Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2011. augusztus 22. 23:15 - politologus

Ugyanaz az út, ugyanazok a buktatók

Egy héttel ezelőtt Bodoky Tamás újságírót legújabb kezdeményezéséről kérdezte a Kettős Mérce, az interjú alapvetően az újságírás és a politika kapcsolatáról szól, ill. mindkettő magyar változatának elmúlt másfél évtizedéről.

Elsőként az jutott eszembe, hogy a hírfogyasztók elsősorban újságírók őszinte véleményét és feltárulkozását szokták olvasni naponta, aktív politikustól ugyanis csak a vélemény célszerűsített változata, az üzenet jöhet. Így aztán a Bodoky hangjából is kihallatszó szellemi és szakmai függetlenség (a pártpolitika változott, én ugyanaz maradtam) mindig pozitívabbnak tűnik, a politikusok viselkedése meg bezápult és agyatlan pártosságnak. Pedig nem így van.

Nem is népszerű gondolni és mondani, hogy nem így van, még talán a legpártosabb politikus is független gondokodónak hiszi magát, akinek mindig van választása, és akár mondhat hetykén és öntudatosan nemet is.
 
Pártos összezárás nélkül pedig nem megy, nem a több irányba széthúzó emdéefek juthatnak többször parlamenti többséghez, hanem az egységet mutató fideszek és emeszpék. Lentebb láthatod, hogy ezek egymással is össze tudnak zárni.
Az összezárás miatt lesz akár kétharmada valakinek, akit leváltani is csak így lehet; ez biztosítja a szavazó számára, hogy szavazata mögötti álláspontja a valóságban is testet ölthessen. Még a nyár elején sokat bírálták itt, a blogvilágban a parlament szavazógépként működését, amint a képviselők birkaként bólogatnak mindenre, amit eléjük tesznek. Ők fogadják el vigaszként azt, hogy a magyar parlamentben gyakorlatilag is megeshet, hogy egy ellenzéki indítvány átcsúszik, lásd az előző kormányzati ciklus második felét.

A Bodoky-interjú másik lényegi vonulata, hogy a politika "leszól" az újságnak, hogy mi jelenhet meg és mi nem. Itt azt látni, ahogy a pártember kiviszi a világba saját mikrovilágának logikáját. Ez azért lehet eredményes, mert bár a két szakma, a politikusi és az újságírói rivalizál egymással, magas szinten mégis a fogyasztókat így vagy úgy benyomásokkal kiszolgáló médiavilághoz tartoznak: szavazatban vagy olvasóban mérni a szakmai sikert, támogatóban vagy hirdetőben mérni a szervezeti sikert nem olyan nagy különbség.
Emberi oldalról is indokolható a dolog, hiszen mindig akad valaki, aki leszól, megmondja a frankót. Gesztiválosan mondva: "sok mini Sztálin, sok icipici Hitler van".

Megejtő része a Bodoky-interjúnak, hogy benne párhuzamba kerül egy sajtótermék, mint az Index, és a pártok naggyá válása. Bodoky szerint évekkel ezelőtt az Index "elindult ebbe a mainstream irányba, kezd lebutulni, kezd nagyüzemmé válni. Gyárrá, én pedig egy művezetővé, kvázi menedzserré." Mintha csak  a másikról, a politikai gépről olvasnánk, ugyanaz az út, ugyanazok a buktatók.

Végül a harmadik általunk kiemelt rész Bodoky új kezdeményezéséhez kapcsolódik: az atlatszo.hu-n már kezdenek megjelenni nagy leleplezések olyan panamákról, ahol az MSZP és a Fidesz közösen volt benne a boltban.
Hát ez sem új információ ám. Az ilyen ügy(let)ek miatt kezdték el utálni a magyar választók a pártokat, aztán annyira megutálták őket, hogy egyet közülük kétharmadossá tettek, hogy az ne legyen olyan. Logikus, igaz? Be is válik a régi tétel, hogy a pártellenes szavazatok legjobb felszívói maguk a pártok.
 
Bodoky szerint a pártok mentek összevissza, szerintünk viszont a szavazók is. Most szinte mindenki ugyanarra szavazott (tiszta HNF!), visszajutottunk az origóba (rosszmájúak szerint a mínuszba), de mindenképpen nagy utat jártunk be, amint a pártok is.
Erre is igaz: ugyanaz az út, ugyanazok a buktatók.
 

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Politológusblog Facebook-csoportjához!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr243172208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.23. 15:57:38

Szerintem az alapvető hiba, hogy nem lehet mihez viszonyulni. Nincsenek értékek. A pártok 4 évente újraírják a történelmet. Így az egység sugarú közember nem tudja a viszonyítási alapot. Ez zilálja szét a társadalmat. Uff!

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.08.25. 23:06:53

@TrueY: Nagyon igaz! Egy igazi érték maradt állandóan kedvelt a magyar politikában: a siker.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása