Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. december 21. 21:53 - politologus

Egyszerűen elviselni nem lehet

 Dajcstomi ironizál legújabb mikroblogos csodájában, jól teszi egyébként, ez a kis szöveg remeke műfajának, mi meg hülyék, hogy a katarzison túl még rágódunk is rajta:

"hogy a búbánatban történhetett meg mindez? Ha jól tudom, Mo-n lényegében már felszámoltuk a demokráciát, az AB-n csupa politikai komisszár dolgozik, meg egyébként is a kádárista kurva anyánkat, stb., stb. (ld. T. Melia kicsit sem képmutató, kicsit sem lekezelő stílusú, kicsit sem a gusztustalan nagyhatalmi nyomásgyakorlás érdekében megfogalmazott aggodalmainak bőrkötéses, karácsonyi változatát a Népszabadság kiadásában). Vagy mégse? Az egész hiszti úgy hazugság, ahogy van? Műbalhé? Jól ismert szoclib szellemi-politikai maszturbáció? Magyarország egy normális (ennél a kifejezésnél azért tartsunk egy Dávid Ibolya emlékpercet), szabad, demokratikus jogállam? Átlag európai demokrácia? Működő Alkotmánybírósággal? Na, erre varrjatok gombot drágáim!"

Én értem, hogy mit akar írni, csak nem fogom föl. Tehát azon örömködik, hogy a sok "szoclib" mennyire hülye, hogy a Fidesz-többség ellen ítélt az Ab, valamint ez a demokrácia biztos jele. Csak szólok, hogy Gyurcsány többsége ellen is sokat ítélt az Ab...

Csodás logika, de annyiban van igaza a képviselőnek, hogy a "nincs demokrácia" túlzó állítás (az ő ellenzéki idejükben is az volt), mert a demokráciába belefér teszem azt a padlássöpréses tervgazdaság, az egypártrendszer, meg a rabszolgatartás is.
A nyugati típusú demokráciák a felsoroltakat már nem engedik, jogállamiság is társul a demokráciához. Ez viszont egész nyilvánvalóan sérül nálunk, így sérül a demokrácia is - tehát: van demokrácia, de sérül. Deutsch értse meg végre, hogy a világ ezen részén a sérülés, a demokratikus deficit bőven elég.
Állítása, hogy "Magyarország, normális, szabad, demokratikus jogállam", már kezdi elveszíteni tartalmát, vagy ha mégis az, akkor éppenséggel a kormánytevékenység ellenére az.

Máshonnan fúj a szél, a Fidesz-fiúk nem a szoclibekkel vitáznak ilyenkor, hanem saját régi beidegződéseiket ismételgetik. Annak idején Stumpf István tanította nekik, aztán 1998 és 2002 között többször el is ismételte a tévében, hogy a Fidesz a többségi demokráciafelfogást tette magáévá, és azt gyakorolja. Akkori legplasztikusabb megfogalmazása Schwajda Györgytől származik: ha egy kormányt demokratikusan megválasztottak, akkor annak minden döntése demokratikus.

Hát ezért csodálkozik Deutsch is a kritikákon, és higgyük el, ők tényleg csak többséget akartak szerezni, mert ezáltal van kipipálva a demokrácia. A felfogás pontosságáról vagy érvényességéről most ne nyissunk vitát, létezik, ez a lényeg, így is kiérződik a gondolat mérhetetlen egyszerűsége. Alapjában véve a Fidesz ezért kap finomtól a durváig terjedő kritikákat: faék egyszerűségű a hatalomfelfogásuk, a hatalomgyakorlásuk, a politikai és gazdasági megoldásaik.

Pedig elég lenne az egyszerűséget a politikai folyamat legvégére hagyni: kétharmados többség esetén az egyszerűség természetes a döntéshozatalban, a döntéshozők gondolkodásában inkább kínos.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

Szólj hozzá!
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr963481780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézuska és Télapó 2011.12.23. 15:55:10

... igaz történet nyomán ... írta: Gáspári Marianna  

Trackback: Az igazi Barroso levelei az igazi Orbánnak 2011.12.22. 13:43:29

Az igazi, a vágatlan, az eredeti változat! Ne higgyen a bóvlinak: a bóvlisajtóban megjelent bóvlihamisításokat mink erőteljesen szembe köpjük! Ószeresek, levelekkel házaló ügynökök, second chef assistant területi képviselők és egyéb IMF-szakértők által...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása