Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. szeptember 02. 13:14 - politologus

Tökös gyerekek

Az örményes ügyben mindenki azt találgatja, hogy a magyar kormány elővigyázatlanul vagy szándékosan cselekedett-e. Nyilván az első verzió cseppet sem izgalmas, csak tanulságos. Miközben belecsöppentünk két másik ország konfliktusába. arra is gondoljunk, hogy nekünk is voltak ilyen történelmi konfliktusaink, úgyhogy az ezt élező nagyotmondást és hangoskodást soha nem árt gyanakvással és kritikával fogadni.

A második verzió mentén sokan bírálták már a kormányt, egyelőre kevés információ birtokában, ugyanakkor nem feltétlenül biztos, hogy ennél több infónk lesz. A sejtések szerint a kormány az azeriek felé tett gesztust gazdasági okokból. Ha ebből valami is igaz, akkor ilyen kemény aktivizmust még nem láttunk köztársaságunk diplomáciájában. A Fidesz és kormánya nagyon szerette tökös gyereknek mutatni magát, sokat szónokolt arról, hogy velünk nem mossák fel a padlót a nemzetközi szervezetek, mi borzasztóan önállóak és nyakasak vagyunk. És most erre tessék, ez akár igaz is lehet, az ország gazdasági érdekeiből diplomáciai konfliktust is felvállalni tényleg keménylegénységre vall. Nagyobb gazdasági és külpolitikai hatalmak ezt alaphelyzetben csinálják, csak emiatt nem is illik politikai rendszerüket és stílusukat bírálni (pl. az USA attól még minőségi demokrácia, hogy többször agresszív a külpolitikája).

Szóval, le lehet prostizni a kormányt azért, hogy eladta elveit gazdasági érdekeiért, de nem érdemes (van ország, amelyik nem?) - ez a bírálat ráadásul még dicséri is a kormány tettrekészségét.

Akad még egy harmadik eshetőség, akár az első kettő oka, előzménye lehet. Ez pedig a Fidesz-politikusok gyakran látott gondolkodásmódja: a határozott fellépés, a cselekvés (gyorsan és aktívan) maga fontosabb, mint a megoldás minősége. Rövid távon gondolkodnak, a soron következő problémát akarják megoldani, mert arra van gyors megoldás. A hosszútávú következmények? Azon majd később agyalunk rövid távon, az egy másik probléma, meg úgyis elfelejtődik, megváltoznak a körülmények, kimagyarázzuk. A magyar közéletben és közvélemény előtt ez a politika nem találkozik nagy ellenállással, rá is lehet szokni, mint a drogra.
Ha amellett érvelünk, hogy a kormány nem számított a végül is megtörtént eshetőségre, szerintem még nem állíthatjuk, hogy fel sem merült bennük egyáltalán. Mondjuk, hogy fel is merült, csak nem tartották annyira fontosnak. Ha nem ilyen gyors az azeri reakció, még belefért volna néhány diplomáciai lépés, ami elejét veszi a történteknek.

Na még egy kérdés a végére: Ha pedig az igaz, hogy gazdasági érdekeink diktáltak, akkor mi a fő ok, ami miatt e konfliktus megéri? Ennyire nagy és alternatíva nélküli az a biznisz, vagy ennyire meg vagyunk szorulva?

U.i.: Miért van az, hogy a hír meghallása óta az Albánia ellen indított látszatháborúról szóló

 Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

1 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr744747353

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha nem pénzért, akkor miért? 2012.09.04. 16:43:00

Most már tudjuk, hazánk nem az azeri kötvényekért adta ki a baltás gyilkost. Mert az augusztusban remélt 3 milliárd euró egyelőre nem fog megérkezni: "A magyar államkötvények vásárlására vonatkozó hírekre reagálva az Azerbajdzsáni Köztársaság Állami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.09.02. 17:46:28

Örmények üzenetei a Facebookon:

“Bravo, Mr Viktor, eladtad az országod imázsát 3 milliárd euróért. Pénzzel támogatod az azeri gyilkosokat, és hagyod őket megszökni. Gyűlölünk benneteket.”

“Soha nem gondoltam volna ezt egy békeszerető nemzetről. Eladtátok a szabadságotokat és az identitásotokat. Szégyen, nem tisztelitek az emberi jogokat. Ezért megfizettek.”

“Megvett benneteket az azerbajdzsáni olaj, most aztán büszkék lehettek a szörnyű országotokra.”

“Magyarország egy török és muszlim ország. És ők tartoznak Európához. Gyertek el hozzánk, megtanítjuk, hogyan kell élni.”

“Rémálmai lesznek, Mr. Orbán, Gurgen Margaryan lelke minden éjjel kísérteni fogja, és ugyanazt a kérdést teszi majd fel: miért adtad el a gyilkosomat?”

“Emberek, vigyázzatok, ha Magyarországra mentek, álmotokban megölhetnek benneteket egy magyar gyártmányú baltával!”
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása