Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. május 11. 10:14 - politologus

Majd ha az oligarchia nokiásdobozból ugrik ki

Ángyán József nemrég terjedelmes interjút adott, amiben sok konkrétumot nem mondott, de szerintem eleget ahhoz, hogy kidurranjon egy lufi. A magyar sajtó ugyanis rámozdult a távozó államtitkár oligarchiázására, mert ezek létezése Orbánék új rendszerével - és felfogásával, gondolom, pláne - ugye ellentétes volna. Aztán szivárgott már, hogy csak a nagybirtokos mezőgazdasági vállalkozókra célzott, és ezt most meg is magyarázta részletesebben.

Őszintén szólva, én nem is hiszem, hogy többről volna szó. Ez az ember valóban nem arra szerződött, hogy nagyvállalkozóknak osszon pénzt, hanem inkább azoknak, akik őt kinevelték, a családi gazdálkodóknak. Nem új probléma ez, az első Orbán-kormány is úgy igyekezett beállítani a Széchenyi tervet, hogy az a kis és középvállalkozásokat segíti, de hát mint kiderült, jutott pénz bőven a multiknak is.
Azért persze nem mindegy, hogy a politika kinek mit mond és ígér.

Az említett kisbirtokosokat már Torgyán is favorizálta, meglehet, közpolitikai krédója is ez volt, én rosszindulatból inkább a szavazatszám-növelést láttam bele. A nagyipari módszerű mezőgazdaság fellegvárában, az Egyesült Államokban sokkal őszintébben fogalmaztak: nem azért támogatták a farmergazdálkodást, mert az gazdaságos lett volna, hiszen nem az, hanem azért, mert elvesztével egy hagyományos amerikai életforma és a vidék megismert képe veszett volna el.

Ellenben az új agrárpárt alapítására vonatkozó felvetés Ángyán válaszának fényében sokkal érdekesebb. Ha komoly, Ángyán nagyon ügyes, micsoda kezdés!

 A politikusok jó része különben is otthon van földügyekben. Készséggel elhiszem azt a beszámolót, amit egy évekkel ezelőtti kampányrendezvényen egy államtitkár adott elő: az első két kormányzati ciklusban még ügyetlenek voltak politikusaink gazdasági kérdésekben, utána azonban az agrárminisztérium tisztviselői maguk is beszálltak ágazati vállalkozásokba (az egészségügyben is hasonlóképp) - nesze neked összeférhetetlenség... Volt egy időszak, amikor föld- és agrártámogatás-ügyekről szóltak a híradások, Wekler Ferenc (SZDSZ), Demeter Ervin (Fidesz), Kupa Mihály neve, és természetesen Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó meg az ő "taggyűléseik" ugranak be, az Orbán család mostanában épp tőzeges földeket vásárol. Biztos hosszabb a lista.

Tartok tőle, hogy a baloldali sajtó is segíti a Fideszt nemzeti ellenállók gyártásában most ugyanúgy, mint az első Orbán-kormány idején, emlékezzünk Kovács Attila MLSZ-elnökre, Cser Ágnes szakszervezeti vezetőre vagy arra az emberre (talán egy nemzeti park vezetője volt?), aki épp nyilatkozni készült volna a kamerák előtt, és hátulról megfogva emelték ki onnan.
Aztán nem történt semmi látványos, az a kormány majdnem újrázhatott.

Az "igazi" oligarchiák, a közgépes ügyek már komolyabbnak tűnnek.
Török Gábor talán ezzel kapcsolatban pendítette meg hónapokkal ezelőtt, hogy olyan motivációk sejlenek fel egyes politikai döntések mögött, amelyeket nem lehet a látható politikából kiindulva magyarázni. Egészítsük ki: a következmények sem a látható politikában jelennek majd meg.

 A sajtó a politikai korrupció feltárásában 2010 folyamán súlyos aránytévesztést követett el, ezt már többször is írtam. A viszkis- és nokiásdoboz meg az állomáson elhelyezett kijelzők, a kutyakozmetika meg az alacsony kilátó stb. tárgyi és nyelvi szimbólumokat nyújtott, de sajna az ügyek tendenciózus kirobbantgatása inkább szolgálta a nagyvolumenű politikai korrupció elrejtését, mint feltárását. A politika boltja ugyanolyan, mint egy áruház karácsonykor: az ajándék pőrén áll a polcon, csomagolópapír, szalag és matrica kell hozzá. Az ellenzék dolga és képessége, hogy az oligarchiákat nokiásdobozba csomagolja, különben nincs karácsony.

 Simicska Lajos, Nyerges Zsolt és céghálóik láthatatlanok, nem tárgyiasíthatók. Egyszerűen nem hiszem, hogy ilyenek jelentenék a Fidesz és Orbán gyenge pontját, ezek a pénzemberek évtizede csinálják ugyanazt teljesen zavartalanul. Mondhatjuk úgy is, hogy a szavazók egyetértése mellett.
Nem akarom a tisztességes érzületűeket provokálni, de az is elképzelhető, hogy a közgépes beruházások piaci áron folynak, és a megrendelések volumene az igazi üzlet, vagyis nem lopás, hanem az egy fokkal gyengébb klientúrateremtés (illetve: -kiszolgálás) zajlik.
A választó is nyer: a kampányban szebb hirdetéseket, díszesebb személyre szóló leveleket, látványosabb rendezvényeket, Mádlénál szebb fogsorokat láthat, és a párt jobb politikai elemzések alapján szolgálhatja őt.

Legalábbis egy párt, de a választók döntöttek így, kétségtelenül.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

17 komment
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr334501944

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Telefonadó: hihetetlenül nagyvonalú gesztusra készül a kormány 2012.05.12. 10:32:48

Ma reggel Matolcsy György az M1 Ma reggel című hitéleti műsorában igyekezett eloszlatni azokat a kételyeket, melyek a sátáni suttogó propaganda nyomán az új adókkal, köztük is leginkább a telefonadó lakosságbarát jellegével kapcsolatosan a napokban töb...

Trackback: Dicsérjen meg téged az Orbán Viktor... 2012.05.11. 15:04:23

I. "De továbbra is kitartok amellett, hogy azokat a külföldi befektetőket, akik tisztes haszon ellenében a magyaroknak munkahelyeket és a magyar emberek munkájával értéket teremtenek, mint az Audi, a Mercedes, a Huawei, a Nokia, a Bosch vagy épp...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.11. 12:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.05.11. 23:19:25

"úgy igyekezett beállítani a Széchenyi tervet, hogy az a kis és középvállalkozásokat segíti, de hát mint kiderült, jutott pénz bőven a multiknak is."

Ez úgy hangzott, mint ha akkor (vagy azóta bármikor) tényleg támogatták volna a kis és közép vállalkozásokat :D

szabidoki 2012.05.11. 23:20:20

vastagbor.blog.hu/2011/05/23/autopalyaepites_helyett_vasutfelujitas_a_tuti_biznisz
Itt nem klientúraépítés zajlik, hanem nagyüzemi rablás. Aki nem akarja végigolvasni, annak röviden a lényeg annyi, hogy a vasút saját cége 136millió+áfa/km áron csinál vasútfelújítást, a Közgép meg 2 milliárd/km-ért; Horvátországban meg 237 millió/km a tarifa. Költsék gyógyszerre...

mim 2012.05.11. 23:32:42

Rengeteg összemosás és szerintem félrevezető állítások (esetleg költői kérdésnek álcázva). Csak a legdurvábbak:
A kormánypárt pénzügy háttere sosem volt közbeszéd, csak mende-monda. Eddig. Amiről pedig nem tud a választó, arról nem tud dönteni. Nem a beleegyezésével történik, hanem tudta nélkül. Persze ráfogható, hogy "HAHAHAHA! bolondok utánanézhettek volna! MUHAHAHA!". De a tulajdonosi háttér csak most derült ki. Eddig csak pletyka volt.
A másik a virtuális monopóliumot előnyként feltüntetni.. hát fura. Piaci ár az, amiért a cégek eddig megcsinálták a munkát. De melyik piacon? Milyen műszaki megoldással? Vagyis.. hogyan állappítaná meg egy választó a piaci árat és a tenderek ahhoz való viszonyát?

Állami tenderek tradicionálisan drágák. Ez a piaci áruk. Valódi veseny nincs, mert adminisztratív úton vállalatra szabottak a pályázatok - vagy csak direkt versenyeztetés nélküliek egyszerűen.
A választó tehát nem nyer. Főleg mivel a konkrétumokat elzárják az érdekeltek a nyilvánosságtól.

Vagyis hitkédéssé válik, mert a tények titkoltak.
A politikát és a politikust bálványozni pedig körülbelül olyan értelmes, mint vattacukrot tábortűzbe hajigálni.

Dojátok a padlóla le! 2012.05.12. 00:33:16

Ez nagyszerűen hangzik, nekem csak egy apró kérdésem van:

Ha Angyán igazából nem mondott semmit, akkor vajon mi szükség volt arra az MTI hírre ami egy öt perccel korábban indított blog, első és egyetlen bejezése alapján sározta Angyánt?

Ha Angyán csak a levegőbe beszélt, akkor vajon miért süllyedt idáig a Nemzeti Együttműködés Hírszolgálata?

Mindig itt csengnek a fülemben az MTI Orbán által kinevezett vezetőjének szavai:
"Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval"

No comment.

bruhahahahihihi 2012.05.12. 06:21:53

A Fidesz BANDITÁK rohadt hazug csaló banda. NEM AZ ORSZÁGGAL TÖRÖDNEK HANEM A SAJÁT HATALMUKKAL GAZDAGODÁSUKKAL. Hiába 3 ilyen közjogi suttyó vezeti az országot...és több mint 20 éve PARAZITA MÓDON élősködik AZ ADÓFIZETŐK pénzén uszítja az embereket, csal, lop és hazudik....Semmihez n
em értenek EL LESZNEK SZÁMOLTATVA DE INKÁBB LE LESZ SZÁMOLVA VELÜK !!!!!!

piefke 2012.05.12. 07:56:44

"...az is elképzelhető, hogy a közgépes beruházások piaci áron folynak..." - írod.

"Lószart, mama!" A Közgép 2 milliárdért építi azt, amit a MÁVGÉP 136 millió+ÁFÁ-ért (források: varanus.blog.hu/2012/05/08/orban_az_oligarchak_es_a_labancok, ill. vastagbor.blog.hu/2011/05/23/autopalyaepites_helyett_vasutfelujitas_a_tuti_biznisz)

...Mostan te naív vagyol, vagy kapol a 2 milliárdból????-))))

salalyman 2012.05.12. 08:20:39

Már a blog címében komoly tévesztés található: az oligarchia nem tud kiugrani a nokiás dobozból, a szerző valószínűleg oligarchára gondolt.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.12. 08:25:14

@piefke: Az idézett mondat elejét is nézd: szerinted mit jelent az, hogy nem akarok provokálni? Na ugye.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.12. 08:53:04

@Dojátok a padlóla le!: Jó ellenérv, elismerem. Szerintem nem az eddigi megnyilatkozásai miatt kapott Ángyán támadást. Az is elég baj lehet egyesek szemében, hogy problémákról beszél. Talán üzentek neki, hogy ne különutaskodjon. De még az sem biztos teljesen, hogy a párt üzent, hisz látod, vannak náluk hatalmasabbak is.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.12. 08:54:19

@salaly man: Igazad van, de szándékosan tartottam meg azt a szót, ami a sajtóban elterjedt.

dolgozni kék 2012.05.12. 08:57:00

lehet nem ittam elég kávét, de mi a cikk általános mondanivalója?

bruhahahahihihi 2012.05.12. 09:10:32

@dolgozni kék: a cikk általános mondanivalója: ELÉG EBBŐL A NEMZETI SZAROKBÓL...MAGYARORSZÁG ELNYOMOTTAI FEGYVERBE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.12. 09:14:40

@mim: Szerintem tökéletes, amit írsz. Kettőnk között nincs vita, igazságból is több van, és a "költői kérdés" kitétellel helyesen feltételezed, hogy az írás egy része ironikus.
Az viszont rossz hír, hogy a választó arról is dönt, amiről nem tud, és sajna, mindig ez utóbbi a több.

Okos ember vagy, valószínű, megtudtál már olyat is a politika világából, amit sokan mások nem. Velem megtörtént, így foglalnám össze: elképesztő, hogy mik történnek, elképesztő, hogy nem derülnek ki, elképesztő, hogy miért nem derülnek ki, elképesztő, hogy ha kiderülnek, akkor sem történik semmi, és általában elképesztő, hogy nem szakad le az ég.

Az ügy önmagában semmi, azt keretezni, gondolatmankózni kell, egy válság, romló életszínvonal, kemény ellenzék sokat számíthat.

Karipapa01 2012.05.12. 12:35:59

Ilyen béna ellenzéke még nem volt ennek az országnak! Nem elég, hogy a kormánypárt 2/3-os többséggel regnál a parlamentben amit csak nagyon erős ellenzéki összefogással lehetne kontrollálni, de ezek négyen ötfelé húznak egymást szidják és egymással foglalkoznak. Aranycsapat! Igaza van az Orbánnak! Hülye, aki nem használja ki ezt a helyzetet és a választók az ellenzék bénázását látva nagy valószinüséggel ismét a Fideszt fogják megbízni az ország vezetésével a következő ciklusban is. Mi pedig abban reménykedhetünk, hogy a Fidesz szakemberei 4 év alatt autodidakta módon (a mi bőrünkre) csak megtanulják, hogy hogyan kell vezetni egy országot.

Gatinho 2012.05.12. 12:55:42

Ballibek, hiába oligarchiáztok, ebből nem lesz sláger. 10-ből kilenc ember ki sem tudja mondani, nem hogy a jelentését ismerné... :D

Adalberto Gellenzeeri 2012.05.12. 14:30:13

Kár itt finomkodni. A lényeg, hogy a fidesz az adófizetők pénzét állami megrendeléseken keresztül a saját baráti zsebbe tukmálja. A beruházások így háromszor négyszer többe kerülnek, amit ugye a dolgos nép fizet ki. Kirabol minket orbán és rablóbandája. Hogy aztán ezt milyen szalonképes terminológiákba csomagolják, az mindegy. Egy igaz: a hülye nép eltűri ezt. orbán örül ennek, hogy szegényedik a népe. Mire a nép fizetésképtelen lesz, orbánbandának már nem lesz szüksége népre. Ezért igyekszik az egészségügy tönkretétele segítségével minél előbb a föld alá gyömöszölni a népet. Ja és így nyugdíjat se kell fizetni. Szóval: kurva jó buli ez nekik. Rohadjanak meg, és az is aki ez alól bármilyen felmentést ad nekik. Mint a blog írója is.

sanyix 2012.05.12. 14:38:33

@Adalberto Gellenzeeri: nem kell külön kiemelni hogy a fidesz és orbán... mert a maszop és gyurcsány is ugyan ezt csinálta...

ki kell irtani mind!
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása