Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. november 26. 19:59 - politologus

A szavazóknál pattog a labda

A politika kevéssé sikeres alakulását látjuk napjainkban: az ellenzék bénasága iránt érzett fájdalmat csak mostanáig enyhítette, hogy a kormány azért akar valamit csinálni. Kevés jót tudnék felsorolni ezekből, de emlékezzünk arra is, hogy még a Fideszt korábban elutasító vagy legalábbis bennük nem bízó szavazók közül is sokan gondolták 2010-re, hogy ezek a hangos férfiak majd tudnak-mernek-tesznek kormányon is.

Nem kevesen - például a konzervatív liberálisok - abban is bíztak, hogy a Fidesz akcióközelben félreteszi a populista és plebejus lózungokat, meg a nyílt fenyegetőzést, és úriemberként viselkedve pragmatikus politikát csinál.

Amikor a Wikileaks-ügyből megtudtuk, hogy Orbánnak csak a kezét kell figyelni, nem a száját, rögtön egy 2002-es újságcikk jutott eszembe. A választási kampány idején az egyik napilap megszólaltatotta komoly cégek vezetőit, köztük több külföldit, s a kérdező újságíró hiába emlegette fel az egyik alanynak Orbánék kapitalizmusellenes és "patrióta gazdaságpolitikás" szövegeit, a fejes kb. így válaszolt: "Minket nem érdekel, mit mondanak, csak az, amit tesznek, és azzal elégedettek voltunk."

Akkor még nem juthatott eszünkbe, ami mára már valóság, hogy a populista agymenés kormánycselekvés is lehet, eredményét minősíteni is nehéz. Azóta tehát történt valami, ami e blogon ezerszer előkerült: a politikai kultúra drámai leromlása.

Török Gábor nemrégi arról írt, hogy jelenlegi hatalommal szemben sincs kit választani, a szavazók ugyanis minden szereplőt utálnak, amiből a politika rendszer teljes szétesése is felsejlik. Szerintem a baj nagyobb, a labda már jó ideje a szavazói oldalon pattog, bármennyire is kellemetlen, egyre inkább az látszik, hogy a politikai elit és a szavazó nem tud mit kezdeni egymással, rossz üzeneteket küldözgetnek egymásnak.

Befektetést és nem spekulánsokat vonzó gazdaság állandóságot, kiszámíthatóságot igényel. A magyar szavazók reakcióiból és választásaiból egyszerűen nem jön ki az ehhez szükséges elegy. Az állandóságot adó és biztosnak hitt jogelvek, fundamentumok felszámolhatóak általános állampolgári bénultság, közöny vagy aktív asszisztencia mellett. Népszavazással felrúgható a kormányzóképesség, kétharmados többség létrehozásával a demokratikus kontroll, rendszeres alkotmánymódosítással és végrehajtó hatalmi nem rendeltetésszerű joggyakorlással a jogállam, és egy gyatra kormányzati ijesztegetés is elég a magántulajdon szentségtelenítéséhez.
Ez nehezen ajánlható környezet a jó üzletre.

Tudom, sokan abban bíznak, hogy mégis sikeres lesz a kormány "ország-átszervezése". Csakhogy január elsejétől kezdve az új alkotmány és a sarkalatos törvények, valamint a hozzájuk tartozó végrehajtási rendeletek, vagyis jogszabályok kritikus tömege bizonytalanítja el a politikai rendszert és az állam jogi környezetét. Ezt a bizonytalanságot enyhíthetné, ha a gazdaság sínen lenne, de hát nem így megyünk neki a jövő évnek, és a kétfajta bizonytalanság még fel is erősítheti egymást.

Mi lehet a kiút? Ilyen nincs a politikai kultúra javítása, az állampolgári öntudat erősödése nélkül. Íme egy gondolatkísérlet: Először is olyan szavazói viselkedés felbukkanását, majd olyan választási eredményt kell látnunk, amiben valódi és erős alternatíva látszik, vagyis a választásnak van tétje és értelme. Ezt követhetné egy paktum a két erő között, ami garantája a politikai közösségnek és a gazdasági szereplőknek a több ciklusra szóló kiszámíthatóságot. Nem árt, ha ezalatt a választási helyzetekben ide-oda dülöngél a mérleg nyelve, hogy a szavazó tartósan fontosnak érezhesse létét.

Már a körvonalazódó választási rendszer elkaszálhatja ezt a gondolatkísérletet, az meg pláne, hogy valamilyen közös víziónak a kezdet kezdetétől össze kellene fognia a politikai közösséget. Az olyan további követelményeket, mint a szereplők megnövekedett önmérséklete (politikusokét és szavazókét is!), már említeni is alig merem...

A politikai kultúra fejlődése nélkül a sodródás a legjobb opció. Ha ez el is tart sokáig, látni fejlődést, annyit hadd jelentsünk ki, hogy Fideszék erőpolitikája és dominancia-imádata komoly vereségeket szenvedett el mára. Ízlelgetésre ajánlott új jelszavak, hogy több szerénység, kisebb arc, és hátrébb az agarakkal.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

31 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr63413828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2000-2020: Az elvesztegetett két évtized pozitív oldala 2011.11.28. 00:35:52

Azok után, hogy Bokros Lajos már évekkel ezelőtt Magyarország számára elvesztegetett évtizednek minősítette a 2000-től 2010-ig tartó két és fél politikai ciklust, ma már szinte mindenki tényként kezeli, hogy a 2010-től 2020-ig tartó évtized is érdemi g...

Trackback: Apolitikus ember nem létezik 2011.11.27. 18:46:24

Ha nem érdekel a politika, idióta vagy. Elmagyarázom....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2011.11.27. 17:27:48

Azért ez a leminősítés kb. 2006 eleje óta többször is esedékes lett volna. Abban, hogy nem történt meg - most meg igen - bőven belejátszik az európai helyzet is. Szvsz vastagon benne van ebben az is, hogy Pl. a mi legfőbb exportpiacunk az az EU, ami szintén a szétesés határán van. És persze az is, hogy a kb. egy évtizede tartó folyamatos elkúrások következtében a gazdaságunk a béka feneke alatt leledzik. Nem mondom, Orbánék elég sok mindent elég hülye módon csináltak és csinálnak ma is, de ha 2010-ben hasonló kondíciókkal indultunk volna mint 2002-ben, akkor ma nem itt tartanánk.

wanekus 2011.11.27. 18:11:51

@midnight coder: Ha meg az Orbán nagyanyja szűz marad akkor sem itt tartanánk!

hattyú 2011.11.27. 18:13:13

@midnight coder: @midnight coder: ha elolvasod újra amit leírtál, akkor biztosan Te is észlelni fogod abban amit írtál a logikai bukfencet :) Az ugyanis tény, hogy nem onnan indultak Orbánék mint ahonnan 2002-ben indulhattak volna, de ez kit érdekel? Ez talán kimenti őket a felelősség alól? Hmm? Nem az a lényeg, hogy honnan indultak, hiszen tudták mit vállalnak, hanem az a lényeg, hogy azt hazudták, hogy pontosan tudják mit kell tenniük abban a helyezetben amiben 2010-ben volt az ország és azt, hogy képesek a feladatot megoldani... Ha te vállalkozol valamire, mondjuk az a feladat, hogy 1 hét alatt fel kell építened egy piramist és te melldöngetve, a versenytársaidat túlordibálva, addig pofázol, amíg meg nem kapod a feladatot, majd 3 nap múlva kiderül, hogy nem tudod felépíteni, mert sem a tudásod, sem semmid nincs meg hozzá, akkor vajon Te mi lennél? Esetleg csaló? Vagy becsületes vállalkozó? hmm? szvsz...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.27. 18:18:53

@poszt.

Így, ahogy mondod.

A választóknak annyi öntudata sincs, mint egy döglött lónak.

Odaadták a pénzüket, a jogaikat, a gyerekeik jövőjét és nem kértek érte mást,

csak ezt a sikítozó szónokot a képzelt ellenségeivel.

Most is azon búsulnak, hogy
uncsi a műsor.
Viktor meséljen valami új mesét.
Olyat, aminek jó a vége.

freesleep 2011.11.27. 18:35:07

végre végre. ha a pillepalackos üdítőitalok gyártóit az a vád éri, hogy környezetszennyezők, ők rögtön elmondják, hogy a nép nem akar visszaváltható palackot. nagyon vártam már, hogy a politikusok vagy legalábbis az elemzők is elmondják, hogy azért olyan gejl alakok, mert a választók nem akarnak jobbat.

Netuddki. 2011.11.27. 18:38:43

Kutyából nem lesz szalonna. Aki még a választások előtt elhitte ennek ellenkezőjét annak is talán már elkezd derengeni valami. Ennek ellenére még semmi mozgolódás nem látszik, hogy lenne valami normális alternatíva...

lavór 2011.11.27. 18:46:29

Én is újragondoltam a választójogot: fiatal és nyugdíjaskorúaktól, valamint nem Magyarországon élőktől megvonni a választás jogát. Mert ugye egyik sem aktívan vesz részt az ország költségvetési "életében". Az egyik majd csak fog, a másik már nem teszi, a harmadik meg messziről minek is döntene. A maradék választó úgyis érzi a saját zsebén, hogy jó irányba haladnak-e a dolgok.

DeadEnd · http://dend.blog.hu/ 2011.11.27. 18:57:08

Én még jobban megkurtítanám a választási jogot. Alanyi jogon járást el kell törölni ki kell érdemelni. Mondjuk azzal, hogy 2 évig koszt és kvártélyért dolgozik az államnak. Ez lehet szellemi és fizikai munka is.

DeadEnd · http://dend.blog.hu/ 2011.11.27. 18:58:31

Autó vezetéshez jogsi kell, de az ország sorsának eldöntéséhez semmi.... Pffff...

balkon-úr 2011.11.27. 19:04:19

Miből gondoljátok, hogy a Fidesznek nincs meg a maga „Hagyó”-ja. Bőven sokszorosan megvan, megvannak (Elég ráérezni a választási kampány elhazudott pénzeire!). Csak még ügyesen csinálja (ják), de mire lebukik (nak), már nem lesz független senki, az „igazság” szolgáltatásban, aki számon kérné, kérhetné.

pjotr_75 2011.11.27. 19:19:28

Nem-e félreérted-e, mert Te itt a "a politikai kultúra drámai leromlása"-ról beszélsz, szerintem meg pusztán "hozzá nem értés"-ről van szó. (Az viszont igaz, hogy a dilettantizmusból fakad az egyszeri politikai tahó gondolkodásmódja, de a tahóizmus pusztán okozat, a valódi ok még csak nem is a hozzá nem értés, hanem adott kérdéskörben a szakmai érvek, azaz a hozzáértők, a hozzáértés teljes elutasítása.) "Nálunk a hatalom, ezért úgy teszünk, mintha értenénk hozzá, ha mégis kiderül, hogy fogalmunk sincs az egészről, akkor is az lesz, amit mi mondunk, mert mindenki más ellenség, és ártani akar."- nem ragozom tovább.
Abban igazad van, hogy közben a "politika" elfajult egy - kígyót-békát kiabálok a másikra, miközben elrakom a mindennapi nokiás dobozomat - irányba, ez valóban a kulturális része a dolognak (és pont emiatt kényszerültem idézőjelbe tenni a mondatban a politika szót), mert ez már nem az a "politikai kultúra" amihez mi korábban hozzászoktunk, ez már se nem politikai, se nem kultúra. Ez a hozzá nem értést a másik (egyenlőre verbális) megtámadásával leplező, óvodáskorú gyermekeknél megfigyelhető viselkedésminta. Mondhatnánk, hogy "ösztönpolitika", de ez meg azt feltételezné, hogy ösztönösen tudják mi a jó, de amint látszik ez már zsigerből sem megy.

Kb. 2 éves korom óta emlékszem rá, hogyan jöttek egymás után az egyre nagyobb és nagyobb megszorítások. Elegem van, erre jövőre még "gebaszabb" lesz, frankó!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.27. 19:27:35

@kovi1970: ..az alternatíván én is nagyon sokat gondolkodtam. Kb. oda jutottam, ahová Te is. Ekkor kértem tanácsot egy Londonban élő magyar történésztől, akinek a javaslatát talán megoldás felé vezetőnek találom:
Talán, ha indulna egy mozgalom, amibe a belépők valamilyen belépési fogadalommal köteleznék magukat, hogy soha semmit nem közelítenek meg pártok nevében illetve mellett vagy ellen szólással, miközben a hazai dolgokról beszélgetnek, abból kinőhetne valami. A cél az volna, hogy egymással egyeztetik elképzeléseiket, helyi vagy más, de azt hiszem jobb ha legalábbis kezdetben csak helyi szinten arról, hogy ki mit, hogyan szeretne. Csak konkrétumokról lenne ilyenkor szó, nem nagy elvont elméletekről. A javasolt (vagy kifogásolt) konkrétumok mellett, vagy ellen lehetne érvelni. Lehetnének előadások is, de még csak közel sem volna szabad menni a párt szempontokhoz és a nagy mindent megoldó elképzelésekhez. És személyesen, nem e-mailekben és effélékben folyna az érintkezés. Ez a mozgalom semmiképpen nem indulna pártként, célja nem kész megoldások keresztülvitele volna, hatalom szerzés, csak az emberek közösségi szellemének ébrentartása, kialakítása, visszahozása. Mondanom sem kell, nem elsősorban nyugdíjasok által, hanem mindenféle korosztály részvételével. Másra nem tudok gondolni.

Adalberto Gellenzeeri 2011.11.27. 19:37:45

Kétségtelen, hogy nincs politikai kultúránk, kétségtelen, hogy a jelen áldatlan helyzet kialakulásában mindenkinek van sara. De!Mindez nem menti Orbányikékat, mert ők nem az ország tönkretételét vállalták, hanem a jobbá tételét. Persze orbánék mindenféle vállalása csak parasztvakítás volt. Orbán egy dolgot szeret a hatalmat. Mindegy neki, hogy velünk mi van, vagy mi lesz, élünk-e, halunk-e. orbán beteg, fel sem fogja, hogy mi abban a rossz, ha a másik embert, csoportot, országot romba dönti. Bármely más "politikus" esetében helye lenne elemzésnek, kutatásnak reális alternatívák keresésének, meggyőzésnek, vajákolásnak, vagy akár vudu varázslatnak is, de ennek az eszement pszichopatának az esetében nincs. Persze önönmagát majd elemészti, illetve eltávolítják előbb utóbb a pénzvilág gurui, csak mi addig éhen döglünk. Na ezt nem kéne megvárni. Anyagi, egzisztenciális helyzetünk miatt a mi tűrőképességünk sokkal kisebb mint az európai bankároké, iparmágnásoké. Ez ellen a Viktorvírus ellen , tehát küzdeni kell, itt, az utcán akkor és ott, amikor és ahol lehet.

Veder1 2011.11.27. 19:47:41

'agarakkal', vagy ezt direkt írtad így?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.27. 19:53:10

A szavazók még mindig kajolják Ovi antikapitalista rizsáját. Átveri az új választási rendszert és jövő év elején új választások lesznek. A jelenlegi helyzet szerint meg is nyeri és lesz 4 borzasztó évük pluszban!

midnight coder 2011.11.27. 19:54:57

@hattyú: Ez kétségtelenül igaz.

És az valóban a szavazó hibája, hogy bizony beugrik ennek a dolognak. A FIDESZ 2002-ben két dolgot jól megtanult:
1. Nyerni demgagógiával lehet.
2. Nem szabad bántani a nagy szavazóbázist jelentő rétegeket.

És igen, az hogy ez így van a magyar szavazóbázis hibája. Illetve azoké a politikusoké, akik a 80-as évek eleje óta mantrázzák, hogy még egy kis megszorítás elvtársak, de a következő öt éves terv végén már minden jó lesz. És ezzel szemben semmi nem lett jobb, sőt a rendszerváltás óta azt látja a polgár hogy évről évre egyre szarabb minden.

midnight coder 2011.11.27. 19:57:39

@TrueY: Az igazán borzasztó rossz 4 évünk 2002-2006 között volt. Akkor volt ugyanis az az időszak amikor eldőlt hogy Románia vagy Szlovénia útját járjuk a következő 20 évben. Most már lényegében tökmindegy hogy ki van az élen és mit csinál. Ebben a helyzetben a világ legnagyobb gazdasági zsenije sem tudna jót lépni.

2011.11.27. 20:02:56

@butus: Ha ezt megpróbálná valaki, és működne, az lenne ennek az országnak az utolsó esély a fennmaradásra. Mert felülről már minden büdös, alulról talán még lehet egy utolsó esély. De azt már nem biztos, hogy megvárom. Én is emlékszem rá, mióta az eszemet tudom, minden kormány azt szajkózza, hogy most még húzzuk meg egy kicsit a nadrágszíjat, és utána jobb lesz. Ezenközben ők maguk és a baráti körük dőzsölnek, kilopják a szemünket, és még jól ki is röhögnek. Most is. Én meg most vagyok fiatal, most tudom élvezni az életet, hát dobbantok. Ahogy a baráti körömből is egyre többen. Nem fogom feláldozni az életemet, hogy ezeknek az ingyenélőknek még jobb legyen. Legfeljebb majd egyedül maradnak a tökfejek és elkormányozgatják magukat.

2011.11.27. 20:06:28

@Adalberto Gellenzeeri: Írásodban az 'Orbán' és 'Viktor' szavak helyére bármely politikus nevét behelyettesítve is igaz állítást kapunk.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.27. 20:17:36

@kermi: ...no igen, értelek én, s megvetni sincs szándékomban azért, hogy "dobbantasz". Azt azért ugye tudod, hogy ez csak az egyénnek, és nem az országnak megoldás. 10 millió ember pedig mégsem dobbanthat.

rasztaszív 2011.11.27. 21:13:18

nem lenne szabad itt senkinek négy évet adni.évenkénti választások,1%-os küszöb.négy év alatt ki lenne pucolva a gané.

2011.11.27. 21:15:00

@midnight coder: "Ebben a helyzetben a világ legnagyobb gazdasági zsenije sem tudna jót lépni."

Ez nem menti Orbánt. Több rosszat léptek, mint jót. De igaz, célját elérte, a háborút megnyerte. Legyőzte az IMF-et, a költségvetési hiányt....
vagy mégse?

Amúgy ilyet ne írj le mégegyszer, mert megsértődik Matolcsy! Csupa jót léptek! Hát nem olvasod a híreket, hogy sose volt még ilyen jó, csak az az átok ármánykodás...???

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.27. 23:01:39

@midnight coder: Ebben nem fogunk egyet érteni, azt hiszem! Ennél butábban nehéz lett volna csinálni az elmúlt 1,5 évet. :(

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.11.28. 07:22:35

@pjotr@gportal.hu: A politikai kultúra fogalma félrevezető, amit Te írsz, arra a "politika kultúrája/kultúráltsága" illene.
A politikai kultúra fogalom azt írja le, hogy az egyének hogyan viszonyulnak a politikához: csak elszenvedik a politikai történéseket, vagy legalább maguk körül alakítják, vagy öntudatosan részt vesznek benne.
A magyar politikusok szeretik a skála legalsóbb "alattvalói" pozíciója felé terelni az embereket, akiknek ez vagy tetszik, vagy ugyan nem tetszik, de nem lépnek fel ellene.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.11.28. 07:24:15

@Vödör: Műveletlenségi hiba volt, javítottam! Köszönöm!

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.11.28. 07:32:23

@butus: A nyugati demokráciákban sok ilyen mozgalom fut egymás mellett. Komolyan fejleszti a politikai kultúrát, hiszen a közügyek felé orientálja a benne résztvevőket.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.28. 08:49:36

@politologus: A jelenlegi "pártok" közül egyiknek sem érdeke a politikai kultúra fejlesztése. Így szerintem egyértelmű, hogy a feladatot a szakembereknek a politológusoknak kellene magukra vállalni ahelyett, hogy beállnak szekértolóknak. Tisztelet a kivételnek.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.11.28. 09:50:50

@butus: Ezzel vitatkoznék, szerintem nagyon is érdekük, csak nem ismerik fel. Már egy korábbi posztban (Nyílt provokáció) írtam, hogy a pártokat ki kellene nyitni, mert alacsony a társadalmi beágyazottságuk, az emberek idegenkednek tőlük. A pártelit jó része azért fél a nyitástól, mert veszélyezteti a pozícióban lévőket. Pedig, sorra tűnnek el a pártok, óriási az ellenérzés irántuk, ettől is lehetne félni.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.11.28. 09:58:46

@midnight coder: Alig van olyan mondatod a hozzászólásaidban, amivel ne értenék egyet, persze csatolni lehetne hozzájuk néhány egyéb állítást.
Persze igaz, hogy a demagógiával lehet nyerni (én fordítottam a szórenden), de csak úgy érdemes, ha feltétlenül szükséges formai eszközként használjuk, nem a nulla tartalom leplezésére.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.11.28. 12:03:07

@politologus: A fogalmazásomban az volt a kiinduló alap, amit Bereznay Anrás leírt a "Kibulizott orzágban". Nálunk szerintem sem volt rendszerváltás, csak köpönyeg váltás, no meg saját maguknak csináltak a megbízhatókból ellenzéket, majd privatizáció címszó alatt elosztották egymásnak az állam vagyonának jelentős részét. No ezért írtam, hogy a pártoknak nem érdekük kinyitni ez emberek szemét, mert esetleg ráébrednek a valóságra!
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása