Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. április 23. 06:06 - politologus

Trónok harca - Leváltották a mélynövésű kormányfőt

Legutóbbi kampánykörképünkben az Észak-Westerosban megnyilvánuló erőpolitikát láthattuk. A most vizsgált délebbi országrészben a politika a finomságról és óvatosságról, tapogatózásról és helyezkedésről, vagyis a diplomáciáról is szól.

A közelmúlt fő híre volt, hogy a fővárosi választási győzelem után Tywin Lannister váltotta fiát, Tyriont a miniszterelnöki székben. “Lenyomták a mélynövésű kormányfőt”, “Kuka várja a nagydumás törpét”, “Tywin esze: nem olyan kicsi az” - hogy csak egy-két ízes szalagcímet idézzünk, ami Tyrion leváltásán kajánkodik. (Ez még nem a legrosszabb, a Fahéj c. lap “Perverz Törpe, mássz le az üvegkoporsóról” címmel jelentetett meg publicisztikát.)
A miniszterelnök-csere fogadtatása egyértelmű a sajtót tekintve, a jól értesült szakértők szerint azonban korántsem ilyen rossz a távozó miniszterelnök teljesítménye. Tyrion maga is úgy nyilatkozott, nem érti, miért nem kapja meg a tiszteletet, amit kiérdemelt, hogy megmentette az országot az idegen szervezetektől és az összeomlástól, miért bántják, miért tekintik a Hét Trón páriájának, miközben megtanult késsel-villával enni.  

Tyrion Lannister esküdözik és könyörög - már hiába

A Lannisterek alighanem jól haladnak dinasztialapító céljaik felé. A pártelnök Tywin Lannister szívós munkával hozta vissza a párt respektjét, gazdasági vállalkozásai bejöttek, a javakat visszaforgatták a politikába, szó szerint bevásárolták magukat a hatalomba. Az államfő - bár valójában Baratheon - az ő emberük is már, és Joffrey király nem mutatja fel azt az önállóságot, amivel a Lannisterek kordában tarthatók. Az új kormányfő állítólag szarvast nyúzott a fővárosi győzelem előestéjén, ami tudvalevőleg a Baratheonok szimbóluma. A Lannisterek befolyását és Joffrey gyengeségét mutatja az is, hogy utóbbit anyja, a Lannister-főideológus Cersei Lannister látja el tanácsokkal. A erősebben fogalmazók szerint többről van szó, folyamatosan pozicionálja fiát, hol előtérbe helyezi, hol visszavonja.

A kormányzattal kapcsolatos másik fontos esemény, hogy az eddigi gazdasági miniszter új feladatot kapott. Lord Baelish azért kerül a mindenek fölött álló Arryn-várba, mert az adósságcsökkentésben nem ért el eredményeket, ill. a neki adott várat nem foglalhatta el, másikat kellett számára keresni. Úgy tűnik, új helyére is viheti magával megszokott házikedvenceit. A gazdasági posztra Tyrion Lannister kerül, ami különleges helyzet, ugyanis Westeros bukott miniszterelnökei általában az annál alacsonyabb posztot szégyellik, és a parlamentbe is alig járnak be. 

A hajó új kormánya: Baelish (jobbra) talált, Tyrion (hátul) süllyedt

Eközben a Tyrell-párt végre nyeregben érezheti magát, tekintélyes terület, haderő és kultúra után végre odafértek a kormányrúdhoz is, a Lannisterekkel koalícióban győztek a királyvári választásokon. Finom eleganciájuk már a koalíciós megállapodás előtti kampányban is megmutatkozott. Míg a Lannisterek saját plakátjukon “Az oroszlán halat nem ismer, a szarvast bekapja és lehugyozza a rózsát” felirattal provokáltak, Tyrellék kampányanyaga jól reagálta le ezt a “Mi legalább nem vagyunk állatok” jelmondattal.

A népjóléti tárcát is megkapták, ilyen nehéz időkben ők osztogathatnak (Westerosban pedig ez a legfontosabb), és sikerrel is gondoskodnak a háborúban megrokkant főváros ellátásáról. Már most megkerülhetetlenek, szépen be is rendezkedtek a parlamentben, és már nemcsak a Lannisterek, hanem ők is diktálhatják a feltételeket a Baratheonoknak. Ennek csúcsa, hogy Margaery Tyrell vezényletével jó mélyen fuzionálnának a királyi párttal. A fiatal pártvezér hölgy mindig ott tűnik fel, ahol üres hely, hiány és rászorultság mutatkozik, és a rossz nyelvek szerint mind Renly, mind Joffrey szenvedett ill. szenved némi hiánytól, ami kitöltésre szorul.

A fiatal és médiaképes Margaery sokat szerepel, az egyszerű nép támogatását kívánja megszerezni. Tudatosan vonta be a gyermekeket a kampányba, nemrég bántalmazott aktivista hősök árváit kereste fel, számukra saját gyermekhíradót is indított a politikai történések alternatív szempontú bemutatására. Támadták is érte, egy a Lannisterekhez húzó kormányzati illetékes “gusztustalan médiaterméknek” titulálta a produkciót.

Margaery Tyrell komolyan veszi a párt jelmondatát: "Erőssé növünk"

A kormánypártoknak azonban nemcsak az északi erők miatt kell nyugtalankodniuk. Az ugyancsak hamvas Danaerys Targaryen a nagy múltú, történelmi pártot alapjaitól szervezi újjá. Az elkobzott pártvagyon és az emigráció miatt nulláról indult, és komoly versenyhátrányban van a már kampányoló többi naggyal szemben. Először hagyományőrzőkkel kísérletezett, de az egész éves lovasünnep, a “Nemzeti Vágta”, valamint a profi pártközgyűlések helyett tartott furcsa beavatási szertartások nem vitték előre az ügyét, és csak némi belső támogatást hoztak. E hagyományőrzők is azért kerültek képbe, mert még nem korrumpálódtak, ők voltak az aktuális "tiszta fiúk". Azóta a magasabb szintű politizálás már náluk is megindított eróziós folyamatokat. Danaerys feltűnése végül pártszakadáshoz vezetett, közben a sátorosok legjobb erői igazi vezérnek ismerték el a szőke hölgyet. 

Ő ezután polgári támogatást keresett, ami természetes is egy elszegényedett arisztokratától. A qarthi turné koalíciót nem hozott, inkább csak egy pénzszerző körútként értékelhető, de ez tisztességes módszernek tűnik a többi párt közbeszerzéses bizniszeihez és a hitelre kampányoláshoz képest. Összességében a két eltérő út előnyei megmaradtak: kitartottak a loboncos párthívek, és került egy kis pénz a pártkasszába.

A harmadik út Astaporba vezetett, ahol a választási győzelem legfontosabb kellékét, aktivisták toborzását végezték el. Az astapori politikai népfőiskola végzettjei a legelismertebbek a szakmában, nem véletlenül hívják őket Makulátlanoknak. Megvan bennük minden e munkához szükséges tulajdonság: végtelenül szervilisek a vezető felé, kétség nélkül végrehajtanak bármit, lelkesedésük sohasem apad el, nincs múltjuk, és nincs jövőjük. Szakértők szerint a politikai piacosodás legmagasabb foka, amikor már az aktivista lelkesedés is professzionizálható, és az aktivistáknak fizetett összeg simán megtérül a későbbi pozíciók révén. 

Egyedül nem megy: Daenerys Targaryen pártot épít

Danaerys a politikai tanácsadásba is beruházott, saját think tankje a tárgyalástechnikában és a diplomatikus kommunikációban erős. Úgy kell elképzelni, mintha a mosatlan szájú politikus egy fekete dobozba beszélne jó mocskosan, azán kifelé maradéktalanul komilfó szöveg áradna. A dolog működését a sajtóbemutatón magunk is megcsodálhattuk, és bizony akad még hiba: az egyik makulátlan sebét látva kitalált “késsel vágták hosszan a csecsem” ostoba mondatot “kétszer láttak bosztoni csecsent” mondatra fordította...

De térjünk vissza a fővárosba. E pillanatokban nagy a tanácstalanság a kormányban, és a találgatás az egész országban, hogy mi lehet Jaime Lannisterrel. Az információs miniszter úgy nyilatkozott, sikerült elfogni néhány csiripet, melyek szerint a Starkok súlyosan megcsonkították a Lannister-párt reménységét. Erre a párt rögtön követelte a Starkoktól az igazság felderítését, egyben a bűnös átadását. Válaszról még nem tudunk, de megkérdeztük a nagy pártok közötti diplomácia nagyasszonyát, Olenna Tyrellt, hogy ők mit tennének ilyen helyzetben, mire finoman így fogalmazott: “Mi legalábbis nem adunk ki baltásokat”. Jaime hazatérésének valódi jelentőségével kapcsolatban nem kertelt, szerinte akkor “egy kézbe kerül minden hatalom”.

Olenna Tyrell befolyása is mutatja, hogy a jelenlegi politika másik újdonsága az ország politikai életének feminimizálódása. Soha még ennyi nő nem mozdult, mint most, és a folyamat akár odáig is eljuthat, hogy nő lesz a következő államfő. Daenerys Targaryen esélyei épp nőni látszanak, ill. Joffrey király további háttérbe szorulásával az ambiciózus ara, Margaery Tyrell akár nagyot is ugorhat. A fiatalok befutásáig még Cersei Lannister politológus, “A hatalom az hatalom” című politikatudományi bestseller szerzőjének megnyilatkozásai is érdekesek lehetnek, végül Catelyn Tully szokásos fogolycipelős partizánakciói is hozhatnak izgalmakat.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

6 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr955242170

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trónok harca - Választást nyernek-e a Mások? 2013.04.26. 09:24:23

Amint néhány hónappal korábban írtuk, a westerosi előrehozott választás kampánya csúcsra járatódott, mostanra viszont már meg is hozta az első eredményeket. A Lannisterek fővárosi sikere nem volt meglepetés, de választási körképünkből kiderül, hogy még...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2013.04.23. 16:25:54

csak én érzem egy kissé erőltetettnek?

regress 2013.04.23. 16:26:46

már kezdtem örülni,hogy viktort zavarták el, a halál faszára

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.04.23. 16:37:08

@kovi1970: Van benne valami, ez rá az egyik magyarázat (a legutóbbi használati utasítás): "Az új trónokharcás poszt is választási tudósítás formáját ölti, mégis más alapvetéssel készült, mint az előző. A régi lényege: a politika alapjaiban mindig és mindenkor ugyanolyan. Az újé: a magyar politika leggyakrabban emlegetett kliséit lehet benne felfedezni. Ez egy böngészős-kirakós játék. Vigyázat, senki ne keressen benne politikai állásfoglalást, jó és rossz pártokat. Csak találd meg a sok ismerős motívumot a magyar politikából és a TH világából!"

1055 2013.04.23. 19:58:40

@regress: Jaj de jó , bravó ,
micsoda pengeéles humor.
Te primitív faszkalap.

bari-kád 2013.04.24. 16:01:31

Az események exkluzív közvetítéseit visszanézhetik a(Kistanács üléseinek felvételére kizárólagosan jogosult) HBO tévécsatorna interneten elérhető videótárán, az HBO GO-n: redir.ec/gobox
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása