Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. október 26. 18:09 - politologus

Félelmetes mondatok

A Mandineren Dobray tollából a millások tüntetésének felszólalóit bíráló írás jelent meg. Azzal egyébként nincs baj, hogy Dobray picit "helyére teszi" a tüntetőket, kétségtelen, hogy létük és akciójuk jelentőségét, "történelmi" jellegét többen értelmetlenül eltúlozzák és misztifikálják.
Két mondatát viszont nem lehet szó nélkül hagyni.

1.) "aki olyan kretén, hogy félni akar, azt én nem fogom lebeszélni"

Itt úgy szól a szerző, mintha az általa preferált oldal sohasem használta volna a félelemkeltést eszközként (szép is lenne ebben hinni), vagy mintha a politika erre - akár csak erőfitogtatásként - ne lehetne képes egy demokráciában, csak mert az demokrácia. Hát bizony képes itt is, máshol is. Vagy mintha hivatásos félősök csak a baloldalon lennének, pedig egy túrót: legfeljebb a két oldal félelmének tárgya nem azonos.
Egy mandineres újságírónak egyébként valóban nincs oka félelemre, van menlevele. De kérdezzen meg teszem azt egy volt magánnyugdíjpéztári tagot, miért is döntött úgy, ahogy, szerepe volt-e benne a félelemnek, vagy csak a bazinagy szabadság megnyilvánulása volt-e tette. Érdeklődjön olyanoknál is, akik 2006 után fideszes vezetésű településen dolgoztak közalkalmazottként, és netalántán más pártoknak szolgáltak, mi is van most az állásukkal. Hogyan máshogy, félve kérdezem: Dobray hallott már esetleg a helyi Fidesz-vezetők által más politikusokra kiadott kilövési utasításokról?
Aztán a jelen: (...) Itt a három pont helyén egy háromsornyi szöveg állt volna a Fidesz egyik vezető politikusának nézeteiről, de töröltem, mert féltem attól, hogy a forrás felismerhető lesz, és ebből neki baja származna.
 
Nem folytatom, Dobraynak kellene jobban körbenéznie.
A fideszesek által felkeltett félelem eszköze vagy mellékterméke (tessék eldönteni, melyik) az erőpolitikának, nem szép ezt nem észrevenni, pláne a figyelmesebbet kioktatni.
 
2.) "A titeket elnyomó hatalom árnyékában úgy szövegeltek, ahogy akartok."

Értsd: ha itt elnyomó hatalom lenne, akkor már ezt sem engedné, vagy pedig az elnyomó hatalom elsődleges ismérve, hogy ezt nem engedi. Szögezzük le: a jelenlegi kormány nem elnyomó hatalom (bár nyilván minden hatalom - már csak a létével is - automatikusan elnyom, háttérbe szorít konkurrens hatalmi aspirációkat). És akkor minden rendben van vele? A demokráciákban ennél magasabb az igényszint, az alacsonyabbtól speciel én félek.
Ha pedig a szónok olyasmit állít, hogy itt nincs demokrácia, azt úgy értsük, mint amikor mondják otthon, hogy sohasem pakolsz el magad után.
 
Mindannyian tudjuk, hogy bármifajta félelemkeltés, elnyomás sokkal finomabb eszközökkel is történhet, mint a verbális tiltások vagy a nyílt erőszak. Hát nem ennek újdonságait láttuk a múltkor az Index több neves újságírója kapcsán?
 
A saját véleményem az, hogy ebben az országban bőven megvan a demokrácia, de a jelenlegi kormány úgy viszonyul a polgárokhoz, mintha azok egy vacakabb demokrácia-kiadással vagy annak hiányával is elégedettek lennének.
 
Köszönjük is meg, hogy ez van, és nem rosszabb, Dobray meg segít megszokni.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

49 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr833331891

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neki sem tetszik? – videóinterjú Tomcattel 2011.10.28. 13:41:20

Tomcat egy olyan jelenség volt a tüntetésen, amit nem hagyhattunk ki a riporter kollégával. Na, ő aztán tud beszélni, de sebaj, hisz bár neki sem tetszik a rendszer, ő teljesen más nézőpontból nézi a dolgokat. Tomcat segítőkész ember, hisz nekem a kame...

Trackback: Pöcsnek lenni nem pártpolitikai kérdés, hanem viselkedési forma 2011.10.28. 13:15:39

A címet olvasva valószínűleg sokan vigyorogva várják a folytatást, mert miről másról is lehetne szó, mint arról, hogy mi is mantrázni kezdjük: - Hát igen, a Viktorék, azok tehetnek mindenről! Hogy soha ilyen rossz még nem volt. Esetleg ugyanazt pepitáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mement 2011.10.28. 13:12:27

Hogy Dobray is barmilyen korulmenyek kozott lojalis marad, ezen nincs mit csodalkozni, elegge megeri neki.

DillingerEscapePlan 2011.10.28. 13:13:43

féltek? féljetek, ki nem szarja le. szerencsétek hogy nem 2006ban vagyunk mert akkor a szemkilövetéstől is félhetnétek nemteccikarencerezés közben :)

mement 2011.10.28. 13:16:29

@DillingerEscapePlan: Ha nincsen gyujtogatas, a rendor sem lovoldozik.

Lehet hogy nem annyira meggyozo egy bekes tuntetes, mint egy TV szekhaz ostrom, de szalonkepesebb es olcsobb az allamnak:p

Bruhahahahihihi 2011.10.28. 13:21:40

2006 ban a Fidesz banditák által fellázított egyszerűen CSÜRHÉT le kellett volna lőni de nem gumilövedékkel!
Most egy jó pár ott lopja a napot a Parlamentben és fogyasztja az adófizetők pénzét. Parazitáskodik!

DillingerEscapePlan 2011.10.28. 13:22:52

@Bruhahahahihihi: köszönjük hogy hozzászólásoddal emelted a nemteccikarencer értelmi színvonalát :)

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.28. 13:25:03

@Bruhahahahihihi: Még szerencsétek, hogy anyám nem ment ki 2006-ban, mert a placcon kellet dolgoznia. Hogy tőle mit kaptatok volna!

irógép 2011.10.28. 13:28:02

Nagyjából igaza van az írásnak. A fidesz szerint az embereket erősebben kell irányítani. De ez sok embernek nem tetszik, mert nem mindenki szereti, ha irányítják. Viszont sok ember meg olyan beállítottságú, hogy szereti egy erős vezérre bízni a dolgokat. Ez egy örök küzdelem, hogy melyik a jobb. Speceil én egy erős vezető pártot szeretnék, aki full igazságos, és ha valamit megtilt az embereknek, az a gyűlölködés, és egymás bántása. Na, de elkanyarodtam.
Szóval igaza van a cikknek, hogy a fidesz finoman , de nyomást gyakorol, és ez nem jó valóban. De speciel én 98 körül hasonlóra emlékszem a baloldaltól is. Plussz most 2/3 ban van a kormány, amit sajnos nem a jó irányba használ.

igényes 2011.10.28. 13:32:07

Noda Josihiko japán miniszterelnök saját fizetését 30, miniszterei bérét pedig 20 százalékkal csökkenti a jövő hónaptól - erről döntött a tokiói kormány.

DillingerEscapePlan 2011.10.28. 13:33:32

@irógép: én special annak örülnék ha fletókáék miatt nem kéne évi ezermilliárdot adósságtörlesztésre fordítani.

lorantka_a_gall 2011.10.28. 13:35:36

@mement: a gyújtogatás olyanok által történt, akiket a rendőrség feltűnően _nem_ keresett utána.

@Bruhahahahihihi: aár hiszed, akár nem, én is ott voltam, és nem a fidesz kirendelésére. És láttam, hogy a "csürhe" nem dobál, nem gyújtogat, ellenben ha véletlenül magyar zászló volt a "csürhénél", akkor lövöldöztek rá és megverték. A rendőrök.

Talán hellerágnesnek teccik lenni?

vargalukrécia 2011.10.28. 13:41:44

@irógép: Finoman??? Méghogy "finoman"! :D
Ja és 98- tól a Fidesz volt hatalmon, nem tudom, hogy a baloldal hogyan folytathatott volna nyomásgyakorlást? Egy példát estleg, ha felhoznál? Köszi.

Vincenzo90 2011.10.28. 13:45:07

Hát de nem mondtál semmit...

Archenemy 2011.10.28. 14:02:37

én azért félek,, biztos ami biztos!!! jób félni mint megilyedni!!

Istened 2011.10.28. 14:05:06

Kíváncsi lettem volna hogy mi van a kormányszóvívő honlapján...

www.kormanyszovivo.hu/news?lang=hu

Most viszont arra vagyok kíváncsi hogy vajon lesz-e 1 éves a legfrissebb hír, vagy várhatunk-e még a januári hír után idén még valami frissítést...

DillingerEscapePlan 2011.10.28. 14:07:44

@Istened: A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium régi honlapja a Kormányportál működése óta archívumként szolgál, tartalma nem frissül.

Tovább a kormanyszovivo.hu-ra

Üdvözöljük!

A Magyar Kormány új, összkormányzati portálja 2011. január 14-én elindult.

Javasoljuk, hogy a legfrisebb hírekért, információkért keresse fel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldalait a Kormányportálon.

Tovább a kormany.hu-ra

köszönjük.

blah 2011.10.28. 14:09:48

@DillingerEscapePlan: . elmúlt nyóc év, elmúlt nyóc év!!!!

a katona fehérben 2011.10.28. 14:12:06

@DillingerEscapePlan: Szerinted még hány évig lehet visszafelé mutogatni? Mert én speciel már kurvára unom, ami a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy baromi hiteltelen másfél évnyi teljhatalom után. Nagyon ideje lenne felbontani a második borítékot a viccbeli háromból.
De egyébként további kellemes kritkáltan imádatot neked :-)

Balt 2011.10.28. 14:13:03

1. 2006 után talán nem illene párhuzamot vonni az akkor és most "félelmei" között. A manyup-tagok önként (dacból) maradhattak ott, tisztában voltak/vannak a következményekkel. (Én speciel visszaléptem.) Aki köztisztviselőként/-alkalmazottként (ellen)pártpolitizál, abban talán jogosan nem bízik az aktuális kurzus.

2. Az Index "több neves újságírójának" további jó (párt)munkát kívánunk!

Amondó vagyok, hogy addig jó, míg nekik "nemteccikarencer"...

Balt 2011.10.28. 14:17:17

@a katona fehérben: Szerinted még hány évig lehet visszafelé mutogatni?

14 és fél (muhaha). 8 év permanens elkúrás után minimum 16 kell a visszakapaszkodáshoz...

ezanevemeskesz (törölt) 2011.10.28. 14:18:14

és így lesznek a randalírozókból mártírok.. kifordított világban élünk, de persze mindent meg lehet magyarázni ahogy minden nézőpont kérdése. a mostani rendszer is tökéletesen jó (van akinek biztos), de ideje lenne egy kicsit tovább látni azon, hogy mi volt gyurcsánynál. ti nem érzitek úgy - olvasva ezt a sok blogot, hozzászólást - hogy olyan mintha valami mókuskerékben lennétek? és már megint visszatértünk gyurcsányra és már megint visszatértünk a kődobáló, gyújtogató "forradalmárokra".. ember! 2011van és orbán azon dolgozik, hogy ő legyen 'k*rvaország' királya. matolcsy gyakorlatilag szétb*ssza a megmaradt gazdaságot? ez jó? nektek jó? csak ne sírjatok, hogy ha nem lesz munkátok és pesten kéregettek kenyérre. ja, mit is írok, hiszen már a hajléktalanok is el lettek zavarva........ no comment, hajrá fidesz! megcsináljátok!

Nyers Fa 2011.10.28. 14:20:10

@DillingerEscapePlan: Ha csak a felét megpróbálnád annak amit 2006-ban az ostoba barátaiddal, akkor életed végéig börtönben rohadnál. Pintér nem viccelne, próbáld ki. Bár valószínüleg már szervezkedés közben lekapcsolna a Terrorelhárító Központ, ugyanis ezért jött létre.

ezanevemeskesz (törölt) 2011.10.28. 14:25:21

azt hiszem ez éppen aktuális:

"Elítélték az Orbánt fenyegető férfit
A pásztói férfi részegen betelefonált a Hír TV-be, és fenyegetőzve követelte a miniszterelnök távozását."

index főoldalán ajánlom figyelmetekbe. talán az volt a baj, hogy nem gyurcsányt anyázta. hibát követett el, nagy hibát. következő tüntetésen javasolnám mindenkinek azt, hogy legyen beragasztva a szája. jobban jár, 1év börtönt úszhat meg!

Nyers Fa 2011.10.28. 14:28:56

Ha a Fidesznek lenne esze visszahívná vagy legalábbis óvatosságra intené a trolljait, mert kezd a közhangulat ellenük fordulni. Ennek rossz vége lesz, ezt a húrt én már nem feszíteném tovább.

Nyers Fa 2011.10.28. 14:34:15

Ki a fa....nak képzeli magát ez az orbán, a hajam égnek áll. Ha van igazság, meg töke a magyarnak, akkor népbíróság elé állítjuk, ott aztán sírhat a polt után. Radikalizálódom, pedig nem a stílusom.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.10.28. 14:38:59

@Balt:
Te is tudod, hogy a manyup esetében szándékosan ijesztettek be a nyugdíjjogosultság elvételével, meg a rövid határidővel. Akármennyit mentetted is ezt az ügyet korábbi hozzászólásaidban, a politikai kultúrát durván rombolta, ezt majd megérzed Te is.

Köztisztviselőkről nem szóltam. Közalkalmazott viszont sok van ám, azt meg inkább ne gondold komolyan, hogy a politizáló részükben "talán jogosan nem bízik az aktuális kurzus". A kurzus se féljen!

pokesz70 2011.10.28. 14:48:51

Szeretném, ha tisztán látná mindenki a különbséget rettegés (félelem) és az aggodalom (féltés) között. Én nagyon aggódom, nagyon féltem a hazámat azoktól a politikai jelenségektől, amik az elmúlt időszakban váltak jellemzővé. De rettegéssel és félelemmel inkább azokat lehet vádolni, akik mindenkiben ellenséget látnak és láttatnak, akik olyan törvényeket hoznak (és támogatnak), amik az elképzelhető viselkedésminták közül mindig a legrosszabból indulnak ki, amik sztereotipzálják a társadalom különböző csoportjait (pl. minden minimálbéres adócsaló, minden cigány lop, minden homoszexuális a család szentségére tör, stb.). Szerintem abban van rettegés, aki a nem képes elviselni a kritikát, mert azt minden esetben támadásnak véli, aki az ellenfelét demonizálja, aki a kompromisszumot vereségnek tekinti, aki kerüli a párbeszédet és helyette a hatalom eszközével erőtfittogtat. Tudjátok, homoFÓBIA, xenoFÓBIA, stb. Ha jómagam félek valamitől, akkor az az egész országot lassan elborító, a félelemből fogant aggresszió.

samer 2011.10.28. 14:52:27

@ezanevemeskesz: Azon már nincs mit Gyurcsány már elintézte

samer 2011.10.28. 14:54:55

@politologus: A manyup semmi hozamot nem adott jó formán senkinek...

Várúr 2011.10.28. 15:23:09

@a katona fehérben:
Ha amnéziában szenvedsz, őszinte részvétem. Ha nem emlékszel 20-30 évvel ezelőttre, ugyancsak sajnálom. Ha emlékezeted másfél évvel ezelőtti nyolc évre se nyúlik vissza, az kóros. Az a nyolc év - meg előtte ötvenegynéhány - határozza meg az eddig másfelet. 21.000 millárdos államadósság, közel egymillió bedőlt devizahiteles, vörösiszap, árvíz, stb. elég emlékezesek - sajnos.

Elijah_Baley 2011.10.28. 15:40:49

azé nem mindegy h melyik szociális osztály fél és mitől :)

Jack Torrance 2011.10.28. 15:48:24

@Balt:
1. persze hogy tisztában voltak a következménnyel, hiszen előre meg lettek fenyegetve. Pont a szóhasználatoddal igazolod, hogy volt mitől félni. (Na meg most a Rogán javaslat).

2. a "jogos bizalmatlanság" talán nem félelem? Ne szarjon már be a hatalom a kis köztisztviselőktől.

Jack Torrance 2011.10.28. 15:56:24

@samer: a manyuposok majd 80%-a kapott reálhozamot. A reálhozam pedig konkrétan az a pénz, ami a normál értéktartás feletti hozam (olyasmi, ami az állami nyugdíjrendszerben sosem keletkezik). Ez azt jelenti, hogy még a válság alatt is több pénz fialt a manyupokban, mint az államiban.
De majd a szenátorasszony megsimogatja a fejecskédet, hogy milyen ügyesen figyeltél rá.

okostojgli (törölt) 2011.10.28. 16:09:12

@DillingerEscapePlan:
Fizettesd vissza a 13. havi nyugdíjakat és a 13. fizetéseket, majd szedd fel az autópályákat és add el.

Sok-sok évre le lenne tudva az évi 1000 milliárd.

Ja, 300-as euróval kicsit drágább az adósságtörlesztés, és nem utolsó sorban most drágábban kap hitelt Magyarország, tehát a kamat is drágább.

Hogy lehetsz ekkora moslékzabáló barom?!

nu pagagyí 2011.10.28. 16:10:18

@politologus: A Manyup ügyben nem csak beijesztettek a jogosultság elvételével, de el is vették a szolgálati időt, a döntés után összeeszkábált törvénnyel. A jogállamról meg annyit, hogy a pártemberekkel feltöltött AB sunyi módon igyekszik elszabotálni a döntést.

Hogy kell-e most félni véleménnyilvánítás miatt, erre itt egy Origo cikk:
www.origo.hu/itthon/20111028-a-birosag-szerint-a-terrorcselekmennyel-fenyegetest-kovetett-el-a-ferfi.html

A TEK-et sem külföldi terroristák ellen hozták létre, legalábbis nem tud senki Orbán elleni külső fenyegetésről.

Az ügyészség koncepciókat fabrikál. Miközben nem foglalkozott olyan nyilvánvaló tényekkel, mint az Egy-Másért Alapítvány pénzforrását biztosító és az áfacsalás hasznát élvező CBA szerepével.

A kormány egzisztenciális félelmet kelt. A mesterségesen romhalmazzá tett országban lassan már minden munkahely tőle függ. A magánszférát kivérezteti, komplett piaci szegmenseket államosít, ha másképp nem megy 170 milliárdos bírsággal.

Kell-e félni. Kell.

Szergej55 2011.10.28. 16:11:57

Ti azt mondjátok: elmúlt 8 év, a válaszom az, hogy elmúlt másfél év!

nu pagagyí 2011.10.28. 16:13:12

@Jack Torrance: Kíváncsi leszek, hogy az átirányított tagdíjakat mennyi reálhozammal adja vissza az állam a MANYUP-ban maradtaknak. Gondolom semennyivel.

rókafogta 2011.10.28. 16:34:48

@DillingerEscapePlan: "Hogy a jó féltek? féljetek, ki nem szarja le. szerencsétek hogy nem 2006ban vagyunk mert akkor a szemkilövetéstől is félhetnétek nemteccikarencerezés közben :)" hogy az éltben van az ,hogy ha valakinek valami nem felel meg akkor az már mindjárt mocskos hazaáruló bolsi libsi szemkilövő stb. Akkor is "féltem" most is "félek" Mondhatnám úgy is ahogy nagyívű nemzetmentő barátunk."nem szeretnék olyan országban élni" Vonatkozik ez az elmúlt 8 évre is(de az elmúlt) ez meg van.Egyébként ki nem szarja le, hogy te leszarod, mondhatjuk ezt is.Nem csak neked van jogod leszarni más véleményét ,hanem a másoknak is a te véleményed.De azért nincs harag!?

Anti Anyag (törölt) 2011.10.28. 17:10:14

Ja, mint pld. 2006.október 23-án, csak Feri mellényúlt. Onnantól már tényleg csak az alja tartott ki mellette és persze a megélhetésiek.

flippant 2011.10.28. 17:37:38

@Balt: Nem, mert már Józsi bácsi idején megkezdődött az ámokfutás és országrombolás

Guillaume sous guillotine 2011.10.28. 17:56:25

én attól félek hogy az agymosott népünk újra visszaszavazza gyurcsányt,lamperthet,szekerest meg kovács lacit. 10 forintot nem bíznék rájuk.

kicsijuti 2011.10.28. 18:00:50

@mement: mintha a tv székház ostrom meg a szemkilövés között lett volna egy hónap nem? de azért köszönjük a demagóg összehasonlítást így legalább el tudjuk képzelni mi zajlik a fejedben...

@okostojgli: mi is lenne az a drágább hitel? mert ha jól tudom most inkább törlesztenünk kell...

kicsijuti 2011.10.28. 18:04:20

@rókafogta: szerintem csak az a baja hogy azok az arcok akik ma vezetik a tüntetést, szóval hogy egy jó részüket (nem mindenki persze, tisztelet a kivételnek) nem lehetett látni és kussoltak az mszp/szdsz balfaszkodása alatt most meg diktatúrát kiabálnak. Ami azért undort és visszatetszést kelt.

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.28. 18:08:30

@Lizarazu: Ha kétharmadot adtak Orbánnak, aki csak a zsidók kiszolgálója, akkor mindent feltételezek róluk.

rókafogta 2011.10.28. 19:28:28

@kicsijuti: Igazából nem tudom kik "vezetik" a tüntetést én amúgy is a tüntetőkkel értek egyet és nem a "vezetőkkel".Részemről én egyet tudok a korom miatt éltem a negyven évben és a húsz évben is (mindkettőt nagyrész munkával múlattam). Szóval itt nem nyol év a probléma , sokkal több, de takarózni sem lehet állandóan a múltal(mindig ezt csinálják) Most a jelen van idestova 16 hónapja ( az ember életében ez sajnos nem rövid idő)Egy biztos röviden fogalmazva nem ezért kaptak 2/3 ot!De monhatjuk úgy is , hogy nem tetszik a rendszer, eddig se tetszett-azt hittem tetszeni fog.Nem kánaánt és csodát vártam(bár nem Orbán szavazó vagyok, csak voltam számomra, nem olyan szép narancs színű 98-2002 sem) hanem normális gazdaságot(nem mást, bár sejtettem)országot normális élettetel, megélhetéssel, gyűlölködés "harc háború" ellenség keresés, demagógia és hazugság mentes stb.Magyarországot .

márta)) 2011.11.01. 21:34:14

Én csak attól félek, egy picikét :), hogy némelyekben felhalmozódnak az indulatok, és egyszer csak robban.
Egyébként az ördögtől sem félek.
:)
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása