Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. december 04. 10:27 - politologus

Alternatíva vagy halál

Nincs kétségem, jelen kormányzati ciklusnak a legfontosabb kifejezése ez: alternatíva.
Az ellenzéki oldalon erre a minősítésre vágynak már nagyon, kormányzati oldalon pedig jót tenne a léte, legyen alternatívája a nemortodoxnak, Matolcsynak, Orbánnak.

Mindenesetre keresni nem árt.

A Nézőpont Intézet például a magyarok fejében létező alternatívákat kutatta, hogy vajon a nagyobb szabadság vagy a nagyobb jólét értékesebb-e számukra. Kiderült, hogy 45% nem vetné meg a tekintélyuralmat a jólét áraként, s mit ad isten, az ellenzéki pártok szavazói között többen hajlanak erre.

A Magyar Nemzet így vezeti be a kutatást ismertető cikket:  "Miközben az ellenzéki pártok nap mint nap azzal támadják az Orbán-kormányt, hogy az általa meghozott intézkedések a demokrácia felszámolására irányulnak, egy október elején készült közvélemény-kutatás adatai éppen azt mutatják, hogy az MSZP, a Jobbik, sőt még az LMP szimpatizánsai is jóval nagyobb arányban cserélnék fel a Fidesz híveinél a jelenlegi demokratikus berendezkedést egy gyors gazdasági fejlődést garantáló tekintélyuralmi rendszerre."
Próbálom értelmezni: eszerint az ellenzéki pártok ismerjék fel szavazóik akaratát, és tegyenek egy tekintélyuralmi rendszerért úgy, hogy ne támadják az Orbán-kormányt? Ejha.


(A cikk az mno.hu-n csak ismertetőként van jelen, a teljes eredménysor a lapban található: Magyar Nemzet, 2011. november 5.
)

Én alapvetően örülök ennek az eredménynek, egyrészt mert bizonyítja, hogy igenis törődni kell a politikai kultúrával, másrészt mert ha a pártszimpátiák tekintetében a fentivel ellentétes jött volna ki, valószínűleg soha nem ismerjük meg ezt a felmérést (gazdi lábába nem harapunk).
Rejtély, mi inspirálhatta ezt a kutatást, de legalábbis beszédes, ha még a Nézőpontnak is eszébe jut a tekintélyuralom a kormányzat teljesítménye láttán...

Térjünk oda vissza, hogy a szavazók igen nagy bajban vannak az alternatívákkal, ha az már a demokráciának is van. A szokásosnál is bizonytalanabbak örömmel emlékezhettek Kövér László november eleji szavaira (amelyek szokás szerint előre megtervezett spontaneitással szakadtak ki belőle), hogy Magyarországnak ez a kormány az utolsó esélye, ha ennek sem sikerül, akkor aztán annyi. Lefordítom: ennek a kormánynak nincs alternatívája, mert ez maga az.

Hallottunk már ilyet. Horn Gyula kormányzati ciklusa végén, az 1998-as kampányban kezdték el ezt az ellenszenves nincsalternatívázást a szocialisták. Erre csapott le aztán a Fidesz, jól érezték e szavak mögötti demokratikus deficitet, és azzal kontráztak, hogy igenis van alternatíva. A részleteket persze akkor sem bontották ki túl mélyen (bár a 2010-eshez képest ez Bajkál-tó volt), de mondjuk Szalay Károly publicisztikái jól elmagyarázták a polgári Magyarország mibenlétét.

A Fidesz aztán meg is nyerte azt a választást, és volt is ereje alternatívát adni. A választási kampány végén, amikor a nagy kétségbeesésben már szótagolva magyaráztak, talán éppen Kövér Lászlótól elhagzott az az inkriminált mondat.
Élénken emlékszem, a tévé előtti punnyadás közben mint kaptuk fel hirtelen a fejünket és mosolyogtunk össze apámmal: na, ezeknek is annyi.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr923435774

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A politikusok és az antiszociális személyiségzavar – I. rész 2011.12.05. 12:51:58

Minden történelmi korszakban, minden országban voltak olyan vezető politikusok, akik saját érdekeik érvényesítése végett készek voltak különböző ideológiák előállítására, a közvélemény öncélú manipulálására. A pszichopata politikusokra és az általuk gy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása