Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. február 11. 22:51 - politologus

Írjatok kérdéseket, legyen népszavazás a tandíjról!

Itt most egy Jobbikról szóló cikknek kellene következnie, de majd hétfőn, addig egy felhívás.

Előtte kezdjük messzebbről: 2008-ban szavazott az ország arról, hogy ne legyen egyetemi tandíj, most meg mégis lesz korábbi ellenzőik révén. Az legalább üdvözlendő, hogy a Fidesz becsülettel kivárta a sikeres népszavazás hároméves kötőerejét.

A népszavazásokon egyértelmű, igennel vagy nemmel megválaszolható kérdést kell feltenni, ami azért vicces, mert az ilyen kérdések a legnehezebben érthetőek, no meg ezekkel lehet piszok módon manipulálni is. Mindegy, a múltkor igennel mondtunk rá nemet, és mivel a Gyurcsány-kormányzat úgy vezette be ezt a fizetősdit, hogy a képzési hozzájárulás előtte nem létezett, a bevezetéssel meg igen, így nyilván el is lehetett törölni, mert volt mit.
Na de most jön a csodálatosság: ha úgy vezetik be a tandíjat, hogy az nincs is, csak az állam kevesebb hallgatónak fizeti a képzését, akkor azt hogy a búbánatba lehetne megváltoztatni? Márpedig meg kell, mert a bennünk élő fideszes logikusan gondolkodik, és azt mondja, hogy ha 43%-kal a hátam mögött utáltam azt a díjat, akkor 68%-kal megáldva másfélszer jobban utálom!
Szóval mi is lehet a jó kérdés? Én akármire gondoltam, mind elhessegettem magamtól, mindbe bele lehetett kötni, az OVB pedig kemény dió mostanában is. Itt van tehát a lehetőség, írjatok népszavazási kérdéseket (általában úgy kezdik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy..."), amelyekkel az új tandíj eltörölhető!
Küldjétek ide a javaslatokat emailben, ha nem akarjátok, hogy valaki ellopja, de írhattok a fórumba is, ha kifejezetten akarjátok, hogy valaki ellopja. Ugyanis a kormány támogatói rongyos 10.500 Ft befizetése mellett megelőzhetnek más kérdésfeltevőket, így mivel egy témában csak egy kérdésre lehet gyűjtögetni, csak ők gyűjthetnek aláírásokat - persze: ne gyűjtsenek. (Na jó, ez csak időhúzás, de a szándék a fontos, meg a harc...)
A győztes pályázatot - vagy sikertelensége esetén a második, harmadik stb. helyezett kérdést -  benyújtjuk az OVB-nek, és az elfogadott aláírásgyűjtő ívet felajánljuk minden létező társadalmi szervezetnek gyűjtögetésre. Természetesen valamennyi blog, hozzáértő és támogató személy vagy szervezet segítségét szívesen vesszük, meg azt a tízest is össze kellene dobni.
Az állam néha átmegy fukarba. Ki tudja, talán valamelyik egészségügyi tárgyú törvényben is megjelent már egy kis módosítás, mely szerint az eü-szolgáltatók a tb által nem támogatott rész felett térítést szedhetnek. Ha így van, lehet izgulni.
 

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

3 komment
· 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr574095271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újratervezés 2012.03.12. 09:18:38

   Szabó Máté ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak" (hvg.hu, 2012.02....

Trackback: Éljen a tandíj! 2012.03.10. 15:29:51

Megjött a tandíj, akárhogyan is nevezzük a képzési hozzájárulást. Sokan úgy érzik, hogy most dől össze a világ, hogy az egyenlőtlenség tovább nő a felsőoktatásban, abban, hogy kinek jár vagy kinek jut belőle, és hogy elfogadhatatlan az, hogy az állam s...

Trackback: Az ELTE HÖK felajánlja segítségét a teremfoglalásokhoz 2012.02.17. 00:33:51

ELTE HÖK szándéka, hogy az esetlegesen következő hallgatói fórumok kezdeményezőinek a teremfoglalások intézésében segítséget adjon. Az ELTE HÖK támogat minden olyan kezdeményezést, amely a hallgatók közéleti aktivitásának növelésére, a közös ügyei...

Trackback: Bezárva a jogi karra - szuperszubjektív élménybeszámoló, és ami a híradásokból kimaradt 2012.02.16. 21:22:32

  (forrás: Vámpírpillangó) Ez most kicsit hosszú lesz, meg tényleg csak az, amit én láttam. Plusz okosság a végére.  Tandíjpártiságom miatt viszonylag nagy dilemmát jelentett, elmenjek-e a Hallgatói Hálózat szerdai megmozdulására: egyértelműe...

Trackback: Hoffmann Rózsa: a magyar szépség 2012.02.15. 10:15:41

Hoffmann Rózsa azt mondta, a kormány oktatáspolitikája az ország felemelkedését szolgálja, amit köztudottan nem szociológusokkal lehet gyorsítani....

Trackback: Hoffmann Rózsa: a magyar szépség 2012.02.15. 10:15:41

Hoffmann Rózsa azt mondta, a kormány oktatáspolitikája az ország felemelkedését szolgálja, amit köztudottan nem szociológusokkal lehet gyorsítani....

Trackback: Újratervezés 2012.02.14. 12:47:19

   Szabó Máté ombudsman szerint sérülnek a felsőoktatási felvételi előtt álló fiatalok jogai, mert a feltételek változása miatt mindössze két hetük maradt arra, hogy újragondolják lehetőségeiket, és "életre szóló döntést hozzanak" (hvg.hu, 2012.02....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.02.18. 15:27:53

Javíts ki, ha rosszul gondolom, de amennyiben a kormány a költségvetésből osztja ki az államilag finanszírozott helyek számát, akkor elég nehezen lehet erről népszavazást tartani. Nem?

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.02.19. 16:17:43

@Golovics József: De. Ugyanakkor az Ab 2008-as döntése (a fideszes népszavazási kezdeményezéseknél) úgy érvel a költségvetési korlát kapcsán, hogy az alkotmány tiltó rendelkezése a költségvetés egészéről való szavazást zárja ki. Továbbá számít, hogy melyik költségvetésben jelentkezik a változtatás, és azt, hogy mennyire jelentős tétel, esetenként vizsgálták. Végül az is lényeges, hogy melyik törvényt kell módosítani, az Ab szerint ha a felsőoktatási törvény rendelkezik a díjakról, akkor mehet a dolog, ha a költségvetési tzv., akkor nem. Végül azt is mondta az Ab, hogy úgyis minden népszavazásnak van költségvetési vonzata, önmagában ez tehát nem kizáró ok.

A fenti érvek egyébként egymásnak ellentmondanak, de hát ez van. Mindegy is, már új alkotmány van, minden régi állásfoglalás semmis, legalább lehet próbálkozni...

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2012.02.20. 11:17:42

@politologus: Nem vagyok jogász, úgyhogy mélyebb jogi érvelésekbe nem kívánok és nem is tudok belemenni, plusz amikor még én tanultam közjogot, alkotmányjogot, az még a korábbi Alkotmány alapján történt :)

Ettől függetlenül továbbra is úgy gondolom, hogy nehezen lenne kivitelezhető egy ilyen népszavazás. Mégpedig azért, mert a kormány minden évben a költségvetésből osztja ki az államilag támogatott helyeket, ergo erről népszavazást kiírni olyan lenne, mintha azt szavaztatnánk meg, hogy legyen-e jövőre 200ezer forint a munkanélküli segély.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása