Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. július 23. 01:54 - politologus

Választási barkácsolás - alternatív javaslat a Fidesznek

 A hazai politikai kultúra romlása, az antipolitika erősödése kiváltja a pártok és a képviseleti rendszer elleni támadásokat, s helyettük a közvetlen demokráciát, a népszavazásokat, a képviselők visszahívhatóságát igénylő és hasonló ötleteket gerjeszt. Hogyan lehetne visszaadni a hitet a választóknak, hogy politikai részvételük valódi, a pártok és a képviselők nem diktálhatnak nekik, hanem őértük vannak?

A választási rendszer reformjával például lehet próbálkozni. A Fidesz nyilvánosságra hozott választási reformjavaslata egyszerűsít és egyértelműsít, egyfelől többségibbé, másfelől arányosabbá teszi a rendszert, meg azt is értjük, hogy a párt a saját érdekeit is nézi, de épp a legégetőbb problémát, a választó és politika eltávolódását nem számolja fel.

Pedig erre hatásos eszköz lenne, ha a választó a politikai preferenciáit teljesebben kifejezhetné, mondjuk a preferenciális szavazási módszer alkalmazásával.

A terminológia elég bonyolult, így egyszerűsíthetünk: ha többmandátumos választókerületünk van, akkor átruházható szavazatnak (single transferable vote, STV), ha egymandátumos, akkor alternatív szavazatnak (alternative vote, instant-runoff voting, IRV) nevezik. A Fidesz javaslatából az olvasható ki, hogy kb. 90 egymandátumos egyéni körzet lesz, ezért a továbbiakban az alternatív szavazatról lesz szó.

A mandátumok feléhez tervezett országos listás választás esetében az egész ország egyetlen hatalmas körzetnek számít, ám mivel a preferenciák kifejezéséhez az összes jelöltet fel kellene tüntetni, ez megvalósíthatatlan. A mandátumok másik felénél, az egyéni körzetek képviselőinek választásánál viszont működhetne, hiszen néhány jelölttel számolhatunk csak, ráadásul az alternatív szavazat a két fordulót egyesíti, és képes a kompenzációs listát is helyettesíteni.
 
Így menne: a szavazólapon bejelölhetjük az elsődleges, másodlagos, harmadlagos stb. preferenciánkat (vagyis rangsoroljuk a jelölteket). Ha az első preferenciákból abszolút többséget szerez egy jelölt, megvan a győztes, ha nem, az utolsó kiesik, a rá adott másodlagos szavazatokat hozzáadják a megmaradókhoz, és így tovább, ameddig meg nem lesz valakinek az abszolút többsége. E rendszerben egyetlen szavazat sem veszik el, akárki győz is, te is segítetted valamelyik szavazatoddal, ha nem az elsővel, hát a negyedikkel.






(forrás: Wikipedia)

Azért ez sokkal igazságosabb eredményt hozna, mint a Fidesz relatív többséget preferáló javaslata. Ők nem veszítenének, hiszen akár a Jobbik, az LMP, de még az MSZP sok szavazójánál is a második helyen szerepelhetnek. Az ilyen rendszerekben a jelöltek és pártjaik közötti szövetségkeresés a választó szeme előtt történik, a jelöltek orientálják is szavazóikat további preferenciáikban. Ha pedig a pártok több jelöltet is állítanak, akkor
a választás személyek között is zajlik.

A preferenciális módszernek több megoldása is van még. Ott a flexibilis és a nyitott lista, ahol nem  a pártok döntik el a jelöltek sorrendjét (mint eddig nálunk is volt), hanem a választó, csakhogy ehhez területi listák szükségeltetnek, az Fidesz javaslata pedig pont most számolja fel a megyei listákat. Nem egzotikum a nyitott lista, Szlovákiában és Lengyelországban is használták. A szabad lista már túl sok lenne a jóból (csak Luxemburgban és Svájcban létezik), ilyenkor a szavazó a rendelkezésére álló szavazatokat megoszthatja pártlisták és jelöltek között is, akár egy jelöltre kettőt is adhat. Ezek a módszerek úgyszintén jót tennének a politikai kultúránknak, csak ez az irány egyelőre nem aktuális.

Itt jegyezzük meg, hogy az új rendszert sokan - a kormánypárt képviselői is - "vegyesnek" mondják, ami azonban csak akkor lenne igaz, ha valamilyen kompenzációs megoldás lenne a többségi rész arányosítására, miközben épp a kompenzációs lista tűnik el. Az ismertetett javaslat inkább párhuzamos (kombinált) rendszernek tekinthető. (Vagy pedig elszólás volt, és az a kormány taktikája, hogy a kompenzációs listát mégis megkapja az ellenzék...)

És végezetül: a választási rendszer átalakítása kapcsán annyi szidalom érte már a Fideszt, most dicsérjük meg a kétharmad fogalmának újraértelmezésért. Ha ugyanis a most megismert választási rendszerünk lesz, a kétharmad messze nem lesz elérhetetlen, olyan megszokott része lesz életünknek, mint dobozos tej vagy az okostelefonok kétmagossága. És hogy az alternatív szavazat is így járhasson, a javaslatot eljuttatjuk a Fidesznek és Vujity Tvrtkónak.


europalace | Spinpalace casino | Online Poll | FX | europalace

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

5 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr23090440

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A politikai kommunikáció diadala 2011.07.24. 11:13:33

Vidám rádiójáték a politikai elit és nem elit részvételével....

Trackback: Főpróba 2011.07.24. 06:30:38

Gyöngyöspatán polgármester-választás volt. Olyan rendszerben, amely egyfordulós, a relatív többség döntött, és ahol komoly médianyomás is megjelent nemrég – méghozzá oly módon, hogy a közszolgálati adókban gyakorta fölvetült a két kis parlamenti ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanár úr 2011.07.24. 06:29:33

orbánisták és antiorbámistákra esett szét az ország.
Aki Békét akar végre Magyarországon, az készüljön a belső Háborúra!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.07.24. 07:59:49

Ez nagyon bonyolult, ráadásul, ha lenne is olyan, akire - akár a legkisebb rossz elve alapján - szavazni lennék hajlandó, a többi szart hogy állítsam sorba? Kitaláltam én is hasonló "hekkelést", de jóval egyszerűbbet. Lenne egy szavazat és egy antiszavazat. Mondjuk, ha jobban belegondolok, az meg azért nem lenne az igazi, mert könnyen 100%-os győzelemhez vezetne...

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.07.24. 09:44:45

Amíg Orbán és Gyurcsány képben van , nincs béke és javulás a hazában.

Ezeknek el kell tünniük a magyar politikából de azonnal!!

Müller őrmester 2011.07.24. 10:28:25

Maradhatna a vegyes, de az egyéninél mindenképpen meg kéne tartani a kétfordulós szavazást. Ennél csak a két első indulhatna és nem lennének maradék szavazatok.
Ja és a sporólás. Hát ez azé' nem igazán menne, de én úgy módositám a képviselők lehetőségeit, hogy a listán bejutott képviselőknek nem lenne titkáruk/titkárnőjük, de az egyéni képviselőknek kötelezően fenn kéne tartani egy irodát a területükön. Úgyhogy nem lenne olcsóbb.

sirsteve 2011.07.27. 13:31:00

Én arra gondoltam, hogy az egyéni mandátumot nem eredményező szavazatokat (a 2., 3. stb. jelöltre adottakat) hozzá lehetne adni a listás szavazatokhoz, így lenne egyfajta kompenzáció. Plusz a határon túlról csak a listára lehetne szavazni.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása