Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. július 25. 15:33 - politologus

Lobbi vagy loppi?

A nyári hírek java eddig: oligarchiák, patikalobbi, dinnyekartell, gazdasági nacionalizmus. Megy a szokásos játék, mert a pénz ugyan áramlik mindenfajta politikába, de nekünk nagyvállalkozóink vannak, nektek tolvajaitok, a mieink csak lobbiznak, a tieitek loppiznak.

Hitetlen kutya vagyok, senki nem tud meggyőzni arról, hogy a patikusok nem tejelnek évtizede a Fidesznek. A patikaprivatizációval egy privilégiumot teremtettek, és a patikák óriási árbevétellel dolgozhattak, verseny alig lehetett, a világ leglassabban mozgó embereit a magyar patikák pultjai mögött találhatjuk. Szerintem létezik egy tévhit, mely szerint csak a változtatás hoz lobbi- vagy korrupciós pénzt a gazdaságból a politikába. Pedig, a status quo fenntartása, a privilégiumok őrzése ugyanúgy gazdasági érdeke valakiknek. Ennek gyakori megnyilvánulása, amikor a sikeres vállalkozó a választások előtt odasétál az újrázásra készülő politikushoz egy borítékkal és különösebb kérés nélkül, úgyis tudják mindketten: közös érdekük, maradjon minden a régiben.

Gyurcsányékat és az SZDSZ-t vádolták azzal, hogy a patikaliberalizációt üzleti körök nyomására hirdették meg, ami bőven lehet, de semmivel sem valószínűbb, mint a patikusprivilégium fenntartása üzleti érdekből. Ráadásul a patikákat illetően épp a már létezőnél lehet a nagyobb pénz. A privilégium visszaállítása, és ezáltal jó néhány új patika bezáratása az Orbán-kormány korai intézkedései között volt, mondhatjuk természetesnek is (az elejétől  kellett biztosítani a pénzáramlást), ám a patikusok állami segítése a patikavásárláshoz már kicsit sok, politikai durvaság.


A dinnyeügy már ismerős, de most azt is megtudtuk, hogy dinnyével fűteni is lehet, mert a kormány energiahordozóként tekint rá. Amikor néhány éve először jött a dinnyézés, volt nagy mormogás az utca hangjában, a populizmus legfényesebb ügyei ezek. Aztán érkeztek a komolyabb hangok, pl. az ÉS elemzése, melyből kiderült, hogy a dinnye nagy része eleve exportra megy, a magyar dinnyések megosztottabbak, mint a konkurens országokban, meg dinnyeneperek léteznek a piacon. Egy akkori internetes fórumban olvastam egy tájékozottnak tűnő hozzászólótól, hogy koszos multi, hát persze, alacsony árat kínált ugyan az üzletlánc, de nem válogatta, nem osztályozta az árut, megvette az egészet hibástul-mindenestül.

Akkor Gráf József volt az agrárminiszter, vele az ellenzéki Fidesz is elégedett volt. Gráf politikájából annyi volt látványos, hogy deklarálta a piac létét és a kormányzati beavatkozás lehetetlenségét, de azért lépett az ügyben, egyeztetésre hívta a feleket. Ha ez akkor elfogadható volt a Fidesznek, lehetne az ma is. A mostani kormánynak sem kellene kiszolgálni a populizmust, a realista hozzáállás, a korlátok tudomásulvétele igenis megtanulható, megszokható a szereplők által. Nem biztos, hogy át kell menni a kamionborogatáson mint fejlődési fázison, pláne, hogy a magyar kamion is felborítható.

Nemrég Orbán állandó mitizáló kommunikációjáról volt szó, amit a patikaügyben és a dinnyeügyben is tetten érhetünk. A “megvédjük a magyar gazdák érdekeit” (meg a magyar embereket, a magyar gazdaságot stb.) is ugyanilyen, a “megvédés-megmentés” is mesébe illő motívum gyerekeknek: a nekik szóló rajzfilmsorozatban is folyton mindenkit megvédenek és megmentenek. Az embernek már kedve lenne visszaszólni a tévének, hogy bocsi, de - különösen ha az loppival jár - , engem inkább hagyjatok elveszni...

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr394677397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyilvánosan felvállalta enyveskezű módszerét a Közgép 2012.07.25. 21:22:24

A Fidesz kedvenc vállalkozása, a KÖZGÉP Zrt. honlapjának angol nyelvű oldalán ezt találtam: * KÖZGÉP Steal Structure-and-construction Co. * * A “steal” szó jelentése a dictionary.reference.com szerint: * 1. To take (the property of another ...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.25. 21:22:24

Állambácsi után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forintnál olcs...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.25. 21:19:55

Állambácsi után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forintnál olcs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása