Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. május 19. 17:21 - politologus

Múlt idő és felszólító mód

Meg lehetett jósolni, hogy a múlt kísérteni fog a Fidesz esetében (is), korábbi fenenagy indulatukban túl sokat beszéltek gondolkodás nélkül. Pedig ma úgy néz ki, lett volna oldalak közötti egyeztetési alap az előző két ciklusban, gondolok itt a kedvezményes nyugdíjakra, a kórházi kapacitások ésszerűsítésére vagy a fizetős felsőoktatásra. Várható volt, hogy szemfüles újságírók kiböngészik a ma hatalmon lévők ellenzéki időkben mondottait, íme.
 
Jó lenne, ha megértenék a kedves ellenzékiből kormánypártivá és viszont váló politikusok, hogy csak egy elvont nyelvtani elemzésben van különbség múlt meg jelen idő között, a való világban ezek szétválaszthatatlanok! Hát még a politikában: nézzük csak meg hatályos és következő alkotmányunkat, ott van rajtuk a múlt és jelen letörölhetetlenül.
 
Aztán már huszadszorra érünk oda, vagy még el sem mozdultunk onnan, hogy hitelesség meg legitimitás.
 
Erről tegnap Giró-Szász András is szólt, ezt mondta tegnap A Tétben: "a Fidesz nem vesztett annyi szavazót, hogy ne legyen meg az a bázisa, ami bőven elég ahhoz, hogy legitimen keresztülvigye döntéseit."
 
A népszerűség mint legitimitás! A csudába hát, szálljunk már le erről a hülyeségről, csak gúzsba köti elménket! 
 
A politikai népszerűség óriási tehetetlenségi erővel rendelkezik, nem naprakész, általában nem egy konkrét ügyből fakad, még csak nem is egy korábbi konkrét ügyből, hanem sok-sok múltbéli vélekedésből, érzelmekből, hitből, előítéletből, egy csomó megfoghatatlan dologból. Borul az időrend is: ha egy ügy vagy ügyek egymásutánja faragja a politikai támogatottságot, az csak utólag derül ki, talán csak évek múltán. 
 
A kormányzat s vele a Fidesz legitimitása adott, hisz a politikai rendszerből fakad, ennek működése őket juttata kormánypozícióhoz és parlamenti többséghez. Nem nagy szavak ezek, nem is homályos elmélet: aki ott bent ül az országgyűlési padsorokban, az maga a magyar nép. E tétel intézményesültsége a választási és a politikai rendszer, a benne való bizalom és hit, az iránta  táplált elfogadás és tisztelet adja a rendszer legitimitását. A működő demokrácia fenntartja nép hatalmának legitimitását, 
és bár egy-két napi köpködésünk politikusra, pártra, ideológiára, miegyébre biztos befolyásolja a résztvevők népszerűségét, a rendszer legitimitását aligha.
 
Giró-Szász a kijelentésben vegyíti a pártnak vagy politikusnak nyújtott napi szintű népszerűségi tanácsadást a politikai rendszer értékelésével.
A politikai tett persze érintkezik a legitimitással, hiszen a politika szereplőinek előre kell gondoskodniuk arról az intézményi keretről, amelyben a döntéseik elnyerik a rendszerből származó legitimációjukat. (kampányanyagból kormányprogram, társadalmi vita, egyeztetések után törvényjavaslat, majd törvény stb.) Ezt elsősorban a jogban rögzítik, de akár a köztársasági elnök vagy alkotmánybírák megfelelő kiválasztása is ide tartozik.
 
A múlt időről már volt szó, a felszólító mód nekem jutott, dühömben használtam is fentebb. A címben írt eset egyébként nincs, csak jelen idejű igének van felszólító módja. Viszont a politikában működik ilyesmi: vedd észre, ha felszólítanak módjával, különben hamarosan csak múlt idő leszel.


Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

27 komment
· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr462917161

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hallgassuk meg egymást, konzultációs lázban ég a világ! 2011.05.19. 23:13:37

Íme, eljött a csoda, csatlakoztunk a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez! De legalábbis szeretnénk konzultálni mi is, HALLGASSUK HÁT MEG EGYMÁST! Az alábbi kérdőívet neves szakértőink bevonásával alkottuk meg, nagy segítségünkre volt továbbá a nemzet &q...

Trackback: Az ellenzék is visszamenőlegesen felülbírálná a korkedvezményes nyugdíjat? 2011.05.19. 21:55:15

Állítás:  <p>A Kereszt&eacute;nydemokrata N&eacute;pp&aacute;rt (KDNP) aleln&ouml;ke felh&iacute;vta a figyelmet arra, hogy mindegyik ellenz&eacute;ki p&aacute;rt 2010-es v&…

Trackback: Bartus László: Az Unió első fasiszta állama 2011.05.19. 21:55:00

Mussolinit kell olvasni, hogy végre megértsük, mi zajlik Budapesten....

Trackback: Bartus László: Az Unió első fasiszta állama 2011.05.19. 21:54:59

Mussolinit kell olvasni, hogy végre megértsük, mi zajlik Budapesten....

Trackback: Reform lesz, ha beledöglünk is! 2011.05.19. 18:52:19

Érdekes fejlemények (és akkor finoman fogalmaztam) zajlanak mostanság a gazdaságpolitikában. Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népsz...

Trackback: Reform lesz, ha beledöglünk is! 2011.05.19. 18:50:45

Érdekes fejlemények (és akkor finoman fogalmaztam) zajlanak mostanság a gazdaságpolitikában. Egy éve még minden szakértő úgy vélekedett, hogy milyen jót tett a Fidesznek és Orbán Viktornak a Bajnai-kormány, hiszen meghozta azokat a fájdalmas és népsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugdíjas666 2011.05.19. 18:26:13

Giró-Szász András mindig úgy beszél a FIDESZ-ről mintha fizetést kapna érte! :-(

igényes 2011.05.19. 18:31:49

@nyugdíjas666: Giró-Szász András is mindig nagy elismeréssel beszél a Fideszről, hasonlóan Orbánhoz na kommunista eszmék elkötelezett híve. Csalódás, mert ugye a kommunisták sikere Kínában bizony nagy áldozatokkal jár a kinai embereknek, de a felső vezetésnek nagyon jó. Mindenesetre Orbánnak a végső célja a kommunizmus megteremtése Magyarországon.

eszközök:A Fidesz és a Kínai Kommunista Párt kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről, valamint a két párt közötti esetleges csereprogramokról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és a kínai kommunisták egyik pártvezetőjének keddi találkozóján - írták szerdán kínai lapok. A pártközi kapcsolatok felvetését az [origo]-nak a kormányfő szóvivője is megerősítette, aki szerint Magyarországnak elemi érdeke a Kínával való együttműködés "minden területen".

bárisnya 2011.05.19. 18:48:12

@nyugdíjas666:
Hiszen fizetést kap érte, zöldfülű, frissen végzett kora óta. Talán rögtön a Századvégnél kezdte. Ha jól emlékszem, anno még Kéri László találta ki őt vitapartnernek magának (és a médiának), mint fiatal fideszes politológus, aki talán tud is valamit.

kvasztics47 2011.05.19. 20:13:14

Gíró Szász egy seggnyaló. Nem is értem, hogy mért foglalkozik vele a blog író.

Jolka40 2011.05.19. 20:36:00

"Politológus" mai blogja tisztességes, okos hozzáállás. Üdítő ilyent olvasni

flippant 2011.05.19. 22:44:38

AZt se felejtsük el, hogy a Fidesz = MSZP, hisz mindkettő az MSZMP utódpártja. ÍGy ne csodálkozzunk azon, hogy orbán az előző választásokkor szándékosan mutatkozott gyengeelméjűnek a gyurcsányi elleni vitában, hiszen akkor az MSZP ámokfutását kellett újabb 4 évvel megerősíteni a biztos 2/3-os fidesz győzelemhez. Egyszerűek ezek mint az 1x1, csak sajnos aZemberek nem értenek a matekhoz sem.

dr kíváncsivagyok 2011.05.19. 22:56:13

Én élvezettel nézem, ahogyan Feszeng a székében Giro- Szász ....néha köpni -nyelni se tud, csak makog valamit keservesen , a Fideszt védendő. Már előre vigyorog Bánó , mikor ránéz , várva a választ

pokesz70 2011.05.19. 23:29:20

Ez egy nagyon jó és fontos írás. Sajnos attól tartok, hogy a legitimitás általad használt, igen pontos leírása a jövőben (is) csak az elméleti diskurzus, a hasztalan értelmiségieskedés tárgya lehet csupán, a közéletben egyre inkább a Giró-Szász-félék és a pártmédia egyéb szereplőinek hazúg és demagóg tételei fognak érvényesülni. Végső esetben pedig az undor és a félelem adja majd meg Orbán legitimitását.

IP-címvadászok kedvence 2011.05.19. 23:44:53

@kíváncsivagyok: Azért a Bánó se vigyorogjon már... a kis önjelölt vágó-hamisító

Mifolyikitt? 2011.05.19. 23:51:56

Nekem is feltűnt, milyen kétszínű a Fidesz. Az MSZP-t kommunistázza és szóba sem áll vele, de a kínai kommunistákkal, akik valóban azok, na azokkal csereprogramot akar, és meg akarja ismerni őket. Szóval a hazai balosok rémesek, a kínaiak szeretnivalók. Hazug és mocskos banda a Fidesz, a KDNP nevű ocsmány farizeus képződményről nem is beszélve.

Ja, hogy ellenzékben mindent megígértek, mindent elleneztek, és most mindent elfelejtenek? Ez kicsit sem meglepő. Annyit hazudtak egy év alatt, amennyit az MSZP 8 év alatt sem.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.05.20. 00:04:25

@Mifolyikitt?: "Annyit hazudtak egy év alatt, amennyit az MSZP 8 év alatt sem."

Jaj ne... Orbán Viktor hazudott?

Mifolyikitt? 2011.05.20. 00:10:12

@sixx a bolsevik: Elnézést, ő maga mondta, hogy sosem hazudik. Akkor ő nem hazudott, csak a zemberei voltak.

JumboJet 2011.05.20. 01:33:35

1.) Gíró-Szásztól még karakteres, határozott véleményt az életben nem hallottam, csak valami vélemény-lightot ha épp az ellenoldal TV-jében szerepel. Ezért is hívják meg előszeretettel, mert bár elkötelezettsége világos, puhán, ál-kultúráltan, fogalmaz, - nem úgy, mint egy Bayer, aki szimplán veszélyes őrült -, így mégiscsak elmegy ezekben a visszafogottnak szánt műsorokban, mint a jobboldal képviselője.
2.) Sajnos, bár hányingert keltő, amit kormányzás címén bemutat Pártunk és Kormányunk, mégis el kell fogadnunk, hogy legitimek. Ez nem népszerűség-, és cselekvésfüggő fogalom. Megválasztották őket, azzá váltak, pont. Ha csak el nem sodorja őket a forradalmi hevület, vagy bármi miatt új választások nem írattatnak ki, addig legitimek maradnak, amíg le nem szavazza őket a nép. Ez van.
3.) Gíró-Szász, mint visszafogott Fidesz alkalmazott szájából már csak azért is mosolyogtató a népszerűség=legitimitás egyenlet, mert a Fidesz ellenzékben mást sem üvöltözött, mint, hogy a kormány illegitim, mert erre, meg arra nem kapott felhatalmazást, meg - később - a választók nem is Bajnait választották, bla-bla-bla, trallala... Ekkora baromságot! Sajnos, a mindenkori kormány, nem a választókkal előre egyeztetett, külön pontokra kap legitimitást (értsd, pl. választási program pontjai), hanem a kormányzásra en bloc.
4.) Persze, a szó szimbolikus értelmében - mivel hazudni csúnya dolog -, lehet azt mondani, hogy, illegitim a kormány, ha egész mást csinál, mint ami a programban szerepelt, vagy mint amit megígért a kampányban, de jogi értelemben, sajna ettől még legitim marad, mint ahogy, a hazudozás sem bűncselekmény önmagában, amíg perbe nem fogtak.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.20. 04:18:23

Nem igazán érthető amit ír az újságíró, vagy nem magyar, vagy más szellemi gondok vannak...

A FIDESZ népszerűségének egyetlen egy oka van, hogy beépült bele a neonáci magyargyűlölő maffia és baromságokat csináltat vele...

Pl. magántulajdon és élet jogvédő csoportok ellehetetlenítése,

Nem rehabilitálták a gárdát

az egészsségügyi maffiának további zsarolási lehetőséget adott, nem fizetsz halálpénzt, akkor minden támogatásodat elveszted...

az egyenruhás törvénnyel pedig azt üzente.. neonáci tömeggyilkos kisebbség, szabad a magyar irtása és kifosztása

Valamint még mindig nem tudnak mezőgazdasági termékekkel kereskedni a gyermekek a piacon... ugyanis csak számlaképes árulhat...

Szóval az igazi probléma még mindig nincs megoldva...

Az USA-ban meg más hola világon a cserkészek bárhol kiülhetnek és számla nélkül eladhatják a kis cuccusokat...

Szóval keményen látszik hogy a FIDESZ=MSZP=LMP=MAFFIA

regress 2011.05.20. 06:03:27

@Con Storm: szrintem aludj még kicsit.rád fér

MACISAJT 2011.05.20. 07:33:33

www.median.hu/object.09fd2df2-501f-4fd0-be6d-bd0b0bd7b8a6.ivy

Megkerült a 800 ezer , a Szonda által "elvesztett" Fidesz-szavazó :)

Változatlan erőviszonyok,Orbán a legnépszerübb,
Fidesz teljes népesség 33%, biztos pártválasztó 55%.

Viszont ezt sehol nem látom a mai/tegnapi ballib médiumokban,

nesze nektek két harmad... 2011.05.20. 07:40:44

Teljesen mindegy mit mond a Gíró Szász (Századvég Propaganda Intézmény munkatása)
Ő a legnagyobb Fidesz seggnyaló, neki kötelessége ezt mondani ( majd akkor is amikor már ketten a Stumpffal nyalják a nemzeti Gonosz Szar törpe segget és senki nem áll mellettünk), hogy elegen vannak, meg legitim, meg minden jó amit orbán csinál, és az Eu is és mindenki le van szarva....
HÜLYESÉGEKET BESZÉL HIVATALBÓL A GÍRÓ SZÁSZ...MÁR MINDNEKI ISMERI----EBBŐL ÉL!!!!

Monçada bíboros 2011.05.20. 07:55:50

@Con Storm: valami kimaradt.:)
FIDESZ=MSZP=LMP=JOBBIK=MAFFIA

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.20. 08:19:18

...de legalább csinál is valamit a beszéd mellett, ellentétben az mszp/szdsz-szel

mergo 2011.05.20. 08:44:32

Rövid politikatörténet Magyarországról.
1945 - 1990: F@SZOK.
1990-1994: Az előzőek mégsem akkora f@szok.
1994-1998: De.
1998-2002: Új f@szok.
2002-2006: Két f@sz közül maradjon aki már itt van.
2006-2010: Ezeket a f@szokat most már tényleg nem lehet überelni!
2010-: De.

bájgúnár 2011.05.20. 08:53:25

@mergo:
Bizony a rendszerváltás pillanatában egy óvatlan pillanatban kicserélték a faszt a szánkban.Ennyi a rendszerváltás története!

barata 2011.05.20. 10:13:52

@flippant: Tárgyi tévedés, hogy a Fidesz az MSZMP útódpártja lenne. Nem az. A jelenlegi kormány jó néhány intézkedése pártállami módszerekre vall. A kettő (utódpárt/módszerek) nem ugyanaz.

barata 2011.05.20. 10:17:33

@wmiki: Igen. A legnagyobb baj, amit egy kormány elkövethet, hogy nem csinál semmit. Ennél kicsit jobb, ha baromságokat csinál. A Fidesztől én ennél többet várok/vártam.

Sanya1965 2011.05.20. 13:15:02

Nem értem a mormogást. A FIDESZ megígérte, hogy megvédi a magánnyugdijpénztárakat, a szolgálati jogon hamarabb nyugdíjazottakat, a devizahiteleseket....stb.
De ki mondta közülük, hogy az ígéreteket be is tartják???
Most nagyon cinikus voltam?
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása