Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. október 15. 10:50 - politologus

Október 15-én világforradalom

Ma több országban lesznek megmozdulások a "Világforradalom" mozgalomhoz illeszkedve. A felvezető események már meg is indultak, lásd az amerikai "városfoglalásokat".

A spanyol fiatalok májusi Sol téri tüntetéssorozatával indult a mozgalom, az arab országok felkelései és azok internetes szerveződési módja hatott el idáig, és bár az akcióhoz a választások közeledte adta az apropót, nem kampánycélja volt, hanem rendszerkritikát fogalmazott meg. A tüntetők a munkanélküliségre és a létbizonytalanságra panaszkodtak, bírálták a politikusokat, velük kapcsolatban a korrupciót, a büntetlenséget és ezek igazságtalan voltát, valamint a kétpártrendszert. Szerintük a nép hangja nem jut át ezen a rendszeren, hiányzik a valódi részvétel, ezért vissza kell foglalni a köztereket, és ott kell folytatni diskurzust a demokrácia jövőjéről és a politikáról.

Spanyolország sem olyan régi demokrácia még, a társadalom egy része kirekesztettnek érzi magát belőle, ezt a jelenséget jól ismerjük itt, Kelet-Közép Európában. A spanyol kvázi-kétpártrendszerben is kartellesedtek a pártok (beépültek az államba, annak erőforrásait használják, és annak pozícióit foglalják el), működik a patronázs-rendszer (a kormánypárt hivatali pozíciókat szerez), vagyis a hatalomra esélyes két erő úgy alakítja a játékszabályokat, hogy mások már ne juthassanak a tűz közelébe. Nem csoda, hogy fogy a bizalom és visszaesik a politikai részvétel.

Mit lehet tenni, hogyan kellene átalakulnia az ilyen demokráciáknak, hogy ne kerüljön veszélybe a politikai rendszer legitimitása? Először is lehet időt adni a lassú változásnak, az elit kicserőlédésének, az állampolgári és a politikai kultúra fejlődésének. Másik megoldásként az előbbi cél érdekében be lehet segíteni néhány kisebb rendszermódosítással, pl. a közigazgatás és önkormányzatiság átalakításával, a választási rendszer kisebb korrekciójával, az érdekegyeztetés fejlesztésével stb. Harmadik útként bele lehet nyúlni mélyebben is a rendszerbe a választási szabályok teljes átgondolásával vagy akár az egész képviseleti rendszer reformjával, és a kétpártrendszert elmozdítani a többpártrendszer felé. A negyedik lehetőség a magas fokú részvételi demokrácia megvalósítása, mint pl. a Porto Allegre-i modell alkalmazása, ami kisebb méretekben (egyes ügyekben vagy kisebb területi egységen belül) még megvalósítható, nagyobb méretekre való kiterjesztése inkább csak elméleti lehetőség, hiszen az a nemzeti integráció csökkenésével és az ország biztonságának romlásával járna.

Az előbbiekben kimaradt egy megoldáshalmaz, amely bármelyik út választásakor szerepet kaphat, és amivel a működő demokráciák ostorozói - nálunk pl. Seres Máriáék - gyakran előjönnek: a közvetlen demokrácia szélesebb körű alkalmazása. Hogy a népszavazással miként lehet játszani, már nekünk is van tapasztalatunk. Rögtön szögezzük le: egyáltalán nem biztos, hogy a közvetlen demokratikus formák minőségibb demokráciát eredményeznek, az szinte bizonyos, hogy a részvétel magasabb foka a reprezentativitás alacsonyabb fokát hozná el. Adott egy paradoxon: ha rendszeresen, ügyek sokaságában népszavaznánk, akkor csökkenne a szavazási részvétel (míg a négyévenkénti választásokon azért vagyunk sokan, mert ritkán és nagy ügyekről döntünk), és végső soron egy kisebbség döntene a többség sorsáról.

A világforradalmi mozgalom persze nagyon színes - eleve nehéz megmagyarázni, hogy miben különbözik a globalizációellenességtől vagy a korábbi újbaloldali mozgalmaktól - , sokféle nézet, demokráciafelfogás helyet kaphat benne. Ha más hatása nincs is, legalább folyik diskurzus a jövő társadalmáról és demokráciájáról.
Eközben politikai innovációk jelennek meg, és közöttük akad is megvalósítható. A kétpártrendszer sem elvetendő forma ám, az amerikai például szépen elműködget, talán mert kiérlelt a választási szisztéma, igazi pluralista demokrácia (a társadalom csoportokban is szerveződik, s nyomásgyakorlása be van csatornázva a rendszerbe), változatos formában van jelen a közvetlen demokrácia. Az utóbbira jó példa Kalifornia, ahol él a képviselők visszahívhatósága, rendszeresek a népszavazások, de még a hivatali pozíciók betöltőiről is a polgárok szavaznak. Most szólok, hogy a svájci és az amerikai népszavazás valóban jól szabályozott, ne a magyarra tessék gondolni.
A választási rendszert lehet úgy alakítani, hogy az emberek jobban beleszólhassanak a nagypolitika viszonyaiba, lásd a nyitott listákat, Szlovákiában ezáltal emelkedett fel az épp most megbukott Radicová, vagy a preferenciális szavazási módot.

A fent leírtak fényében meglepő, hogy nálunk a demokrácia éppen ellenkező irányú fejlesztése látszik: elmozdulás az egypártrendszer felé, a kartellesedés és a patronázs-rendszer csúcsra járatása, centralizáció, többségi irányba tolódó választási rendszer, a társadalmi partnerekkel folytatott érdekegyeztetés leépítése, a közvetlen demokrácia megnyirbálása (pl. az állampolgár Ab-hez fordulási jogának elvétele), és így tovább. Ráadásul mindez ugyanazon jelszavak, vagyis az emberek valódi érdekeinek képviseletét ígérve történik, ez az, amikor a populizmus rendszerszintre emelkedik.

Jó lenne a hatalomnak észbe kapnia, hogy csak azért tüntessenek a magyar mozgalmárok, mint a spanyolok, és ne azért, mint az egyiptomiak.

(Folytatjuk.)

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

6 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr23304611

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi vagyunk a 99% 2011.10.15. 15:46:36

Az #OccupyWallSt mozgalom az Anonymous csoport támogatásának köszönhetően nem felejtett el jól felismerhető, tiszta üzenetet küldő mémeket gyártani a tüntetés ideáljainak népszerűsítése végett, a “We are the 99%” a legsikeresebb közülük....

Trackback: Mi vagyunk a 99% 2011.10.15. 15:46:36

Az #OccupyWallSt mozgalom az Anonymous csoport támogatásának köszönhetően nem felejtett el jól felismerhető, tiszta üzenetet küldő mémeket gyártani a tüntetés ideáljainak népszerűsítése végett, a “We are the 99%” a legsikeresebb közülük....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bali01 2011.10.15. 16:52:51

nem tiltakozni kell,meg tüntetgetni,arról már elkéstünk.Amíg itt komolyabb retorziók nincsenek ezekkel a parazitákkal szemben,addig mindig itt fognak csücsülni,visszaszivárognak,és kezdődik minden elölről.Drasztikus lépések kellenek,mint 56 ban pl.Akkor talán egy darabig nem ígérgetnek olyasmit amit eszük ágában sem lesz megvalósítani.

Kösz a halakat! 2011.10.15. 17:41:35

Az elmúlt húsz évre válasz az író által említett demokrácia "visszafejlődés" mifelénk, ez egy másik út, nem feltétlenül rosszabb mint az 1990-2010-ig terjedő időszak demokráciája, de majd az Idő megadja a megfelelő konklúziót

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.10.15. 18:07:18

Én sem gondolom, hogy radikális (erőszakos) eszközök nélkül sikert, változást lehetne elérni. Ahogy szokták mondani, a vér nélküli forradalmak nem hoznak eredményt....
Lásd 89-es gengszterváltás!

Szomorú, de igaz!

szemtanú 2011.10.15. 18:18:02

A demokrácia fénykorában Athénban, minden athéni polgár, minden nap összegyűlt és döntéseket hozott a teendőkről, de amikor nagy baj volt (pl. háború) diktátort választottak. Mégis megbukott a rendszer.
A mai fejlett nyugati "demokrácia" nyomokban sem emlékeztet az athénira (na jó, nyomokban), persze, hogy tökéletlen.
A baj azonban az, hogy nem lehet tökéletesíteni.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.15. 18:53:06

Orbán remek diktátor lenne egy háborús helyzetben. Hát igyexik ilyet csinálni.

ezt is leszarom 2011.10.15. 18:59:33

MIKOR LESZÜNK VÉGRE MI MAGYAROK IS OLYAN BÜSZKE, JOGAIKÉRT HARCOLÓ EMBEREK MINT A FRANCIÁK, OLASZOK, GÖRÖGÖK???? MIKOR RÁZZUK LE A NYAKUNKRÓL A KÖZÉPKORI ORBÁNDIKTATÚRA ELNYOMÁSÁT????
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása