Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. július 09. 09:36 - politologus

Kis magyar politikai horror - carpenterize 2.

A politika mozi is, a magyar politika meg igazi horror. John Carpenter horrorfilmjeinek címein keresztül már a múltkor elkezdtük kis magyar politikai horrorunk leírását. Folytatás következik a nyolcvanas évek filmjeitől mindennapjainkra rimékelve: 

A dolog (The Thing): a vezető kormánypárt identitása. Ez a valami liberális űrhajóval csapódik a antarktiszi (sarkalatos) jégbe, majd kiszabadulva bármivé képes átalakulni. Amihez hozzáér, azt lemásolja, konzervatív MDF-et, nyugdíjaspárti MSZP-t, egykulcsos SZDSZ-t akár. A bázison pedig eluralkodik a gyanakvás, ki még az igazi, és ki lett már dolog.


Csillagember (Starman):
Lázár János, ki más. Messzi bolygóról indult, találkozott a Voyagerrel, és hallgatott az emberiség hívogató üzenetére, a Földön tanulja az emberi viselkedést, szerelembe esik egy földi nővel, felhasználja összes fényes golyót, majd visszatér az ő bolygójára. Eközben óriási karriert futhat be, határ a csillagos ég.












Nagy zűr Kis-Kínában (Big Trouble in Little China):
 a Budapestre települt magyar-kínaiak aggódhatnak: most már az igaziak jönnek. Itt mindig ribillió van, ha ázsiából jön valaki, ez volt régen a tatárokkal, törökökkel, pár hete pedig Gödöllőn ázsiai diplomaták hallgatták volna Orbán Viktort, el is ment az áram. Megnyugodhatnak már, ráadásul nyitottunk is feléjük. Az áramot lenyúló pofátlan villámot a rendőrség őrizetbe vette, de három nap múlva kiengedte. Hamarosan parlamenti albizottság (vagy az albizottság albizottsága) vizsgálja, hogy szándékosan keltett-e feszültséget, ártott-e Magyarország hírnevének.


A sötétség fejedelme (Prince of Darkness):
erre túl sok jelentkező akadt, kegyelem nekik.

Elpusztíthatalanok (They Live): Gyurcsány Ferenc nem hagyja annyiban, elindul visszafoglalni a Földet a mindenhová beszivárgó csontvázarcú idegenektől. Az egész úgy kezdődött, hogy a 2006-os választások után talált egy adag napszemüveget, amin keresztül meglátta a valóságot, először az országban, újabban a pártjában.


Semmit a szemnek (Memoirs of an Invisible Man):
 a filmben rárobban valami reaktor a másnaposan szunyókáló főhősre, amitől láthatatlan ember lesz belőle. Hát valahogy így járt Mesterházy az ő pártjával.
 

Az őrület torkában (In the Mouth of Madness): a Századvég eltünteti a kapcsolatot valóság és fikció között, amikor a fülkeforradalmat tudományosan is alátámasztja. Még csak annyit a fülkeforradalomról, hogy a korábbi két forradalom a nyílt utcán zajlott, nekem speciel a fülke túl szűk, de megértem egyébként, ha valaki az ilyen helyeken is szereti csinálni.

 

Elátkozottak faluja (Village of Damned): június elején Kötcsén tartózkodott Orbán, ahol Gyurcsánynak nyaralója van. Ajaj! Egészségesek ott még a gyerekek, vagy ilyenek?









Menekülés Los Angelesből (Escape from L.A.):
Andy Vajna elmenekült a fertőből, a Nemzeti Együttműködés Rendszere kedvéért. Hát itt sokkal jobb, az biztos, álomból még több is van, mint Hollywoodban.
 
Vámpírok (Vampires): különadó mindenen, a bankok után már a csipszed és a kólád velejét is szívják. Mivel az adó bevétele az egészségügyet támogatja, mi is segíthetünk: hálapénzadás helyett vegyél még több csipszet és üdítőt, sőt akár odaadhatod ezt is a dokinak.
 
The Ward (magyarul még nem elérhető, kb. "A kórterem"): A film ismertetője szerint egy fiatal lányt kísértet terrorizál egy elmegyógyintézetben. Merem remélni, hogy a magyar aktualizációban ez a lány nem a szabadság allegorikus alakja, az őrültekháza biztosan stimmel.
 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr123052260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regress 2011.07.10. 15:07:23

szerintem jó,viktor magának sem hisz sokszor

pástétom 2011.07.10. 20:11:44

A thing-et végűl sikerűl elpusztítani a film végén. Felrobbantják - igaz vele együtt minden mást is. Félek: ez lesz a Fidesz legyőzésével is. Olyan gazdasági-társadalmi károkozást és romhalmazt hagy maga után, hogy abba mindannyiunk "belepusztul".

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.07.10. 21:07:41

@pástétom: Egy idézet A testrablók támadásából, amiben úgy tűnik, győz a főhős a lények ellen: "Hová fogsz elmenni? Hová fogsz elfutni? Hová fogsz elbújni? Sehová. Mert egy olyan sem maradt, mint te."
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása