Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. július 03. 09:17 - politologus

Kicsoda Julian Assange?

Szinte naponta jön valami hír arról, hogy Julian Assange kap-e menedékjogot Ecuadorban (a legutolsó), de már két éve a Wikileaks és alapítója rendszeres témája a híreknek. Ha az ember beüti az internetes keresőbe a „kiszivárogtatás” szót, a találatok jó része a Wikileaks nevű jelenségre mutat, és ha a Wikileakset említjük , akkor a kiszivárogtatás egy új, korábban soha nem látott minőségére és mennyiségére gondolunk. Szinte biztosan a Wikileaks-ügy volt 2010 világpolitikájának legjelentősebb eseménye, háttérbe szorultak miatta olyan ügyek, mint az energiafüggőség, Kína pozícióinak erősödése, újabb atomhatalmak születése vagy a két Korea konfliktusa.

A wikileaks.org internetes portált a The Sunshine Press (ez nyilván Julian Assange-ot jelenti) alapította 2006-ban azzal a céllal, hogy kormányok és nagy cégek szennyesét, visszaéléseit ki lehessen teregetni rajta. Kezdetben bárki feltölthetett rá akár titkosított, cenzúrázott anyagokat, a feltétel az volt, hogy azok eredetiek legyenek, és ez legyen az első nyilvánosságra hozataluk helye. Már az első két évben milliószámra töltöttek fel anyagokat a szájtra, ahol a bárki általi szerkesztgethetés helyett már szerkesztők vették át az anyagok kezelését. A portál szervereit a svéd PRQ működtette, az a cég, amelyik a The Pirate Bay nevű „piacvezető” kalózletöltő oldal szervereit is sikerrel védte a médiacégek és a hatóságok elől.

A Wikileaks berobbanása a köztudatba - a magyarba is - 2010 áprilisában a „Collateral Murder” című videóval kezdődött, ami az amerikai hadsereg egy 2007-es bagdadi helikopteres támadását mutatja, s világszerte élénk visszhangot váltott ki. Interjúiban Assange többször is kritizálta az amerikai hadsereget, hogy nem követik felelősségre vonások az ilyen cselekményeket.

A Wikileaks folytatta a háborús jellegű dokumentumok kiteregetését, 2010. július 25-én az afganisztáni háború 90 ezer titkos harci jelentését adták közre. Az elemzők szerint az iratokból olyan dolgok derülnek ki, amelyek eddig is gyaníthatóak vagy tudottak voltak, például hogy a pakisztáni titkosszolgálat együttműködött a tálibokkal. Október 22-én az iraki háborúhoz kötődő 390 ezer dokumentumot hozott le a szervezet, amelyekből kiderült többek között, hogy az elismertnél jóval több polgári áldozata volt a háborúnak. A Pentagon eddigre már 120 fős csoportot hozott létre a Wikileaks-ügyek kezelésére, óvott attól, hogy az anyag nyilvánosságra kerüljön, és magán a Wikileaksen belül is nagy vita volt erről.

A kollaterális videó után a Wikileaks másodiknak tekinthető nagy dobása egy mintegy 251 ezer amerikai diplomáciai levélváltás dokumentumainak kiszivárogtatása lett. Az 1966 és 2010 között keletkezett szövegeket adagokban hozták nyilvánosságra, amely mögött vélelmezhető szándék az ügyek hosszú időn keresztüli napirenden tartása, folyamatos médiajelenlét, vagy amiről Assange egy riportban is szólt, hogy ne nyomják agyon a befogadókat információval, és persze feltételezhetjük azt is, hogy a Wikileaks belső zavarai (Assange letartóztatása, az informatikai háttér problémái, a belső villongások, az akadozó pénzforrások stb.) lassították az iratok feldolgozását.

És ha már itt tartunk, a Wikileaks-ügy egyre inkább Assange-ra hegyeződött ki, aki szívesen járta a médiát.

Arianna Huffington is felteszi a kérdést, kicsoda Assange: látnok, anarchista vagy balfácán? Egy The New Yorker-riportban Assange-on is hosszasan elidőzik a szerző, Raffi Khatchadourian. Az első jellemzésük szerint gyakran kábult és zavart, aki elfelejt repülőjegyet foglalni vagy kivenni a ruhát a szárítóból, de ezért vannak a kollégák, hogy törődjenek vele. Máskor pedig lendületes, erősen koncentrál a munkájára, a tévébeli megjelenések alkalmával pedig szürke hajával, rideg tekintetétel, bariton hangjával, kimért beszédmódjával vonzó személyiségnek tűnik.

Az alapító-főszerkesztő tulajdonképpen hontalan - saját szavaival: repülőtereken él a riport készültének napjaiban - , baráttól barátig, támogatótól támogatóig kell utaznia, tulajdonképpen ott székel a Wikileaks, ahol ő éppen tartózkodik, s a szükséges hátteret világszerte önkéntesek százai biztosítják. Közben természetesen el kell szenvednie az állandó zaklatásokat, elsősorban a CIA részéről, a fenyegetést, hogy meg akarják ölni, így nem véletlen, hogy a közösség minden tagján a paranoia jelei mutatkoznak. Assange-nak meg kell birkóznia a kevés alvással, a körülötte zajló káosszal, a vele törődőknek pedig figyelmeztetniük kell, hogy neki is vannak határai.

Az ausztrál férfinak már gyermekkora sem volt átlagos: a család harmichétszer költözött, így folyamatos oktatásban nem is lehetett része, magántanuló volt és sokat tanult egyetemi tanároktól is. Legszívesebben mégis a könyvtárban falta a könyveket, maga mélyedt el a tudományokban. Tizenévesen kapott egy Commodore 64-et, amin programokat tört fel, és cheateket keresett a játékokban. Jól illik a felnőttre is, amit magáról mondott egy tizenéves barátjának: „Okos és érzékeny gyerekek voltunk, akik nem illettek bele az uralkodó szubkultúrába, akiket szigorúan megfenyítettek javíthatatlan csökönyösségükért.” Aztán szerzett egy modemet 1987-ben, és bár internet még nem volt, de valamiféle hálózatok már igen, ő pedig hekkerként hálózatokat (állami szervekét is) tört fel, s részt vett a hekkerkultúra korai megalapozásában.

Tizennyolc évesen együtt élt egy lánnyal, gyermekük volt, közben Julian folytatta a hekkerkedést, és egyre inkább a hatóságok látókörébe került, idővel alig aludt és evett, félt a letartóztatástól, folyton attól rettegett, hogy fegyveres rendőrök rajtaütnek az éjszaka közepén. Tizenkilenc évesen ez meg is történt vele, letartóztatták. Harmincegyrendbeli számítógépes betöréssel és más egyéb bűncselekményekkel vádolták, és ezekért akár tíz évet is lehetett volna kapni (Assange depressziós is lett ebben az időben), de a bíró végül csak kisösszegű kártérítésre büntette.

Későbbi pereskedéseiben megismerte "az állam embereket megnyomorító bürokráciáját". Utána csak lézengett: bemotorozta Vietnamot, informatikai tanácsadóként dolgozott, majd fizikát tanult a melbourne-i egyetemen. Ekkoriban alakította ki filozófiáját, mely szerint az emberiség meghatározó küzdelme az, amelyik az egyén és az intézmények között zajlik. Kafkához, Köstlerhez és Szolzsenyicinhez hasonlóan hitte, hogy az intézményes hierarchiák megrontják az igazságot, a kreativitást, a szeretetet és együttérzést, és eltorzítják az emberi szellemet. Ezt poltikiai kiáltványba is foglalta „A kormányzás mint összeesküvés” címmel, amely szerint a tisztségviselők - mint egy összeesküvés részesei - a titkossággal a lakosság hátrányára dolgoznak, és a rezsim belső információs csatornáinak elvágása felszámolja az összeesküvést magát, vagyis a szivárogtatás az információs hadviselés eszköze.

Innentől számítva pedig már a Wikileaks oldalának megteremtése a következő legfontosabb esemény. Azóta hősünk az összeesküvéses témákat boncolgató tévéműsor készítésébe is belevágott, a Hezbollah vezetőjével készült interjúja újfent meghozta számára a médiafigyelmet.

Assange életrajza a szerző belegyezése nélkül tavaly jelent meg. Házi őrizete alatt is attól rettegett, hogy meg akarják ölni. A nemi erőszak vádjáról pedig csak annyit, hogy az ilyen típusú, valamelyest különleges emberek, mint Assange is, saját öntörvényűségük miatt vonzzák az ilyen vádakat, mert vagy maguk tesznek érte, vagy másokat hoznak kellemetlen, visszavágást előrejelző helyetbe.

(Folytatjuk.)

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

8 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr604625397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.04. 13:03:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armitage 2012.07.03. 21:55:00

"cheapeket keresett"

Olcsókat keresni mókás, de jó lesz az "cheatek"-nek is :)

tábormegsemmisítő 2012.07.03. 22:05:27

Ez a fickó egymagában hitelteleníteni tudta a nagy gonddal felépített mesepolitikát, amit mi magyarok a saját bőrünkön tapasztalunk. Meg is kapja majd érte a menedékjogot Guantanamón a világszabadság patrónusaitól

Pene 2012.07.03. 22:10:21

Javaslom elolvasásra a témában például Daniel Domscheit-Berg, WikiLeaks - A leleplezés - Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát? c. könyvet (de nyugodtan többet is, hogy minden oldalról legyen információ), és akkor a feleslegesen hatásvadász elemktől, a hibás következtetésektől, illetve a teljesen rossz információktól meg lehet kímélni a blog olvasóit.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.07.03. 22:26:51

@Pene: Nyilván én sem tudok mindent elolvasni, de ha már Te felismerted a hibákat, és van időd, akkor légyszi írd be ide a hatásvadász elemek, hibás következtetések és rossz információk korrekcióit. Köszönöm!
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása