Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2017. március 30. 14:18 - politologus

Ezért nem lettem fideszes

Címmagyarázatként: Valamilyennek pedig lennie kell egy társadalomtudomány művelőjének, a szerep tisztázása megúszhatatlan. Itt fideszesen nem csupán egy pártot értek, hanem a párt környezetében uralkodó gondolkodásmódot. 

A társadalom minden alrendszerének megvan a maga tudománya és szakembere, kiknek tevékenysége befolyásolja az életünket, csak gondoljunk a családtámogatási rendszerrel számoló szociológuskora vagy az inflációt számoló közgazdászokra. Sokak számára a "társadalommérnökösködés" amolyan baloldali és/vagy liberális maszlag, szerintem viszont oldalfüggetlen és kötelező. Amikor a Fidesz nemes egyszerűséggel lemond az ország- és nemzetfejlesztésről a szimpla populizmus, vagyis a már létező igények és vélekedések helybenhagyása és kielégítése kedvéért, az is társadalommérnöki tevékenység. A társadalommal foglalkozóknak ugyanolyan felelősségük van, mint egy másfajta mérnöknek, mert ők látják át a folyamatokat, amelyeken akár nemzedékek sorsa múlhat. Őket bízza meg a főnök - a politikai hatalom aktorai, a diszkurzusok résztvevői, a nép - a problémák feltárásával és megoldások javaslásával.

A magyar közvélemény alapvetően találkozik társadalomformálással: egy gazdasági, oktatási, jogi probléma esetén rendre jönnek új politikák, "csomagok", amelyek korrigálják vagy akár újratervezik a társadalom adott részrendszerét. De a politika szabályozása tekintetében mintha elmaradnának a csomagok, és pontosan ugyanazok az anomáliák a rendszerváltás óta. És ezekről már le is állt a vita, a rendre felmerülő, de már inkább lemerülő közvetlen elnökválasztás és a kisebb parlament volt a legtovább felszínen, utóbbi egyedüliként megvalósult. Pedig a politikai részvétel tragikusan alacsony foka (vagyis a polgárok politikai-civil aktivitása), a választási részvétel mértéke, a demokráciához képest torz értékrendszer, a polgári gondolkodás hiánya, a politizálás elutasítottsága, a pártok társadalmi beágyazottságának hiánya a kezdetektől ismert problémák. Tudom, nehéz elhinni, de ezek kezelhetőek, léteznek megoldások, kipróbáltak is, amelyek beindíthatják a korrekciós folyamatot.

Mármint ha az emberfia nem fideszes, mert egy ideje a fideszes ezeket az anomáliákat adottságként éli meg, és változtatás helyett szépen rátelepszik, hiszen némi alkalmazkodás után az ő reprodukciójához járul hozzá. Ez még a politikusoktól hagyján, de az értelmiségi kórusnak érteni kellene, hogy a társadalomnak jobb, ha a társadalom jobb, ez nem olyan bonyolult összefüggés. Sokan nyugtatják magukat azzal, hogy az adottságokra rátelepedés a konzervatív irány, pedig nem az: ugyanis egy konzervatív meglehet süket a társadalomnemesítésre, de bevált, működő megoldások általi minőségjavulásra cseppet sem, az értékteremtés racionalitása neki is ízlik.

A Fidesz mint párt valaha képes volt vezetni a mögötte felsorakozókat olyan irányba, ami az egyéneknek és a társadalomnak is hasznot hoz. Hasznot hoz, mert a növekvő produktum felé változtat, fejleszt. Nyilván ezek nem a baloldaliaknak vagy a liberálisoknak oly kedves hasznok és fejlesztések, de nem is kell annak lenniük. Ám az, amit ma tesznek, hogy társadalommérnökeikkel kielemeztetik (bár nem kellett, hiszen mondom, ismert volt minden az elejétől fogva) a társadalom legmélyebb anomáliáit, amelyek éppen az ő vitathatatlan cselekvési képességük által orvosolhatóak lennének, ám helyette ezekre ráülve, sőt, ezeket elmélyítve csinálnak politikát, szinte megbocsáthatatlan.

Ami nem szinte, hanem megbocsáthatatlan, az "a következmények nélküli országban" a következményekkel törődés teljes mellőzése vagy azok elbagatellizálása. Sok nálunk jobb hely azért jobb hely nálunk, mert az amúgy alkalmazhatót sem alkalmazták a következmények miatt, nemhogy az alkalmazhatatlant alkalmazták volna következmények nélkül!
A Fidesz körüli véleményvezérek nagyon képesek megmagyarázni, hogy valami a Fidesztől miért annyira elfogadható, de az esetleges társadalmi következményekről sohasem szólnak, mintha azok nem lennének. De ha olyannyira nincsenek, akkor ugyan miként állt elő a társadalomban például az a bizonyos posztkádári állapot, ha nem politikai cselekvések következményeként?

Ugyanígy nagyon szeretik mondogatni, hogy miért ne tehetné ezt a Fidesz, ha ez tartja hatalomban, hiszen a politika már csak olyan, hogy a hatalomért folyik. Na de most komolyan gondoljuk, hogy a Fideszt csak ez a jelenlegi politika tarthatja hatalomban? Amennyire stabil választói vannak, még a jó politikák közül is válogathatna! A féltudású elit hívására a másféltudású elit pedig lelkesen segítené is ebben.

A társadalmi problémákra bizony adható válasz, a cselekvésnek mindig vannak következményei, és a népek változhatnak, ezek az alapvetéseink. Ha ennél a fideszes vélekedés elfogadhatóbb, akkor már érthető, miért hallani ma annyi bolsi dumát a kormányoldalról.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr112387707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.30. 22:10:27

1. olvashatatlanul kicsik a betük

2. soha egy pártnak sem volt nemzetpolitikája 90 óta a fideszen kívül, és ma sincs

2017.03.30. 22:28:34

@Parasztlengő az imperialistáknak:
1. Egyetertek
2. A fidesznek sincs, csak ugy csinal, mintha

Ad Dio 2017.03.30. 22:40:39

Soha nem voltam - és ahogy látom nem is leszek - egyetlen pártnak sem tagja. Négy évente leadom a szavazatomat az akkor legkisebb rossznak tűnő pártra és ennyi. Ennél többet tőlem párt ne akarjon. A zsigeri politizálást, ami a kedves párt szarságait csokinak mondja, míg a zellenség alkalmasint megalapozott kritikáját bérrettegésnek tartja, soha nem értettem. A Fidesz csak egy párt, nem pedig az igazság és jóság forrása.

Ez úgy is igaz, hogy ha ma választás lenne, minden bizonnyal rájuk szavaznék, mert nekem ma (is) ők tűnnek a legkisebb rossznak.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.30. 22:57:06

@Parasztlengő az imperialistáknak: Az elsőre: valóban le kellene cserélni e régi blogsablont, de picit jó régimódinak maradni!

2017.03.31. 04:32:33

@Ad Dio:

Az számosra nem megfelelő opció, hogy akkor inkább nem mész el szavazni?

Mert szerintem, ha a jobb kezembe szar van, a balban meg fos, akkor milyen szempontok alapján választasz?

Szag?
Állag?
Szín?

Ha jobban átgondolod, rájössz - már ha elég értelmes polgár vagy -, hogy bármelyiket választod, az bizony büdös, és emészthetetlen.

Bár ha Neked ez is ehető...
... akkor jó étvágyat!

Ennyi.

Éhes ló 2017.03.31. 06:17:41

A haladárság és a társadalommérnökösködés ballibbant marxista szarság, amit elunt a magyar társadalom 65 év után.
Az, hogy emellett a fejedet alaposan kitömted ugyanennek a bukott ideológiának a lejáratott paneleivel max. azt jelzi, hogy egy vagy a soktucat agyhalott közül, aki semmit nem tanult a ballibbantak 2006 óta összegyűjtött kolosszális buktáiból.
Ezt ne szégyelld nagyon, mert csoportjellemzőtök az kommenthuszáraitoktól a pártvezéreitekig.

sztd 2017.03.31. 06:38:07

Ennél lehetne konkrétabb az írás. Pl. le lehetett volna egy két példát írni, hogy mi mindent tehetne a Fidesz a társadalom alakításáért a saját értékrendjén belül.

Ad Dio 2017.03.31. 07:44:05

@Látens Inszinuáció:

A választásokon akkor is részt veszel, ha nem mész el :-o. Csak akkor mások döntenek helyetted. ezen felül a legkisebb rossz a nagyobb rosszokhoz képest jobb, így tudok választani.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.31. 08:55:40

Eleve nem is kell fideszesnek lennei. A fontos az antiliberalizmus.

A Fidesz sikerének oka nem az, hogy sok a fideszes, mert nem sok, hanem az, hogy a semleges szavazók számár a Fidesz a legkisebb rossz.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 11:02:57

@Ad Dio: A magyar rendszernek pontosan problémája, hogy kevesen párttagok. Ez már ne legyen szégyen! Ezért javaslom, lépj be egy pártba, bent még többet lehet tenni!

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 11:06:54

@Éhes ló: Persze, fogalmilag az. De amikor pl. a Fidesz család- és adópolitikát csinál, akkor nem veszi figyelembe a jelenlegi meg a jövőbeni társadalmi és gazdasági mutatókat, nem tervez ezekkel? Ne mondd már!

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 11:15:21

@sztd: Itt a blogon régi javaslat a választásokon a nyílt lista, így a polgárok személypreferenciái is rendszerbe kerülnek. A civil élet fellendítésére lehet pl. bónrendszert bevezetni, amivel a polgárok civil szolgáltatásokat vesznek igénybe (akár nem hálapénzt adnak a dokinak, hanem támogatják a kórház alapítványát) stb.

Ad Dio 2017.03.31. 11:47:02

@politologus:

Nem leszek. De azért kösz hogy aggódsz ;-).

Éhes ló 2017.03.31. 12:00:00

@politologus: a poltikai stratégia alkotás és annak megvalósítása nem haladárkodás és nem is a haladárok által űzött - többnyire idegen példákat szolgaian lekövető - népboldogítás - melynek eltűrésére - ideig óráig - eddig még csak fegyveres erőszakkal, megszállással volt a magyar nép kényszeríthető.

A demokratikus hatalomgyakorlás nem mérnöki munka, semmilyen értelemben sem.

Jakab.gipsz 2017.03.31. 12:03:16

Atya úr Isten! Mekkora szerencsénk van, nem lettél fideszes. Van közöttük is néhány ütődött, (talán majd benő a fejük lágya) te nem kellesz már közéjük, mert reménytelen eset vagy. Remélem ez amit nekünk felvezettél csak valami, társadalom-filozófiai paródia, mert a tudományhoz semmi köze sincsen. Mond légy szíves: csak vicc, gonosz tréfa. Röviden a módszertani hibád a következő. Amint azt tudjuk a "vasorrúbába" is szereti a gyerekeket, de mi piszi beszéd szerint nem kérdezhetjük meg tőle azt, hogy hol vannak a gyerekek, amíg tetten nem érjük, őnagyságát, és ekkor jön a társadalom mérnök és "megszakérti" a történteket, és azt javasolja nekünk, gender gyerekek kellenek, hátha azokat kevésbé szereti. Ezrét lehetnek buzbácsik az óvodába, mert személyiségi jogai vannak. És persze a Fidesz kormány a hibás mert veszélyezteti a demokráciát, meg mértétek és van némi demokrácia deficit. Váltsuk le a kormányt jó,- szavazzunk,- a pluralizmus jó dolog, kire? rátok?

sztd 2017.03.31. 13:10:15

@politologus: Az én fogalmaimban a mérnöki munka az valaminek az összerakására irányul. Meglátásom szerint a társadalomban folyamatokat lehet irányítani, hogy olyasmivé alakuljanak.

A mérnöki eredmény szabályos, a magától kialakult pedig jellegre (és illeszkedésre is általában) szerves.

A szervesen alakuló társadalom nem nagyon tudja a mérnöki formát befogadni, ezért okoz a társadalommérnökösködés nagy méretekben életidegen megoldásokat.

Mivel az életidegen megoldások mások szerint is léteznek, ezért a társadalommérnökösködés szerintem nem szerencsés kifejezés, ha nem arról beszélünk.

A Fidesz esetén viszont határozott érzésem, hogy tényleg nem végeznek hatástanulmányokat, hanem a korábban összeszedett megoldásaikat eldöntik, és többnyire előkészítés nélkül ráöntik a népre, majd lesz, ami lesz.
Szóval ők nem csak, hogy nem társadalommérnökösködnek, de az organikus fejlesztéseket sem nagyon végzik el (vagy nem azokat, amiket kellene).

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 14:31:57

@Éhes ló: A demokratikus hatalomgyakorlás során a nép választja ki a megoldókat. De a megoldóknak van lehetősége kielemezni, majd befolyásolni társadalmi folyamatokat. Ha igazad lenne, akkor egy demokratikus berendezkedés nem dolgoztatna közgazdászokat.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 14:37:23

@sztd: A mérnökséget én inkább amolyan folyamatirányítási (gyártásirányítási? valahogy így hívják) mérnökként képzelem, aki nem a társadalmat "találja ki" vagy "tervezi meg", mint valami utópista-szocialista és marxista elméletben, hanem a demokráciában kialakult célokhoz a "gyártási" folyamatokat kínálja. És persze mér, mér, mér - ez még általában megy is.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.03.31. 14:42:23

@Jakab.gipsz: A fenti valóban nem tudományos szöveg.
Viszont a kérdéseidre itt a válasz a hozzászólásokban, pl. ebben: politologus.blog.hu/2017/03/30/ezert_nem_lettem_fideszes/full_commentlist/1#c32744171
Semmi olyat nem írtam, amiket itt számon kérsz, nem tudom, honnan vetted, meg azt sem, kikhez sorolsz.

Éhes ló 2017.03.31. 17:21:49

@politologus: nos a közgazdászokat a mérnökökkel összekeverni nem kisebb hiba, mint politikusoktól mérnöki munkát várni.
A közgazdászok utólag okosak.
Előre csak jósok - de a mérnökökhöz képest annak is haloványak. :)

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.04.01. 10:50:22

@Parasztlengő az imperialistáknak: "2. soha egy pártnak sem volt nemzetpolitikája 90 óta a fideszen kívül, és ma sincs "

A rendszerváltás óta soha egy párt nem sajátította ki magának a nemzetet, csak a fidesz.
Vagy nemzetpolitikának azt hívod hogy folyamatosan gyűlöletet kelt és másokat hibáztat. Hazaárulózza azokat akik nem neki bégetnek?

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.04.01. 10:52:03

@MaxVal BircaMan HJCD: "Eleve nem is kell fideszesnek lennei. A fontos az antiliberalizmus."

Mond ki bátran, a fontos a kommunizmus.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása