Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. június 06. 06:58 - politologus

Magyar politika bergmanizálva

 Néhány napja Répássy Róbert és Orbán Viktor szavai után mélységes szomorúságot éreztem a magyar politikát illetően. Régen bezzeg a politikánál többet foglalkoztam a filmekkel, nagyon hiányzik mondjuk Ingmar Bergman. Nézzük most Bergman filmjeinek címén keresztül a magyar politikát:

Egy nyáréjszaka mosolya: politikai hírekből kevesebb van nyáron, lesz is mit kiizzadni, kipihenni. Hacsak, a kormány legújabb foglalkoztatás-hatékonysági ötletei között nem tűnik fel, hogy nyári szabadságolások se legyenek.

A hetedik pecsét: a film híres jelenetét idézve táncot jár a halállal valamennyi társadalmi osztály érdekképviselője, akik Facebook-csoportokon jöttek össze a kormány ellenében, s akiknek haláltánc-sorsában ott az igazi demokrácia: a közös halál, meg hogy a kormány egyikükkel sem tárgyalt.

 

 

 

 

 

A nap vége: már villanyfénynél, bámulod a monitort - a rossebbe, ennek a sok politikai bloggernek hát nem igaza van már megint?

Tükör által homályosan: a Fidesz választások előtti programja. A film végén legalább Linus kijelentheti: "A Papa beszélt velem." Jó neki.

A csend: Orbán Viktor illő szavai szerénységről, alázatról, hitelességről.

Szégyen: egy következmények nélküli országban minden nap.

Rítus: tudunk-e hinni abban, hogy ezerszer látott politikai szertartásainkban, a jellegzetes, egyszerű mozgásokban és mantrákban még mindig van tartalom, és nem megkövült formák csupán? 

Suttogások és sikolyok: a magyar politika hangjai igazságról és hazugságról.

 

 

 

 

 

Jelenetek egy házasságból: Koalíciós kormányzás Magyarországon 1990-2008. A filmben sokat beszélnek, de őszintén és mély tartalommal.

Varázsfuvola: az első operaházi előadás, amelynek előkészületeit maga a miniszterelnök felügyeli. A szereplők, s különösen a főszereplő kiválasztásánál Réthelyi Miklós - javítva korábbi figyelmetleségét - bőszen és sokat bólogatva jegyzeteli a szóba jöhető neveket, mielőtt visszamegy a ruhatárba dolgozni.

Őszi szonáta: a sarkalatos törvények az Országgyűlés napirendjén, a négy tételből három elég gyors.

Jelenetek a bábok életéből: bohócügyi államtitkárok és kormánypárti képviselők, illetve döntéseik alanyai közös kötélen.

Fanny és Alexander: A filmben Alexander anyja hozzámegy egy püspökhöz, de a fiú nem engedi magát betörni, felveszi a kesztyűt. Ez a fentiek tanulsága is.









 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr692960783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása