Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2015. február 15. 09:11 - politologus

A Simicska-szalámi

Simicska Lajos felpörgése kapcsán a találgatás egyik fő alapja, hogy a médiaadó túl kevés pénzt érint ahhoz, hogy ekkora hiszti legyen belőle. (Ámbár ki tudja: lehet, hogy a médiabevétel egyedül Simicskáé, a többiből viszont sokat kell visszaosztania.)

A sok elmélet között kettő igazán figyelemfelkeltő:

Az egyik az IFL blogé, sugalmazása szerint a Fidesz újabb kommunikációs bűvésztrükkjét látjuk, amelyben Simicska és Orbán látszólag kiugrik egymás mögül, és így előállítanak egyfajta ellenzéket, amely csak úgy tűnik, mintha, valójában egy belső és kontrollálható ellenzék.

A másik, a Véleményvezéré szerint a Simicska-Orbán konfliktus valós, a miniszterelnök régi és új oligarchakapcsolatai között zajlik, és az oroszgáz-biznisz a tétje. Eszerint nyilván a lépések időzítése nem véletlenül esik Putyin látogatása előtti időkre, és Simicska oroszellenes mondatai is klappolnak.

Hát igen, miért is ne?

Abban biztosan maradhatunk, hogy Simicska látványos kirohanasa ugyanolyan piac- és versenyteremtő lépés, mint veszprémi kacerkodása.

Korábbi írásunk Simicskáról: Ez mind a pénzről szól

Azt vetnénk fel, hogy az ügy egyik szála, az újságírók helyezkedése Kurucz Éva kormányszóvivő távozásával is kezdődhetett, tehát nem hirtelen fordulat. A másik szál pedig abból a susmusból indulhat, mely szerint az ingatlanügyes Rogán Antal mögül kihátrál a Fidesz, így felmutatva a korrupcióellenes küzdelem hitelességét.

Szóval a Fidesz leválasztja magáról Simicska-tényezőt, és megpróbálja leszalámizni azt. Talán mint első kormányzati ciklusukban saját koalíciós partnerüket, a Torgyán-vezette FKGP-t. Hiszen azt még meg is köszönték a választók, amint a közvéleménykutatások is mutatták (vagyis a szavazók nem foglalkoztak már azzal, hogy a kisgazdákat a Fidesz hozta be a kormányba). A szalámizás persze nem végletes, a finomabb szeletek átvehetők. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a kormánypárt hűséges szavazói ebben is a számukra kedves függetlenségi harcos habitust fedezik fel, nem pedig az oligarchikus kötődéseket, és díjazzák a lépést.

És mindezt miért most?

Veszprémért és Tapolcáért. Mert a Fidesz kampányolni kezdett. A választási győzelmekre most nagy szükségük van, de az értük folytatott kampány célja nem pusztán a két parlamenti hely, hanem a szavazóvesztés trendjét hivatott megfordítani. Két nagyon nyerhető körzet, a kampányhatás a győzelmi retorika nyomatásával kitart nyárig.

A választási győzelmekhez és a trendfordulathoz pedig középre is kell lépni. Erre jönnek az olyan gesztusok, mint a kormánynak a bankok felé közeledése, az ellenzékkel való minapi egyeztetés, vagy az az ígéret, hogy nem lesz több kétharmados döntés (vagyis nem forgatják fel a politikai rendszert, nem lesz Orbán elnök stb.).

Ha a fenti találgatásban találunk rendszert, akkor az sem oly lényeges, hogy van-e, vagy hogy mekkora a szakítás Simicska és a Fidesz között. Sokkal inkább az a lényeg, hogy még az elsőre veszélyesnek látszó dolgokból is ki lehet hozni kedvezőt. A lépésekkel mindkét fél piacot fogott, tehát biznisz annál inkább van, volt és lesz is.

Ha tetszett a poszt, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

35 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr737176391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [Politológusblog]: A Simicska-szalámi 2015.02.15. 12:00:01

A Fidesz leválasztja magáról Simicska-tényezőt, és megpróbálja leszalámizni azt. És mindezt miért most? Veszprémért és Tapolcáért. Mert a Fidesz kampányolni kezdett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2015.02.15. 11:55:24

Simicska által haznált naturális jelzői az érintettek vonatkozásában minden, a közélet iránt érdfeklődő ember számára magától érthedődők voltak. Az újdonság a "király meztelen" effektus, azaz hogy egy közeli harcostárs és barát szájából váltak közismerté.

Dbm 2015.02.15. 12:39:25

Te milyen hülye vagy, bazmeg. Szerinted ma Magyarországon a bankok felé közeledéssel lehet szavazatokat szerezni? Add vissza a diplomádat.

búvár kondér 2015.02.15. 13:29:42

@István Tamasi: Igy igaz. ...de hála Simicska Lajának innentől kezdve ki is mondható ,hogy ezek gecik! Sőt , szerintem rohadt gecik.
....pár napja egy talponállóban kávéztunk és a beszélgetés közben elhangzott, hogy " na ő egy rohadt geci!" Erre a pultos ránk szólt ,hogy ne szidjuk a minielnököt!
A röhej hogy nem is róla volt szó!!!!
....de már mindenki Ő-rá asszociál ha elhangzik a geci!

István Tamasi 2015.02.15. 13:40:44

@búvár kondér:
És ezt nevezte tegnap a Havas műsorában győzelemnek a g.fodor.g

politologus · http://politologus.blog.hu 2015.02.15. 14:59:21

@Dbm: Nem írtam ilyet, hiszen neked van igazad. A másik általam említettel sem lehet. De általában a gesztuspolitizálással, a békésebb arc felmutatásával már lehet, én legalábbis így értettem.

toportyánzsóti 2015.02.15. 16:36:09

Simicska nélkül csak sallereket kap a csuti pocakmutyi,ő volt ott a komoly ember,az analfabéta tákmatyijaival semmire nem jut ez a mentálisan segítségre szoruló .

Doberdo 2015.02.15. 17:20:01

Kedves politológus !

Lehet, hogy valamiben tévedni tetszik.
Amikor a Fidesz 2001 körül leszalámizta a Torgyán-pártot, annak a közvélemény kutatási eredménye nem az volt, hogy a zemberek kezdtek újra bízni a Fideszben.
Éppen az történt, hogy a gyenge kommunikációs képességű politikus által képviselt MSZP-nrk
sikerült 2002-ben nyernie a Fidesz ellen. Legalábbis nekem ez rémlik...

politologus · http://politologus.blog.hu 2015.02.15. 17:27:29

@Doberdo: Úgy emlékszem, közvetlenül a TV2-es aktamutogatás (ott állt Pálffy István embernyi magas papírhalom mellett) napjaiban készült telefonos kutatás számolt be a Fidesszel való választói egyetértésről. Az igaz, hogy később választást vesztett a Fidesz, de kevésbé a hiányos népszerűség miatt, ez azonban már egy másik történet.

búvár kondér 2015.02.15. 18:17:22

@politologus: Ha jól emlékezem 2002-ben a választások előtt a Magyar Gallup és a Kolosy Tamás vezette intézet 3-4%-os Fidesz győzelmet josolt. Kolosyék és a Magyar Gallup is kapott pár száz milliós állami megrendelést. No azóta TUDOM hogy a közvélemény kutatók megvehetők és valójában a megrendelő igénye szerint próbálják befolyásolni a választásokat.
Ebbe a sorba illeszkedik a Nézőpont a Századvég is. példa rá a GFG/Századvég (pénzmosoda - Mellár szerint) Orbán növekvő népszerűségéről szóló kutatási eredménye.

Tudományos Iibsizmus 2015.02.15. 19:37:41

@Dbm: Felszólító mondat végén felkiáltó jel. Neked, látom nincs mit visszaadni.

Blogger Géza 2015.02.15. 21:42:05

Torgyánt nem a Fidesz, hanem a szavazók juttatták kormányra, nyilvánvalóan kényszerházasság volt az, de a parlamenti matematika nem kínált más reális lehetőséget. Viszont amikor Torgyán elkezdett hisztizni és önzőzni, el is pártoltak mögüle a hívek. Ahogy ezt most történik Simicskával is, már a leghűségesebb(nek hitt) emberei számára sem vállalható. Így múlik el a világ dicsősége...

Blogger Géza 2015.02.15. 21:46:22

@búvár kondér: Ez mondjuk többszörösen is butaság, hiszen semmi nem kötelezi a választókat arra, hogy úgy szavazzanak, ahogy a Századvég vagy a Nézőpont írja. Viszont az utolsó parlamenti választási eredményt speciel a Nézőpont találta el a legjobban. És egyáltalán nem jósoltak a Fidesznek többet, mint mondjuk az Ipsos, pont ellenkezőleg.

nivo.blog.hu/2014/04/28/melyik_kozvelemeny_kutato_talalta_el_legjobban_a_valasztasi_eredmenyt

Blogger Géza 2015.02.15. 21:58:03

@Doberdo: 1998-ban a Fidesz még csak 28%-ot kapott, 2002-ben 42%-ot. Lényegében azóta is mindig 40% felett kapott a választásokon. (Most is ott áll, a legfrissebb kutatásokban is 40-45% körül van a biztos pártválasztóknál). Igazi óriáspárttá akkor vált a Fidesz, amit azóta is tart.

Sexual Harassment Panda 2015.02.15. 22:23:55

@Blogger Géza: ès mit szòlsz ahhoz h a jobbik felzàrkòzott?

program készítő 2015.02.15. 23:49:25

Kzárják Lajcsit az Orbán Osztagból és mennek a közdép ellen.Megvan Orbán válasza mi kizártuk ŐT.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.02.16. 03:58:24

@Blogger Géza: Szia Géza! Ennyire gáz Simicska kifakadása, hogy téged újra bevetettek?

Blogger Géza 2015.02.16. 06:45:34

@Sexual Harassment Panda: Ez a baloldal totális impotenciájának bizonyítéka. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez az eltolódás a jobboldalon belül tartós lesz, szerintem 2018-re vissza fog állni az eredeti megoszlás, ha a Fidesz normálisan kormányoz. Magyarországon mindig csökken a kormánypártok népszerűsége a ciklus első felében. Kérdés, mi lesz 2018-ban...

Doberdo 2015.02.16. 06:52:52

@Blogger Géza: A tegnapi 21.58-ra. Ma a
Fidesz csak azért tud még mindíg 1,2-
1,5 millió magyart megszólítani, mert
a másik oldalon nincs olyan vezető,akinek a szavazók hihetnének...
Ezért igazi társadalmi forradalom
nélkül a Fidesz nem váltható le!

dr kíváncsivagyok 2015.02.16. 09:13:11

@Blogger Géza:
Ha jól emlékszem 1998 - ban Orvbán kijelentette , hogy " A Kisgazdákkal SOHA nem lepunk koalícióra...!"
És lám-lám,...mégis csak hazudott a geci...
A múlt évben kijelentette Orvbán :
" A Jobbikkal soha nem lepunk koalícióra...!
Fogadunk , hogy fog ????

martineden 2015.02.16. 09:21:23

@Blogger Géza:..." Viszont amikor Torgyán elkezdett hisztizni és önzőzni, el is pártoltak mögüle a hívek."..hazudsz,mint minden fideszes.Nem a hivek partoltak el,hanem 40 kisgazda kepviselo,akiket a G mutyi focista kilora megvett.Ezekbol a szardarabokbol most is eloskodik egy-egy a fideszen,de lopott penzbol tellik erre is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.16. 11:13:02

@Blogger Géza: 2018-ban? Sirni fogsz, mint egy kislány. :-) Illetve nem is, mert már 2017-ben felismered, hogy új nyalni való seggre van szükség a túléléshez és lépsz.

csak egy néző 2015.02.16. 11:31:50

Tessék mondani, Magyarországon a történelem folyamán, melyik miniszterelnököt nevezték nyilvánosan (rádió, tv, újságok)"gecinek" "mindig is egy gyökér geci volt" jelzőkkel, ráadásul a baráti köréből?

Maxvall a kloáka (törölt) 2015.02.16. 14:34:45

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: na ott a pont ; azt csodálom, hogy a többi bértroll hol késik

búvár kondér 2015.02.16. 15:22:34

@Blogger Géza: Géza egy közzé tett felméréssel terelni lehet a bizonytalanokat.
pl. G Fodor most azt hazudja hogy a Simicska üggyel Orbán népszerűsége nőt. Ezt senki nem hiszi aki követi az eseményeket vagy hallott róla de a szerencsétlen kisnyugdíjast akit közmédián tartanak az elhiszi.
...pedig elég be menni egy kocsmába s máris hallható hogy Orbán 1 geci.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.02.16. 17:38:33

Szerintem elég egyértelmű, hogy a fideszt két ember vezette. Simicska és Orbán, és a második kétharmaddal Orbán úgy érezte, hogy a Simicska felesleges, minek szól bele a dolgaiba.

Blogger Géza 2015.02.16. 18:20:04

@búvár kondér: Aki ezt mondja, az azelőtt sem szavazott volna Orbánra, ez nem jelent semmit.

Blogger Géza 2015.02.16. 18:22:03

@martineden: A képviselők IS, és a szavazók IS elpártoltak Torgyántól. Torgyán 2002-re megsemmisítette a Kisgazdapártot. Kevesen hitték volna, hogy ez ilyen rövid idő alatt lehetséges, de neki sikerült...

Blogger Géza 2015.02.16. 18:24:55

@dr kíváncsivagyok: Ha olyan eredmény jön ki, lehet, hogy rá lesz kényszerítve. De ennek roppant kicsi az esélye. Baloldalon ugyanez mert SZDSZ-MSZP vonalon.

Blogger Géza 2015.02.16. 18:30:48

@Doberdo: Társadalmi forradalom? Az meg mi? Ne bohóckodjunk...

Blogger Géza 2015.02.16. 18:34:30

@búvár kondér: Van erre valami linked? Amúgy nem lepne meg a dolog, a közvélemény hajlamos amellé állni, akit útszéli trágár stílusban támadnak. A józan többség általában nem vevő erre.

Maxvall a kloáka (törölt) 2015.02.16. 20:17:34

@Blogger Géza: te már csak tudod, milyen a józan többég, egyáltalán, a józan...

szerintem mássz vissza inkább a majomketrecedbe

martineden 2015.02.16. 23:22:56

@Blogger Géza: ...,, Torgyán 2002-re megsemmisítette a Kisgazdapártot."...en ugy tudom,hogy a geci hatba szurta torgyant,o legalabb is a mai napig ezt mondja.

Doberdo 2015.02.17. 06:01:48

@Blogger Géza: A társadalmi forradalom az lenne,ha a társadalom végre rájönne,
hogyan vezetik félre olyan emberek, akikre nem lehetne a kormányzás feladatát rábízni. Orbánra én nem bíznék ilyen feladatot. A közömbös emberek sem
hisznek már benne, csak a tevőleges
segítségük hiányzik egy nagy változáshoz.

Blogger Géza 2015.02.17. 06:12:11

@martineden: Na persze, mindig más a hibás... Ő vezette a pártot, ami folyamatos botrányokat és belharcokat eredményezett.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása