Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. június 09. 16:56 - politologus

Trackback-politikusok

A héten újabb alkotmánymódosítás történt, a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos javaslat beterjesztője Balsai István és Lázár János mellett Talabér Márta volt. Ha alkotmány, akkor az első kettő, na de e legutóbbi miért? Nem ilyen nevek szoktak alkotmányozni, úgyhogy kezdjük messzebbről.

Amióta a legnagyobb horderejű döntések parlamentarizmusunk nagyobb dicsőségére egyéni képviselői indítványra születnek meg, az embert érdekli, hogy 1.: kiben születik meg a törvényi változtatás gondolatcsírája, és 2.: ki képviseli azt az országgyűlés és a nyilvánosság előtt, és 3.: ki dönti el, hogy kiben szülessen meg a gondolatcsíra, és/vagy hogy ki képviselje azt az országgyűlés és a nyilvánosság előtt. 

Egy Rogán Antal-interjúból annyit tudunk meg az egyéni indítványokról, hogy azok mögött a Fidesz-frakció és szakértők állnak, és a kormány ellenében is előjöhetnek velük. (az interjú néhány kiemelt részlete a kommentek között)

Megjelent egy olyan feltételezés is, hogy ezekkel az indítványokkal lehet bevágódni Orbán Viktornál. Szinte látom is, amint Orbán úgy sétál, mint a Brazil című filmben az információs minisztérium főnöke, és közben csinovnyikok hada lesi, hogy a főnök utasításait teljesíthesse, mi több, a gondolatát kitalálhassa.

Na de Talabér Márta. A hölgy is polgármester, mint a médiatörvénynél feltűnő Cser-Palkovics, több lábon áll, neki is van bázisa (persze nem egy Kósa...) merészebb kalandokba is bocsátkozni. A másik hasonlóság a bizottsági munka: Cser-Palkovics az előző ciklusban is a kulturális és sajtóbizottságban ült, Talabér pedig jelenleg az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságban, ahová a nyugdíjügyek is tartoznak, tiszta sor.

Élünk a gyanúperrel, hogy Balsai és Lázár neve bizony elkopott mostanában a sok vitatható törvényjavaslat kapcsán, kellett hát oda még egy név egyrészt a szakmai besorolás (vagyis ez nyugdíjügy, semmi több), másrészt kommunikációs szempontból. Ugyan Talabér maga csatlakozott Balsaiék javaslatához három nap múltán, mégis valószínűbb, hogy az adminok tudatosan, trackbackként kapcsolták a másik kettő mellé.

Húzta is a témát a képviselő asszony, teljesen váratlanul ő ment el ugyanis a korkedvezményes nyugdíjról beszélni egy hét múlva a Duna TV Heti Hírmondójába, az ATV Startba, az m1 Az Este című műsorába.

Egy ilyen megbízás többesélyes, célja és eredménye lehet a személy kiemelése, feljebb segítése, aztán lehet egy népszerűtlen ügy lepattintása fontos személyektől kevésbé fontosakhoz, sőt lehetünk olyan rosszindulatúak is, hogy személyek elsüllyesztére is alkalmas eszköznek találjuk.

De ki tudja, talán Rogánnak van igaza, a fideszes képviselők önjáróak, és most épp Talabér Márta látványos, alkotmányos szintű önállósodását láttuk, a határ meg a csillagos ég, Orbán Viktor is csak kapkodja a fejét az ilyeneken, mi mást is tehet.
 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr722971012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.09. 17:02:46

Részletek a Rogán-interjúból:

Rogán: "Vannak olyan változtatások, amelyeket érdemes meglépni, akkor is, ha esetleg a kormányban nem találkozik mindenkinek a tetszésével."

"(Spirk József, kérdező): Gondolom, nem önnek és Cser-Palkovics Andrásnak jutott eszébe, hogy írjanak egy médiatörvényt. Hogyan megy a képviselői törvénygyártás a gyakorlatban?

(Rogán:) A Fidesznek voltak határozott elképzelései. Ezeknek az elképzeléseknek a kodifikálásához természetesen igénybe vettük azoknak a szakértőknek a segítségét is, akiknek a jó része később állást is kapott a felállított médiahatóságnál. A képviselői indítványokkal azokon a területeken pótoltuk a hiányokat, ahol sürgetett az idő."

"(Spirk J.:) Valójában hány százalékát írták a törvényjavaslatnak azok a képviselők, akiknek a neve beadóként szerepelt rajta?

(Rogán:) Vannak pontok, amelyeket én tettem bele, és szerintem jó is, hogy azok a pontok belekerültek. Arról nem nyitnék vitát, hogy melyek voltak azok a javaslatok, amelyeket mástól vettem át, vagy melyek voltak azok a részek, amelyeket Cser-Palkovics András írt. "

Ez itt a végén jó nagy mellébeszélés ám...

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.11. 06:53:47

@progresszív: Valahogy a politikusok összefüggenek a borral, a fene tudja miért. Antik görög hagyomány?
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása