Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. október 12. 14:26 - politologus

Orbán nyugtató hangja és a szilent-konfliktusok

Nem nehéz észrevenni, hogy Orbán elkezdett beszélni. Amint az ellenzék választási sikereket aratott, amint más miniszterelnökjelöltek is szóba kerülnek, elővette magát.

Már az a kis bekapcsolva hagyott mikrofonos mondat is, hogy katonák (tisztek) ne legyenek kövérek, remekül sült el. Nem csoda, hogy Orbán olyan népszerű tud lenni, többek között ezért az egészséges konzervativizmusért és életközeliségért kedveleik annyian. A megjegyzés jogosságával sokat vitatkozni nem lehet, én mondjuk még sohasem gondolkoztam a katonák kövérségén (persze, Svejk meg a trónokharcás Samwell Tarly is kövér), de a karizmatikus politikus épp attól karizmatikus, hogy már akkor ki tudja fejezni, mi a jó nekünk, amikor még mi magunk sem tudjuk.

Az ellenzék jelenlegi stílusa, különösen a széles összefogás gondolata a konszolidációs várakozásokból ered, egyben azokat erősíti. A kormány szerette volna elvégezni ezt a konszolidációt, de a körülmények nem engedték, már megint újabb konflktusokba szaladt bele. Közben az ellenzékieknek mindeddig azon főhetett a fejük (pláne, hogy itt az ellenzéki felek egymás ellenzékei is), hogy keményen darabolják vagy puhán kapargassák-e a rezsimet. Azáltal, hogy az elmúlt időszak kormányzati kudarcai ("bénázásai" - Török G.) gyengítették Orbánék erőnimbuszát, már ellenzéki szemszögből sem látszik szükségesnek a nehéztüzérség, gyengül a kormány magától is. Talán már ott tartunk, hogy mind a Fidesz, mind az ellenzékiek rajongói egyfajta nagy nyugalomban bíznak, csak ne kelljen borzasztóakat harcolni és nagy vereségeket elszenvedni.

 

Most jöhetnek hát a konszolidálók, felléphet Bajnai Gordon, és erre az igényre válaszolnia kellett Orbánnak is. Ha ugyanis ő konszolidál, visszafogja a Bajnai iránti keresletet. A miniszterelnök pedig mostanában elmegy mindenhová (kérjünk tőle interjút?), és beszél, beszél, beszél. Ez önmagában is nyugtatólag hat, s persze ilyeneket is mond, a jól ismert víziókat, a szokásos populista témákban. 

A másik: tessék csak megfigyelni, hányszor kerülik ki a választ kormánypárti politikusok - még Orbán is - a hatáskör, az illetékesség és a relevancia hiányára hivatkozva! Ez nemcsak a kényelmetlen kérdések elől menekülés, hanem a konszolidációhoz illő konfliktuskerülés is.

 

Orbán és csapata most már nem is akar annyira erősnek látszani. Jelenlegi narratíváikban a változtatási hullám, amit ők beindítottak, s vele minden eredménye, kényszer volt. A kényszer főbb forrásai az Európai Unió, az IMF, a magyar rendszersajátosságok és a magyar nép habitusa. Ha van is szó konfliktusokról, az csak a kényszerekkel szembeni kötelező, védekező, a nagy változások ütéseit csillapító "szilent-konfliktusok". Sorbamenve az előbbieken: az Uniónak a mienkénél nagyobb a baja, azért érzékenykedik ránk, az IMF azért kell, hogy ne kelljen, de tartjuk magunkat, megvédjük a szélsőséges megszorítás-tüskéktől a magyar rózsát szorongatókat, politikai rendszerünk az erőteljes változtatásokhoz tötyögős, választási rendszerünk eddig a tudatlanoknak kedvezett, a magyar pedig nehezen kormányozható fajta.
A hab a tortán ezek között: a választási regisztrációt az információs önrendelkezéssel magyarázni. Ilyet Orbántól még nem hallottam, ugyanő nemrég a nemzi-konzi kapcsán még arról értekezett, hogy lejárt paradigma már az állampolgár kormányzattól való megvédése.

A konfliktusos ügyeket lezárják akár többször is, jönnek a finom hibabeismerések, s lesz újabb békemenet, ha netalántán az ellenzék mégis a keménykedést választaná október 23-án.

Ezekből az eseményekből, valamint a véleményvezérek aktuális írásaiból az látszik, hogy a választási törvények piszkálása és különösen a szavazói regisztráció körüli vita előrébb húzta, és tulajdonképp be is indította a választási kampányt.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

84 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr314834575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.10.12. 17:46:42

Hogyan lett a huszonéves, a kádári diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)   Update 04. 09-é...

Trackback: Orbán Viktor ezer neve A-tól Z-ig összegyűjtve 2012.10.12. 17:45:39

Az Alcsúti Krisztustól a Zsugorított fideszjézusig. És te hogy nevezed Magyarország miniszterelnökét az internetes fórumokon? Összegyűjtöttem a közösségi portálokon, fórumokon, kommentlistákon előforduló 100 leggyakoribb ragadványnevet, amelyet Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2012.10.12. 16:31:05

"Nem nehéz észrevenni, hogy Orbán elkezdett beszélni. Amint az ellenzék választási sikereket aratott, amint más miniszterelnökjelöltek is szóba kerülnek, elővette magát."

Cos Mr. Orban is a fucking Pro. :D

Makkasz 2012.10.12. 16:37:49

Oszinten szolva, nem nagyon ertem a posztot.

Az orszag teljes atalakulasara van szukseg, nem Orbanra, Bajnaira, haenm uj rendszerre. Valaki meg fog jelenni, aki nem nagyy allamot akar, hanem eros, gondolkodo polgarokat. Aki nem adakozik (masebol), iger, hanem rendet teremt, tisztan es atlathatoan foglamaz, nem taktikazik.

Na az fogja a valasztast nyerni. Az emberek eluntak a tehetetlenseget, tehetsegtelenseget.

különvélemény 2012.10.12. 16:42:47

@Makkasz:
Nem fog választást nyerni, mert ahhoz gyakorlatilag minden közalkalmazottat ki kellene rúgni, és valódi !!! pályáztatás útján a legmegfelelőbbeket felvenni a helyükre.

Ez nagyon sok ember, a tűzoltótól, aki valószínűleg megfelelő, a főnöke már nem biztos, a miniszterig, aki szinte biztos, hogy csak egy bábu.

unionista (törölt) 2012.10.12. 16:55:05

nem a kommunikációval van a gond. hanem azzal, hogy télen 1 millió ember költségvetése nem lesz tartható. túlzott deficit eljárást indítanak a közművek.

orbán elképzelése az volt, hogy majd jól megfingatja az alsó középosztályt. és attól úgy beindul a gazdaság, hogy csak na.

másrészt kibassza innen a nyugati tőkéseket. helyükbe jönnek a szaudiak, azeriek, kínaiak, és nem utolsó sorban a pártot szponzoráló tökfejek (nemzeti "nagytőkések"). előbbiek nincsenek sehol. utóbbiak a kincstárból kifelé hordanák a pénzt. így aztán nincs beruházás, se munkahely.

van egy réteg, amelyik él, mint marci hevesen. egy szűkülő közép, és alatta szopás. és nem nagyon tudja senki, hogy mi lenne a megoldás.

nem várt fordulat 2012.10.12. 17:03:30

@unionista: mindenki tudja mi a megoldás. közgazdászok folyamatosan mondják, ezek meg csak nem akarják meghallgatni.

orbánnak az a víziója, hogy csinálunk egy új kínát, mindenkinek pofa be, olcsó munkaerő, így akik gazdagok, még gazdagabbak lesznek, a többiek meg álljanak a szallag melett éhbérért, és lehetőleg mindez tartson addig, amíg ő, és a családja, illetve utódai csak élnek.

eközben a legtöbb ember semmi mást nem akar, csak becsületes munkával megkeresni a napi betevőt, meg kicsit többet, hogy esetleg nyaralni is tudjon, meg új hűtőre (by varga) is teljen.

nem bonyolult ez, a skandinávok nagyon jól csinálják.

unionista (törölt) 2012.10.12. 17:04:37

@különvélemény:
csakhogy erre a problémára vannak nagyon egyszerű válaszok. hogy ne kelljen a falnak fejjel menni. egy probléma van. hogy azt a magyar közjogba szinte lehetetlen bevezetni. mert ezek a liberális magyarországon a közakarattal szemben állnak.

a magyarok döntő többsége leköpte több évszázad politikafilozófiai teljesítményét. ami egyébként nem probléma. csak másikat nem talált ki helyette. és akkor így nem lesz megoldás.

ez a nép azt hiszi, hogy a civilizációk szervezésének évszázados jogelveit el lehet tiporni úgy, hogy jóska és sanyi majd nagyon okos lesz a kocsmában megye kettőben. és kiderül, hogy nem. és ebből következik az oltári nagy szopás. meg persze abból, hogy az elit végtelen módon átbassza a népet.

kezdve onnan, hogy mondjuk a főpolitikus törökgábort mindenki megfizette. azért, hogy hazugságokat legitimálja. persze nem török itt a bűnös, hanem ez az iskola. ha egy politikus nyilvánvalóan belehazudik a kamerába. akkor megjelenik egy politológus és elmagyarázza, hogy ez egy zseniális kamunikáció. és egy ilyen maunika show folyik a rendszerváltás óta.

szóval a nép is hülye, hogy hagyja beszopatni magát. és az elit tisztességtelen.

és ma magyarországon nincs senki, akinek fogalma lenne arról, hogy erre az egész problémahalmazra mi a megoldás. lehet, hogy külső konjunktúrával megoldódik magától minden.

de ha jön valami válsághullám, akkor az a nyugattól elszakadó, és a kelethez semmilyen módon nem kötődő forintgazdaságot egyszerűen elsöpri.

nem várt fordulat 2012.10.12. 17:05:20

@unionista: melleseg nem lehet valami olyat jól kommunikálni, ami hiteltelen.

unionista (törölt) 2012.10.12. 17:05:26

@karacsi_maci:
de mi az, amit a közgazdászok mondanak?

nem várt fordulat 2012.10.12. 17:08:29

@unionista: török gáborral semmi baj.

ő politológusként, szakmailag közelíti meg a dolgokat. ő azt nézi, mi a hatékony politikai szinten, nem azt, hogy mi a jó és mi a rossz.

lehet utálni a spanyol passzolgatós focit, mert nem látványos, viszont roppant eredményes.

utálom a barátom, aki minden játékban roppant gyorsan rájön, mi a leghatékonyabb, és mindig ő nyer. én meg elkalandozom a játék hangulatában. de ettől be kell látni, ő nyert.

zala 2012.10.12. 17:19:14

csak erre a mondatra reagálnék:
"Már az a kis bekapcsolva hagyott mikrofonos mondat is, hogy katonák (tisztek) ne legyenek kövérek, remekül sült el."
Nem értem, hogy ez milyen szempontból sült el jól? Eddig nem láttam egy véleményt sem erről az elkapott orbánizmusról, ami ne gúnyos lett volna, tekintve, hogy a ettől az embertől származik:
kep.index.hu/1/0/328/3286/32862/3286286_1183f0bd019e02acbf247a4747f6dbe7_wm.jpg
Tehát milyen szempontból sült el jól a nincs köztük kövér, az a halálom?

különvélemény 2012.10.12. 17:24:46

@unionista:
TG politológus, nem politikus, ha ugyanarra az emberre gondolunk.

különvélemény 2012.10.12. 17:26:00

@unionista:
A közgazdászok semmit sem mondanak, és mindent.
Ez a vicces a közgazdászokban, és ezért tette fizetőssé ov a közgazdász szakot.

különvélemény 2012.10.12. 17:28:11

@zala: "Tehát milyen szempontból sült el jól a nincs köztük kövér, az a halálom?"

Abból a szempontból, hogy potens katonákat akar látni, nem olyanokat, akik bort isznak és vizet prédikálnak.

zala 2012.10.12. 17:32:19

@különvélemény: Nyilván jogos elvárás, hogy egy katona legyen sportos kiállású, de egy pohos ember által megfogalmazva erősen visszatetsző, vagy rosszul látom?

különvélemény 2012.10.12. 17:35:23

@zala:
Ő nem katona.
A főnökük meg a KE akire nem mondhatjuk, hogy kövér. (Áder)

unionista (törölt) 2012.10.12. 17:36:58

@karacsi_maci:
hja, ha valaki belehazudott a kamerába, akkor jött török gábor, hogy milyen zseniális kommunikáció. minden kormányt kiszolgált a látszat függetlenséggel. nem állítom, hogy nem csinálta jól. hanem csak azt, hogy ez nem szolgálja a közjót.

nem a politikusokat kellene itt jól pofán verni. hanem azt az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak. töröknek is érdekesebb, hogy a balatoni villájának kerítésen legyen valami ciráda annál, hogy egy ügyben az összes választó érdekéből elemezzen.

mert ugye látjuk. lófasz jóska politológus blog. ezt utánozza. generációs elhülyülés. abból indul ki, hogy orbán viktornak mi a jó.

ha egy politológus kifelé, a köz számára kommunikál, akkor a közérdeket kell figyelembe venni. személyes tanácsadóként nem. mert ha valaki azt mondja, hogy orbán viktor seggébe bújt, akkor nyilván legyen lojális. de akkor neki kifelé nem kell beszélni.

de ha valaki független mezt választ, akkor nem A oldal, vagy B oldal szempontjából kell elemeznie, hanem az összes választó érdekét kell figyelembe venni.

török meg nem ilyen. a nyilvánvaló hazugságokra is azt mondja, hogy egyfelől, másfelől. a legnagyobb szarra is. és ha véletlen valami jó, akkor ugyanúgy elemez.

erre mondom azt, hogy itt van egy elit, amelyik vigyorogva veri át az embereket. és a nép nem veszi észre. de ez nem zseniális, hanem alávaló.

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.12. 17:37:40

"A miniszterelnök pedig mostanában elmegy mindenhová (kérjünk tőle interjút?), és beszél, beszél, beszél. "

*

Beszéljen csak :)

Jelenleg nincs tökéletesebb kormányellenes kampány, mint az, amit a kormány maga művel napról napra.

reálisan 2012.10.12. 17:41:37

Orbán nekem és talán sok millió másnak magyar embernek látszik. Ami nem mondható el a tehetségtelen ellenzéki politikusokról. A Blog ellenzéki választási sikerekről ír. Tudtommal az egyik jelölt független jelölt volt. Vagy ismét hazudtunk MSZP???
Ahogy én látom legalább 3 önjelölt miniszterelnök kavar az ellenzékben. Remélem lenullázzák egymást, ahogy már el is kezdték. Egyik nagyobb csibész, mint a másik!

különvélemény 2012.10.12. 17:47:02

@reálisan:
Mert mindegyik hiteltelen.
Arra készülnek, hogy hatalomra kerüléskor azonnal 100000 milliárdos IMF hitel és önteni a haverokhoz.

Kevés a pokerface ehhez.

A fityesz legalább uniós pénzt önt a közgépbe, amit mellesleg szigorúan ellenőriz ugyanaz az EU aki utálja OV-t, szóval komoly ellenőrzés lesz.
Ott eléggé nehéz lesz nagyot szakítani.

jo20000 2012.10.12. 17:55:26

De hát nem volt kényszer mindennek a megváltoztatása, beleértve a jól (vagy egyáltalán valahogyan) működő struktúrák lebombázását is. Ez a teljesen szándékos és eszetlen bombázási attitűd határoz meg mindent, és egyben ennek a ciklusnak a legellenszenvesebb tulajdonsága. A témára visszatérve: van nekünk egy fasza Bástya elvtársunk - nem tűnik fel senkinek ez a röhejes dölyfösség, a katonák totális lenézése, a pozitív vagy legalább semleges emberi gesztusok teljes hiánya?

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:00:17

@különvélemény: Ja jo mert en azt hittem szimpla bosszubol hogy be mertek neki szolni...

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:02:45

Ez itt ironia, maro guny, karikatura vagy a magyar kispolgarok felelmetes lelki nyomora:
" de a karizmatikus politikus épp attól karizmatikus, hogy már akkor ki tudja fejezni, mi a jó nekünk, amikor még mi magunk sem tudjuk."

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:04:48

@különvélemény: Tenyleg a jogaszokat miert szivatta meg?
AZ ilyen hatalmi onkenyek mindig ramutatnak arra mennyire beteg a) Orban b) az egesz allamilag iranyitott fos amit az orszagunkbol csinaltak.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:06:48

@reálisan: Ha ezek alapjan dontesz, megerdemled amit kapni fogsz.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:10:14

@különvélemény: Szoval ezt talalta ki a jobboldali sajto az IMF hitel lejaratasara. Szanalom az egesz bagazs, amit tesznek az kb a hazaarulassal egyenerteku.
Persze a velemeny szabad, a lelkiismeret elado, a Part majd megved minket, de akinek a hazaja annyit er, legalabb ne nevezze magat jobboldalinak!

s 2012.10.12. 18:10:44

@zala: Azt akarta mondani: "Jó, hogy nincs köztük cigány. Az a halálom." Csak szóltak neki, hogy ez nem annyira PC.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:11:54

A sok Orban-hivonek van egy javaslatom.
Amikor Orban, Szijjarto vagy valamelyik mamelukja beszel a tv-ben, radioban, kapcsolja ki.
1 het propaganda-elvonas utan megdobbenve fogja eszrevenni azt a szar amiben nyakig allunk mind, amit eddig nem latott a sok hazugsagtol amivel naponta megtomik.

Jot fog tenni.

s 2012.10.12. 18:12:00

@különvélemény: A jogászt is ezért tette azzá. Ott vannak ők elrettentő példának -> matolcsy és orbán.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:13:05

@zala: A szelsojobb kispolgarok imadjak az ilyeneket, masokat megrendszabalyozni, es hat Orban mindig is az volt lelkileg...

Cartman (ex Cartman) 2012.10.12. 18:14:26

@unionista:
Na, ide nyomok egy max. respect-et.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:15:59

@különvélemény: Ja igen Orbanek maskepp lopnak: legyen minden allami kezben, minden felett az allam dontson (dohany, kozuzemek, lehetoleg jo zsiros, megkerulhettlen dolgok) es hat ugy emindenhova a parthuseg alapjan ultessunk tehetsegtelen embereket akiket droton rangatunk a gazdasagi holdudvar erdekei szerint.

Ha azt hiszed csak az EU-tol lopnak, igen-igen naiv vagy.

Cartman (ex Cartman) 2012.10.12. 18:19:11

@reálisan:
Ha ők a csibészek, akkor orbán mi?

Egyébként meg csúnyán arcra fogsz huppanni (hogy ezt a szofisztikáltabb énemet is megcsillantsam :) ), legkésőbb 2014. tavaszán, ugyanis messze nincs már orbánnak milliós tábora. Többes számban meg pláne nincs...

s 2012.10.12. 18:19:22

@unionista: "az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak"

Az elit ilyen. Azért elit. Nem tőlük lesz jobb valami. Azért lesz jobb, mert a RENDSZER nem teszi azt lehetővé, hogy rossz legyen, függetlenül az elittől, vagy bárki mástól. Ennek ellenére áldásos volna, ha valaki legalább a köz javáért cselekedne (az elitből volna erre valakinek a legnagyobb esélye), de menten kihúzom a kezem a biliből. (Széchenyi nem csak egy terv. Előtte ember volt, az elit része.)

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:20:28

@zala: Jogos elvaras? Azt hittem egy tabornoknak mas a dolga, nem az hogy jol nezzen ki. Valahogy sovanysaggal nem igazan lehet hadsereget vezetni, hanem esszel.

Kakimaki0123456789 2012.10.12. 18:27:34

@s: Amikor az elit rajon hogy Orban nelkul nekik is jobb, akkor elsz valtozas.

Xfce (törölt) 2012.10.12. 18:35:46

Az ellenzék választási sikerei. Lool :D

Eddig sose számítottak az ilyen jellegű választások (ja, mert nem a baloldal nyerte). Ha mégis szóba került, akkor meg el lett magyarázva, hogy szánalom, hogy az emberek támogatásának ilyen kis töredékével választást lehetett nyerni. Ha itt is a papírforma érvényesül, akkor ez is csak egy ilyen lett volna a sok közül.

Hogy ez kinek siker, és kinek nem, az megint más kérdés. Jobb helyeken általában a kormányváltás utáni fél-egy éven belül már a másik nagy párt szokott vezetni. Nálunk erről szó sincs, a baloldal szinte nem javított semmit, inkább csak rontotta az eddig se túl nagy támogatottságát. Persze a fidesz is vesztett szavazókat szép számmal, csak neki volt miből (gondolom azt senki se várta, hogy ez az extra méretű támogatás sokáig kitart). Szóval ezt kellene sikernek nevezni? Hát, ti tudjátok...

KenSentMe 2012.10.12. 18:40:04

@unionista: Ne haragudj, de te valami nagyon naiv vagy, ha azt hiszed, hogy attól, hogy az elit mond valamit, azt az egyszerű ember majd elhiszi meg beveszi. (Persze, ebben az országban, ahol mindenki utál mindenkit, meg néha megverik az orvosokat, csak úgy, brahiból, mert sokat kell sorban állni. Az SZDSZ, az elit pártja hova lett és milyen karriert futott be a proli trükkökkel operáló Fidesz?) Különösen ha azt hiszed, hogy most egy Török Gábor, aki egy beszélő fej a tévében meg ír egy blogot (amit néhány ezren, ha olvasnak), majd eléri Irén néninél meg Béla bánál, hogy a Fideszre szavazzanak, mert ők Machiavellit olvasnak esténként és rögvest átlátják a hatalom működését. Ugyan már. Porszem a szélben.

Ott siklik félre a megértésed, hogy Török Gábor nem alakítója, hanem szemlélője a rendszernek. Ő csak bemutatja, hogy működik a gépezet. Márpedig a Fidesz gépezete azért marha penge, még így is, bombabiztos alapszervezet, csordultig feltöltött pénztárak, szinte korlátlan hatalom, hogy a kedvükre formálják a választási törvényt és propagandával eltérítsék, akit lehet. Lehet azt mondani, hogy ez a rendszer jó vagy rossz, de azt nem lehet mondani egyelőre, hogy nem működik, mert megy előre, akár egy gőzhenger.

semmiextra 2012.10.12. 18:51:21

Én úgy látom ez a blog is csak pofonokért jár ide min GFG.

Abba nem mennék bele hogy a konszolidáció elmaradásáért mennyire a nyugatahibás! Azt mar elég sokan megtették. De azt a pofátlan állítást hogy Orbán mostanàban lejön a köznép közé! Az hogy a sajátjainak 3 havi egyszer mond egy kis láz álmos beszédet ... ? Hány szakmai fórumot fújtak le mostanában? Hol is van az a biztos hang?

Az meg magában gyönyörű hogy egy bakit sikerült egy marketing zseni taktikai atomfegyvereként találni. Bár egy országban ahol Eltocsy az...

bIQa 2012.10.12. 18:54:44

"Most jöhetnek hát a konszolidálók, felléphet Bajnai Gordon"

BG a politikamentes politikus imázsát építgeti, ami éppolyan halott ötlet, mint a nikotinmentes cigaretta

Laciii 2012.10.12. 19:06:58

@Kakimaki0123456789:
"Azt hittem egy tabornoknak mas a dolga, nem az hogy jol nezzen ki. Valahogy sovanysaggal nem igazan lehet hadsereget vezetni, hanem esszel."
Lehet bűn ronda, lapátfülű, de nem lehet kövér.
Az esetek nagy részében persze csak irányít, de éppen ezért célpont, és ha az ellenség eljut hozzá akkor bizony szaladnia kell. És ha a +50 kiló miatt nem 1 perc hanem 5 perc alatt érne el a helikopterig és ezért elkapják akkor ott marad a sereg fej nélkül, ami túl nagy luxus.

Laciii 2012.10.12. 19:08:29

@Laciii:
És akkor a morálról még nem is beszéltünk.

kzoltana 2012.10.12. 19:30:00

Eközben Kósa Hammer Lajos várospusztítási hiphopja arat. VIDEÓ!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3135_kosa_lajos_u_cant_touch_this

röhögő 2012.10.12. 19:35:02

Egy gyógypedagógus ismerősöm - aki hatalmas Orbán fan volt őrjöngött, hogy az asszisztenseket elküldik onnan ahol olyan gyerekeik vannak, amelyek a szobanövény szintjén leledzenek. Az állam átveszi az intézetet, a bérlet ugrott, az neki tízezer mínusz havonta. Fizetés emelés nincs. Azt mondja, a tíz körmével kaparná ki Orbán szemét ha a kezébe kapná.

spinat 2012.10.12. 19:42:38

aha , szóval a kocsmai suttyó tahó duma lenne az egészséges konzervativizmus?
Vagy csak nálam nem jött át a szerzö iróniája?

Vrogoarrr! 2012.10.12. 20:17:22

@Laciii: Szóval egy tábornok azért legyen edzett, hogy ha kell, el tudjon szaladni. WOW!

huhhhu 2012.10.12. 20:17:32

@röhögő: én is tudok olyan "otthonról", ahol fogyatékos emberek élnek hihetetlen körülmények között, a sz.ron egyensúlyozva, hogy működni tudjanak. Az állami támogatást a felére csökkentették. Ezek szó szerint írtják az embereket.

Vrogoarrr! 2012.10.12. 20:18:34

Akkor a tábornokok legyenek nagyon alacsonyak is, hogy ha jön az ellenség, el tudjanak bújni a szűk kis üregekben!

menőmano 2012.10.12. 20:28:35

Hát! Ja! Totális helyzet, zűrzavar.
A Bajnai Gordon visszatérése a politikai életbe, totálisan felkavarta a politikai állóvizet. Szerintem.
osztjónapot!
:)

Laciii 2012.10.12. 20:35:55

@Vrogoarrr!:
Azt hiszed vicces vagy, pedig csak buta.

Vrogoarrr! 2012.10.12. 20:39:07

@Laciii: Melyik katonai iskolán tanították neked ezt a sok okosat?

3dom'f'speech 2012.10.12. 20:43:20

mi van, köcsög balliberráltak, most ezen miért nem veritek a mocskos nyálatokat?!

hetivalasz.hu/itthon/kdnp-s-kepviselo-lanyaval-kampanyol-a-milla-55665

pedig ez iszonyú gáz, hogy még egy jó arcot sem tud találni a párezres anarchista hőbörgő banda és amit a jobboldalról elcsennek azt is jogellenesen használják

micsoda? 2012.10.12. 20:54:21

Ma hallottam, hogy OV visszaadja a nyugdíjasoknak azt amit az előző kormány elvett. Ilyenkor szokás felnézni a mennyezetre, hogy fent van-e még? Az első OV kormány első intézkedése volt, hogy a korábbi kormány által előirt 20 %-ot megszüntette. Állítólag visszaadta részletekben, de ennek nehéz utána számolni. Erre a mostani emelésre is kíváncsi vagyok. Milyen alapra számolják, és beépül-e a nyugdíjba? Nincs olyan nap, hogy ne gondoljak erre a kormányra. Nap- mint nap hallom, melyik húsüzem áll le, közben Erdélynek milliárdos segítséget adunk. Egyszer már nagyot adtunk, amikor betelepültek, minket meg kitettek. Szerintem adó felajánlásból segítsük őket, tekintettel arra, úgy néz ki rosszabban élünk, mint ŐK.

márta)) 2012.10.12. 21:18:45

("bénázásai" - Török G.)"

Bocsánat! Jut eszembe)

A Török G. kiváló politikai elemző.
Igen.
:)

unionista (törölt) 2012.10.12. 21:22:11

@VRbagoly:
az egyik alapvető tézis a politológiában, de általában minden tudományterületen, hogy a megfigyelő cselekvése befolyásolja a viselkedésünket.

török gábor legtöbb elemzése alapvető tévedésekkel terhelt. azért, mert szándékosan próbál egyfelől, másfelől középre állni. kényszeredetten. azért, mert mindkét oldalról várja a megbízást. vigyorogva veri át a hallgatóit. a balatoni villa cirádás kerítésének rendeli alá a politikatudományt.

de maga az iskola alapvetően hamis tézisekből indul ki. például abból, hogy ő nem befolyásol senkit.

Mérges 1234 2012.10.12. 21:39:24

@karacsi_maci:

Csak azt kellene látni, hogy a politika ami önmagáért van nem az emberekért, lehet hatékony de a politikuson kivül senkinek nem jó.

Na ezt szhívjuk 22 éve.

Kár ezen különben annyit agyalni, maga a rendszer a rossz, rossz rendszer amelyik mindig a leggecibbeket emeli magasra, emly eltűri a hazugságot, ami nem értünk, hanem magáért van.

És a rendszer nem fog változni, mert mindkét oldal haszonélvező, és ők maguk alakítjáka rendszert.

Sokkal nagyobb a probléma, mint amit egyáltal a legtöbb ember képes felfogni, mert nem csak a gazdasági helyzet szar, hanem az egészh közigazgatrási rendszer korrupt, a törvények nem értünk, hanem ellenünk, és így tovább.

Orbán csak annyiban felelős ezért, hogy ezt a velejéig szar rendszert még inkább a sajátjai kezére játszotta, miközben azt hazudja, éppen javítja a rensdzert.

Véleményem szerint, ha az ország ezen az úton megy tovább, akkor vége megyünk a görögök által járt uton, aminek még nem tudni mi a vége.

márta)) 2012.10.12. 21:58:51

"Választási kampány"..

Na. Igen! Emelkednek a nyugdíjak. pardon) emeli a kormány a nyugdíjakat, visszamenőlegesen. Persze, ha igazak a hírek?
Micsoda, véletlen egybeesés?!
hm?

márta)) 2012.10.12. 22:06:02

www.hir24.hu/belfold/2012/10/12/visszaeltek-bajnai-nevevel/
*******

Hivatalosan még be sem jelentette visszatérését, a politikai életbe, a volt kormányfő, máris elkezdődött.... Mi is? a bemocskolás?
Én csak remélni tudom, hogy valóban "felveszi" azt a bizonyos politikai kesztyűt.
hm?

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.10.12. 22:31:49

úú már nagyon várjuk az új hiteleket

imádjuk a hiteleket, mi, index olvasó értelmiség!

és orbán megadja nekün! persze jobb lenne a baloldal lenne kormányon és ő adná meg, de így is jó

hitel!!! úú de jó lesz

Pop40 2012.10.12. 22:39:09

@zala:
Orbán a maga szép sörhasával nyilván arra célozhatott ezzel a mondattal, hogy amennyiben a tábornokok a sörhassal úgy válnak be tábornokként, mint ő miniszterelnökként, akkor összeomlik a hadsereg.

És ebben igaza is van. :)

komissarlajos 2012.10.12. 22:52:55

@Makkasz: Na téged nem értelek! Nincs ékezet a gépeden?

komissarlajos 2012.10.12. 22:55:11

@karacsi_maci: Nekem a „szallag“ tetszett.

komissarlajos 2012.10.12. 22:56:54

@márta)): Ember! Ez egy 14 éves törvény! Olvass utána.

komissarlajos 2012.10.12. 22:59:12

@micsoda?: Nyugdíj ügyben a szocik (Bajnai) többet vett el mint amit o.v. ártott.

Hegyímedve 2012.10.12. 23:08:32

Az a bajotok, hogy olyan szép a viktor...

tarackos 2012.10.12. 23:31:03

Nincs itt semmiféle konszolidáció! Nem is lehet mert még minden folyatban van, nincs mit...

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.12. 23:46:28

@karacsi_maci:

"török gáborral semmi baj."

De igen, van vele baj! Mégpedig az, hogy maszatol. De nem fest.
Alátercel az orbáni politikának, de nem tisztán énekel.

Pedig nem buta fiú, s van vénája az íráshoz is. Blogbejegyzéseit általában jól indítja (ekkor még határozott az ecset, tiszta a hang), de ahogy túljut a felvezetésen és az adott probléma körüljárásán, magyarázatai márcsak árnyai mindannak a tiszta hangnak, ami az első bekezdések után reményt adott az olvasónak, hogy a végén megismeri azt, ami a tényekből és összefüggésekből TG politológus szerint következik.

De sajnos nem, a végére leginkább csak a maszatolás marad.

TG próbál "középen maradni" és azt hiteti el magával, hogy amit ír az jó és semleges. Pedig nem jó és nem is semleges, ügyesen, és bújtatottan tematizál, relatívizál.

Egyébként soha nem azzal van a baj, ha valaki nyíltan elfogult, de mégis képes reális értékelésre; hanem azzal, aki elfogultságát leplezni próbálja és ennek érdekében tényeket hallget el, hazugságok felett huny szemet és félig mond ki dolgokat.

Aki nincs középen, az ne igyekezzen oda, mert még végül eltéved. TG messze nincs középen, szerintem, ennek megfelelően el is téved.

ON:
Orbán szavaiban most is a nagy formátumú politikust látjuk, csak azért, mert megjegyezte, hogy egy tábornok ne legyen kövér?

Ugye ez csak vicc akart lenni?

Egyébként a miniszterelnök úr jobban tenné, ha duma helyett inkább tisztességesen vezetné az országot - ő mondta, hogy arra kell figyelni amit tesz; hát ne beszéljen, kormányozzon - de jól.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.13. 00:00:10

@bIQa:
"BG a politikamentes politikus imázsát építgeti, ami éppolyan halott ötlet, mint a nikotinmentes cigaretta "

Hadd bővítsem ezt ki egy szóval, s máris egész más értelme lesz.

Szerintem Bajnai inkább PÁRTpolitikamentes politikát (kormányzást szeretne).

De valójában nem Bajnai személye a fontos, hanem az, hogy a pártpolitika és oligarchák kiszolgálása helyett szakértői kormányzás kellene (erre Bajnai alkalmasabb Orbánnál, mert BG ért hozzá, míg OV inkább vizionista, semmint menedzser).

Orbán Viktorhoz hasonlóan én is szeretem a focit, csak kicsit többre vitem nála (NB1). Meccs előtt sosem kérdeztem, hogy mi a neve e bírónak, csak az érdekelt, hogy jól vezesse a meccset.

Marós 2012.10.13. 01:12:27

@Zébácsi:

Én meg azt látom Bajnain, hogy neki egyáltalában nincs kedve sorompóba állni és a nap 24 órájában taposni a politikai malmot. Csak a fanatikusok akarják öt a politikai sorompóban látni.
Bajnainak egyébként a közvetlen családi Hintergrundja sincs meg. Rendezetlen.Anélkül meg nem megy semmi komoly munka…

Már ebben is megvert egyéniség…

Marós 2012.10.13. 01:24:21

@Zébácsi:

Mitől gondolod , hogy jobban ért BG gazdasághoz? Addsz neki egyáltalában sanszot?
És politika mentes gazdaság vagy hatalom?
Már a Garaiak és Cilleiek idejében is volt pártpolitika, sőt a Triumvirátusok idejében, az antik Rómában,anno

JosephSmith 2012.10.13. 01:33:50

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:

Te vagy az, endike? Messziről megismerni a buzis "úú"-zásodat.
Meg a hiteldilid. Ne égesd a jobb oldalt, meg lett már mondva, te elmebeteg.

Pipas 2012.10.13. 06:05:01

@röhögő: "az neki tízezer mínusz havonta. Fizetés emelés nincs. Azt mondja, a tíz körmével kaparná ki Orbán szemét ha a kezébe kapná. "

Hihetetlen, hogy vacak tízezer forint milyen gyorsan meg tudja változtatni az emberek politikai nézeteit. Persze gondolom, hogy társaságban ő sem a zsét emlegeti, hanem a 'fékek meg ellensúlyok rendszerét', a 'jegybank függetlenségét' és persze a 'független elemzők' és 'mértékadó politikai körök' aggodalmait. :)

micsoda? 2012.10.13. 08:08:01

@komissarlajos: Bocsi, de nem igaz. Ha a 13. havi nyugdíjra gondolsz, Orbán visszaadhatta volna, minden adminisztrációs meg százalékszámitás nélkül:)

nem várt fordulat 2012.10.13. 10:39:34

mindenkinek aki megszólított: a nagy Szent István királyunk, ha tutyi mutyi, akkor baszhatja. A hatalom játszma, ez egy zéró összegű játék. Csak akkor tudsz nyerni, ha midnenki más veszít. Ez a politika. Úgy kell csinálni, hogy be kell nyelned dolgokat, és fent kell tartani az egyensúlyt, hogy mi az, ami még megéri (legyen az hazugság, gyilkosság, bármi), hogy a többségnek jó legyen, ha te vagy hatalmon. ennyi.

KenSentMe 2012.10.13. 18:35:38

@unionista: "az egyik alapvető tézis a politológiában, de általában minden tudományterületen, hogy a megfigyelő cselekvése befolyásolja a viselkedésünket"

Ezen egy kicsit mélázzunk el. Befolyásolja az etológus az állatok viselkedését? A nyelvész befolyásolja, hogy milyen a nyelv? A fizikus befolyásolja a fizika alapvető törvényeit? A matematikus befolyásolja a matematika gerincét jelentő összefüggéseket? Lényegében nem, hiszen ezek mintegy tőle függetlenül léteznek a világban.

Van a "megfigyelési hatás", hogy ha egy etológus odamegy az állatokhoz és nézi őket, akkor a jelenléte befolyásolja az állatok viselkedését, ha a nyelvész elkezd anyagot gyűjteni, az ő szavai és tettei befolyásolják a gyűjtemény minőségét, ha a fizikus megépíti a detektort, a detektor befolyásolja a részecskék mozgását, a matematikus felkészültsége és éles elméje is befolyásolja, hogy milyen mélységig fér hozzá a tárgyalt terület lényegéhez.

De vegyük észre, hogy itt nem arról van szó, hogy az állatok természete, a nyelv természete, a részecskék természete, a matematika természete megváltozna, egyszerűen arról, hogy ha egy tudós nem veszi figyelembe a saját maga okozta zajt, akkor gyatra munkát végez.

Nyilván lehet valaki jó/rossz etológus, és végezhet ennek függvényében jó/gyatra munkát, de attól, hogy egy etológus megfigyeli az oroszlánokat, attól nem kezdenek el a világ oroszlánjai holnaptól tök máshogy viselkedni. Ugyanígy egy politológus is végezhet jó/gyatra munkát, de ettől még a vizsgált alanyok nem fognak holnaptól teljesen máshogy szavazni

Én fenntartom, hogy túlbecsülöd Török Gábor hatását, és ez a bősz utálat emiatt nagyon humoros. Kb. mint amikor a rossz hír hozóját végzik ki a mesebeli fejedelem udvarában. Figyelembe véve, hogy ma a független és művelt értelmiség nem tud kiállítani egy olyan pártot, ami megugraná az 5%-os küszöböt, elég valószerűtlen, hogy az értelmes és gondolkodó (és nem elkötelezett embereken) keresztül néhány tizedszázaléknál bárki nagyobb hatást érhetne el.

unionista (törölt) 2012.10.13. 20:25:35

@VRbagoly:
szerintem törökgábor tipikusan olyan értelmiségi, akit ennek a népnek el kellene zavarni. egyszerűen azért, mert a mindenkori kormány állva minden oldalon legitimálta a nyilvánvaló közéleti hazugságokat. és soha egyetlen elemzésében sem vette figyelembe azt, hogy mi szolgálja a közjót. ez ilyen egyszerű.

nem véletlen tartják őt mindenhol árulónak. nem véletlen lett ő nagy kedvencből a közutálat tárgya. a nép időnként rájön, hogy átverik folyamatosan. a netizen jön rá leghamarabb.

márta)) 2012.10.13. 22:15:16

@komissarlajos:

Tessék?! Van valami probléma?!
Minek olvassak utána?!
hm?

integrans 2012.10.19. 01:27:31

Téves az egész politika.

Nem helytálló.

A közgazdász hölgyek, s urak sajnos alapvető dolgokban tévednek! Méghozzá fatálisan. Feudális pénzpolitikai elveket követnek, egy digitalizálódó, automatizálódó világban. Azaz durván vétenek az alkotmányosság ellen is.

Big-B 2012.10.19. 23:52:20

A tábornok éppolyan katonája a hadseregnek, mint az őrmester. Ha elvárás az őrmestertől, hogy edzett és fitt legyen, akkor ez az elvárás kell meglegyen a tábornok felé is. Nézz meg egy USA hadseregének tábornokát. Egyik sem kövér, mert példakép akar lenni a katonái előtt, nem pedig papírnehezék.

Big-B 2012.10.19. 23:56:49

Hát bizony, a nyugdíj kérdés elég necces. Anyukám nyugdíjas, betanított munkás volt egész életében. Másfélszer annyi a nyugdíja, mint az én diplomás fizetésem. Mellesleg neki emelik a nyugdíját, a fizum meg 4 éve ugyanannyi.
Nem jó ez így.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása