Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. március 05. 14:49 - politologus

Pancsoló kislányok

Kertész Ákos menni készül, mert állítása szerint elüldözték. Képzelem, mi lehet a véleménye ominózus leveléről, biztos megfordult a fejében, hogy csak az a ...-t meg ne írta volna. Bennem is motoszkál valami hasonló jelen poszttal kapcsolatban, de motoszkálás nélkül sem írni, sem élni nem lehet.

Szóval amikor pár hónapja kirobbant a Kertész Ákos körüli botrány, nagyot csalódtam a magyar közállapotokban. Amikor pedig a Jobbik valamiféle feljelentést meg eljárást helyezett kilátásba az író ellen, gondoltam, ha tényleg eljárás indul, akkor komolyat és kockázatost kell lépni a szólás és véleményszabadság érdekében. Persze, ahogy azt nem lehetett várni, a mérsékelt sajtó is felült a hülye hisztériának, és teljes egyetértés mutatkozott Kertész elítélésében, már csak hogy meglegyen a nagy egyetértési minimum jobb- és baloldal között. 

Ez már nem az a közvélemény volt, amit korábban ismertünk.

Thomas Mann Mario és a varázsló című elbeszélésének elején a német családot folyton attrocitások érik az olasz tengerparti városkában, íme az első felismerése a közhangulat torzulásának:

"a közhangulatnak, amely nehezen megfogható módon ott érződött a levegőben, s amely szép nyaralásunkat bizonytalanná tette s megrontotta. Valahogy hiányzott körülöttünk az ártatlanság, a természetesség légköre; ez a publikum "tartott magára" - először nem is tudta az ember, mi értelme van ennek: adta a méltóságost egymás és az idegenek előtt, komoly rátartiságot, éberen vigyázott tiszteletszomjat mutatott - mi ez? Azután az ember rájött, hogy politikáról van szó, a nemzeti eszme forog szőnyegen. A strandon csakugyan csupa hazafias gyermek nyüzsgött - természetellenes és lesújtó jelenség.(...) Érzékenykedések fordultak elő, egy olyan önérzet megnyilvánulásai, amely túlságosan is kényes és fölényes volt ahhoz, semhogy nevét egészen megérdemelje, zászlóviszály, tekintélykérdések, rangsorviták... Felnőttek avatkoztak a dologba, nem annyira elsimítva, mint inkább elvi alapon eldöntve, szólamok hangzottak Itália nagyságáról és méltóságáról"

Ezek után már nem is meglepő, amikor a következő jelenetben az elbeszélő nyolcéves kislányának pucérsága megütközést vált ki a fent jellemzett "publikumból", "a nemzet méltósága ellen elkövetett kihágással" vádolják a családot, végül közszeméremsértésért meg is büntetik őket.

Nem, nem akarom mondani, hogy már fasizálódunk, mint a Mann által leírt Olaszország, de még azt sem, hogy a közelében járunk. Azt állítom, hogy nem vagyunk sokkal felkészültebbek ellene a szabadság szeretete által, mint akkor, ill. hogy reménytelenül el vagyunk maradva kulturálisan és ízlés terén, ma egy Ady és körülötte a Nyugat szerkesztősége szinte ugyanazokat a vitákat lenne kénytelen lefolytatni, mint a 20. század első évtizedeiben. 

Teljesen lényegtelen, mit írt Kertész, legalábbis tudtommal senkinek a kiírtására nem buzdított, ha mégis, akkor mea culpa. A Kertész-ügy egy lakmuszpapír, méri közállapotunk kémhatását.

Zárásként íme, itt a Mario folytatása, hátha valakit ez megnyugtat afelől, hogy minden rendben megy:

"volt dolgunk, míg a tényállást némiképpen megértettük: ezek az emberek, mondottuk, most mentek át valamin, valami olyasféle állapoton, mint a betegség, ami, ha úgy vesszük, nem éppen kellemes, de mindenesetre szükséges."(Az Az idézetek forrása: http://mek.niif.hu/00400/00438/00438.htm#3

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr454290604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.10. 15:01:14

"Képzelem, mi lehet a véleménye ominózus leveléről, biztos megfordult a fejében, hogy csak az a ...-t meg ne írta volna." Inkább nagyon elégedett, sikerült a provokációja, és most előadhatja a politikai menekültet. Ha megkapná a menedékjogot (de nem fogja, nem adnak menedékjogot, csak mert valakinek beszóltak az utcán), megint írhatná a hazai és a külföldi ballib sajtó, hogy itt micsoda diktatúra van. Egyébként meg aki provokál, ne csodálkozzon, hogy néha feldühödik a provokált célcsoport.

It’s the economy, stupid 2012.03.12. 11:41:38

@aesculus: a tietektől eltérő vélemény, az természetesen provokáció, a sajátotok meg vélemény. Én itt a blogon olvastam olyan hozzászólást, amelyben "jobbosok" eldicsekedtek, hogy valakit az ip száma alapján (gondolom illegálisan) felkutattak és jól összevertek. A véleménye miatt. Képzelem, Kertész milyen fenyegetéseket kapott.
Egyébként remek, hogy ebből a posztból ennyi "jött le neked".

heptakontanonaéder 2012.03.12. 16:34:02

@aesculus:
Kitöröltem az első szót, ami veled kapcsolatban reflexszerűen kicsúszott a billentyűzetemből. Kitöröltem, mert egy kényes és "nemes" szervem sértődötten felhorkant a gatyámban és sztrájkot helyezett kilátásba, amiért hozzá merészellek hasonlítani.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.12. 23:35:17

@It’s the economy, stupid: @heptakontanonaéder: na, akkor most hogy is álltok "ti" az eltérő vélemények tiszteletével? :)

heptakontanonaéder 2012.03.13. 07:13:04

@aesculus:
Vazze! Hol itt a vélemény? Ha egy mocsokul béb@xott szittyamagor a lábtörlőmre hány, akkor mi a lónak a távmásolóját tiszteljek rajta? Hogy szép színes és változatos a textúrája?
No eriggyé má' mert leröhögöm a hajad a fejedről!

It’s the economy, stupid 2012.03.13. 11:08:29

@aesculus: miután bizonytalan vagyok a "ti" jelentésében - újabban megtanultam, mindenki tülökorrú, metszettf@szú, zsidó, libsi-bolsi, pedofil aki minimálisan is eltérő véleményt mer mondani - csak a magam nevében tudok nyilatkozni; tőlem azt írsz, gondolsz, amit akarsz. Magamban esetleg ostobának foglak tartani, de azt se fogom ideírni. Amit jelezni próbáltam: Kertész írását te szándékos provokációnak tekinted. Nem ismerjük a hátterét, miken ment keresztül, nem kérdőjelezhetjük meg a félelmeit, lelki bajait. Nem mindenki gyógyul ki a szörnyűségekből, amiken átment. Ez oldalfüggetlen.
Az írás meg nagyon jó -mindkettő, a poszt is meg az eredeti is - fantasztikusan megfogalmazza a feelinget, amit sajnos sokan éreznek ma nálunk. Te biztos nem : )

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.13. 14:38:27

@heptakontanonaéder: asszem kicsit túlreagálod a dolgot :). Vicces, hogy hatalmas demokratának tartod magad, de olyan fröcsögést vágsz le, hogy szinte hallom. @It’s the economy, stupid: "újabban megtanultam, mindenki tülökorrú, metszettf@szú, zsidó, libsi-bolsi, pedofil aki minimálisan is eltérő véleményt mer mondani". Én meg azt tanultam tőled, hogy mindenki primkó kurucinfós és ostoba, aki eltérő véleményt mer megfogalmazni. Az egész egy nagy provokáció, azért menedékjogot kérni, mert valaki beszólt neki az utcán, azokkal szemben megalázó, akik valódi menekültek. Ahogy a spannőjét, Mohácsi Viktóriát se bántja itt a kutya se.

It’s the economy, stupid 2012.03.14. 01:22:24

@aesculus: "Én meg azt tanultam tőled, hogy mindenki primkó kurucinfós és ostoba, aki eltérő véleményt mer megfogalmazni."

?? Mondhatnám, te aztán tudsz olvasni a sorok között, de másra gyanakszom.

Todod, van egy ilyen neuropszichiátriai kórság (Korszakov- szindróma) ami patologikus méretű téves emlékezést, lánykori nevén confabulatiot okoz. Nem emberi fogyasztásra szánt alkoholok túlzott mértékű "élvezete" miatt alakul ki, sajna irreverzibilis neuronpusztulással jár. Szerintem ne igyál több pitralont, mert jön majd az ataxia, dementia, meg a nystagmus is.

It’s the economy, stupid 2012.03.14. 01:52:41

@aesculus: "azért menedékjogot kérni, mert valaki beszólt neki az utcán"

Meg azért, mert a gyalázkodástól az életveszélyes fenyegetésig kapott mindent, mindenféle módon. Én meg elhiszem, mivel - mint említettem - itt a blogon is találkozom fenyegetőzéssel, mi több atrocitásokról is hallani. Persze ahogy voltál szíves megmagyarázni, az a hibás, akit összevertek, mert "néha feldühödik a provokált célcsoport". Érthető, szegény célcsoport le kell vezesse magát, még a végén frusztrált lesz. Nem tudom ez a hozzáállás kurucinfós-e, primkónak primkó, sőt talán ennél erősebb kifejezés is ráférne.

heptakontanonaéder 2012.03.14. 09:26:08

@aesculus:
TÚL reagálom? Fröcsögés?
Mondd te földszintes, nem fárasztó egész nap egy kansakál lába közt fityegni fejjel lefelé?
Honnan veszed te Szíriuszról idecsavarodott mentális katasztrófa, hogy PÜNKTE veled szemben kéne demokratának lenni? Veled és a hasonszőrűekkel, akiknek csak arra kellene a demokrácia, hogy addig se verhesse agyon őket az a néhány még megmaradt épeszű, amíg a demorácia lehetőségeit kihasználva újra ideszartok egy ízlésetek szerinti jó kis diktatúrát?

Jó, én már ebben nem fogok részt venni, amint eladtam a házamat, megyek a lányom után Németországba. Évek óta hív magukhoz. (Túl sok volt a röntgenorvos itthon, és úgyis túl voltak fizetve.) Így legalább naponta láthatom majd az unokáimat is. A röhejes az, hogy nem is a lóvé miatt mentek el (a villamosmérnök vejem itthon is jól keresett) hanem elegük volt a magadfajták folyamatos ordenáré zsidózásából.
Igen, a vejem "echte", az unokáim meg "félkilincsorrúak".

Ennyivel is kevesebb kártevő fogja rágni kies csonkahazánk elgyötört testét.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.14. 20:38:21

@It’s the economy, stupid: a politikai menedékjoghoz azt kell bizonyítani, hogy valakit az állami szervek üldöztek, illetve adott estben nem védtek meg. Nem magyarázhattam meg, hogy az a hibás, akit összevertek, mert nem verték meg. Saját állítása szerint beszóltak neki az utcán, stb. Ez nem elég a menedékjoghoz, nem is fogja megkapni.
@heptakontanonaéder: ezekre a hozzászólásaidra nem is kéne reagálnom.
Nem tartom magam "magunkfajtának", akik zsidóztak, nem gondolom, hogy a Szíriuszról jöttünk. Olvasd vissza a hozzászólásaidat, rájössz, hogy nem én vagyok a gyűlölködő.
Németország jó hely, dolgoztam és tanultam ott, kellemes ország.

És mindkettőtöknek mondom, attól mert provokációnak tartom, amit művel, még nem vagyok idült alkoholista, sem mentális katasztrófa. Egy teljesen visszafogott kommentet írtam, erre itt láthatom ezt a féktelen gyűlölködést és fröcsögést. Könyörgöm, olvassátok már vissza, hogy miket okádtok ide. Demokratáknak gondoljátok magatokat, és ilyet hoz ki belőletek az eltérő vélemény.

heptakontanonaéder 2012.03.16. 15:36:36

@aesculus:

"...Egy teljesen visszafogott kommentet írtam, erre itt láthatom ezt a féktelen gyűlölködést és fröcsögést. Könyörgöm, olvassátok már vissza, hogy miket okádtok ide. Demokratáknak gondoljátok magatokat, és ilyet hoz ki belőletek az eltérő vélemény..."

Nahát! Óh szegény, félreértett, igaztalanul rágalmazott csupaszívcsupalélek, a tolerancia apotheózisa Mephitis mephitis panaszkodik, hogy a levegő nem elég illatos!
Nem is tudom ki írta:
"...Egyébként meg aki provokál, ne csodálkozzon, hogy néha feldühödik a provokált célcsoport..."
Nem tűnt fel, hogy ippeg most mentél házhoz a paci fityegőjéért?

Tudod Balambér, én is hasonló boldog elhülyültségben éltem, amíg hirtelen nem váltam SZEMÉLYESEN érintetté. Aztán rádöbbentem arra, hogy mi van az annyira halálraunt számok mögött. Hogy az unokáimnak apai ágon _NINCSENEK_ rokonai. Hogy a vejem szüleinek több mint 150 rokonából mindössze csak pár véletlenül megmaradt fénykép élte túl a háborút.
És ha belenézel _BÁRMELYIK_ blogba, ha csak a répaegyelés okszerű elvégzése is a téma, maximum 20 hsz után ott virít a sommás megállapítás a zsidó ármányról. A holokamu. A holokamu üzlet. A Kárpótlási mohóság!
És van pofátok Kertész Ákost fikázni, amiért leírja a véleményét?

Hányok tőled.
Ne válaszolj, szarok én a nyomorodra. Még pár hónap és lerázom ennek a kurvaországnak a porát a lábamról.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.16. 21:59:17

@heptakontanonaéder: tulajdonképpen azért van bajod az írásommal, mert mások zsidóznak?
Továbbra is tartom, ez az írás egy provokáció volt, ahogy a menedékkérés is. Mindenesetre bejött, de egyébként nem csak én vagyok akkor antiszemita, ha ezt látom, hanem Mester Ákos és TGM is. Bizony!

It’s the economy, stupid 2012.03.17. 12:42:54

@heptakontanonaéder: valójában mi vagyunk a hülyék, reflexiót remélünk egy imamalomtól. Felesleges.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.03.17. 17:07:17

@It’s the economy, stupid: tulajdonképpen milyen reflexiót vársz? :D Már vagy öt kommentsor óta képtelenek vagytok egy épkézláb kérdést megfogalmazni, vagy egy érvet felhozni, azon kívül, hogy jöttök a Szíriusszal, az én vélt elmeállapotommal, meg hogy mások kommentelők milyen antiszemiták voltak veletek eddig.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása