Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. június 20. 23:02 - politologus

Ne tűnjön el!

 Évek óta olvasgatom a mindenféle pártokhoz vágott "tűnjön el" -írásokat, blogokat és fórum-hozzászólásokat, csak nem akarnak elapadni. Sokan abban látják a magyar politika megújulásának zálogát, hogy a régen megismert pártok eltűnnek. Hányan írták már ezt az FKGP-re, az SZDSZ-re, egészen máig és most leginkább az MSZP-re, sőt, a Fidesz is egyre gyakrabban kerül szóba.

Szerintem nincs igazuk. Több okból sem.

1.) Attól még, hogy egy párt eltűnik, még nem tűnik el - és nehezen is eltüntethető  - az a részérdek, ami a pártot életre hívta. Megmarad az ideológia, eszme vagy gondolkodásmód, marad a társadalmi csoport vagy osztály, marad egy már bevezetett politika (problémafelvetések, megoldási javaslatok), és végül nem enyésznek el a szavazók sem. Csak épp a felsoroltak képviselete tűnik el. Igény persze felmerül, leginkább a szavazókra, ami viszont a szereplők hitelességét rontja le.

2.) A pártrendszerekben is érték az állandóság, a nagyhírű nyugati demokráciák sem lennének azok, amik, ha nem egy stabil pártstruktúra álna mögöttük. Valószínűleg igaz az a tétel, hogy ezek a pártok már részei az államnak, ekkor pedig erősségeik és gyengeségeik is fúzionálnak. Például így: a párt állami támogatást kap, politikusaik állami pozíciókba kerülnek, ez a pártot erősíti, az állam számára sem mindegy, hogy a párt milyen politikát és emberanyagot termel ki magából.

3.) A "tűnjön el" hívei valamiféle erkölcsi megújulást szeretnének a politikában és a pártok körül. Ott tévednek, hogy az erkölcsi deficit nem általában a pártok vagy épp ezen pártok létéből következik, hanem a konszenzusos kultúra magyarországi hiányából. Igen, nem valamiféle tisztaságot, átláthatóságot, korrupciómentességet említek, mert ez is csak terméke az adott szó és az írott norma tiszteletének. Általában a tisztelet hiányzik. Nem a pártok hibája, hogy hiába engedi a jog, nálunk a szóbeli szerződést senki sem veszi komolyan, de még az írásbelit is vígan felrúgják. Ebből egyenes úton jön a politika oldalán a visszamenőleges hatály tilalma, az alkotmányos normák és a szubsztantív demokrácia elleni visszatérő támadás.

4.) Végül az eltüntetés szorgalmazásában tetten érhető mentalitás kontraproduktív: növeli a politika erőszakosságát, elutasítottságát, a szereplőkben növeli a félelmet, s ezért álmegoldásokhoz nyúlnak. Ergo még tovább romlik a politika minősége, nem alakulnak ki normális viták, a kompromisszum kultúrája, helyette egy nagyról és erősről álmodozunk majd, aki megmondja a frankót.

Szóval: ne tűnjenek el a pártok. Változzanak. 

Jó lenne már egyszer, újra tárgyalásokról és megállapodásokról, szövetségekről, paktumokról, koalíciókról, akár nagykoalícióról beszélni.
De mindenkinek lelke rajta, a lázárjánosos izmozás és kövérlászlós tesztoszteron-túltengés is szerethető, épüljön rájuk az új Magyarország, merev alapokra.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr733001669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.06.22. 11:13:34

az maszop azert is tunjon el, kommunista partnak itt van nekunk a fityisz

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.06.22. 11:45:30

Ez vágyálom.
Ebben országban csak az "erősebb kutya baszik" elv működőképes. Lehet koalíciózni meg konszenzusról papolni, de az eddigi tapasztalatok alapján ez nálunk nem működik. Főleg azért nem, mert nem egészséges kompromisszumok, hanem fű alatti mutyik és korrupció számaztak belőle. És végeérhetetlen politikai mocsár, amiből nem lehet kimászni, és ami miatt nem halad sehova az ország. Személy szerint Fletó legnagyobb bűnének tartom, hogy hagyta a dagonyát úgy, ahogy volt. Nem mondott le, de nem is csinált semmit miniszterelnökként (és ennek a fidesz pofázásához meg népszavazásához semmi köze). Bár a jelenlegi kormány számos intézkedését elutasítom, annak az egynek örülök, hogy végre egyirányba mennek a dolgok, és végre erő és akara is van a változtatásra. Hogy ebből a végén mi fog kisülni, nem tudom. Csak induljunk már meg valamerre!

Rwindx 2011.06.22. 11:45:42

Ellenben nem változnak meg, tehát tűnjenek el.

Cr 2011.06.22. 12:06:02

@Kételk Edő: Mondasz valamit. Sajnos a nagy pártok közül senki nem szimpi számomra, a kicsik meg mire megnőnek, ugyanúgy mutyisok lesznek.

Le_Penseur 2011.06.22. 12:18:51

"Jó lenne már egyszer, újra tárgyalásokról és megállapodásokról, szövetségekről, paktumokról, koalíciókról, akár nagykoalícióról beszélni."

Ezt a mondatot nem lehetne 40X50-es lapokra kinyomtatni, és minden egyes önkormányzat, hivatal, minisztérium ajtajára kiszögelni?
kb mint Luther az ő kis papírjait a vártemplom kapujára...

TroppauerHümér 2011.06.22. 12:32:02

A "tűnjön el" sokszor a párt mögötti ideológiára vonatkozik, sőt néha nem is valós ideológiára, hanem agymosó szlogenekre, aminek sajnos sokan bedőlnek.

Egyáltalán nem bánnám, ha "a piac/vallás mindent megold" és hasonló bölcsességek helyett valódi vita lenne konkrét kérdésekről, olyanoktól kapott információkkal, akik értenek is az adott dologhoz, és nem csak valami általános elvet szajkózva mondanak véleményt.

Igen, tűnjön el minden felszínes vélemény.

G. Wolf 2011.06.22. 12:39:16

Korrekt írás!

Am azért ha megnézed vannak változások nyugaton is. Meg néha néha azért picit átalakul.

Pl a svédeknél bejött egy one-issue párt (Kalózok). Finneknél nagyon feljöttek a szélsőjobbosok.

Angol is a kétpártrendszerből elmozdult a 3 felé, pedig a választási rendszerük nagyon nem indokolná (bár szerintem ez csak átmeneti, mert vissza fog állni a két pártrendszerük). Szóval ők inkább ilyen "kivételek" asszem. És mondhatni h stabil.

De am érdemes megnézni az olasz pártrendszert, ott pl teljes változás folyamatosan.

De asszem abban egyetértek hogy a stabil pártrendszer az stabil közéletet is jelent - úgy kb. Mondjuk ehhez mefelelő választási rendszer is kell, és ami még fontosabb megfelelő politikai kultúra, mind a lakosok mind a politikusok részéről...

penelope garcia 2011.06.22. 12:40:47

Nyilvánvaló, hogy az átkok megfoganása nem segítette a magyar közéletet. Eltűnt jónéhány párt (a maradék meg hát olyan, amilyen...), s lám, az állampolgárok FELE nem tud / akar pártot választani, szavazni. Szerintük nincs kire. Nekik hiányzik valami. Nyilván nem mindnek ugyanaz, de hogy a betokosodott, rég megunt ugyanolyanságok helyett színes palettára lenne szükség, vállalható, "erkölcsös" pártokkal, az egyértelmű.

Laikus Érdeklődő 2011.06.22. 13:17:40

Eddig naivan azt hittem, hogy a pártokat különböző - elsősorban gazdasági - érdekcsoportok tartják életben és az ideológia, eszme vagy gondolkodásmód csak másodlagos szempont. Egyfajta külső máz, ami az érdekek változásakor szabadon átfesthető.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:03:00

@Kételk Edő: Ezen is látszik, hogy ugyanarra a problémár két teljesen eltérő választ lehet adni. Szerintem a Te "erőskutyás" verziódat többet próbálgattuk.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:03:54

@Rwindx: A Fidesz sokat változott az évek folyamán!

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:07:06

@TroppauerHümér: Amit írsz, azt "közpolitikának" nevezik. Nálunk csak a politológusok használják ezt a fogalmat, jobb helyeken ez a politika fontos, a hatalmi harccal egyenrangú része.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:12:16

@G. Wolf: Köszönöm!

Nagyon igaz, amit írsz más helyekről (és a politikai kultúra nekem is a szívem csücske). A terjedelem miatt nem részleteztem, hogy nem a pártrendszer befagyására gondolok, hanem csak stabilitásra, mondjuk a viselkedések, módszerek állandóságára. Pl. merek paktumot kötni, mert be tudom, be akarom tartani.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:16:36

@Laikus Érdeklődő: A gazdasági érdekcsoportok a szervezet működése részéről(kampánykiadások), a politikai pozíciók oldaláról viszont a szavazók tartják életben a pártokat, ez utóbbira az ideológia (is) kell.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 16:18:25

@penelope garcia: 1990-ben még élvezetesebb volt azt a palettát figyelni!

Laikus Érdeklődő 2011.06.22. 17:01:14

@politologus: ...és ebben a helyzetben az egyetlen hatékony ideológia a populizmus különböző színű szószokkal leöntve.
Ráadásul egy gazdasági érdekcsoporttól a hitelesség még talán elvárható de a konszenzusos kultúra, a kompromisszumkészség nehezen.

G. Wolf 2011.06.22. 18:44:27

@politologus: Hát... Szerintem amíg az emberek nem hajlandók hosszabb távon gondolkozni saját maguk, addig nem is fognak olyan politikust választani aki hosszabb távon gondolkozik. És meg se értenék... Amikor az közélet egyik legnagyobb gondja hogy ez az a politikus milyen autóval jár... Vagy épp a minimális egyeztetések totális hiánya... Meg az aktuális ellenzék csuklóból mindent tagadása megy...

Szóval addig max a tankönyvekbe vannak ilyen szép elvek, hogy paktumok a nagy oldalak között :)

Rwindx 2011.06.22. 18:50:01

@politologus:
Ez mondjuk igaz, viszont hogy előnyére vagy hátrányára mint az köztudomású, erősen vitatott. :)

Az mszp semmit, ha eltűnik pezsgőt bontok.

Amikor a szadesz kiesett a parlamentből pezgőt bontottam, hozzáteszem egyszer a szavazójuk voltam.

A jobbik, lmp-ről egyelőre ilyet nem lehet komolyan nyilatkozni.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 19:06:31

@Laikus Érdeklődő: Szerintem épp az üzleti világ jó működésének alapja a szerződéses kultúra, a sz. betartása növeli a megbízhatóságot, profitot hoz.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 19:11:30

@G. Wolf: Amely országokban van ilyen, amiket sorolsz - ők hogyan kezdték? Kevés ma a konszenzusos politika híve, ez a kisebbség? Nem baj. Minden vélemény, még ma a legelfogadottabb is kisebbségiként kezdte. Ez is tankönyvi! :)

G. Wolf 2011.06.22. 19:15:18

@politologus:

biztos ismered a viccet hogy az orosz elkezdi nyírni a füvet, csak nem olyan mint az angolé, megveszi ugyanazt a gépet, még mindig nem olyan, nyírja naponta, már percre pontosan akkor mint az angolok de csak nem olyan... végül megkérdezi az angol kollegát:
- Mi a titka az önök füvének?
- Jah kérem 800 éve ezt csináljuk...

Szóval nem csak a hogyan hanem mióta... Főleg angolok már mióta játszák ezt a demokráciásdit...

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.22. 20:13:58

@G. Wolf: Ismerem, de ezzel sem riasztasz el. Sőt: történelmi mélységet adsz a dolognak: már előre büszkévé tesz, hogy 799 év múlva észreveszik, hogy itt, a Politológusblogban indult el a konszenzusos magyar politika születése. :)

G. Wolf 2011.06.22. 20:24:01

@politologus: am én is sajnálom hogy a kezdeti konszenzusra törekvésből ennyi maradt...
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása