Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. szeptember 27. 22:31 - politologus

Politológusi szerepek

Giró-Szász András kormányszóvivő lett nemrég, épp olyan időszakban egyébként, amikor sok jó hírrel nem szolgálhat. Igaz, az előző kormányszóvivőtől sem emlékszem látványos mondatokra, ők inkább az újságírókon keresztül érnek el hozzánk, harmadik típusú találkozáshoz és szellemi izgalmakhoz pártszóvivő vagy a miniszterelnöké dukál.

Ha a rosszmáj szól belőlünk, mondhatjuk, nem új ez a szóvivőség, Giró-Szász eddig is azt csinálta, semmi változás. Igazából amiért ez a vélekedés egyáltalán felmerülhet, nem ő a hibás, hanem a médiatermékek, amelyek őt erre a célra igénybe vették, és az intézmény, amely őt e szerep elfogadására nevelte. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretem a "meghívunk kommentálni politikai elemzőket innen is, onnan is" típusú tévés műsorszerkesztést, mert az elemzők véleményének megoszlását a pártosság felé lökdösi.

A múltkori, Török Gáborral vitatkozó írást több hozzászóló bírálta, hogy nem értem Török módszerét. Nekik azt kellene felismerniük, hogy Török szövegeiben nem a szerző egész lénye jelenik meg, hanem egy választott szerep. Maga Török is folyton ezt a szerepválasztást, a nehézségeket és korlátokat kénytelen magyarázni cikkei elején. Amit sokan elmismásolásának, mellébeszélésnek vélnek részéről, az valójában e szereppel folytatott állandó küzdelem termékei.
Török Gábor választása az értékmentes elemzői szerepre esett.

Csakhogy nem ez az egyetlen lehetséges szerep, még az elemzőknél sem, Giró-Szászból például sokszor szólt a tanácsadó is. A társadalomtudományok ritkán értékmentesek, ha máson nem, hát művelőinek érdeklődésén és témaválasztásán nyomot hagynak az értékek. Némely politikatudományi írás elején a szerző meg is feledkezik arról, hogy tisztázza, állításai csak a demokráciákra érvényesek, mert ez annyira természetes számára, nem is tud másban gondolkodni - ez viszont értékválasztás. Az értékek jelenléte a tudományosságot nem feltétlenül csökkenti.

Ennek a blognak a legfontosabb posztja volt a politikai kultúra állapotáról szóló. A cikk szerint félresiklott a magyar politikai gondolkodás, amikor éveken át csak az eredményességet és a sikert fetisizálta a politikai szereplők részéről. Kérdezhetjük: így visszanézve mióta siker az, hogy újabb és újabb csalódásokba lökve eltávolítjuk a választót a politikától? 
Hát nem érezzük, hogy nálunk a fejekben mekkora a baj? Nem látszik a 2006-tól folyó népszavazásokon, a kétharmados többség előállításán, a politikától való jelenlegi elforduláson, vagyis a sok-sok válságtüneten, hogy a rövid távú politikai haszonért beáldoztuk a politikai kultúra fejlesztését, tehát magát a választót?

Török a politikai kultúrával nem foglalkozik blogjában, ez a téma hiányzik nála, nem érdekli, és másokat is alig, szerintem ennek hazai kutatásában van a legnagyobb adósságunk. Akkor talán kezdjük el törleszteni, legalább úgy, hogy része legyen szemléletünknek.

Jelen blog nem értékmentes. Egy minőségi demokrácia és a résztvevői politikai kultúra képe lebeg a szerző szeme előtt. A jobboldali kormányok jobboldalibb, a baloldaliak meg baloldalibb irányba vihetik az országot, joguk van hozzá, de egy rendszerváltáson átment, demokráciát építő ország a politikai kultúráját csak egy irányba, az alattvalóiból a résztvevői felé viheti, ezt vallom, eszerint mérek. A szerepválasztást ez az érdeklődés és értékvállalás mozgatja inkább, mint teszem azt politikai elemzés és publicisztika éles elválasztása (szerintem a blog-közeg eleve lehetetlenné teszi a publicisztika kiűzését, de ez most mindegy). 

Giró-Szász tehát szerepet váltott (elemzőiből politikusiba), szerintem jól, valószínűleg az ellenzéki sajtó is méltányolja majd ténykedését, mindenesetre a friss kommunikációs csapat állítólagos miniszterelnöki leszúrása inkább hozott a konyhára.

Vegyük észre, hogy a politológusok már nem csak magyarázatokat és tanácsokat adogatnak másoknak, hanem egyre magasabb pozíciókba jutnak: lett már belőlük frakcióvezető, helyettes államtitkár, miniszter kétszer, alkotmánybíró, és most kormányszóvivő.

Megy ez még feljebb is. Ha már úgyis a Fidesz nyeri a következő választást is, a politológus Navracsics Tibor miniszterelnökségéért szurkolunk, viszont Stumpf István köztársasági elnökségére még aludnunk vagy innunk kell egyet.
 

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

1 komment
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr703261445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenki szenved: Joshi Bharat segítségét kérik az országgyűlési képviselők 2011.12.14. 15:06:34

A Fidesz frakció kezdeményezésére a mai napon az országgyűlés nyílt levélben fordult Joshi Bharathoz, hogy a léleklátó segítségét kérje a képviselők és a frakciók között tapasztalható feszültségek kezelésére.Lázár János frakcióvezető elmondta, azért ju...

Trackback: Lázár: a példakép 2011.09.28. 14:32:04

A minden magyarokat kétharmaddal képviselők közül, hozzám Lázár János üstökös-arca áll a legközelebb. Kiemelkedően intelligens, tudatos, kockázatvállaló és ravasz. Vállalkozik, politizál, tőzsdézik, tekintélyes vagyona és többszáz hektár földje van. Já...

Trackback: Lázár: a példakép 2011.09.28. 14:32:04

A minden magyarokat kétharmaddal képviselők közül, hozzám Lázár János üstökös-arca áll a legközelebb. Kiemelkedően intelligens, tudatos, kockázatvállaló és ravasz. Vállalkozik, politizál, tőzsdézik, tekintélyes vagyona és többszáz hektár földje van. Já...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.10.01. 15:15:57

Tisztelt politológus!

Giró-Szász hasonlatos a néhány évvel ezelőtt elhunyt mélytengeri kutatóhoz, Jacques Piccard-hoz.

Feneket ért.

Gratulálok neki ez úton is.

Tisztelettel:
anonymand
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása