Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. december 11. 09:54 - politologus

Európai Unió: klubcsapat vagy válogatott?

Ez a cikk még napokkal ezelőtt került volna fel, de minden napnak egy új híre szorította átdolgozásra, csak önmagában Orbán Viktorból háromféle bukkant fel.
 
Szóval hétfőn, az EU-csúcs előtt Wolfgang Schäuble, a német pénzügyminiszter megbeszélést folytatott magyar, cseh, szlovák és román pénzügyminisztériumi vezetőkkel. Itt természetesen szó esett arról, amit a Merkel-Sarkozy megállapodás kapcsán is emlegettek, és már hetek óta napirenden lévő eshetőség, hogy az Európai Unió kettészakad egy elitklubra és a többiekre. A kétsebességes Európa a legszélsőségesebb változat, ezért a vezetők által inkább szorgalmazott megoldás a gazdasági, leginkább költségvetési együttműködés és közös fegyelem. Ezt a javaslatot rágták át aztán az EU kormányfőinek csütörtök éjszakai szenánszán is, s néhányan reggelre meg délelőttre már nem emlékeztek pontosan, hogy az asztalt táncoltatták vagy az asztalon táncoltak.
 
Visszatérve Schäuble intelmeire, az üzenet egyértelmű a fegyelmezetlen államok felé: vagy együttműködünk szorosabban, vagy ha nem akarsz, menj, próbálj meg önállóan boldogulni.
Valószínűleg újra fel kell tenni sok országnak és polgáraiknak önmagukhoz azt a kérdést, hogy tényleg akarnak-e egy egyesült Európában élni.
 
Engem mindig zavart Orbán populista szövege a belépés előtt, hogy azért támogatja Magyarország tagságát, mert eggyel több érv szól mellette, mint ellene - hát ilyenre mondanám azt, hogy hajítsd el, öreg, azt az egy érvedet, és fogd rá a nyuszira. Mert hogy még ebben az ügyben sem, akár csak ebben az egyetlenegyben sem az européert hozta, hanem az européer magyarokat még nem sértő euroszkeptikus, de nemzetéért felelősséggel tartozó, és így a realitásokat kénytelen-kelletlen elfogadó politikai kötéltáncost, a folyton csak a szavazatszámra kacsingató populistát.
Na de nem akarom tovább porolni, nem a test ez, csak a ruha, csak hát nem veszek fel mackónadrágot bálba menet, hiába kényelmes és hordják sokan otthon.
 
Ebben a szemléletben az EU egy fejőstehénként szerepelt, ahol annyi számít, hogy sokat ehessünk a fejlett államok kontójára. Az is rég rossz, ha egyedül a nemzeti érdek érvényesülését kérjük számon az európai politikán, miközben olyan létesítményeket használunk, amelyek más országok polgárainak adójából épültek, nekünk.
 
Van európai érdek is már, csapatérdek, hogy úgy mondjam, a csapat pedig bajban is csapat, és ezt már az elején tudnia kell annak, aki odaszerződik. Képzeljünk el egy focicsapatot, amely fennállásának egyik legfontosabb meccsén többgólos hátrányban van, aztán az egyik játékos lesétál a pályáról még a meccs közben, mert ő nem szokott hozzá az ilyen nehéz helyzetekhez, és különben is, nem akar majdan egy vesztes csapat tagja lenni. Az ilyen ne focizzon!
 
Meg kell tudnunk újra és újra, hogy Európa klubcsapat, amelyben jönnek-mennek a játékosok, vagy válogatott, amelyben identitás, elköteleződés miatt maradnak, kezdettől fogva és örökre.
Ahogy az is kérdés, hány identitás fér bele a politikai egyénbe: hű a településéhez, hű a régiójához, hű a nemzetéhez, hű az országához, és vajon beilleszthető-e még az, hogy hű Európához? 
 
Kockázatai ellenére sem rossz ötlet népszavazásra vinni az európai költségvetési fegyelem kérdését, amint azt néhány országban muszáj is megtenni. Értékválasztás ez önmagában is, aztán segít eldönteni, ki akar távozni a közösségből, végül az ilyen döntéseken át vezet az egyének és csoportok európai politikai szocializációja.
 

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr433454689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:29

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Trackback: Nincs kibúvó többé 2011.12.13. 12:13:58

Az Európai Uniót lehet utálni - mindenkinek szíve joga. Annál is inkább, mivel számos racionális érvet fel lehet hozni amellett, hogy "miért rossz az EU". Azonban ha már érvelünk, akkor próbáljuk meg azt következetesen tenni. Lehet például az...

Trackback: Bazmeg: további 670 millióért veszünk újabb stadion-beléptető rendszert 2011.12.11. 13:31:17

Becsült értéken nettó 669 millió forint értékben írt ki gyorsított tárgyalásos eljárást a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) stadionbiztonsági rendszer tervezésére és üzembe helyezésére. Pedig van már nekünk olyan raktáron 4 milliárdért....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása