Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. május 18. 15:25 - politologus

Van egy tételem

Az imént olvastam Balázs Zoltán Közhatalom és kapitalizmus című figyelemre méltó írását, ami az "erős/több állam" fogalmát is kivesézi.

Orbán Viktor választási győzelme és politikája épített az emberek erős állam iránt igényére. 
Maga Orbán szereti nagyobb összefüggésekbe, szélesebb perspektívába helyezni a dolgokat, többször szólt arról, hogy ők hisznek az erős államban, ráadásul megdőlt a piac mindenhatóságába vetett hit, a piac egyáltalán nem old meg mindent, az államnak kell tehát lépnie.
 
Van egy tételem, talán nem az enyém, de nem tudom, kitől loptam: Szerintem az említett esetben is a piac lép működésbe, csak a gazdasági piacon kielégítetlen igények, keresletek a politikai piacra helyeződnek át, és nyernek kielégülést az ottani kínálatból. Talán nem véletlen, hogy politikai intézmények és vállalatok oly hasonló módon szerveződnek és működnek.
 
Ha munkanélküliek leszünk, vagy nyugdíjasok, vagy kevéske fizetésünk mellett több gyerekünk van, hipp-hopp, pillanatokon belül ott terem egy politikai erő, aki segélyt, nyugdíjat, családi pótlékot juttat nekünk. Ebből kiflit veszel, de olyan is van, amit nem tudsz pénzért megvenni: választ a nagy kérdésekre, ki az ellenség, miért ilyen piszok a világ, mi a helyes erkölcs - ne félj, a politikai piacon ezt is odaadják neked.
Az a kevéske szavazatunk a konvertibilis fizetőeszköz.
 
Hogy a tautológiáig fokozzam: az erősebb állam és kevesebb piac iránti igény is piaci igény. (Csak zárójeleben jegyzem meg, hogy politikusok erősebb államra törekvése épp olyan, mint a hivatali bürokrácia meg a hadsereg viselkedése: saját túlburjánzó létét és hatalmát igazolja vele.)
 
Legközelebb aktuálpolitika, igényem van rá, de nagyon.


Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr512914013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.18. 20:21:22

A politikai piaccal az a baj, hogy nem kiegyensúlyozott, mert az egyes nézetek mögött nem ugyanolyan marketingerő áll. Az olyan piac, ahol egyes szereplők megafonnal hirdetik az árujukat, amit a többiek pusztán a saját hangjukkal próbálnak túlkiabálni, nem teszi lehetővé, hogy teljes körűen megismerhessük az aktuális kínálatot, és úgy választhassunk.

sourcerror 2011.05.18. 21:13:50

"Csak zárójeleben jegyzem meg, hogy politikusok erősebb államra törekvése épp olyan, mint a hivatali bürokrácia meg a hadsereg viselkedése: saját túlburjánzó létét és hatalmát igazolja vele."

Érdekes, a piac mindenhatóságát meg a bankárok szokták előszeretettel hangoztatni.

drmanhattan 2011.05.18. 21:47:52

sak zárójeleben jegyzem meg, hogy politikusok erősebb államra törekvése épp olyan, mint a hivatali bürokrácia meg a hadsereg viselkedése

a jelenlegi UK kormányt elég nehéz ez alapján a tétel alapján magyarázni

lvjtn (törölt) 2011.05.18. 22:15:14

emlékeim szerint nagyjából hasonlókat mond kornai a szocalizmus gazdaságpolitikájáról szóló könyvében

Circus 2011.05.18. 22:16:04

Kb egyetértek, de kiegészíteném: az egyházakkal.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.05.18. 22:28:17

@sourcerror: Valószínűleg mindenki a saját társadalmi alrendszer-piacát bővítené. A gazdasági piacon nemcsak a bankárok preferálják ezt, hanem a vállalkozók is, a munkavállalók meg pl. a szabad munkaerőpiacban is érdekeltek lehetnek.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.05.18. 22:32:52

@Circus: Jó észrevétel! Az Igenis, Miniszterelnök Úr! c. sorozatból vett idézet: "A politikusok egyre többet hivatkoznak az erkölcsre, az egyház meg egyre többet politizál."

Dig, Lazarus! 2011.05.18. 22:39:12

"Maga Orbán szereti nagyobb összefüggésekbe, szélesebb perspektívába helyezni a dolgokat," - lehet, hogy szereti, de hogy képtelen rá az hétszentség!!

A cikk nagyjából annyit mond: az élet maga egy nagy piac ... és ez akár igaz is lehet ... máshonnan nézve meg nem ... továbbá bármivel behelyettesíthető - az élet egy nagy focimeccs, szeretkezés stb. Személy szerint a néhai brit állatorvos megközelítését tartom autentikusnak, amelyet fuvolás reinkarnátora eképpen tolmácsolt: 'Az élet egy elnyújtott dal'.

A tautologikus bekezdés viszont rendben van sztem ...

Circus 2011.05.18. 22:40:35

@politologus: tulajdonképpen mindenfajta szerveződés szükségképpen hasonlóan épül fel, csak ilyenkor mindig megrémülök picit, hogy mégis az anarchisztikus (van ilyen szó?) módszerek a tökéletesek?
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása