat megszólítják. ez esetben a jobbikba tudnak rúgni egy akkorát, hogy csak na. a parasztoknak meg el kell mondani, hogy a jobboldal miatt bukták el a szövetkezeteket. és még az uniós támogatásokat is elbukhatják. szóval oké a parasztok ne szavazzanak a rájuk, ha nem bíznak bennük. de a vidék elgondolkodhatna, hogy a jobboldal őket képviseli, vagy egész egyszerűen kihasználja. szerintem a szocik egy közepes szanyi tiborral is nyerhetnek.

a liberális civileknek nem kell törődni az országgyűléssel. nekik csak és kizárólag az önkormányzati pozíciókra kell törniük. ezeket kénytelen megritkítani a fidesz. rengeteg lesz a sértett ember. és folyamatosan lesznek korrupciós ügyek. a liberális civilek előtt megnyílik az önkormányzati hatalomszerzés útja.

a zöldeknek régiókban kellene gondolkodniuk. nekik azt kellene mondani, hogy kifejezetten az oktatás megszervezésére és bíróságok felügyeletére szakosodott tartományi parlamentet és kormányt akarnak létrehozni. nem akarnak a szocikkal országgyűlni. az oktatás, és a bíróságok felügyelete nincs jó helyen az államnál, illetve a pártoknál. azoknak ezektől függetlennek kell lenni. az egyéni képviseletre kell ezeket alapozni.

van egy negyedik ellenzéki erő is. ez a haza és haladás. nekik rövid távon az ügyvezető kormányzásra kell készülniük. hosszú távon pedig az európa parlamenti választások megnyerésére.

tehát
-- szocik => (listás) országgyűlés.
-- liberók => önkormányzatok
-- zöldek => tartományi parlamentek (egyéni képviseletre alapozva)
-- haza és haladás => ügyvezető kormányzás és európai választások

szemben a fidesszel, és a jobbikkal.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.02. 19:11:47

@Pankmacska: Ezt a "lehet más a politikát" én mindig úgy értelmeztem - talán rosszul - , hogy ők a létező keretek között akarnak minőségi változást, vagyis lehet "más minőségű" a politika. Azonban létrejöttükkor az antipolitika ült tort nálunk, és az is hozott nekik szavazatokat, s híveik ma a "más kereteket" kérik számon rajtuk.

Unionist 2012.02.02. 19:18:30

@Never:
csakhogy van egy olyan téma, amivel az elempé meg tudná szólítani mari nénit. ez pedig az, hogy megszervezik a kölöknek az oskolát. mert ugye a falusi ember is - ha teheti a városba küldi a gyerekit tanulni. már ha a szülőnek, vagy a gyereknek kevés esze van.

és akkor például nem olyan nagy baj ha olyan barátjai vannak, mint ez a siffer, vagy kicsoda, meg az a szemüveges. na hogy is hívják. ez olyan téma, amivel nem lehet (listán) választást nyerni. de az egyéni választókörzeteket vidéken is sikeresen lehetne venni. főleg akkor ha néhány (hajós andrás típusú ismert celebet megnyernek maguknak) és maguk mellé vesznek néhány ambíciózus fiatal főiskolást, értelmes egyetemistát.

szerintem ez az egy téma, amivel képesek megszólítani a vidéket. de azzal nagyon.

Unionist 2012.02.02. 19:26:43

@politologus:
igen, szerintem ez a kulcsa. a pólusvárosok értelmiségét azzal lehetne megnyerni ha régiókat meghirdetnék. mert akkor debrecen, miskolc, szeged, pécs, győr, és veszprém "kis fővárosok" lennének. az egyetemek melléjük állnának. és ehhez a főiskolák is csatlakoznának.

mert egy nyíregyházi, vagy egy hajdúböszörményi főiskolának sokkal jobb ha az ő sorsukról debrecenben döntenek, mintha budapesten. egy békéscsabainak sokkal jobb szegedi kulturális önkormányzat, mint egy budapesti kulturális minisztérium. tehát ezzel budapesti vízfejűség szűnne meg. amire lehet mondani, hogy ez a budapesti értelmiség nehezményzné.

csakhogy budapestnek úgy kell egy kulturális önkormányzat, mint egy falat kenyér. tehát igazából a kulturális regionalizmusnak az egész értelmiség nyertese lenne. kivéve fábrisanyi, és a többiek akik a fidesz fenekébe dugták a fejüket.

Amidazophen 2012.02.02. 19:27:22

A következő választás úgy elfogja söpörni ezt az LMP nevű komolytalan gittegyletet, mint őszi vihar a faleveleket az utcán. Na, ott azután majd politizálhatnak a saját szájuk ize szerint!

Unionist 2012.02.02. 19:34:28

@Member:
a vidék problémáira a válasz a szövetkezeti agrártermelés. de ilyet a parasztok nem akarnak. most akkor ezzel mégis mit kellene a városnak kezdeni. komolyan kérdem.

Unionist 2012.02.02. 19:42:50

@iii:
a jelenlegi lmp olyan szinten komolytalan, hogy azt leírni is fölösleges. egy ötlettelen, gondolattalan, és fantáziátlan formáció. persze ettől rögtön megsértődtök. a siffer nem olyan. de olyan. na de a jávor benedek nem olyan. de olyan. az új ellenállás nevű mozgalomhoz mégis hogy passzol majd jávor benedek. szóval az lmp jelenleg egy gittegylet, egy viccpárt.

Éhesló 2012.02.02. 19:54:24

@Never: tökéletes diagnózis.

Az szdsz2.0 projekt bebukott még mielőtt igazán kifuthatta volna magát.
A kedves nagynéni megmondta frankót szakasits-schiffernek, a kasszakulcsot az amerikai rokonnál mélyre benyaló libajnai nyúlta le, a káderállományt médiástól pedig a böszme.
Halálos ölelésüktől nincs menekvés, mint az jól látható.

Éhesló 2012.02.02. 20:08:31

@iii: a vigéc szó jelentése:
etimologia.blog.hu/2010/04/22/vigec
ügynök,utazóügynök
Nem kifejezetten széljobber hátország.
Lmp-s vagy szdsz-es biboldó inkább.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.02. 20:09:08

@Unionist: Nem mindegy, milyen féle szövetség az. A TÉSZ-eknél általános gond, hogy már a helyi kiskirályok befoglalták őket, a CSA-kat meg megbuktatja, hogy külön-külön nem éri meg árulni, a közös boltban viszont azonnal vállalkozóvá válsz, ha valaki más áruit is árulod, ezért 11 beszállító esetén 11 pénztárgép kéne. Szóval a jogszabályi környezet egy kalap sz*r, tegnap éppen ezt hallgattam konferencián.

Never 2012.02.02. 20:21:12

@Éhesló: Igen, teljesen egyetértek. Jobbra nincs hely, balra nincs hely, a "liberális" pedig a nagyobb tömegeknél szitokszó. A "zöld" még a sokkal fejlettebb demokráciákban sem életképes hosszú távon, tehát marad a betagozódás (nyelvfelület-erősítő gyakorlatok előnyben...)

Unionist 2012.02.02. 20:25:18

@Member:
pontosan azt kell csinálni, amit a komenisták kitaláltak illetve bevezettek. nem kell feltalálni a zöld bankot. mert az valójában a sparkasse. magyarul a takarékszövetkezetet. volt minden járásban. non-profittá akarjátok tenni? akkor el kell venni demjántól. pontosan úgy kell elvenni, ahogyan a magánpénztári megtakarításokat elvették. pontosan ugyanúgy kell tenni. ettől nem fog bedőlni a forint. hanem csak saját talpára állna a vidék. a szociális boltot nem kell újrafeltalálni. mert azt úgy hívják: közért, vagy áfész. az összevásárolt nagybirtokot, és értékesítési hálózatot vissza kell venni. szóval sajnos a vidék problémáira a válasz az, hogy komenistának kell lenni. nem széljobbos párt kellene a falunak, hanem szélbalos.

nekem ez nagyon nem tetszene. mert én urbánus liberális vagyok. szóval ez az egész az elveimmel ütközik. de hogy a faluból szövetkezetet, kommunát kell csinálni az a napnál is világosabb. kommunistának kell lenni. ha valakinek túl sok földje van, akkor el kell venni. ha túl kevés, akkor tulajdonrészt kell neki osztani. egész egyszerűen ez a megoldás.

KószaFeri 2012.02.02. 20:31:14

@vladimir964: Nincs programjuk?
Akkor ez mi:
lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf
És mellette ott van az EU-s és önkormányzati (Bp.) program is.
--- Feri

Never 2012.02.02. 20:36:29

@Unionist: Ehhez talán még a "brainpower" meg is lenne - lehetne összeszedni lelkes, fiatal pedagógus szakembereket.

Emlékszem, én rajongtam az általános iskolai tanáraimért, akik (most visszanézve) 25-26 éves emberek voltak, szinte frissen az egyetemről. Az akkori iskolaigazgató (maga egy 60 körüli régi szakember) úgy gondolta, hogy az "átkos" akkori elveivel ellentétben hagyni kell a fiatalokat kibontakozni.

Az eredmény az lett, hogy az osztály a régió legjobbja lett, országosan is számottevő eredményekkel - és nem volt más benne, mint lelkes, tehetséges tanárok megfelelő vezetőségi támogatással.

2012.02.02. 20:37:47

@Never: "Nem hitelesek eléggé"

ROTFL. Akkor ki hiteles szerinted, ha ők nem?

Schiffer 40, Jávor 39, Karácsony 37, Mile 53 - ők lennének a közgáz alagsori BTK csapat, akiket nem vesznek komolyan? Na, hagyjuk egymást, jó. Te vagy a komolytalan, szedd össze magad.

2012.02.02. 20:40:51

@Éhesló: "Az szdsz2.0 projekt bebukott még mielőtt igazán kifuthatta volna magát."

Naja, mert ilyen soha nem létezett.

Never 2012.02.02. 20:41:42

@KószaFeri: Erre csak idéznék a "programból":

A kilencvenes évek elején
végbement, a képzetlenek munkaerejét leértékelő gazdasági változások következtében
azonban tartósan kiszorultak a munkaerőpiacról.

Ez csúsztatások tömkelege, vagy pedig a társadalmi folyamat maximális meg nem értése.

A korábban fenntartott ál-munkahelyek és a korábbi rendszer alacsony műszaki színvonala folytán szükséges sok élőmunka nem a "képzetlenek munkaerejét felértékelő" volt, pusztán kényszer szülte látszatintézkedés.

A motiváció hiánya, a segélyből élés, az alacsony iskolázottság és a rendkívül rossz munkamorál egy negatív spirál, amit nem lehet "píszí" beszéddel semmissé tenni.

Az ilyen szövegek miatt hiteltelen teljesen vidéken, vagy bármely olyan területen az LMP, ahol az emberek már máshol is láttak cigányt, mint az Amnesty International plakátjain.

Igazat kellene mondani, akkor lenne más a politika.

durcás 2012.02.02. 20:42:51

@vladimir964: Na-na.....
Várd ki a végét! (nem kell sokáig várnod. Májusban térjünk rá vissza!)

Never 2012.02.02. 20:43:53

@iii: Sajnos nem tudok komolyan venni olyan embereket, akik nem bizonyítottak a gazdaságban.

Bajnai, Oszkó - őket el tudom fogadni a "baloldalról", bár sok kritika érte őket.

Martonyi, Sólyom - ők letettek "jobboldalon" valamit (bár Sólyom vitatná a jobboldalt).

Schiffer, Jávor, Karácsony - who? Schiffer talán, de nem "termelő" részen, nem "élesben". A többiek: ???

2012.02.02. 20:44:21

@Éhesló: Igen, ez volt Vona, vigéc, igaz, nem porszívóval, hanem szoftverrel.

De OK, ez egy rosszindulatú megjegyzés volt, igazából ő a közgáz alagsori BTK-s, ugyanis történelem szakon végzett. :->

Tell Vilmos 2012.02.02. 20:46:37

Vidéken 1általán nincs esélye az LMP-nek, hisz nem is ismerik. 1-2 nagyváros a kivétel. Szvsz 2014.-ben nagy szerencsére lesz szükségük a bejutáshoz...

2012.02.02. 20:49:19

@Never: Jávor a Pázmányon tanít évtizede, könyve jelent meg. Karácsony elismert piackutató, szociológus. Scheiring közgazdász, több könyve jelent meg. Valóban kazánkovács kevés van közöttük. A Fidesz vagy MSZP frakcióban mennyi?

Mi ez a bolsevik "termelői" mentalitás?

2012.02.02. 20:55:40

@Never: Mi ezen a csúsztatás? Ez szóról szóra igaz, és az is igaz, amit te mondasz, A kettő nem zárja ki egymást. A tény, ha már a cigányokat emlegetted (bár a szöveg nem róluk szól), hogy a cigány férfiak 80%-a dolgozott a Kádár-korban, most talán a negyedük. A különbség, hogy te az egyénre tolod a felelősséget, az LMP meg a rendszerre.

2012.02.02. 20:57:28

@Tell Vilmos: Bizonyára így lesz, mert amikor 2-3%-ra becsülték őket, akkor 7.5%-ot kaptak a választáson, most meg már 9%-nál tartanak. Wishful thinking, ahogy a művelt francia mondja.

Never 2012.02.02. 21:01:05

@iii: Ez olyan, mint a windchill. Nem az a lényeg, hogy a hőmérő hány fokot mutat, hanem az, hogy azt mennyinek érezzük.

Szerintem a politikában a szavazókat nem érdekli, hogy ki hány könyvet írt és miről. Még én is írtam könyvet meg tanítottam egyetemen, pedig aztán az én nevem nem mondana senkinek semmit.

Egy párt politikai vezéralakjainak nem szobatudósoknak kell lennie, hanem olyanoknak, akik érezhetően letettek valamit már az asztalra - vagy politikai vonalon, vagy gazdaságin.

Az LMP-s vezetőknek nincs már meg az a lehetőségük, mint a 89-es érában elődeiknek, hogy lángoló társadalmi változások élére állhatnak és nevet szerezhetnek maguknak percek alatt.

Itt bizony az évtizedes szívós meló kell, és azt csak évtizedet alatt lehet - vagy szerezni kell kirakatembert a gazdaságból, aki elvállalja.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.02. 21:03:53

@Unionist: A kommunisták téeszei a külterjes, nagybirtokos gazdálkodást segítik elő, ami éppen hogy ellenösztönző a vidéki élet szempontjából, mivel ma munkagépekkel kiszűrik a munkaerőigényt, és mivel így a helyiek nem tudnak ott dolgozni és nem lesznek vásárlóerők, nagybanin vagy külföldön értékesítik. Nagyon nem értek vele egyet.

Never 2012.02.02. 21:04:43

@iii: Most arról van szó, hogy az LMP-nek van-e esélye vidéken - és pl. a programnak ezzel a részével elvágták magukat, még a vidéki értelmiség körében is, legyen az akár nagyváros, akár kisebb város, akár falu.

A vidéki nagyvárosi értelmiség is jelentősen konzervatívabb a budapestinél, és minél kisebb település felé mész, annál konzervatívabb. A nem értelmiség pedig annál szélsőségesebb, minél kisebb a település (hogy bal vagy jobb, azt egyes helyeken a hagyomány, máshol az aktuális hangulat dönti el - lásd Borsod).

Az LMP itt aztán labdába sem rúghat, mert nem értelmezhető az üzenetük eszerint a politikai kánon szerint.

2012.02.02. 21:12:58

@Never: Nem értem. Miért csak a politikai vagy gazdaságin? Nem értem. A kultúra, a tudomány miért negligálandó?

Most ismeretlenek, valóban. 2 év múlva vagy 6 év múlva már nem lesznek azok. Senki nem mondta, hogy szívós harc nélkül fogják adni az eredményeket.

Never 2012.02.02. 21:15:38

@iii: Erre ez a vicc jut eszembe:

A nyugatnémet kancellár Izraelbe látogat és közli a helybeli protokollfőnökkel, hogy szeretné megkoszorúzni az ismeretlen katona sírját. Ilyen azonban Izraelben nincs, dehát a vendég kérése szent. A miniszterelnök ezért a köztemetőbe kíséri a kancellárt, és találomra odaviszi egy sírhoz. A nyugatnémet politikus elképedve olvassa a márványba vésett betűket: „Kohn Ezékiel fűszeres, élt 96 évet".
- De kérem, ez az ember fűszeres volt és ismert a neve! - reklamál kísérőjénél. Mire az:
- Igen, igen, fűszeres. De mint katona, abszolúte ismeretlen volt!

Nos, ez lehet a sorsa egy pártnak, ha nem tud felmutatni olyan arcot, ami "brand-építésre" alkalmas. Szakmai körökben lehet bármilyen ismert Jávor Benedek, de a pannonhalmi osztálytársai meg az összes pázmányos tanítványa együtt sem ad ki bizony 5%-ot...

2012.02.02. 21:16:42

@Never: Pedig az LMP-nek nagyon erős topikja a vidék megerősítése, a helyi termelés, ez a zöld ideológia alapvető része. Nyilvánvalóan nem egyik napról a másikra lehet ezt vidéken megismertetni. Nem azért, mert BTK-sok és szobatudósok, hanem egyszerűen szociológiai és technológiai okokból nehezebb elérni a vidéki lakosságot.

Unionist 2012.02.02. 21:20:22

@Never:
egy ilyen régiós felosztásban lmp budapest kulturális önkormányzatát majdnem teljesen el tudnák foglalni.

tehát mondjuk schiffer lehetne a budapest régió első tartományi miniszterelnöke. szerintem rövid távon ez elég vonzó. később persze még lehetne akármi. de most nagyjából ez schiffer és az lmp számára a reális célkitűzés.

vidéken akkor szavaznának rájuk ha a régiók kulturális autonómiát kapnának. vagyis azt mondanák, hogy nem budapestről akarják eldönteni, hogy milyen legyen mondjuk az iskola. hanem erről tartományi parlamenti, tartományi kormányok döntenének.

az állampártok kulturális törekvéseivel szemben például úgy lehetne fellépni, hogy azt mondják: a médiatanács tagjait se a pártok válasszák, hanem a régiók. oké, ezzel nem lehet meggyőzni a szegényeket. de az értelmiséget meg lehet győzni. vagy mondjuk lehet azt igérni, hogy minden régiónak lenne saját földfelszíni televíziója. erre a digitális átállással lehetőség nyílna. és persze ez nem zárja ki a regionális koprodukciót.

sok mindent lehetne mondani a szövetségi bíróságtól a régiós agrárrendtartásig. a régiós turisztikáig. ha a balaton régió kulturálisan önálló lenne, akkor lenne egy saját turisztikai hivatala. a lakossági és vállalati áfa bevételt kellene a tartományi feladatokhoz kapcsolni. a leszakadó régiók pedig kapnák a kiegészítő uniós forrásokat. és ezekhez kellene feladatokat rendelni.

ennek a kidolgozására elvben van 2 év. ha lesz imf/eu megállapodás. ha nem lesz, akkor 2 hónap.

Unionist 2012.02.02. 21:20:23

@Never:
egy ilyen régiós felosztásban lmp budapest kulturális önkormányzatát majdnem teljesen el tudnák foglalni.

tehát mondjuk schiffer lehetne a budapest régió első tartományi miniszterelnöke. szerintem rövid távon ez elég vonzó. később persze még lehetne akármi. de most nagyjából ez schiffer és az lmp számára a reális célkitűzés.

vidéken akkor szavaznának rájuk ha a régiók kulturális autonómiát kapnának. vagyis azt mondanák, hogy nem budapestről akarják eldönteni, hogy milyen legyen mondjuk az iskola. hanem erről tartományi parlamenti, tartományi kormányok döntenének.

az állampártok kulturális törekvéseivel szemben például úgy lehetne fellépni, hogy azt mondják: a médiatanács tagjait se a pártok válasszák, hanem a régiók. oké, ezzel nem lehet meggyőzni a szegényeket. de az értelmiséget meg lehet győzni. vagy mondjuk lehet azt igérni, hogy minden régiónak lenne saját földfelszíni televíziója. erre a digitális átállással lehetőség nyílna. és persze ez nem zárja ki a regionális koprodukciót.

sok mindent lehetne mondani a szövetségi bíróságtól a régiós agrárrendtartásig. a régiós turisztikáig. ha a balaton régió kulturálisan önálló lenne, akkor lenne egy saját turisztikai hivatala. a lakossági és vállalati áfa bevételt kellene a tartományi feladatokhoz kapcsolni. a leszakadó régiók pedig kapnák a kiegészítő uniós forrásokat. és ezekhez kellene feladatokat rendelni.

ennek a kidolgozására elvben van 2 év. ha lesz imf/eu megállapodás. ha nem lesz, akkor 2 hónap.

2012.02.02. 21:20:29

@Never: Nincs ilyen, hogy brand építésre alkalmatlan arc. Ki a fene gondolta 2000-ben, hogy gyüttment Vona Gáborból miniszterelnökjelölt lehet? Az égadta világon senki.

Újfent megismétlem: az LMP, ahogy a nyugati zöld pártok, nem akar vezért kinevelni magából és remélem nem is fog. Ha ezen múlik, hogy nem lesz néppárt, akkor se.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.02. 21:21:54

@Brix:"Nem lenne rossz, ha az LMP a baloldalon felváltaná az MSZP-t,"

Az LMP-ről még nem lehet tudni, hogy milyen irányultságú párt (szeretne lenni). Lehetne centrista is.

"a JObbik pedig a Fideszt, a jobboldalon."

Milyen jobb oldalon??? Magyar parlamentben csak baloldali pártok vannak! Narancsos nemzeti kommunista, csíkos nemzeti szoci, piros szoci és a DK is valami ilyesmi. Az LMP-ről meg nem tudni...

Unionist 2012.02.02. 21:22:42

@Member:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást.

Never 2012.02.02. 21:24:40

@iii: Nem jól csinálják, nem hitelesek. Aki vidéken, mezőgazdaságban dolgozik, az nem fogja elhinni egy 35-40 éves budapesti, zsidó származású közgazdásznak, hogy neki mi a jó.

Ha meg tudnának nyerni maguknak pl. egy Medgyasszay Lászlót, akinek van múltja és tekintélye a mezőgazdaságban (szakirányú végzettség, szakmai tapasztalat, vidéket járta két évtizede, egyenes beszéd és nem feküdt be érdekcsoportnak), akkor lenne esélyük.

A gond az, hogy a legtöbb LMP-s legfeljebb a gúgli után nyúlna, ha ezt a nevet meghallják, hogy tudjon vele valamit kezdeni.

Never 2012.02.02. 21:27:26

@iii: Nemhogy néppárt nem lesz belőle, de párt sem. Ha nem hozza az eredményt a következő választáson, vége. Parlamenten kívül Magyarországon nincs élet a baloldalon és középen, csak a szélsőjobbon.

A párt egy termék. A termék vagy commodity, vagy brand. Commodity-t építeni egyszerű, csak olcsón és sokat kell adni (MSZP). Brand-et építeni nehéz és drága - és egyedi kell, hogy legyen, jellegzetes és könnyen megjegyezhető.

Never 2012.02.02. 21:29:49

@Unionist: Teljesen valós problémafelvetés és amelyik félig vállalható párt letesz egy ilyen programot, annak nagyon sok vidéki szavazója lesz (elsősorban értelmiség, aztán az értelmiségi véleményvezérek miatt a tömeg).

Az LMP a gyökerei miatt jelenleg erre alkalmatlan.

Az SZDSZ is először a vidéki szervezeteit és tagságát idegenítette el magától - részben, mert egyszerűen nem értette őket a pesti központ.

penumbra1984 2012.02.02. 21:49:36

Beleolvasva a kommentekbe az a baj az LMP-vel a "zemberek" szerint, hogy olyan semmilyenek, nincs húzóarc, nem úgy mint a Fidesznél, MSZPnél, tehát az a baj, hogy nem olyanok mint azok. Másfelől meg az is baj lenne ha elkezdenének úgy politizálni mint a két nagy párt, mert akkor meg már mégse Lehet Más a Politika, mert ugyanolyanok lettek. Pusztán ez a két baj van ezzel a párttal a kommentelők egyöntetű véleménye szerint.
Nos, a magyar politikus is egy érdekes állatfaj, de azt hiszem a magyar választópolgár se semmi...

Unionist 2012.02.02. 21:54:05

@Never:
szóval ezek az emberek olyanokat nem értenek, hogy a sajtószabadság képes sérülni mondjuk egy vidéki városi televízióban. nekem sose voltak kifejezett politikai ambícióim (mivel eredendően reálértelmiségi vagyok) de láttam, ahogy feudális hadurak kicsinálnak embereket csak azért, mert a környezetükben akarnak valamit. és valójában itt van a legtöbb demokrácia deficit. csak ezt az egymás faszát szopó fővárosi értelmiség nem látja.

Never 2012.02.02. 22:03:36

@Unionist: így van - meg kell csak nézni Vereslandot, vagy mondjuk hogy megboldogult Rapcsák polgármester úr mit művelt.

Ilyen helyen viszont nincs az a kellemes akolmeleg, ahol lehet a művészmoziban egymás vállát veregetni, hogy milyen szörnyű is a világ...

Unionist 2012.02.02. 22:19:25

@Never:
ha politológusi és közjogi oldaláról közelítünk, akkor legalább három probléma van.

1) a pártok uralják a gazdasági (települési) önkormányzatokat. 2) nincsenek kulturális (régiós) önkormányzatok.
3) a megyei (uniós) közigazgatás szintén pártirányítás alatt áll.

ezek egyébként egy ideig mind hasznot hoztak budapestnek. azért, mert a valódi önkormányzatiság felszámolásával érték el, hogy ha valaki akart valamit, akkor kénytelen "felköltözni" pestre. csakhogy ma már vidékről értelemes ember külföldre megy.

és az, hogy nincs braindrain elég jól látszik a fővárosi média, és párteliten.

Never 2012.02.02. 22:28:15

@Unionist: A párt-uralom mostanra teljesedett ki, kellett nekik 15 év, hogy ledarálják a helyi kezdeményezéseket (amelyek jelentős része szintén csak a pénzre "gyúrt").

Budapest már nem rendelkezik akkora vonzó, vagy egyetemisták esetében megtartó erővel a vidékiek számára, mint akár 10 éve - az unióban a legtöbb területen sokkal jobb lehetőségek vannak, mint itthon.

Aki itthon marad, az vagy meggyőződésből teszi (és az általában nem az LMP táborát szaporítja), vagy pedig egyszerűen nem tud elmenni képességei miatt (és megy a médiába, az államigazgatásba, vagy pedig politikusnak :))

Unionist 2012.02.02. 22:59:24

@Never:
ezt ugye jól példázza, hogy a felnőtt népesség cca. 50%-a egyik pártra sem szavazna.

szerintem az egy téves feltevés, hogy az "egyik sem" nem vonatkozik az lmp-re. az emberek felének a pártokból en bloc van elege. és ha a ciklus végéig nem lesz konjunktúra, akkor ezt a csoportot országos üzenetekkel nem lehet megszólítani. szóval az szocik, a jobbik, és az lmp támogatottsága konstans marad. kérdés, hogy a fidesz milyen mélyen landol. és mi történik ha belép a képbe bajnai.

Never 2012.02.02. 23:02:45

@Unionist: Ha valaki fel tud mutatni olyan emberekből álló csapatot, akik nem köthetőek egyik társulathoz sem, esetleg el tud érni valamit.

Az LMP viszont már az "establishment" része, innen már nem vezet út a jelenleg apolitikus tömegekhez.

Sajnos az apolitikus rész jelentős hányada csak szélsőséges üzenetekkel lesz megszólítható, és akkor majd Isten irgalmazzon mindannyiunknak (egy Vona nem elég karizmatikus és okos ehhez, de jöhet még helyette más - itt most nem arra gondolok, hogy szélsőjobb veszély van, hanem arra, hogy populista veszély van - nem kell nekünk egy saját Berlusconi)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.02.03. 00:49:03

@Never: @Never: "Aki vidéken, mezőgazdaságban dolgozik, az nem fogja elhinni egy 35-40 éves budapesti, zsidó származású közgazdásznak, hogy neki mi a jó."

És ha előveszik a Hiteles Embert, aki ugyanazt mondja, mint a 35-40 éves budapesti zsidó közgazdász, akkor meg elhiszi.

Valójában az a probléma, hogy a választók _tényleg_ annyira egyszerűek, hogy nem figyelnek arra, amit az LMP mond, mert már meg lettek tematizálva 35-40 éves budapesti zsidó közgazdásznak, aki csak könyvben látott cigányt.

Tökéletesen igazad van.

Az LMP legnagyobb hátránya szerintem az, hogy elvből nem alkuszik meg ezzel a helyzettel, és él vissza a választói ostobasággal, hanem saját értékrendje szerinti legjobb utat keresi. Így csak azok fognak oda szavazni, akik eljutnak odáig, hogy ezt felfogják.

Néha úgy tűnik mintha szándékosan szűkítenék ezt a csoportot. Megcsinálták a karácsonyi lezárós tüntetésüket, és a saját weboldalukon sem volt egy tömör leírása annak, hogy pontosan miért is vannak ott. Ha valaki követte az eseményeket (ami pl. tévéből lehetetlen), akkor ki tudta találni...

Never 2012.02.03. 00:53:15

@flugi_: A választók nagy része sajnos tényleg egyszerű, mint az A4-es, félfamentes rajzlap.

Az ember mint olyan nagyrészt zsigeri lény, aki néha nagynehezen ráveszi magát a gondolkodásra. Egyesek gyakrabban, mások ritkábban, sokan meg soha.

Ha egy párt szavazóbázist szeretne, akkor ezt tudomásul kell vennie.

Aki pedig ezt nem veszi tudomásul, az legfeljebb a Mensa-ba léphet be, ha felveszik, de az 5%-ot nem ugorja meg soha.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.02.03. 00:54:38

@flugi_: úgy értem a jobbik ellen a leghatékonyabb eszköz az lenne, ha tetszőleges jobbikost hirtelen egészpályás módon lezsidóznának és hazaárulóznának valami nevetséges baromsággal, mert pont ez a technika állította oda a jobbik mellé a szavazók könnyen befolyásolható részét - ugyanez a technika is távolíthatja el.

Ez tényleg könnyű, mindössze segget kell csinálniuk a szájukból, de ennek is megvan a technikája: kinéznek egy névtelen szóvivőt, aki segget csinál a szájából, majd jön a főnök egy év múlva, hogy ő sosem hazudott, és minden oké - ez is bizonyítottan működik minálunk.

Szerintem ezt az LMP is tudja, mégsem csinálja, holmi elvekből.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.02.03. 02:16:16

"És ha előveszik a Hiteles Embert, aki ugyanazt mondja, mint a 35-40 éves budapesti zsidó közgazdász, akkor meg elhiszi.

Valójában az a probléma, hogy a választók _tényleg_ annyira egyszerűek,"

Valójában neked is ha a sarki bolond beszél a fekete lyukakról meg tizenhat dimenzióról, akkor nem hiszed el/oda se figyelsz, de ha Stephen Hawking, akkor meg igen.

Lehet nyavaogni hogy jajdebuták az emberek, mert annak hisznek és arra hallgatnak egy bonyolult, nehezen eldönthető kérdésben, aki nekik hiteles, de ez párezer éve így van már, és még így is lesz.

Plumper_ 2012.02.03. 08:17:54

@imperial: értem az álláspontodat, de az a baj vele, hogy szerinted csak ti vagytok a magyarok, az összes többi liberálzsidó. aki kritizál titeket, az nem magyar. (egyszerű álláspont) a jobbik azért újnyilas, mert a régi nyilasok eszméit támogatják nagyrészt. a magyar gárda és klónjai is ugyanúgy próbálnak kinézni. ti aztán főleg nem képviselitek Európát.

@Never: tévedés, az lmp nem a jobbiktól való rettegésből él, hanem új, le nem járatott pártként mutatja magát, de az a gond, hogy nagy szorgalmában nem lép fel az antidemokratikus erők ellen.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2012.02.03. 09:32:04

Meglepődnék, ha az LMP képes lenne elhagyni a VI. és a XIII. kerületet...

Never 2012.02.03. 09:39:10

@Plumper_: Az LMP ellenségkép készítéséből élt eddig, mint korábban az SZDSZ is.

Ez nem hibája, hanem tulajdonsága. A politikában ez az egyik működő rendszer - de csak akkor, ha tud tömeget mozgósítani. Fél szívvel ezt nem lehet csinálni, mert akkor csak a szoros bázisra lehet építeni - az pedig az LMP esetében max. a Facebook haverok meg pár Twitter follower.

Az LMP el kell, hogy döntse, hogy ki és hogy mit akar.

2012.02.03. 10:33:07

@Never: ..zsidó származású.. azt hiszem, nem kell többet beszélgetnünk. Én merem remélni, hogy az egyszerű emberek többsége nem ilyen sötét, mint te.

Medgyasszay Lászlónak semmi akadályát nem látom, lehet jelentkeznie szakértőként.

2012.02.03. 10:36:53

@Never: Nyilván ki fog bukni, miután már 9% körül jár. Hány százalékot kell elérni, hogy a károgók abbahagyják végre?

Az is marhaság, hogy a parlamenten kívül ne lenne élet. Miért csak a szélsőjobb privilégiuma ez?

2012.02.03. 10:39:58

@penumbra1984: Leginkább azt nem képesek felfogni, hogy a "más politika" nem azt jelenti, hogy a politika alapvető eszközeit, módszereit tekintve más, hogy ez politikusellenes politika lenne meg hasonlók.

Never 2012.02.03. 10:59:38

@iii: Lehet reménykedni, de az egyszerű emberek jelentős része jóval "sötétebb", mint én.

Ki kell mozdulni a belső kerületekből, és rögtön látni lehet, hogy az antiszemitizmus bizony az egész társadalmat áthatja.

Nem a hírnököt kell lelőni...

Never 2012.02.03. 11:01:34

@iii: www.szazadveg.hu/kutatas/archivum/kozvelemenykutatas/uj-szereplo-es-atrendezodes-a-baloldalon-369.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201202

Szerintem az a 9 inkább 7, de úgy, hogy a nagy pártok nem mozgósítanak jelenleg, a baloldalon pedig a DK és az MSZP is élethalálharcot fog vívni az LMP ellen (és szavazóiért).

A szélsőjobb célcsoportja egészen más, mint az LMP esetében. A szélsőjobb könnyen teremt egyszerű üzenetekkel közösséget és egyszerű mozgósítani a táborát néhány felvillantott ellenséggel (cigányok, zsidók, bevándorlók, EU)

Éhesló 2012.02.03. 11:39:16

@iii: Szerintem és még sokak szerint a dolgok nem kizárólag a megtévesztésül, vagy PC blablával felcserélt nevükön nevezhetők, hanem a tettek, arcok, képviselők, ügyek mentén is jól azonosíthatóak.

A tót, a rác, a cigány sok száz éve tót, rác és cigány és nekem (sokakkal együtt) megfelel ez a megnevezésük.

Ez igaz az szdsz-re is.
Az a fajta doktriner többség- és magyarellenesség amit ez a cionista törpepárt képviselt az elmúlt 20 évben nem tűnt el, csak szétszóratott a totális társadalmi elutasítás következtében.
A szóhasználat, a PC blabla, a képviselt álláspontok, a saját maguk által választott jelképek, színek, arcok, ügyek mind mind világosan jelzik sokunk számára, hogy bizony ez a próbálkozása szakasits schifferéknek az szdsz2.0 lett volna.
Ezt a nagynéni és a baráti köre is így gondolta, le is írta.
Szerencsére elsőre a városi bölcsészhebegésre érzékeny vidéken bukott ronggyá, majd végül most a kommunistából kapitalistává vedlett "baloldal" halálos örvénye nyeli be, ami még megmaradt ebből a szerencsétlen próbálkozásukból.
Nem sírok értük.

Talán lesz egyszer elkötelezetten nemzeti liberális, vagy legalább nem doktriner, nem többség és nem nemzetellenes zöld alternatíva is. Az fontos lenne.

Éhesló 2012.02.03. 11:43:33

@Unionist: vármegyerendszer, erős helyi potentátokkal, virágzó városi polgársággal, európai szintű autonomiával.

Nem volt ez rossz konstrukció, csak ne találjátok fel újra, más néven.

Éhesló 2012.02.03. 11:48:29

@iii: én gyüttmentnek ivádit gondolom, aki többször váltott pártot, mint egy cigány alsógatyát és nálatok is meleg fogadtatásra talált, amíg ismét nem váltott egyet rossz szokása szerint.
De mondhatok még pár sok helyen kipróbált és bebukott gyüttmentet a brancsból...

Éhesló 2012.02.03. 11:52:45

@Never: ehhez képest az öreg alatt volt Olaszország legstabilabb és legjobb fejlődési ütemet felmutató korszaka.
Lesz még szobra Milánóban is.

Éhesló 2012.02.03. 11:55:37

@Plumper_: fogalmatok nincs mit jelentenek az általatok dobált - dehonesztálónak gondolt- fogalmak.

Plumper_ 2012.02.03. 12:05:49

@Éhesló: nemcsak dehonesztálónak vannak gondolva, hanem azok is.
www.hetek.hu/files/images/2011/50/nyilas_jobbik.jpg
gyilkos állatok

Éhesló 2012.02.03. 12:18:29

@Plumper_: nem azok.

De szorgalmasan dolgoznak rajta, hogy azokká tegyék őket a magadfajták és akkor már késő lesz.
Most még csak 760e szavazójuk volt, de ha így gyúrtok rá lesznek kétszer ennyien is.

Éhesló 2012.02.03. 12:31:08

@Plumper_: a hivatkozott kép forrása számomra semmivel sem hitelesebb, mint számodra a kuruc.

A több képből összeállított képen ábrázoltakkal mi a bajod?

A jelképeik, céljaik, gondjaik, európai és hazai környezetük különböznek, ha a gondolataik között - 60 év távlatából és PC agymosást követően - nem is bírsz különbséget találni.

De ez nem az ő hibájuk.

Unionist 2012.02.03. 12:51:54

@Éhesló:
nincs igazad.

a megye ugyanis szinte mindenhol igazgatásrendészeti feladatokat látott el. tehát nem kulturális, hanem védelmi funkciót töltött be ugyanúgy, mint az unió. amiről te beszélsz az egy megyei alapon szerveződő dinasztikus perszonálunió szabad királyi városokkal, amiben a kultúraszervezést a főegyházkerületek (tkp. érsekségek) látták el.

a régió tehát nem a megye, hanem az érsekség világi megfelelője. csakhogy ugye a katolikus hegemónia megszűnt. a katolikus think tank-ek régió ellenessége még mindig abban áll, hogy ezt a hegemóniát visszaállítsák. és ezért folytatnak ádáz politikai küzdelmet a liberálisokkal. szóval az ellenreformáció a mai napig tart.

csakhogy a kultúraszervezés a fővárosban, és vidéken is, a vallási és a világi intézményekben is hanyatlik. azért mert nincsenek kifejezetten kulturális céllal szerveződő önkormányzatok. nincsenek régiók. és a kultúrába nem csak a városias (urban) gondolkodást, hanem a vidékies (rural) agrárkultúrát is beleértem. nem kizárólag a termelést, hanem a kultúrát.

Plumper_ 2012.02.03. 13:09:12

@Éhesló: normális vagy ember? ez egy fotó, és bárhol megjelenve is ugyanaz a fotó.

értem az álláspontodat, de miért kínos neked, hogy a Jobbik és klónozott gárdája a 30-as évek autoriter rendszeréhez nyúl vissza, és nem veti meg a nyilasokat sem, ahhoz közeli, korabeli szerzőkből szemezgetve?
ha tagadod, hogy mondod azzal, hogy a 30-as évek autoriter és nyilas hagyománya elvetendő, és elhatárolódsz tőle.

a pártot nyugaton rég betiltották volna. önkényuralmi, újnyilas alakulat. rendkívül fertőző mozgalom, és többségében kiábrándult emberek szavaznak rá.

ha a hatalom közelébe kerülnek, egészen biztosan kitör a polgárháború, és akkor megcsináltátok.

Éhesló 2012.02.03. 16:33:34

@Unionist: nincs vitám veled abban, hogy melyik történetileg kialakult és évszázadokon át működőképes területi/gazdasági/politikai rendszer legyen egy a vízfejűségétől megfosztott Magyarország szerveződésének váza.
A (vár)megyerendszer szerintem erre alkalmasabb, közelebb áll a ma emberéhez mint az érsekség, vagy a nemlétező régiók.
Ez utóbbi mesterséges és ránk erőltetett képződmények erőltetését nem értem és nem is támogatom, szemben a minden lehetséges módon szélesítendő és bővítendő autonómiákkal, amiket fontosnak tartok.

==T== 2012.02.03. 16:35:59

@Plumper_: a modern európa nyakig ül az adósságban, egyre kevésbé versenyképes, nem szaporodik, és 50 év múlva néger és arab többség lesz

Éhesló 2012.02.03. 16:45:22

@Plumper_: szerintem pedig a fotó olyan szubjektív művészeti/média eszköz amely politikai manipulációra felettébb alkalmas.
Mint emez is amit erről a cionista szennyportálról ideidéztél.
Az a te és a magadfajták gondja, nem az enyém, hogy a fogalomhasználatotokban, dehonesztálónak szánt jelzőitekben képtelenek vagytok különbségtételre és kónyától, zétényin, boroson, torgyánon át kövérig, vonáig - a híveikről nem is szólva - számotokra bárki nyilas, fasiszta, náci (így együtt a hülye szokásotok szerint) aki nem a ti nótátokat gajdolja.

A "nyugat" tág fogalom. Pontosítsd.
Az USA - a demokrácia hazája - is oda tartozik guantanamostól, nácipártostól, abu graibostól, kurucostól.

Én az emberi szabadság híve vagyok, nem a cionista kettősbeszéd PC diktatúráié, ahol háborús bűncselekmények áldozatai között a mai napig különbséget tesznek a magadfajták. Ez számomre morális alapkérdés, hogy vannak-e egyenlők és egyenlőbbek.
Szerintem amíg lehet a komancs pártoknak az eu-ban bírósági határozatokkal a seggükön díszelegni - túlélők, áldozatok, gyermekeik és más kirabolt megnyomorított és elcseszett életű emberek tízmillióit provokálva - addig érdemes kussolnod bármiféle vált, látszatos és esetleg valóban felbukkanó és az USA határain belül eltűrt valódi nácizmus kapcsán.

Már csak a jog és törvény előtti egyenlőség okán is.
Ha ez számít a magadfajtáknak bármit is.
Persze nem.
Ezért tartunk itt.

Zb74 2012.02.03. 18:59:24

@Plumper_: Nem sikerült megértened a blogger javaslatát. A "jobbikosodásról" a következőket írta:

"Ez kb. annyit tesz, hogy igazi, pártszerű pártként viselkedjenek, építsenek hálózatot, szervezzenek rendezvényeket, és ne feledjék a vidéket (másban már ne másolják a Jobbikot)."

Mindezekkel csak egyetérteni lehet. Ha az LMP váltópárttá akar válni - persze nem biztos, hogy akar -, akkor nem hanyagolhatja el a klasszikus pártépítést. Szüksége van majd' minden településen alapszervezetre, tagokra, aktivistákra stb., akiknek a helyi ügyekről is van mondanivalójuk, a helyi lakosokért is képesek tenni. Legalább szimbolikusan, ha érdemben nem is mindig tudnak. Aki rendszeresen jár vidékre, esetleg ott él, tudja: a Jobbik ebben nagyon jó. Itt egy kopjafaállítás, ott egy emlékműavatás, amott egy megemlékezés; helyi kezdeményezések sokasága. Mélybelvárosi flashmobokkal és hasonlókkal az LMP sem fog tudni tömegtámogatást szerezni. A céljaik, az eszményeik, az elveik homlokegyenest ellentétesek a Jobbikéval, és ez jól is van így - de a pártépítés néha sziszifuszinak tűnő aprómunkáját ők sem hanyagolhatják el.

Unionist 2012.02.03. 19:25:55

@Éhesló:
a régió földrajzi megfelelője a tájegység. tehát az ország nagytájai a régiók. az országrészek. értem én, hogy ezeknek nincs igazán tradíciója. a megyének meg van.

de magyarország most 19 megyéből áll, plusz a főváros. tehát itt 19 kulturális egységet hülyeség lenne képezni. viszont a főváros mellett van 5-6 nagyobb egyetemi város (debrecen, miskolc, szeged, pécs, győr). és a balaton.

tehát ha kultúraszervezésben, kulturális autonómiában gondolkodunk, és nem abban, hogy egy a miniszterelnök által kijelölt főokos rózsika néni vezesse az egész országot, hanem mondjuk kulturális teljesítményt, és nonprofit szervezőkészséget felmutató embereket válasszzunk meg kisebb, országrészeket felölelő parlamentekkel, akkor szerintem jobb 5-6 régió (közte a főváros), mint 19 megye, plusz a főváros.

akkor is, ha ennek az egész tartományosdinak csak észak, és nyugat európában van hagyománya, valamint erdélyben. általában ott, ahol a reformáció győzött, és nem az ellenreformáció. szóval érted. a tiszántúlnak miért ne lehetne miniszterelnöke. a balatonnak miért ne lehetne. miért ne lehetne észak, és dél-pannon parlament, és közép-magyarországi. tudom, hogy hülyén hangzik. de ha van felső-ausztria, akkor ezek miért ne lehetnének. vagy miért ne lehetne magyar délvidék szeged központtal. és ez kulturálisan miért ne paktálhatna le a vajdasággal.

vagy a dél-dunántúl és pannonska hrvatska (ami a szomszédos horvát régió) miért ne működhetnének szorosabban együtt. vagy mondjuk nyugat-magyarországi alsó, és az osztrák felső-őrvidék (burgenland). ezek trianon előtt többnemzetiségű kulturális egyeségek. nem a megyék, hanem a kárpát-medence tájegységei.

vagy ugye el kellene fogadni, hogy van egy magyar, és egy szlovák (többségű) felvidék. ezek együtt persze egy tátra-fátra-mátra régió. ezek kulturálisan miért ne közeledhetnének.

vagy a határon túl zakkarpatija (kárpátalja) egy ukrán régió. ha a kulturális együttműködés régiós keretek között zajlik, akkor nincs az az őrület, hogy melyik állam mit hová akar csatolni. hanem a szomszédos népek jól felfogott érdekükből kötnek barátságot.

abban igazad van, hogy a megyei is fontos. de a megye nem egy kulturális, hanem egy igazgatásrendészeti egység évszázadok óta. mindenhol a világban. amerikában is a sheriff megyei.

szóval szerintem itt azt kellene megérteni, hogy minden többféle közigazgatási egységet kell összekombinálni úgy, hogy mindegyiknek jól-meghatározott funkciója legyen.

a parlamentárus demokrácia lényege az, hogy a közhatalom osztott, de mégsem teljesen elaprózódott.

ha nincs képviselet, hanem mindenről népszavazásról döntünk, akkor ugye a hatalommegosztás teljes. mindenkinek van egy mikro egységnyi szavazata. ez sem rossz. de igazából csak kontrollnak jó.

tehát ezeket a mikro szavazatokat egyesíteni kell. de úgy még soha nem érvényesült a népakarat, hogy egy személy, vagy akár egy csoport évekre teljhatalmat kapott. nincs rá precedens. tehát akkor valami köztes megoldást kell találni.

és szükségképpen többféle közhatalmi formáció kombinációjában kell gondolkodni. ami elsőre nem egyszerű, de azért nem is végtelen bonyolult.

egy tál étel se olyan, hogy itt van a kása, nesze. hanem bonyolultabban van összerakva. de azért még átlátható.

nagyjából ezt kellene elérni a politikában. és szerintem a különféle irányultságú pártoknak egy közhatalmi formációt kell kinézniük. és azt mondani, hogy ők azt akarják megszervezni. ilyen és ilyen forrásból. ezeket és ezeket a célokat. aztán az bőven elég is lesz.

szerintem így állítható helyre a közbizalom. kevesebb feladatot, jobban körülírt vállalnak. csak ehhez konkrét tervek, konkrét elképzelések kellenek. nem elég azt mondani: "zöld fordulat". nesze. így lesz más a politika. aha.

Éhesló 2012.02.03. 20:50:01

A régiós és határmenti (határontúli) együttműködést nem zárja ki a hagyományos (vár)megyerendszer.
A megyék funkciói pedig szabadon alakíthatók.
Sok a szomszéd "vár" és sok a központosításból "régiósításból" adódó sértettség köztük, amikor szomszéd "várak" közötti versenyt forrásokért, hatalomért, poziciókért, egyetemért, iparért) az antidemokratikus (korrupt) hatalom döntötte el.
Ezért szerencsésebb alulról kisebb egységekből indulni, eszközöket, forrásokat biztosítani a számukra és rájuk bízni a nagyobb egységek, szövetségek (régiók) kialakítását, nem pedig felülről kényszeríteni rájuk a tőlük kulturálisan, földrajzilag, történetileg idegen, sok esetben az érdekeiket semmibe vevő regionalizmust.
Ez egy kívülről a helyben élőkre kényszerített doktriner megközelítés elutasítását is jelenti a részemről és a régiók erőltetését ellenzők részéről.
A többiben nincs vitánk.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.03. 21:27:29

@Zb74: Nagyon ügyes kifejtés és magyarázat! Köszönöm!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.02.03. 23:55:03

@trolololol: "Valójában neked is ha a sarki bolond beszél a fekete lyukakról meg tizenhat dimenzióról, akkor nem hiszed el/oda se figyelsz, de ha Stephen Hawking, akkor meg igen."

Ez egyszerűen tévedés, ez nem így működik. A sarki bolond szavainak a _tartalmára_ figyelek, és ha hülyeség, akkor a _tartalmára_ való tekintettel vetem el. Ha nem tudom megítélni, akkor meg nem is _ítélem_ meg. Hanem esetleg utánanézek.

Az egyszerű szavazóval az a probléma, hogy a tartalommal nettó 0 ideig foglalkozik, kizárólag a beszélő párthovatartozása alapján dönti el, hogy igazat/jót mond-e, vagy rosszat. Próbáld ki azt a viccet, hogy egy régi Kóka bekezdést elmondasz valakinek, aki kint volt a békemeneten, hogy Matolcsy mondta, mit szól hozzá. A pannonpumás nem ér :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.02.04. 00:02:57

@Éhesló: "Szerintem és még sokak szerint a dolgok nem kizárólag a megtévesztésül, vagy PC blablával felcserélt nevükön nevezhetők, hanem a tettek, arcok, képviselők, ügyek mentén is jól azonosíthatóak."

A PC csak a jobbos kacsintósan zsidózós rétegben jelent szócsereberélést, ott viszont valamiért kiirthatatlan az a téveszme, hogy ha zsidó helyett idegenszívűt, cigány/roma helyett norvégot mond valaki, akkor polkorrekt, mert nem mondta ki a szót.

A PC valójában egy olyan fogalomkészlet, amivel nehéz uszító módon kommunikálni, nagyjából erre való, emberek felesleges megbántásának elkerülésére tényleg hasznos. Az is tény, hogy minden valóban értelmes politikai tartalom elmondható politikailag korrekt formában.

Aki meg hisz a zsidó összeesküvéses, nevén nevezve előbújó ördög jellegű világban, az nyilván nem értelmes. A PC erre is jó, az ilyen ostobákat mechanikusan szűri.

Ezzel együtt aki a "cigány" szón automatikusan megsértődik, ott nem kizárható, hogy az illető meg akar sértődni, és aki keres az talál.

KószaFeri 2012.02.04. 16:01:47

@Never: Félretéve a te nyilvánvaló LMP-ellenszenvedet (és az enyémet a Jobbikkal szemben: EU-zászlóégetés, "nem vagyunk demokraták" stb), megpróbálok a témára koncentrálni.

A rendszerváltáskor a gyárkapun belüli munkanélküliség kikerült a gyárkapukon kívülre. A kapitalizmus egyszerűen nem érdekelt a felesleges emberek tovább foglalkoztatottságában. Viszont azért remélem abban egyetértünk, hogy igenis a képzetlen, gyakran írni-olvasni sem tudó embereknek az új rendszerben alig-alig volt esélyük az elhelyezkedésre, és ez a mai napig így van.

Marad a közmunka, amelyet viszont nem igazán erőltetnek már idestova 21 éve a kormányok (9 év jobb, 12 év bal, szóval nem csak az SZDSZ-t kell szidni!). Mellette egy jobb színvonalú oktatással, amely egyszerre jutalmaz és büntet, ha az illető diák nem tud beilleszkedni. De sajnos ebben sem látok nagy előrelépést.

LMP-sként láttam már cigányt, sőt tanítok is néhányat a VIII. kerületben (olyan tanárral, aki 30 évet köztük töltött, tehát valszeg ismeri már őket egy kicsit). Igenis van köztük olyanok, akik szeretnének dolgozni. A falvakban élő, 80 Ft-ért gyilkoló fél"embereket" külön kell venni, ővelük sajnos már nem lehet sok mindent kezdeni. Ezért is kell rendészeti kérdésként _IS_ kezelni a dolgot, de nem csak aként! Ha csak a mézesmadzag van (SZDSZ) vagy csak bot (Jobbik?), akkor szerintem mindkét esetben mellélőttünk a célnak. Tehát a negatív spirálból - amit nagyon helyesen leírtál - kell lennie kitörési lehetőségnek, mert másképp csak az internálótáborok maradnak.

Ja még valami: az LMP gyöngyöspatai akciója szerintem (is) saját magunk tökönlövése volt, ezen nincs mit szépíteni. De mint látod, nem mindenki (pl én) ért egyet az akcióval, illetve lassan oda jutunk a narancsuralom alatt, hogy _sokkal_ nagyobb gondjai lesznek az országnak, mint pár tízezer szegény _és_ élősködő honfitársunk dolga.

Egyébként meg mutass nekem az LMP-n kívül egyetlen normális, hiteles alakulatot a mai magyar politikai palettán. Kíváncsian várom a véleményed.

Update: szerintem messze nincs akkora antiszemitizmus vidéken, mint te gondolod (vidékről származom, néha vissza-visszalátogatok a szülővároromba). Akkor már inkább a cigányellenesség.

Never 2012.02.04. 16:12:26

@KószaFeri: Jó részével egyet is tudok érteni.

Az LMP-vel szemben nincs olyan ellenérzésem, mint a Jobbik-kal szemben. A Jobbik veszélyes, az LMP csak dilettáns.

Elnézést az általánosításért, hiszen tudom, hogy sok jószándékú ember gyűlt össze egy helyre, de hasonlóan jószándékú tanár volt annak idején Antal Imre is, akit aztán nagyon csúnyán átvertek és kihasználtak rafinált, az alattomos húzásokhoz zsigerből és tapasztalatból sokkal jobban értő emberek (és itt érdemes lenne elgondolkodni a párhuzamon a mai LMP - MSZP - DK vonalon).

A cigányok között igenis vannak dolgozni akarók - csak őket visszahúzzák a dolgozni nem akarók. 20 éve van az irodám egy olyan helyen, ahol a második szomszédtól kezdődően jópár utcában cigányok laknak. Eddig soha nem volt gondom a második szomszéddal - a távolabbi részekre viszont egyszerűen nem merek menni (fel- és alaposan megnőtt férfi létemre sem). Szotyi-köpködés, lopott autók szétszedése, piti lopások - ezek a mindennapok. A rendőrök fokozott fellépésének köszönhetően legalább rablások nincsenek, de biciklivel senki nem jár, ha teheti (mert akkor nem sokáig jár vele).

Ilyen módon nem sok értelme van a társadalmi integrációról beszélni, ha a közösség ennek ellene dolgozik. Amíg a vajdának nincs tekintélye, amíg a kurvákat futtató stricik tuningolt, 50 milliós mercikkel mászkálhatnak (rokkant-kártya kötelező!!), addig sajnos a teljes erőfeszítés hiábavaló, mert a gyerekek is ebbe az irányba mennek. Ha viszont valaki ezt kimondja vagy leírja, akkor rögtön cigányellenes (lásd a miskolci kapitány mit kapott, amikor először erről beszélni mert...)

Az antiszemitizmus egy másik kategória. Ott nagyon lényeges, hogy a.) valaki van-e kapcsolatban a zsidósággal, vagy b.) heccelik-e csak. Az értelmiségiek nagy részének vannak zsidó értelmiségi társakkal kapcsolatos sérelmei, de ők (elvégre értelmiségiek) ezt megtartják maguknak, csendes antiszemiták.

Akik viszont nem közvetlen tapasztalatra építenek, hanem általánosan, pl. Jobbik-vonalon heccelésre antiszemiták (pl. a bankok ellopták a pénzünket-szerű féigazságokkal), nos, azok a veszélyesek. Az ilyen propagandának pedig a keze alá játszanak azok a hírek, hogy mondjuk a JP-nél vagy a Goldman Sachs-nál a válság alatt is millió dolláros bónuszokat vettek fel a vezetők, vagy hogy az IMF tárgyalódelegáció vezetője (akik ugye jelentős megszorításokat akarnak a hírek szerint keresztül vinni) zsidó (nevű...)

Never 2012.02.04. 16:13:17

@KószaFeri: Bocsánat, persze hogy nem Imre, hanem József... Valami freudi elszólás (írás) volt. A Szeszélyes Évszakok-at nagyon szerettem...

KószaFeri 2012.02.05. 20:45:08

@Never: Szia Never! Freud miatt én is rögtön Antal Józsefnek olvastam, bár a kontextusból is az volt a helyes : ). /Amúgy Antal Imrét és a Szeszélyes Évszakokat én is nagyon szerettem./
Csak két link előzetesként, az egyik reményre ad okot, a másik viszont nagyon elszomorító (és talán a cigánykérdést is árnyalja majd):
www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=Kezdo_esettanulmanyok-KIP
hvg.hu/nagyitas/20120110_farkaslyuk_banyaszat_nagyitas
Amúgy nem akarjuk esetleg mailben folytatni? :) Én ferkosza kukac gmail.com vagyok :) .

2012.02.05. 20:50:56

@KószaFeri: Áruld el, mi volt szerinted az LMP gyöngyöspatai akciója? Ugyanis a volt LMP-donor Field akciója nem az LMP-é volt, sőt annak kommunikációját Schiffer egy nyilatkozatban el is ítélte.

KószaFeri 2012.02.05. 22:05:01

@iii: Sajnos elég kevés hírt találtam, de itt pl. van utalás a Föld Napján történt "Munkakarneválra", azaz patakmedertisztításra, kerti munkákra stb.:
www.origo.hu/itthon/20110422-haromszaz-roma-koltozott-el-gyongysopatarol.html
Szerintem az akkori kiélezett helyzetben legalább egy mindkét oldal felé kiegyensúlyozott, megbékélést segítő, közös dzsemborit kellett volna tartani, a a békés magyar-cigány együttélés jegyében. Így túlságosan egyoldalúnak tűnt a szereplés.

2012.02.06. 08:51:05

@KószaFeri: Pontosan ez volt és ez semmi problémát nem okozott. Az egy kiegyensúlyozott, megbékélést segítő, közös dzsembori volt, sajnos, kevesen vettek részt rajta. Nem is került be a médiába.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása