Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2017. augusztus 27. 13:51 - politologus

Csak keményen

A holland-magyar diplomáciai konfliktus kapcsán egyesek felvetik, hogy íme, itt a kezdete annak, ahogyan Orbán kivezeti országát az Unióból (vagy Európából). Közben a kormánypárti és konzervatív véleményvezérek éppenséggel azt harsogják évek óta, hogy az ilyen izmozásokkal épp bevezet minket Európába, ahová hanggal kell mennie az embernek, mert így ment ez mindig.

Pár éve így szóltunk a Fidesz általános habitusáról:

"A Fidesz egy évtizede elutasítja a konszenzusos politikát, a határozottság és agresszivitás közötti vékony jégen táncolnak hosszú ideje, a kettő elválasztása nekik és bírálóiknak is nehéz feladat, akár csak értelmezés kérdése. (…) Orbán a 2010-es győzelemtől fogva rögtön használta az erő, az "erős kormány", az "erős Magyarország", az "erős Európa" fogalmait. A Fidesz erőpolitikájának velejárója a gyakori izmozás, és biztosan nem jó érzés, ha diktatúrát sütnek rájuk, amikor épp csak határozottnak és hatékonynak szeretnének látszani. De hát ezt az erőkultuszt imádták, ezt akarták, erre hajtottak, keményeket adtak, azt is kapnak vissza, a viktátorozás az erőpolitika járulékos vesztesége."

 

Vagyis megint ott tartunk, hogy határozottság vagy agresszió-e az, amit épp látunk. E blogon sokszor állítottuk, hogy a Fidesz az agresszió pártja. Most elsőre mégis lehet mondani, hogy bár a nagykövet nem állította terroristának a magyar kormányzatot, viszont közös szövegkörnyezetbe hozta vele, amire nagyon is lehet határozottan felelni. A folytatás, amikor a kormány nem elégszik meg a holland külügyminiszter elhatárolódásával, már vehető agressziónak is, a folytatás eldönti.

Ezek az illiberálisok valahogy sokszor kerülnek konfliktusba, nem is érteni, miért nem szeretik őket. Csak nem véletlen, hogy a múltkor a mi illiberális török barátaink is konfrontálódtak a hollandokkal, én készséggel elhiszem azt is, hogy Hollandia, meg azt is, hogy az illiberális kör provokálja ezeket tudatosan. Sorost nem hiszem el, mert nem vagyok hülye.

A kormánynak és a Fidesznek a holland nagykövet szavai valószínűleg épp kapóra jöttek. Hamarosan legalább két európai ügyben, a betelepítési kvótákról szóló bírósági döntésében és a visegrádi négyek szakadásában vesztesnek is látszhatunk, át kell tehát állítani a híveket egy kis sérelmi politikával a sérelmi politika fogadására. Ez már bejött korábban is, illik a szokásos narratívákba, ahogyan eddig, a Fideszé a világ legkiszámíthatóbb politikája.

Mennyire jellemző, hogy a nagykövet kritikájára, miszerint a magyar kormány ellenségképeket keres és gyárt, valamint fekete-fehérben gondolkodik, Szíjjártó (nyilván: Orbán) válaszul pontosan ellenségképeket gyárt és fekete-fehérezik. A külügyminiszter azt állítja, az kritika hátterében az áll, hogy a hollandok migránsbefogadás-pártiak, Magyarország meg nem. Ennyi, punktum, az egyéb szempontokat (sokat, a demokrácia ügyétől az állami korrupcióig) gyorsan leszakította a holland álláspontról. Minden ilyen erős megnyilatkozás pedig erős szavazói reakciókat vált ki innen is, onnan is, a szokásos árokásós módi. Áll korábbi állításunk: a Fidesz már nem akar szavazatokat szerezni, elfogytak a tartalékaik, csak megtartani próbálnak, erős tömítőanyaggal tömítgetik a tartályt, ami már szivárog.

Sokszor az elemzők is csak odáig mennek, hogy Orbán azért kreál harcos ideológiákat, harcol és háborúzik az éppen aktuálisan kreált ellenséggel, mert szeret győzni, vagyis sportként, meccsként tételezik az akciót. Én inkább szarvashímek párviadalának látom, ami az erő felmutatását és fitogtatását hozza, ahol egész egyszerűen a domináns dughat.

Rögtön felmerülhet, hogy a szavazók ezt szeretik, népszerű az erőkultusz? A válasz több okból igen: 1.) mert mindenki szeret győzni, győzteshez tartozni; 2.) mert mindenki szeretne erős lenni, még azokat a határozott egyéniségeket is irigyeljük, akik egyébként csak szimplán szemét emberek; 3.) a kifelé erősködés befelé párja a leereszkedő kedvesség: a Fidesz rajongója joggal érzi, hogy lehajolnak hozzá, törődnek vele, felemelik őt és véleményét. Utóbbi a populizmus egyik kelléke is: saját populizmus-értelmezésem nem a népszerű ügyeket vagy az elitellenességet tekinti a legfontosabbnak, hanem a választó teljes kielégítésének érzetét, amikor laikus véleményét még interpretálni vagy felkarolni sem kell, hanem visszahangozni és helyben hagyni. A Fidesz és híveik közötti belső kedvesség, ami nyilván az összetartásra, a közös ügyekre épült, valaha populizmus nélkül is ment, most meg már vele is csak egyre elborzasztóbban és kínosabban.

Az ilyen macsó politikában éppen azt szeretik, amit a macsókban: kívül kemény és zord, de belül érző férfi, aki néha szemét, de meg tud védeni, hisz odacsap, ha kell, közben tud gyengéd lenni. A Fidesz macsó jellegének pörgetését látjuk az olyanban, amikor Orbán a Macronnal való találkozását is a „féfiasság” felől ítélte meg, vagy Dajcstomi mostani reakciójában, akik szerint a Scheltemával egyetértők „leszopják” a hollandot. Pláne ez látszik, amikor a holland külügyminiszter elég világosan elhatárolódik, de Fideszék szerint nem-nem, ennyi nem elég, kérjenek is bocsánatot, vagyis dajcstomisan szépen nyomják lefelé a fejecskét, „ne csak igent mondj, copjál is”.

A populista legnagyobb csapdája, hogy más is lehet az. Scheltema keményen megágyaz annak, hogy van nekik is populista tartalékuk, amikor kijelenti, hogy a holland szavazó sem szereti nézni, hogy a befizetett adókat, az európai közpénzt milyen korrupcióval kezelik a magyarok. Azt hiszem, ezeket hallani fogjuk még néhányszor, mert az Európa-projekt holland, német, francia vagy akármilyen populista kritikusait le lehet szerelni a kelet-európaiak bevándorlásának, vagy valamiféle „elszámoltatásnak” az ügyével, amit a magyar választási kampányokból oly jól ismerünk.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!

15 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr5312783306

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Művi megtermékenyítés ala SzűzMariska módra 2017.08.28. 09:45:08

A kaotikus egyház mindig elfelejti amikor a művi megtermékenyítés ellen szólal fel, hogy az egyik legfőbb mítoszalakjuk ZombiJézuska is így "született".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egészség világ 2017.08.27. 14:41:02

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

kvadrillio 2017.08.28. 09:04:35

ÉS EZ AZ ÁLLAT, AZT GONDOLJA MAGÁRÓL, HOGY MEKKORA EGY """VEZETŐ""""" IS ŐŐŐŐŐ !!!!! ...SIRALMASSS......

Bözsi néni szereti Orbán Viktort, hálás neki a múltkori 1,6 (egy egész hat tized) százalékos nyugdíjemelésért. A kormányfő még azt is kilátásba helyezi, hogy, "ha úgy vannak a számok", akkor még idén

"emelek megint"

Nem az állam, vagy a nyugdíjkassza, de még csak nem is a kormány. A Miniszterelnök Úr maga emel, egyes szám első személyben.

Bözsi néni szeretné, ha minden évben lennének választások, mert

"olyankor egy kicsit mindig emelnek a nyugdíjon".

És itt facsarodik össze a szív, és szorul ökölbe a kéz.

Mert Nagygéc nem csak egy halálra ítélt kis falu - hanem ennek az egész, halálra ítélt, nyomorult országnak, ennek az aljas és álszent rezsimnek a tökéletes, iszonytató jelképe.

Ahol az uniós százmilliókból nem út, nem gáz és vízvezeték épül - hanem emlékpark.

Ahová időnként lekanyarodik a főútról egy-egy Audi a NER elitjével. Szippantanak egy jó nagyot a romlatlan, tiszta falusi levegőből, aztán teli torokból elbömbölik a Himnuszt, meg a Boldogasszony Anyánkat a gyönyörű (tényleg gyönyörű) Megmaradás Templomában - körülöttük meg mélyen hallgat a magyar nyomor skanzenje. Aztán hazamennek, és rohadtul büszkék magukra, hogy milyen jó kereszténymagyar emberek, hiszen mégis csak adtak valamit a falu egyszerű népének, és még Bözsi néni malacait is megtekintették.

Így lesz egész Magyarország egyetlen, szép, kifogástalanul kivitelezett, uniós pénzből épült emlékpark

Emlékország, amely az utókornak üzen. Nem a jövőnek - mert Bözsi néninek, meg a másik kilencmilliónak az nem jut.

élveteg 2017.08.28. 09:08:29

"Fidesz egy évtizede elutasítja a konszenzusos politikát, a határozottság és agresszivitás közötti vékony jégen táncolnak"

Ne röhögtesse már ki magát Mikor volt itt valamiben is konszenzus ?

"van nekik is populista tartalékuk, amikor kijelenti, hogy a holland szavazó sem szereti nézni, hogy a befizetett adókat, az európai közpénzt milyen korrupcióval kezelik a magyarok."

Ez igaz Mert egy átlag holland szavazó kb szarik rá hogy az európai közpénzeket hogy költik el itt Elemi szinten nem foglalkozik a saját életén kívül mással velünk pláne nem ha egyáltalán tudja hol van Magyarország

Andy73 2017.08.28. 09:24:34

Az ilyen baloldali "politolótusok" mindig nagy szakértők, ha a jobboldali kormány politikáját próbálják elemezni és értékelni. Akkor viszont hirtelen elfogy a tudomány, amikor a baloldali pártokat akarják helyzetbe hozni. Akkor csak arról tudnak sopánkodni, hogy miért nem fognak nyerni jövőre sem.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2017.08.28. 09:24:48

@kvadrillio: Nagygéc? csak nem te is onnan származol, azaz nagygéci vagy :-)

(Nem lehetett kihagyni)

Baszki, rossz olvasni, ha egy globalista libsi siratja a kicsi falvakat, miközben a globalizáció pusztítja őket ezerszám a világon...

Súgok neked valamit:
Hiába építesz azokhoz a falvakhoz új utat, hiába építesz oda palotákat, hiába adsz az ott élőknek sok pézt infrastruktúrára, hiába adsz nekik ingyen telefont, TV-t és más dolgokat, ígyis-úgyis kihalnak. A mai fiatalok nem fognak olyan helyen lakni, ahol nem lehet bandázni, inni csapatosan, és duhajkodni. Ahol nincs lárma, utak a gyorshajtásra, nincs kábszer stb... az kihalásra van ítélve... kivéve ha megveszik a nyugati nyuggerek, öreg korukra békés nyugodt elfekvőnek:
www.origo.hu/itthon/20070827-szigliget-sok-ingatlan-kulfoldi-kezben.html
, vagy az üzletemberek fesztiválhelynek:
mno.hu/belfold/egy-holland-ferfi-megvett-egy-teljes-magyar-falut-2409711

Így lesz Magyarország egy szépen kivitelezett skanzen a kiöregedő nyugati nyuggereknek, Bözsi néni sírján fognak táncolni a hollandiai senkiháziak!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2017.08.28. 09:30:53

@Andy73: A mostani "baloldali" liberálbolsevik f@szkalapok azt hiszik, hogy az a tutti amit ők csinálnak, azaz a nyugati finánctőkét letérdelve tátott szájjal várják... csak hogy nekik, a jéghegy csúcsának jó legyen....
Jövőre, újra lesz nagy siránkozás, ha megint a fidesz fog nyerni... lesz elcsalt választás, meg mindenféle vádaskodás, ahelyett, hogy valóban életképes koncepcióval állnának elő, továbbra is beszállnak a fidesz "ki ha én nem" fszméregetős versenyébe.

Jelenleg a legjobb választás a KKP (gyengébbeknek: Kétfarkú Kutya Párt)
ez jellemzi a legjobban a magyar politikát, bohózat és vicc az egész, mindkét oldalon telitűzdelve tolvaj gazember politikusokkal!

kvadrillio 2017.08.28. 09:31:57

"""az nem normális, hogy az országban csak olyan kérdésben lehet népszavazás, amit a kormány jónak tart."""

MI EZ ???! KORMÁNY ÁLTAL IRÁNYÍTOTT NÉPSAVAZÁS ???

VaradiJanos 2017.08.28. 10:01:49

@Magánvéleményem: minek írsz neki, ő csak egy számítógépes vírus?!

ostvan1 2017.08.28. 10:38:23

@élveteg: "Ne röhögtesse már ki magát Mikor volt itt valamiben is konszenzus ?"
A fidesz szavazók kizárólag azért utasították el pl. Bajnait, mert az sok kompromisszumot kötött. A fidesz-pártiak szerint az eredeti követelésükhöz képest a megegyezés érdekében elengedett rész, az VESZTESÉG. Ami megengedhetetlen, amit el kell kerülni, még olyan áron is, hogy nem köti meg az egyébként megköthető egyezséget.
Nyilván az ilyen ember soha sem volt vállalkozó (polgár), neki a bolti fix ár a kellemes üzleti környezet.

ostvan1 2017.08.28. 10:42:38

@élveteg: "Mert egy átlag holland szavazó kb szarik rá hogy az európai közpénzeket hogy költik el"
Nagyon súlyos tévedés (nem mindenki gondolkodik úgy, mint a magyarok), a hollandok igenis keményen számonkérik a kormányukon, hogy minden befizetett eurocent jó helyre került-e.
(a rossz nyelvek szerint a hollandokhoz képest a skótok pazarló dzsentrik)

Peetee 2017.08.28. 11:00:28

@Andy73: Ember, itt sokan nem baloldali kormányt akarnak, hanem végre egy olyat, aki nem a velejéig korrupt, nem hazudozik reggel délben meg este, nem a cimborák zsebét tömi tele pénzzel, nem a saját holdudvarán keresztül tesz szert emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű vagyonra, nem harácsol a végtelenségig. Ezt csinálták a szocik is nyócévig' és ugyanezt csinálja a Fidesz is 7,5éve. Végre egy rendes kormány és államférfinak nevezhető vezetők és politikusok kellenek, nem a kurv@ baloldal!!!

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.28. 13:35:04

@Andy73: Hát én speciel inkább konzervatív vagy konzervatív-liberális vagyok, azt nem szokás baloldalra sorolni, de nálunk még ez is megeshet.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása