Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2014. november 09. 11:49 - politologus

Tüntetések közötti tűnődés

Ezen kormányciklus elején is tüntetésekről beszélünk. Tegnap épp egy egész tüntetéssorozat elejét vette a kormány, amikor visszavonta a magániskolák ellen irányuló beadványt. Tüntetések zajlanak a hétvégén is, folytatása ez a múltkori nagy netadós tüntetésnek. Azután rögtön megindult az egész jelenség továbbgondolása, tele túlzásokkal.

Sokak szerint itt most megmozdult valami, és ez a reakció eltér a korábban tapasztaltaktól (de mintha a Szolidaritás+Milla tüntetéseinek időszakában ugyaezt hitték sokan, igaz?). Azt azonban ne feledjük, hogy ez is csak egy húsba és pénztárcába vágó kormányintézkedés hatására történt. Az embereket továbbra is ez képes megmozgatni, úgy általában a meglévő állapotok vagy az elsőre nem átlátható változások nem érdeklik őket. Biztosan túlzás tehát "rezsimellenesnek" vagy "rendszerellenesnek" nevezni a netadós tüntetést, de még a "kormányellenes" is vitatható. 

A másik, hogy egyesek ismét illúziókba ringatják magukat azzal kapcsolatban, hogy a tüntető közösség egyben tartható, vagy hogy ez kezdete lehet egy új ellenzékiségnek. Annyi bizonyos, hogy tüntetésre elmenni a politikai részvételnek egy magasabb foka. Aki tüntetésre hajlandó energiát fordítani, az valószínűleg aktivistája lehet egy politikai szerveződésnek is. A merítési lehetőség azonban még mindig szűk, és annak nagy része a békemenet oldalán áll. Azon az oldalon van annyi plusz politikát érintő érzelmi töltet, ami képes hívni a közösségi mozdulásra.

Vagyis egy megmozdulás közösséget (szűket) teremthet, de erős érzelmi kötődést még nem, ezért hagyják abba idővel a tüntetéssorozatokat. Egy mozgalom felépülhet, amiért lehet dolgozni, és ez a közös munka megadja az érzelmi pluszt, de ennek nagy mozgalomnak kell lennie, ahonnan hangadók, vezérek emelkedhetnek ki.

Sajnos a tüntetésekre reagáltak a kormányoldalról is úgy, ahogyan talán nem kellene.

Deutsch Tamás azt mondta: lehetett tüntetés, tehát demokrácia van. Ne játsszunk hülyét, ez csak fordítva igaz: ha demokrácia van, vannak tüntetések. Például Kína, Egyiptom és Líbia tudna mesélni, milyen jó kis demokrácia volt ott, hogy még tüntetni is lehetett.
Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy a tüntetés megléte bizonyította, most erősebb a polgári demokrácia, mint 2006-ban, mert akkor nem engedélyeztek volna ilyet. Hogy erősebb, meglehet, vélemény.

Viszont ne hamisítsuk a múltat: 2006-ban is bőven lehetett tüntetni, olyannyira, hogy a rendőrség rohamok elől elfutók a bejelentett tüntetési területekre is mehettek, ott a rendőrség nem csinált semmit. Az engedély nélküli tüntetéseken lépett közbe a rendőrség, méghozzá túlkapásokkal is, mint tudjuk. De túlkapás volt az is, hogy egyes tüntetéseken azt mondták az embereknek, ha békések maradnak, folytathatják a demonstrációt a bejelentett területen kívül is.

A saját véleményem az volt akkor is, hogy az engedély nélküli tüntetés szélesebb határok között férhetne bele az állami szervek türelmébe. A hatósági felszólításnak ellenállni más tészta, az én ízlésembe például az sem fér bele, amit a Gyurcsány-éra után most hallottam újra, hogy utált kormány adóhatóságának nem kell fizetni. Ami mindig is zavart, hogy olyanok is szájukra veszik a hatóság megengedőbb fellépését, akik egy kormányzat jogszabályokat feszegető vagy azokat átlépő eljárásaira azt mondja, hogy a kormány "elmegy a falig", "próbálgatja a határait", "erőből politizál" stb., ezért nem kell semmiféle megegyezésre, hagyománytiszteletre törekednie. Hát akkor ugye a tüntetők is próbálgathatják határaikat, a rendőrség is, minden rendben, egyik sem törvénytelen. Vagy - és én ezt javaslom - , adjunk helyet az igazságnak, és a dolgokat a helyes néven nevezve válasszuk szét helyesre és helytelenre.

Visszatérve a tüntetésekre: talán vége annak az időnek, amikor a világhálóban látjuk a politikai részvétel megújulásának ígéretét. Nem igazi részvétel a közösségi oldalakon politikát lájkolni, rajongani, megosztani. Mintha egy újfajta személyesség jönne el, amiben az internet összehozza az összehozhatóakat, akik személyesen mozdulnak meg, és annak látványa kerül vissza a webre. Tüntetők nézik magukat utólag is, és látják őket azok, akik nem voltak ott, de ott lehetnek legközelebb.

A személy hívja be a személyt, nem más, és a jelentős személyek fogják behívni a máshogy nem hívhatóakat. A személyesség azonban időigényes, ennek felfogásához kell a türelem egyik jelentése, a másik meg ahhoz, hogy a személyesség politikai jelenléte ugyanúgy értékes, mint a magánéleti viszonylatokban.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

13 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr76880189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a következő lépés? 2014.11.10. 17:25:44

Sokan elmondták már, sokan elmélkedtek azon az elmúlt pár hétben, hogy úgy tűnik a Magyar nép végre kezébe veszi a sorsát, elkezd kiállni a jövőjéért. A tegnap esti ~10000 ember végülis megerősíti ezt a narratívát, úgy tűnik, hogy össze lehet rántani a…

Trackback: Tüntetések közötti tűnődés 2014.11.09. 13:13:01

Egyesek ismét illúziókba ringatják magukat azzal kapcsolatban, hogy ez kezdete lehet egy új ellenzékiségnek. Egy megmozdulás közösséget teremthet, de erős érzelmi kötődést még nem, ezért hagyják abba idővel a tüntetéssorozatokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.09. 21:18:57

"Annyi bizonyos, hogy tüntetésre elmenni a politikai részvételnek egy magasabb foka."

Ha az évszaknak megfelelő időjárás lenne a nyárvégi meleg helyett, nyilván senki se menne.

De így mennek, tüntiznek a netadó 700 forintja ellen, utána meg rendelnek valami szolíd vacsit háromezer-kettőért valamelyik felkapott libsi helyen :)

Sir Galahad 2014.11.09. 21:29:16

Nem ilyen egyszerű a helyzet. Gondoljuk végig.

Ma a korrupció ellen volt tüntetés, elmentek rá pár ezren. Korrupció az elmúlt években, évtizedekben is volt, mi indukálta ezt most? Az amerikai kitiltási botrány. Mi a célja Amerikának? Ha a korrupció elleni harc lenne, megmondaná, kiket és mivel vádol, fel lehetne deríteni, majd lezárni az ügyet. De nem teszi.

Ebből nyilvánvalóan következik, hogy Amerika célja egészen más. Engem ebben a helyzetben két dolog érdekel.

1: Ezt tudják-e a tüntetők?

2: Ezt átlátva mit lép a kormány?

A helyzet kényes, veszélyes. Meglátjuk, mi lesz.

sanyix 2014.11.09. 21:36:21

@Sir Galahad: az indukálta ezt hogy a korrupció érezhetően erősödik, és a kormány már nem is leplezi úgy mint fletóék, hanem a pofádba dörgöli.

Sir Galahad 2014.11.09. 21:38:24

@sanyix: Nem erősödik, ugyanakkora kb, mint volt, és mint lesz a következő kormány idején is. Te hol élsz?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.09. 21:39:24

@Sir Galahad:

"Ha a korrupció elleni harc lenne, megmondaná, kiket és mivel vádol"

Pont ez a legszebb az egészben, hogy az USA törvények szerint NEM KELL indokolni, ha valakit nem engednek belépni. Emellett hazudni is lehet az indokokat illetően. Bizonyítani meg pláne, hogy semmit nem kell.

Az USA saját törvényei szerint BÁRKITŐL megtagadhatják a belépést, úgy, hogy az elutasítás okát NEM KELL megmondaniuk.

Ezt megtehetik akár a vízum igénylésénél, de megtehetik akkor is, ha érvényes vízummal MÁR megérkeztél a kontinensre - a hivatalnok simán mondhatja, hogy hiába van érvényes vízumod, NEM léphetsz be.

Ahhoz, hogy bizonyos, itthon szem előtt lévő embereket - vagy bárkit, átlagembereket is - kitiltsanak, NEM KELL, hogy bármilyen ügyről bármilyen infó a kezükben legyen róla.

Nyugodtan hazudhatnak bármilyen ürügyet, hazudniuk se kell, ahhoz is joguk van. Azt is mondhatják, hogy "azért, mert csak".

Sőt, azt is megtehetik, hogy SEMMILYEN gyanús ügyéről nem tudnak a kitiltottnak, szimplán politikai manipulációs céllal tiltják ki, majd fűznek ködös "magyarázatot" a kitiltáshoz.

Így mennek a dolgok, ilyen törvények mellett, a demokrácia és a jogállam újkori hazájában.

Ezt a magyar ellenzéki hangadók is TUDJÁK.

Innentől a lelkük rajta, hogy primitív önérdekek miatt, a világ jelenleg leghazugabb, leggátlástalanabb államának a céljaihoz igazodva, megpróbálnak-e Majdan-kettőt csinálni a saját hazájukból.

Szerintem megpróbálnak, mert nekik, ha a hatalom megkaparintásáról van szó, semmi se drága.

Jolka40 2014.11.09. 21:41:03

Amikor az átlag választó azt hallotta, hogy Gyurcsány takarodj, azt hitte, hogy mindenki ezt akarja, ezért szavazott a Fideszre. Ha most azt hallja, hogy Orbán takarodj, megint el fog gondolkozni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.09. 21:49:24

@Jolka40:

Jaja, főként azon fog erősen elgondolkozni, hogy miért ugatnak még mindig teli torokból, és milyen alapon akarják Orbánt választáson kívül lemondatni pont azok, akiket 2010-ben kétszer, 2014-ben meg 3-szor is elküldött a vérbe :DDD

Sir Galahad 2014.11.09. 21:51:40

@polyvinyl: Igen, bővebben megfogalmazva ez volt az első kérdésem, egyetértek. A második kérdés azonban - sejtvén, hogy mi a világ legerősebb, korlátlan anyagi erővel, a legprofibb titkosszolgálattal rendelkező államának a szándéka - talán még fontosabb. Erőt erővel e gyengébb nem szegezhet, a cselezéshez meg ügyesnek kell lenni...

sanyix 2014.11.09. 21:58:25

@Sir Galahad: budapesten, és erősödik.

sanyix 2014.11.09. 22:00:51

@Jolka40: megint? Inkább először el fog gondolkodni. Mert ha gondolkodott volna egyikre sem szavazott volna...

kvp 2014.11.09. 22:29:05

"Ha most azt hallja, hogy Orbán takarodj, megint el fog gondolkozni."

Csak az a kerdes, hogy miert jo az barkinek is ha legkozelebb a tobbseg a jobbikra szavaz? Ma a jobbik az egyetlen kormanykepes alternativa es a fidesz szavazok nagyobbik resze a jobbikra szavazna ha nem lenne a fidesz. Nem feltetlen azert, mert annyira egyetertenek veluk, de nem nagyon van olyan part ami legalabb nem az ellenseguk. (az lmp-t leszamitva, ok tenyleg demokratikus alternativa csak eppen nem latni oket sehol)

A kormany egyebkent tenyleg nagyon rosszul csinalja, legalabbis kommunikacios reszrol katasztrofalis volt amit osszehordtak az elmult 2 honapban. A gaz az, hogy jelenleg ezzel meg mindig hozzak az elso helyet, tehat mindenki mas sokkal benabb vagy epen a baloldali osszefogas eseteben teljesen vallalhatatlan.

Sir Galahad 2014.11.10. 08:15:45

@kvp: Valóban, úgy tűnik, hogy ahol bukik a Fidesz, ott leginkább a Jobbik váltja le. Ezen érdemes volna elgondolkozniuk a zavargás szervezőinek, meg a követségen is. index.hu/belfold/2014/11/09/ozd_idokozi_onkormanyzati_valasztas_eredmenyek/
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása