Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2015. február 20. 20:09 - politologus

Két hír, egy szlogen

Mai hír a 444.hu-n, hogy Kubatov Gábor fiatalokból álló csapatát ott vetik be, ahol billegnek az eredmények. Ezeken a helyeken megéri akár nagyon vitatható, esetleg el is ítélhető módszerekkel befolyásolni a végeredményt:

"Bizonyos körzetekben azt is kiszámolták, hogy érdemes lehet megtéveszteni a választókat. Így előfordult, hogy egy budapesti külső kerületben a SZECS [Szabad Európa Csapat] fiataljai zöld esőkabátot öltöttek, és az LMP támogatására buzdítottak. Ott úgy számoltak, hogy az LMP erősödése alkalmas lehet arra, hogy elég szavazatot vegyen el a baloldali összefogás jelöltjétől ahhoz, hogy ezen múljon a fideszes győzelem.
(...) Előfordult, hogy piros kabátban vonultak fel, hogy MSZP-s aktivistának tűnjenek ilyenkor. Az is előfordult, hogy a Jobbik gyengítéséért valamelyik helyi civil szervezetet tolták meg a SZECS fiataljai. Ehhez a munkához is a korábban törvénytelenül rögzített, »nem fideszeseket« tartalmazó listákat használták." (az Index.hu összefoglalójából)

Vessük ezt az információt össze egy tegnapi hírrel, mely szerint a veszprémi választás ismert indulóját, Kész Zoltánt ismét elmarasztalta a választási bizottság: 

"A felszólalók egyike, Korbel Péter ugyanis azt mondta: »aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész«. Eközben Kész Zoltán végig a színpad mellett állt, majd beszédében azt hangsúlyozta: »ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki ő rá szavazzon«. A választási gyűlésen olyan szórólapot is osztogattak, amely minden más nevet elhalványítva, gyakorlatilag olvashatatlanul tüntetett fel, vastagbetűvel egyedül Kész Zoltán a »kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltjének« neve volt olvasható.
Az OEVB elnöke az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen elhangzottak és a szórólap alkalmas volt a választók megtévesztésére, mert a szórólapokon feltüntetett és említett információk reprezentativitása nem volt hitelt érdemlő módon alátámasztva."

Nem nagyon szeretem a jogászkodást (helyette csak a jogot magát), pláne ha politikai kampány állításait veszik célba. Mert például mennyiben van ennek a veszprémi esetben is a Fidesz-plakáton szereplő információnak a reprezentativitása hitelt érdemlő módon alátámasztva, hogy

"CSAK A FIDESZ!" ?

Ugyanis a fentiek szerint egy ilyenbe belemagyarázható az a sugallat is, hogy csak a Fideszre lehet szavazni, vagyis nincs több jelölt, meg akár az is, hogy az összes induló fideszes, ezért igazán csak rájuk lehet szavazni. Jaj, ugyan már.

Kreatívitás van itt ezerrel, látjuk, kabátot is cserélgetnek, alkalomhoz illően öltözködnek. A kampánytechnikákhoz képest a választási bizottság meg a jog rongyos ruházatú, vagy egyenesen pucér, ez van.

Az a sztori jut eszembe az elmúlt évekből (sajna nem emlékszem már, hol esett meg), hogy a választások előtt az önkormányzati tulajdonú lap minden jelöltnek felkínálta a bemutatást, be is küldték az anyagukat rendesen, ám a szavazás előtt kiadott lapból az ellenzéket kihagyták. A károsultak panaszt tettek a választási bizottságnál, amely úgy döntött, hogy a lapnak korrigálnia kell a hibát - csakhogy mire leközölhették volna, a választás már le is zajlott...

Ha tetszett a poszt, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr617192625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása