Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2017. augusztus 13. 19:49 - politologus

Trónok harca - A három szövetség két lehetősége

Együtt vagy külön, egységben vagy szövetségben – ez a westerosi ellenzék legégetőbb problémája a választások első helyszínein. Meg a kormányé is. Merthogy volt adok-kapok, előbb a kormányoldal húzott be egy választási győzelmet a déli partoknál és Égikertben, majd az ellenzék keményen visszavágott a Kaszter-hegyen és a Síkvidéken. Választási kampánykörképünk következik.

A „Hosszú Tél” elnevezésű választási ciklust, az alkotmány szabályozza, és egy bonyolult matematikai formula révén néhány évenként esedékes. Célja, hogy kiválogassa, kik kaphatnak szerepet a varázsformulában, kikből kerülnek ki a következő ciklus választható erői.

Északon mindenki a Stark Pártot lesi, vajon véget érnek-e hosszú szenvedéssel teli ellenzéki évei. Az Északi Koalícióban betöltött vezető szerepük megkérdőjelezhetetlen, ők adják a szervezet vezetőit. Most fényes szellők fújdogálnak a párt körül, hiszen a párt ifjúsági tagozatának külön útjai lezárultak, az immár felnőtt vezetők közös úton mennek tovább, viselkedésükkel modellezik is az egységre való igény beváltását.

Brandon Stark a politikai elemzést találta meg feladatául, behatóan tanulmányozta a múltat, amely kulcsokkal és analógiákkal szolgál a jelenlegi feladatokhoz. Rá is fér ez a Starkokra, mert az északiak sohasem voltak erősek politikai tanácsadásban, a rossz tanácsokba fájdult bele Ned Stark feje, de furdalta Robb Stark oldalát is (meg hasonlóan járt az északra szédült Havas Jon vagy Stannis Baratheon is). Hiába, északon továbbra is csak egy tétel a biztos: „Köss meleg pulcsit, tárazd a magot / Brandon fala áll, mint a fa*od”.

Az Északi Koalíció ifjú Starkjai - fantasztikus négyes

 
Arya Stark a párt debattőre, kiváló a szópárbajban, és több arca közül mindig azt veszi elő, amit kifelé mutatni szeretne. - A legfontosabb a lista, azon megyünk végig, pontról pontra - állítja magabiztosan, cáfolva azon véleményeket, hogy nincs komoly programjuk a választásokra.
Sansa Stark a párt üdvöskéje és vezére, a Koalíció helyettes vezetője, aki olyan nagy politikai machinátoroktól tanult, mint Cersei Lannister, Tyrion Lannister vagy Petyr Baelish. - Jól csinálja - kommentál északi forrásunk - Pozícionálja magát, ezért fel meri vállalni véleményét még Havassal szemben is. Vele egy bástyát kaptunk, nem egy hidat - jegyzi meg lakonikusan a Havas-Sansa ellentétről.

De az ellenzék továbbra is megosztott, az egységesülési szándék két irányban indult és ért célt, így két erőközpontot szült: a Targaryen-pártszövetséget és az Északi Koalíciót. A két formáció vonakodik a megegyezéssel, mert tagságuk belső összefogása adja a legitimációs töltetüket, és a nagy cél érdekében való nagy egyesülés ezt a hátteret bomlaszthatná fel. Eltérő a koncepció is: Targaryenék pártja magához hívja a hívőket és a tékozlókat, majd beolvasztja őket, míg az Északiak az egyenlők koalícióját hirdetik közös döntési fórumokkal. A kérdésben kétségtelenül Daenerys Targaryen az erőszakosabb, hírhedten kétértelmű kiszólása, miszerint „fordul a világ, mostantól a férfiak térdelnek a nők előtt”, a közösségi médiában komoly mémkarriert futott be.

A Targaryen-szövetségbe lépő Dorne Párt, Tyrell Párt és a Greyjoy Pártnak a Yara Greyjoy vezette fele közül egyik sem hozta el a megváltást, mind saját pályáján kapott ki a kormánypárttól. Fájó bizonyíték ez arra, hogy a szövetségkötés előtti bizonytalanság nem véletlen, nehéz kiszámítani, nem épp a partner ránt-e a mélybe.

Targaryen, Tyrell, Dorne, Greyjoy és tsai - sok résztvevő, kevés siker 


Az északi fenyegetettség nem vicc, a kormányerők délről szorongatnak, még északabbról az új politikai szélsőség nyomul, a karakteres arcélű és hideg számítással operáló Mások, akik felbomlasztják a Vadak alatt kiépült hagyományos kultúrát is. Az Északi Koalíció a kétfrontos küzdelemben az északit tartja elsődlegesnek, Targaryenék a délit, ez a másik fő konfliktusforrás. Szerencsére egy kisebb ügy, az obszidiánbányászati programban való egyetértés megindította a tárgyalási folyamatot. Havas Jon, az északi vezér sürgeti a szélsőségek elleni közös fellépést, mert szerinte ha ez elmarad, "akkora pofont kapunk, hogy a fal adja a másokat". A pártelnök látványos preziben győzködte Daeneryst, hogy a történelmi régmúlt nagyon különböző erői is képesek voltak összefogni a legnagyobb veszéllyel szemben.

A királyvári kormányzat sokáig csak nevetett a markába az ellenzék produkciója láttán, mostanra már nem teheti, hiszen az ellenzéki iránykeresés végül csak átment cselekvésbe, amit a kormányzat sem hagyott válasz nélkül. A Lannister Párt immár több ciklus óta van kormányon változó partnerekkel, és most már tényleg övék a többség, ami mellesleg a legszűkösebb és legsérülékenyebb, amiben eddig részük volt. Hol van már a párt híres gazdasági háttere, a nemesfém-bányászattal és a bortermeléssel! Talán ezért eshetett meg, hogy a Kaszter-hegyi körzet voksait simán elvitték Targaryenék.

Cersei Lannister elnök, a kormánypárt korábbi think tankje végre a gyakorlatban mutathatja meg „a hatalom az hatalom” mottójú politikai filozófiájának működőképességét. Cersei hatalomra jutása igazi nagy durranás volt, és ő az első nő az államfői poszton, egyben kormányfő is, hiszen az új alkotmány elnöki rendszert hozott.  - Két politikai irányt zár egyszerre – magyarázza a kormánypárti Ige Idők politikai elemzője – a „jó király” metaforára építő Tommen-Tywin-féle konszolidáció, valamint a szélsőséges Verebek vallási fundamentalizmusa melletti kormányzati cselekvőképtelenség is a múlté. Az új irány a nyüzsgés, a totális harc, mert ellenség mindig lesz. Ebbe a sorba illeszkedik Cersei ötlete az óvárosi mesterképző egyetem fenyegetésétől (ami ugye az északiaknak is képez szakembereket), vagy a Tyrion elleni lejárató kampány, a plakátokon a forradásos, rosszarcú törpe mosolyával, amit le kéne végre törölni.

Csakhogy szövetségesekre még az erőseknek is szüksége van, és a Lannister Párt a Tyrell Párt árulása után most másfelé tapogatózott. „Égikert már régi kert, ideje volt felásni, vérrel öntözni” – kommentált Jaime Lannister hetykén, mikor saját körzetükben páholták el Tyrelléket a választások első fordulójában. Az interjú abban az Égikerti Harsonában jelent meg, amelyre a már megszokott formula szerint visszautasíthatatlan vételi ajánlatot tett egy kormánypárti üzleti kör. A vereség hírére Olenna Tyrell pártelnök is méregbe gurult, a kudarc politikai halálát jelentette.

Euron Greyjoy nagyot villantott Cersei Lannisternek - lesz viszonzás?  


Az új szövetséges, a Greyjoy-párt Euron Greyjoy vezette szakadár tömörülése. A pártvezér ezúttal sikeresen lovagolta meg a kedvező szelet, és végre révbe ért. Sikerrel torpedózta meg az alakuló Dorne-Targaryen szövetséget, ezzel Tyrion szövetségi mesterterve zátonyra futott. A "Varjúszemű" szeretne végre lehorgonyozni egy jó koalícióban, és most bizonyította Cerseinek, hogy képes nyerni a partmenti körzetekben. Kérdés - még Cersei számára is - , hogy az eddigi kalózpártot a most vitorlát bontott szövetségben milyen szándékok vezetik, vajon nem fordítanak-e hátat vagy köpönyeget.

Ilyen előzmények után senki nem számított arra, hogy az ellenzék képes feltámadni, ezúttal a síkvidéki körzetben Targaryenék vezényletével. Daenerys sikerrel alkalmazta a sokat emlegetett „sárkánycsapás” nevezetű kampánystratégiát. A sárkány híre futótűzként terjedt a Lannister-aktivisták soraiban, és mondhatni nagy égés lett a vége. A választási kudarccal a kormánypárt induló pénzügyi és gazdasági reformprogramja is hamvába holt. Ironikus, hogy a nagy szövetségek korszakában a sárkányos párt (és vezetője) különutassága képes sikereket hozni.

Még nem veszett ki a tűz a Targaryenek politikájából


A tanácsadók (akiknek mondjuk egyre kevésbé lehet hinni) azt beszélik, Westeros politikájában kezdenek elhalványulni az ideológiák. Helyettük a két lehetőség közötti választás lett a döntő: az establishment pártjai egymás ellen küzdenek-e, vagy az establishment megmaradásáért a közös ellenséget veszik célba. Az eddigi egymásnak feszülésen mindig a szélsőségesek nyertek, és a lakosság vesztett, a legújabb szélsőség pedig épp az emberek vesztére apellál, mert attól erősödik. Ó, csak szövetkezni ne kellene, erről álmodozik minden párt, bizony, általában és most is, kevés sikerrel.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!

9 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr2212746316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent István erkölcse 2017.08.14. 09:59:51

Példa értékű szent a saját szektájában. Ezek szerint a judeokereszténység szerint erkölcsös dolog 11 éves gyerekkel házastársi kötelezettségeket teljesíttetni?  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.13. 20:14:56

A szakikat kérem szépen, szóljanak a hibás helyszínek, nevek stb. miatt, köszönöm!

legyekura 2017.08.14. 09:00:48

Ez zseniális! Köszi!

igazi hős 2017.08.14. 09:02:26

Néhol kicsit erőltetett a párhuzam a mai Magyarországgal, de alapvetően jó lett a poszt. Meglátjuk, hogy hány GoT rajongó lesz, aki nem érti, miért ne a törpe röhögjön a végén vagy mi az fene az Ige Idők. És hány narancstroll fikázza le a posztot azért, mert ők értik.

FlybyWire 2017.08.14. 11:24:30

Rohadt jó :D
" A vereség hírére Olenna Tyrell pártelnök is méregbe gurult, a kudarc politikai halálát jelentette"

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.14. 13:29:56

@igazi hős: Igen, a sokadik ilyen posztra már nehéz eredetien és könnyedén írni. A módszer változatos, egyes írások magyar áthallásosak, mások csak játszanak a választási tudósítások nyelvével.

dartonita 2017.08.14. 14:00:49

"akkora pofont kapunk, hogy a fal adja a másokat"

Ezen jót röhögtem :-) csak kéretnék a falat agy kezdőbetűvel írni. Egyrészt mert az nekije a neve, másrészt meg plasztikusabbá tenné a poént :-)

dartonita 2017.08.14. 14:01:34

@Mónika Bódi: NAGY kezdőbetűvel... sry :-)

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.14. 15:04:06

@Mónika Bódi: Sokáig vívódtam, még olyan verzió is volt, hogy idézetkeretet kap, aztán inkább visszafogtam, hogy a pofonos kontextus helyesírása legyen, így finomabb a rajongóknak.

zizi77 2017.08.14. 15:10:54

A kiszivárgott információk alapján, ez a választás sem lesz tisztességes.
Vicces volt, köszönjük.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása