Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2014. október 12. 13:21 - politologus

Hétköznapi politológia: A helyi kormányzatról és politikáról

Ma a választás alkalmából egy kis hétköznapi politikatudomány az aktuális témában: jöjjön Kákai László Önkormányzunk értetek, de nélkületek! című könyvéből egy kis részlet:

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy a fenti elméletek mindegyike hozzájárult a helyi politika megértéséhez, de mindegyiküknek vannak korlátai és gyengeségei is. A legtöbb elméleti megközelítés a helyi politikát viszonylag nyitottnak, pluráisnak és kompetitivnek íra le. A helyhatóságok mind a négy szemléletmód szerint felelősek a helyi érdekekért, bár mind felismerik, hogy a verseny nem tökéletes, s hogy a helyi hivatalnokokhoz és képviselőkhöz való hozzáférés nem mindenki számára egyenlően nyitott.

A duális állam és a társadalmi kapcsolatok modelljei elemzéseikben túl kevés szerepet szánnak az állami szervezetek és a belső "politikacsinálási" folyamatok jelentőségének. A közösségi választás és a lokalista megközelítések sokkal többre értékelik a helyi hatóságok belső dinamikáját, de mindkettő meglehetősen absztrakt és egyszerűsített módon bánik vele. Az előbbi a költségvetés-maximalizáló hivatalnokokat emeli ki, az utóbbi általános vezetési elveket. Hogy megértsük a politikát a városházán, nemcsak a képviselők, pártcsoportok, különböző szakmai csoportosulások és szembenálló hivatali érdekek dinamikáját szükséges figyelembe vennünk, hanem úgy kell tekintenünk a helyhatóságokra mint társadalmi struktúrákra.

A négy elmélet közül három látta úgy, hogy a fő dilemma a helyi állam számára az a nyomás, amivel a központi állam felől szembesül. A lokalisták, a társadalmi kapcsolatok és a duális állam modelljei mind úgy látják a helyi kormányzatot, mint amit a központi állam "összeroppantási" kísérletének közelgő veszélye fenyegeti. A közösségi választás elméletírói számára a helyi kormányzat problémája nem annyira a központi kormánnyal kapcsolatos, hanem saját magával. Az Új Jobb gondolkodói szerint szükség van egy erős központi államra, mivel az ki tudja kényszeríteni helyi kormányzatok reformjait. A helyi kormányzat szerintük nem felelősségteljes, kevés választási lehetőséget nyújt, érzékeny vásárlóhiányban szenved, valamint túlzottan dominánsak benne a szakszervezeti és alkalmazotti érdekek.

A helyi kormányzat kötelessége, hogy mindkét fenti érvnek figyelemre méltó érvényt szerezzen. A helyi kormányzat dilemmája, hogy felülről (az állam felől) folyamatos nyomásnak van kitéve, ugyanakkor nem várhatja el automatikusan a vásárlók és a választók elkötelezettségét és támogatását. A túléléshez a helyi kormányzatnak szüksége van a változásra szolgáltatások fejlesztésére, a hozzáférés nyitására és a választás támogatására de az ilyen változás egy "ellenséges környezetben" (ez alatt értve a kormánypolitikát, helyi fogyasztói, választói igényeket) rendkívül nehéz.

(Kákai László: Önkormányzunk értetek, de nélkületek! Pártok és civil szervezetek a helyi társadalmakban, Bp, 2004,Századvég, 30. o.)

Jó választást és szép időt kívánunk minden kedves olvasónknak! Azt esti eredményismertetésre pedig boldog ünneplést vagy kellemes vállmegvonást, majd lesz következő választás, győztesnek és vesztesnek is ennek szellemében kell eljárnia.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr276783695

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.12. 19:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása