Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. március 16. 12:55 - politologus

Hörgés helyett - Ettől lesz jobb? I.

Az elmúlt két napban a rendkívüli hóhelyzet kezelése mozgásba hozta a politikai felelősségről való gondolkodást. Ha csak két példát megnézünk : a Piroslapok blog Pintér Sándor főfelelősségét állapítja meg, a Benyóblog pedig az államot hibáztató magatartást posztszocialistának nevezi, majd az időjárást magát, és a meggondolatlanul útnak induló emberek saját felelősségét veti fel. Ezek egymástól távolinak tűnnek, de van közös magjuk: az egyéni, a személyi felelősség hiányát látják problémának. A nagy véleménykülönbségek oka az, hogy magunkról, a közösség ilyen helyzetekben gyakorolt hirtelen reakcióiról sok tapasztalat gyűlt már össze, és ezeket súlyozzuk eltérően.

A posztok kommentelői persze ügyesen árnyalják a véleményeket, hiszen felvetik, hogy azért a helyzet súlyosságának megítélésében késlekedett a miniszter, aztán ahogy az előrejelzéseket látva az emberek felkészülhettek volna korábban, úgy a kormányszervek is, meg hogy végső soron az egyéni felelősségre visszavezethetők pl. a balesetek (meg az egészségkárosodások, a szociális helyzet stb.), de akkor is az államnak van módja és eszköze számítani a hülyeségeinkre, és kezelni azokat a szolgáltatásaival. Legfeljebb - ezt már én teszem hozzá - valamiképp “kiszámlázza”.
A fő kérdés tényleg az, hogy kinek van joga cselekedni bajban, mennyi és milyen információ birtokában teheti, és milyen eszközök állnak a rendelkezésére. 

Nézzünk egy párhuzamot a “kicselekedjenre”: Egy régebbi, 2005-ös vagy 2006-os március 15-én Demszky főpolgármester írta közleményében, hogy rossz idő lesz, veszélyes kimenni az utcára, erre azzal vádolták, hogy az emberek nemzeti érzelmeit támadja, azt akarja elvenni. Aztán 2006 augusztus 20-a előtt senki nem mert ilyet szólni, és a katasztrófa után azok lettek a szemetek, akik engedték az embereket ünnepelni. Az idei egyik nagy havazásnál olyat láthattunk, hogy az egyik nap a katasztrófavédelem intézkedett előre a következő napra, aztán kiderült, hogy ő arra nem jogosult, a kormányhivatal visszavonta az intézkedést. A lényeg a két sztoriban: mi lesz legközelebb, ki mer intézkedni? 

Az információk eloszlásáról már mindent leírtak mások, a technika csodálatos, a webkettő rendelkezésünkre áll, az emberek használták ezt, és segítettek. Legfeljebb annyi a baj, hogy az okos kütyük gyorsan lemerülnek, és térerő sincs mindenütt, ill. ha elmegy az áram, információt sem lehet továbbítani. Az állami rész viszont rosszul működött, így a közmédia, a belügy által küldött sms, az állami fenntartású információs honlapok.

Az eszközökben viszont nem állunk jól. Sem az állam technikai arzenálja, sem a szervezési és vezetési technikák nem elég fejlettek.
Évtizedek óta minden havazásban hallja az ember a panaszt az utcán, hogy csak nem jönnek-mennek a hókotrók és a sószórók. Most elintézhetnénk ezt úgy, hogy ez egy panaszország, komoly döntések nehezen születnek, mert mindig mehetsz eggyel följebb panaszkodni, és szeretünk is panaszkodni másokra. De ne intézzük el így: a hókotró látványának hiányán bizony csak a hókotró látványa tud segíteni (azért persze legyünk megértőek, a főbb utak, a buszmegállók elsőbbséget élveznek, elakadhatnak a gépek is stb.).

Szerintem meg lehet értetni az emberekkel, hogy a gépek, eszközök megvétele és fenntartása sokba kerül, és elég sohasem fog jutni rá. Azt már nehezebb lenne megérteni és megértetni, hogy ilyen események után semmi se történjen az ügyben. Ha pedig sehogyan sem tudjuk kigazdálkodni, akkor tessék elgondolkodni mégiscsak bizonyos állam szolgáltatások privatizációján, hogy arra jusson közpénz, ami viszont százszázalékosan állami feladat.

Az egyéni felelősség is fontos, az emberek többsége érvel is mellette valamiképp. Nálunk azonban a politika fő hülyítése épp ez ellen irányul. A jelenlegiek, Orbánék ezt az egyéni felelősséget nyesegették még ellenzéki kritikáikkal, majd tettek annyi mindent államivá már kormányon, miközben ugyanezzel a kézzel intenek nagyobb egyéni felelősségre az adózásban, az oktatásban, a médiában, s leginkább a büntető állam erősítésével.

Csökken az egyéni felelősség tudata, miközben nő az egyéni felelősség mértéke: zavar, bizonytalanság keletkezik a közről való gondolkodásunkban, közben a politikai rendszer is átépülőben, a keretek is bizonytalanok és kiszámíthatatlanok, de nem is fokozom tovább, tessék ilyen háttérrel is tökéletesen politikai szocialaizálódni.

Én mondjuk halálosan utálom a “ki a felelős?” mondatot hörgésként és bosszúért lihegésként hallgatni, de utálom a “következmények nélküli ország” státuszt is. Csak a szokásos javaslat jöhet: mivel a most látott anomáliák is régtől fogva jelen vannak, rendszerszerűnek tűnnek, próbáljunk rendszerben gondolkodni, rendszereken javítani, és a saját helyünket mások javára is kijelölni benne. Ehhez néha nemet kell mondani a populista hülyítésekre az utca emberével és a politikusokkal szemben is.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

14 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr925137864

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Belügymin. segít... 2013.03.17. 10:31:54

Mindig és mindenhol. Ne hagyja el gépjárművét, a mozgóképet pedig nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni!         

Trackback: Hörgés helyett – Ettől lesz jobb? 2013.03.16. 13:39:02

Néha nemet kell mondani a populista hülyítésekre az utca emberével és a politikusokkal szemben is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.03.17. 06:58:16

Ez egy félországos katasztrófa volt. Fel lehet vetni a közemberek felelősségét is. Például, ha valaki nyári gumival, és nem fontos ügyben indult útnak. De vajon te bent aludtál volna a munkahelyeden szombatig?!

Ami ennél fontosabb: ha van is egyéni embereknek is felelőssége, ez sehol nem menti a kormányt. A kormánynak nincs joga hülyének lenni. Ezt elqrták, nem kicsit, nagyon.

balfék 2013.03.17. 09:23:48

Lehet akárhogy árnyalni csak egyet nem lehet, azt megállapítani, hogy ezügyben a kormány és szervei jól vizsgáztak.

Surko 2013.03.17. 09:27:06

Végre az első higgadt, tárgyilagos értekezés a hóhelyzetről.

Nap Pali 2013.03.17. 09:30:51

dr.O.Viktor bűnszervezet vezető stábjának üzenem... és a csíkszeredai fiúnak...

ad1) 2x50 000 Ft a be nem csatolt ÖV...

ad2) Csíkszeredán sosem esik a hó ! a Hargitán különösen nem !
erről sokat írt a könyveiben Úz Bence ! a város egy egyenlítői déli banántermelő vidék
klikkejjetek rá a "képek" opcióra...

www.google.com/search?btnG=1&pws=0&q=cs%C3%ADkszereda+t%C3%A9l

nigma08 2013.03.17. 09:31:26

Eddig ez az első olyan megnyilvánulás a témában, ami megemlíti, hogy az állam vezetése és az állam polgárai egyaránt elkövettek hibákat.
MENTALITÁS kérdése. Kommunikáció szakosként az zavar leginkább, hogy az okostelefon és a facebook nélkülözhetetlenségének illúziója most felerősödött.

kpityu2 2013.03.17. 09:31:58

Nem értem mi a probléma: van egy felelős aki megmondja, hogy ki a felelős.
Ha emberek halnak meg, fontos, hogy jogilag tisztázott körülmények között tegyék. Nem vagyunk állatok.

Cavalcanti 2013.03.17. 10:43:17

Bakondi alatt rezegnie kellene a széknek, legalább! A civileknek pedig egy óriási respect!

TheloniusMonk 2013.03.17. 11:00:31

A jelenlegi, csúfosan megbukott, katasztrófavédelmi rendszer nincs két éves, része az ország "megújulásának"...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.03.17. 11:26:16

Mivel a híradó bemondta, a meterológusok vörös jelzést adtak, így minden útnak induló büntethető, ugyan úgy, mint viharjelzés közben a Balatonba merészkedők...

Egyértelmű, hogy vörös jelzés ellenére útra kelőké a felelősség! Veszélyezették saját, az utasaik és a mentésre sietők egészségét!

A politikusoknak nincs felelősségük az állam működésével kapcsolatban, ugyanis az állami szervek autonóm szervek a törvényhozó testülettől!

Az állami szervek felelősségét nem lehet politikusokra áthárítani!

Sőt, ha egy politikus beleszólt volna a működésükbe, akkor azt felelősségre kellene vonni!

Az már más kérdés, ha önkéntes alapon segítik a működésüket...

Nap Pali 2013.03.17. 11:28:57

fizetett BM-es fideszgyíkok elözönlötték a netet most parancsra, nekik:

ad1) -saját szemmel láttam hogy beszedték múlthéten a HÓFOGÓRÁCSOKAT
-saját fülemmel halotam az időjárás jelentésben hogy 100 km/h feletti széllel HÓFÚVÁS lesz és rendkívüli hideg (fagy) !

ad2) ennek következményeként az országban leesett 1 cm hó az utakon volt 3-5 méteres kupacokban...

ad3) a kamionoknak KÖTELEZŐ menni, kivéve ha útzár vagy tilalom van...
ezek magáncégek, nem a közpénzt lopják, mint ti, hanem munkából élnek
Ankarából nem tudnak okosabbak lenni mint a heji kormányok
bár ezt most szerintem Mao. esetében újragondolhattyák...

ad4) megjegyzem én sem indultam utnak, mert megtehettem...
kik voltak mégis úton???
-az 1kulcsos fidióták mentek sielni hoszu7végére (márc15 fostak!)...
-a külföldiek akik Budapest s repterei (Pozsony, Bécs) között shuttle-nak... vagy sima átutazó túristák...
-aki megnézi a légifotókat láthattya hogy nem Ignis és Thalia felvonulás volt!

ad5) az összes többi fidesmafia kuminikáció már csak hab a tortán
és nagyon szánalmas... hogy érdemi munka hejett még emberek HOLTTESTYEIN is kamunikálni próbálkoznak...

ad6) dr.O.Viktor megmenti a Csíkszeredai mediterrán vidékről jött átlagpolgárt...
és hogy dr.P.Sándor bűnszervezetfeje sms t küld hogy mencse a saját és dr.B.György 1/2lősségét?
inkább szánalmat ébreszt... ijjen hitványsággal nehéz lehet együt élni...

ad7) ja és az hogy a kib@szott MTA elnök megmentésére külön akció indul és a több ezer kocsiban a nőket gyerekeket hagyják meggebedni! hát mijjen ország ez???
+a TEK megy parádézni, meg a katasztrófavédelem???

ad8) a fidesmafiaálam működésképtelen feudális sötétség !

ad9) ezt véditek??? hát mijjen vastag a pofátokon a bőőőr???

uff én beszéltem nemdakota törzs főként

sztd 2013.03.20. 12:49:29

Ahogy a hírekből (egyébként utólag) lekövettem, az emberek előbb cselekedtek (ha tudtak, és, most, hogy már süt a nap, szánják rá az energiáikat az anyázásra. Szerintem ez helyes, és felelősségteljes magatartás.

u.i.: Nekem tetszene, ha a bekezdésismétlések az elején eltűnnének (ha okkal van kint, akkor jó lenne a magyarázat a törzsszövegben), és a bejegyzés végén is kerek lenne a mondat (hátha lemaradt valami).

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.03.20. 21:30:59

@sztd: Köszönöm, hogy szóltál a bekezdésismétlések miatt. Nem tudom, mi történt a szöveggel, nem az én művem volt.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása