Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2012. augusztus 02. 11:30 - politologus

Cigányvajdákat az Országgyűlésbe?

Pártot alapítanának a cigányvajdák, és képviselőket juttatnának az országgyűlésbe - erről tudósított egy Index-videó a néhány napja tartott országos vajdatalálkozóról. A cigányság politikai képviseletében ez újdonságnak hangzik. De újdonság sajnos az is, hogy egyáltalán valami politikai mozgolódás látszik. Az eddig állóvizet és a téma hanyagolását jól jelzi, hogy a Politikatudományi Szemlében az elmúlt tíz évben nem jelent meg cikk a cigányság politikai szerepéről, legfeljebb a másik oldalról, a szélsőségesek erősödéséről.

 

pártalapításról sokat nem érdemes beszélni. A cigányság korábbi pártjai nagyot buktak, és egyáltalán az etnikai jellegű pártok a szokásosnál problémásabbak. Persze, minden párt részérdek képviseletére alakul, de a hatalom teljességére törekszik, például egy zöld párt képviselője nem csak zöld ügyekben szavazhat. Ahogy egy kereszténydemokrata pártra nem csak keresztények szavaznak, úgy egy roma párt befuttatásához sem elegendő csak a romák szavazata. A határon túli magyarok képviseleténél is tudomásul kell venni, hogy pártjaikra a többségi lakosság is szavazhat, amint a magyarok is a nem-etnikai pártokra, és egy pártnak nem elég "nemzeti(ségi)nek" lennie, az ügyek széles skáláján kell állást foglalnia és megoldást javasolnia.

A helyzet az, hogy nálunk nemhogy az etnikai, hanem a kis és az új pártok esélyei sem rózsásak, és a cigányságtól is ugyan ki várhatná el, hogy inkább egy gyenge pártra szavazzon, mint egy nagy és erős néppártra?

A dologban a vajdaság intézményének újrateremtődése az érdekes. Az OCÖ és Kolompár Orbán zűrös ügyei, meg Farkas Flórián politikai karrierje feléleszti azt a gondolatot, hogy a cigányság korábbi képviselete és politikai elitje nem volt az igazi, ami a többségi társadalom politikában való csalódottságára is rímel. Kállai Csaba országos fővajda (ilyen poszt sokáig nem is volt) hat éve járja az országot, vajdákat nevez ki, szerepel, nyilatkozik, és az eddigi önkormányzati rendszert és "díszcigányait" bírálja. Ha ez bejön neki, és az a bizonyos több mint 300 ezer aláírás a vajdaság intézményének támogatásáról jó ajánlólevél, akkor ahogy a többségi társadalom ízlésében, itt is következhet egy "plebejus fordulat".

Az alulról jövő kezdeményezés sokak szerint örömteli. Zolnay János szociológus-oktatáskutató véleménye más, a vajdarendszer létezését nem mutatják ki a kutatások, az újonnan feltűnő vajdák szerinte jobb esetben jószándékú bohócok, a vajdaság intézménye pedig nem cigány hagyomány, mert valójában a többségi nemzet hozta létre azt a cigányság kezelésére.

A dolog akkor válik keményebbé, amikor Kállaiék a vajdarendszer intézményének állami jogrendszerbe való beépítését szorgalmazzák. Ebben két törekvés érződik: a rendszer törvényesítésének igénye, valamint egyfajta végrehajtó hatalom megszerzése. Picit részletesebben:

1.) A vajdarendszer "államiasítása" egyszerre legalizáló és legitimáló hatású. Ha ez elmarad, akkor a rendszer végképp csak a cigányok ügye, a többségi társadalom szélsőségesebben gondolkodó része számára pedig a cigányság elkülönülésének, másságának bizonyítéka lesz. Tegyük fel, hogy a vajdarendszer az állam nélkül is komolyan megerősödik. Ekkor a legszélsőségesebb elemek államellenességet kiálthatnak és "cigányterrorról" beszélhetnek egyes atrocitásoknál (amelynek kiprovokálásában részük is lehet), és lebegtethetik majd a közel-keleti viszonyokat, ahol az államnak versengenie kell a hatalomért más szervezetekkel.
Az új vajdaelitnek ugyancsak szüksége van a legitimációra, valamilyen állami elismerő aktus az ő ingatag pozíciójukat is megerősíti.

2.) A vajdarendszer akkor lenne igazi politikai tényező, ha valamiről dönthetne, és döntéseit végrehajtás kísérhetné. Ne tessék nagyra gondolni, hatósági szerepre vagy bármi másra, egyfajta végrehajtás az is, ha az állam bizonyos pénzek fölötti diszponálást biztosít számukra. Ez több, mint az egyszerű képviselet és hagyományos formája, az érdekkijárás, ebben a tekintetben elmozdulás a korábbi cigány önkormányzat működése felé.
A kezdeményezők motivációi között az igazi, cselekvésre jogosító hatalom iránti vágy mellett ott lehet a már említett csalódás a képviseleti intézményrendszerben.

A célra egyesület létrehozását tervezik, és véleményem szerint ez a lényegi aktus, a többi idővel és szervező munkával jöhet meg. Ha már elég kiterjedt lesz az egyesület tevékenysége és lesznek szakemberei, folyamatosan nyerhet pályázatokat, elindulhat egyfajta kartellesedési folyamat, vagyis "beépülhet az államba". Ha nemcsak több százezer támogatója, hanem hasonló méretű tagsága is lesz, kerülhet olyan pozícióba, ami az állam számára is megkerülhetetlen tényezővé teszi, egyesületként "építhet" és szolgáltathat, hozzá kötődő alapítványok révén pénzt oszthat, ernyőszervezete lehet több romaszervezetnek és így tovább. Vagy, ugyanezzel a támogatással a háta mögött tényleg indulhat választásokon szervezetként, vagy legalábbis támogathat jelölteket.
Ekkor persze a jelenlegi vezetők örök helye sem biztos, "az őseim is vajdák voltak" már nem elegendő háttér egy jogrendszerbe ágyazottan működő és gazdálkodó szervezetnél betöltött pozícióhoz, legfeljebb jó alap a kezdéshez.

A többségi társadalomnak vagy inkább az egész magyar politikai közösségnek szóló üzenet, hogy nem szabad tovább hagyni a képviselet értéktelenedését, kell hogy legyen még benne tartalék. A kétharmad is jött, és egyből és szinte kizárólag csak végrehajt. Nem véletlen, hogy éppen a képviselet köréhez tartozó érdekvédelmi szervezetek lettek a Fidesz-kormányzat leghangosabb ellenzéke. A kétharmad megteremtése nagy döfés volt a képviseletbe, mert a képviselet dolga a különbségeket felmutatni, és ha minden és mindenki egy színben van képviselve, akkor semmi és senki sincsen képviselve.
Orbán Viktor ezen megoldás melletti érvelésétől volt hangos a sajtó a múlt héten. Talán ideje lenne neki is belátnia, hogy az egyirányosodás és az egy akólba kényszeredés még nem együttműködés, és a Nemzeti Együttműködés Rendszere a nemzeti együttműködés egyik gátja.

Nagyon is elképzelhető, hogy a civil irányból lehet újraindítani a cigányság képviseletét: először a civil erősödés, s csak abból kinőve a valódi önkormányzat. Ez vonatkozhat a régi nagy romaszervezetekre is. Újra csak azt tudom mondani, hogy a magyar demokrácia fejlődésének fő kerékkötője a civil szerveződés és közösségi tevékenység tragikusan alacsony mértéke, és ebből kifolyólag a képviseleti és együttműködési kultúra gyengesége.

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

48 komment
· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr174691956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.02. 16:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A házi nácipálinka receptje 2012.08.02. 14:41:07

Egyszerű, olcsó, az alapanyagok minden nemzetállam háztartásában megtalálhatók. A recept a boldog békeidőkből származik, egyenesen a dédi vaníliaillatú konyhájából, ám kis találékonysággal ma is használható. Nem kell hozzá más, mint egy csipetnyi kilát...

Trackback: Hullanak, mint a legyek a magyar pártok 2012.08.02. 14:37:44

117 pártot fogyasztottunk el az 1990-es országgyűlési választások óta. Közülük csak öt pártnak sikerült a jelöltállítás minden egyes – vagyis összesen hat – országgyűlési választás alkalmával. Kisgazdákat próbált mozgósítani 20 párt, nevébe...

Trackback: Besokallt az MSZP fővárosi elnöke a kamu nagykoalíciózás miatt 2012.08.02. 14:36:30

Azt kéri a nyilatkozatát tudatosan félreértő és félremagyarázó blogíróktól, hogy ne dőljenek be a címszerkesztő újságírók trükközésének és saját rövid távú politikai érdekeik helyett inkább az ország jövőjére gondoljanak. Igen, szándékosan fogalmaztam ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nookedli 2012.08.02. 13:57:54

Na persze! Utána meg kacsalábon forgó palotát minden romának a dolgozók adójából! :) Ne röhögtessenek már! Melyiknek van diplomája? Mert anélkül sem engedném be őket.

2012.08.02. 14:00:21

Ha egyesek szerint a bűnnek nincs színe, akkor másnak se legyen. Nem kellenek se cigány pártok, se cigány önkormányzat.

Kelly és a szexi dög 2012.08.02. 14:01:41

Aki nem cigány, az is beléphet az egyesületbe?

Mindfield 2012.08.02. 14:02:51

@nookedli: "Melyiknek van diplomája? "

Magyarországon bármely felnőtt választó és választható.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.08.02. 14:07:20

Képviselőnek lenni nagyon raj! Ömlik a lovetta, védve van a törvény ellen... csak aki hülye, az nem akar képviselő lenni.

Karipapa01 2012.08.02. 14:15:47

És akkor a "cigánypárt" nem lenne rasszista párt? Vagy az nem az? Hogy is van ez?

khmm... 2012.08.02. 14:19:06

Egy nepotista módon működő "intézményrendszer" nem kompatibilis az európai demokráciákkal, és soha nem is lesz az.

Kabarészínész 2012.08.02. 14:21:39

a cigányok közt még nagyobb a széthúzás, mint a magyarok közt, maximum amit mi látunk, hogy 20-50 fő letarol valakit, az egy család összefogása.
Kállai Csaba a legnagyobb díszcigány, akár a megjelenése abban a videóban, de jól írtad ez a poszt, hogy fővajda sokáig nem is létezett és MOST SEM létezik. Ugyanis ez a díszcigány magát nevezte ki annak, és mivel a bűnözésből (a siófokon vonuló 100 fős cigánybanda - a behajtási pénzek végetti erőfitoktatás - legelején vonul Kállai Csaba) létrejött vastag pénztárcájával megvette a kisebb cigókat magának, ezért ezt a látszatot próbálja FELÉNK magyarok felé kommunikálni. De őt senki, egy rendes vajda sem ismeri el, mégcsak sima vajdának sem. Az öregek meg bőven kiröhögik. Úgyhogy ez egy órisi vicc, egy oláh és beás család között összefogás max. a magyarok ellenei háborúban lesz, de közvetlen a kiirtásunk után egymásnak is esnének. Politikai színtéren 0,1% szavazatot kapnának. Talán. Szted hány cigány megy el regisztrálni magát szavazásra, hogy minden azonnali ellenszolgáltatás nélkül önérdekből szavazzon? Senki.

átlátó 2012.08.02. 14:22:27

Nagyjából a vitaindító kérdések már elhangzottak, én csak annyit akarok mondani, hogy a Toncsi - ezúttal is üdvözöllek innen a beksztédzsből virágszálam, mint a De Ja Vu énektrió fronténekesnőjét, szóval a Toncsika vezette tanácskozás prominenseit végignézve bizony sokat röhögtem... a formákon is, meg a tartalmakon is.
Jut eszembe... ez díszdikhesz, nem ez volt annak az ominózus siófoki erődemonstrációnak a fölvezető lelkipásztora?

Parajpuding 2012.08.02. 14:24:02

A felénél eluntam a rizsát, ami amúgy is egy olyan "érdekes" dolog köré épül, mint egy ifaplató.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.08.02. 14:26:31

@Kelly és a szexi dög: Jó is hogy írod, úgyhogy javítanom kell a szövegen: az egyesület megalapítása terv volt pár éve, a sorsáról nem találtam semmit, a Kállai-féle alapítvány pedig ez: vajdakaromakert.mindenkilapja.hu/#/html/22694381/render/az-alapitvanyrol

lavór 2012.08.02. 14:26:57

@nookedli:

Nem kell diploma a miniszterséghez, még miniszterelnök is lehet valaki 8 általánossal.
Egyébként sem lenne nagyobb bohóckodás, mint ami most van. Szerintem simán készülnek a jövőre.

svega 2012.08.02. 14:31:51

Egy cigány a saját életét nem képes előrelátóan megszervezni, mit tesz akkor majd itt?
Szerintem engedni kell, nagyot buknak majd. Mint a nekik épített kultúrházzal, amit elbontottak és hazaloptak. Röhej.

Void Bunkoid 2012.08.02. 14:31:54

Szerintem alapíthassanak pártot a Sithek is. Igaz, soha az életben nem lenne belőlük parlamenti párt, lévén hogy összesen ketten vannak, de a hatalmuk úgyis végtelen :)

GONOSZ 2012.08.02. 14:33:06

az egész vajda-ság egy nagy rászedés. a Rostás-Farkasék találták ki, hogy a tehetős cigányokat lehúzzák.
Nincs olyan vajda akit ma Magyarországon a saját környezete vajdaként ismer el.
Ellenben van néhány rászedett fémkereskedő, aki meztelenül tetszeleg. Buta kis, kisebbségi társasjáték, inkább szomorú,sztori.

Kabarészínész 2012.08.02. 14:41:04

www.youtube.com/watch?v=jprLvrlV-40

A siófoki 160 fős cigánybűnözői banda élén ki áll, az látszik 2:11-től, de az elején is.
Úgyhogy feltehetjük úgy is a kérdést: cigánybűnözőket a politikusbűnözők mellé? halmozható a fogalom: cigánypolitikusbűnöző.

nookedli 2012.08.02. 14:43:53

@lavór: @Mindfield: Ezt tudom, de én nem engednék oda olyat, akinek nincsen diplomája(az lenne a legjobb, ha olyan diplomája lenne, ami az államháztartással kapcsolatos) és nem ért hozzá. Megjegyzem, politikusok nélkül is ellennénk. Többe kerül őket eltartani, mint a nyugdíjasok nyugdíját kifizetni az egész országban.

Kabarészínész 2012.08.02. 14:46:37

amúgy is mit bohóckodunk. ez az etnikai konfliktus csak vérrel lesz megoldható.... egyik végén a jobbikos skinek, a másik végén a magyar-vért ivó cigányasszonyoktól kezdve-halál a magyarokra botokig. és ezek a táborok csak egyre nőnek, nem csökkennek, úgyhogy más megoldás nem lesz. a kérdés csak, hogy ki marad a végén...

lavór 2012.08.02. 14:51:51

Egyébként a cigányok helyében már rég megléptem volna a pártalapítást. De még kisebb az összetartás náluk, mint a magyarok közt. De azért a rettegők új lehetőséget kapnának egy hivatalos roma párt megalakulása esetén.

sírjatok 2012.08.02. 14:57:16

@Kabarészínész: Na valaki csak belinkelte

Erre kattintsatok, ott a vajda, jön igasságot szógátatni:

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=jprLvrlV-40#t=130s

tokomtelevan 2012.08.02. 14:59:35

Van már a parlamentben vajda, kedves vezérünk viktor

Unionist_ (törölt) 2012.08.02. 15:01:19

már az első posztodat olvasva is világos volt, hogy te egy politológiát tanult hülye vagy. aki ellent akar mondani, de csak a pártiskolában (politológia tanszéken) tanult közhelyeket tudja.

Kalmár 2012.08.02. 15:01:20

@lavór: Volt már több ilyen párt is. El is indultak a választásokon, de nagyjából senki nem szavazott rájuk.
A cigányok is a szokásos nagypolitikai hullámokat követik. Vagy azt aki jobban tejel. Persze vicces volt látni, ahogy tömik a sört és a virslit a szoci majálison majd egy hét múlva falták a sült malacot a Fideszes disznó ölésen.
Vajon kikre szavaztak?
Ki tudja.
Remélem ez az új regisztrációs rendszer megszűri kissé a szavazókat. Nekem a jobbik iskolai megkötése is tetszene, ha nem tudnám, hogy sok nyugdíjas nem végzett 8 elemit a háború alatt, de tisztességes dolgos élet van mögöttük.

Scagnetti 2012.08.02. 15:37:59

@nookedli: Diploma nélkül nem férne el Plagi Bá vagy Szakdolgozattolvaj Feri mellett?

Netuddki. 2012.08.02. 15:39:50

Cigányvajdát a parlamentbe??? MINEK TÖBBET? Már van 1...

derfy 2012.08.02. 15:44:58

rákos parasztok!segííííííííííjt!

béci79 2012.08.02. 15:57:27

Ők látják azt,amit a liberális agyhalottak tagadnak,hogy 10-20 év múlva,ilyen fokú cigánytenyésztés és pozitív diszkrimináció mellett bizony majdhogynem ők lesznek a többség.Erre készülnek,az ő pillanatnyi haszonszerzéstől vezérelt szempontjaikat tekintve ez jogos...Na akkor aztán annyi nekünk,de magyarföldnek is,hisz nem lesz ki megtermelje az elmulatoznivalójukat és egyre kevesebben lesznek,akiket ki lehet rabolni.Akkor majd egymásnak esnek,meg ezeket a kövér pöffeszkedő pöcsköszörű vajdákat a saját cigányaik fogják kirabolni.

cellimega 2012.08.02. 16:02:57

Nem értek a témához, de lassan tényleg eljön az ideje a pártalapításnak. Most az össznépesség 7%-a roma. A választópolgárok körében ez nyilván kevesebb, de nem lehet már messze az 5%-tól, a parlamenti küszöbtől.
Az újszülöttek 20%-a roma most; az idő nekik dolgozik.

flippant 2012.08.02. 16:07:10

Majd a büdös orsós az ellopott magánnyugdíjunkból támogatni fogja ezeket.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.08.02. 16:10:04

>egy kereszténydemokrata pártra nem csak keresztények szavaznak

Inkabb a keresztenyek sem csak a keresztenydemokrata partra szavaznak.

egeybkent a magyar insztanszra senki nem szavaz, de nem keresztenyek aztan tenyleg nem.

Démonmac1 2012.08.02. 16:11:03

Az összefogás nem sikerül romák között sem, pedig volt már nem is egy próbálkozás.
családi és érdekellentétek (nem tudnak felülkerekedni régi "sérelmeken")

sírjatok 2012.08.02. 16:15:04

@esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel:
ja ez nekem is szúrta a szemem, ki a fene szavazna egy keresztény pártra ha nem túlnyomó részt keresztények?

Gyárfás 2012.08.02. 16:17:58

Bentlakásos iskolák kellenek ösztöndíjprogrammal.hogy kiszakítsák abbol a közegből a cigány gyerekeket ahol elvesznek. Nem parádé...

bagir 2012.08.02. 16:20:50

Szeged, Mars tér 13sz. alatt nagyon szép műemléki jellegű vendéglátásban, elszállásolásban profi intézményben a helye az összes vajda minősítésű cigánynak. Övéik között érezhetik magukat, mert a Csillagbörtön lakói nagyrészt cigányok. Rasszista éle sincs a helynek, mert kisebbségi fehérek/rablók, gyilkosok/is képviseltetik magukat.

kvadrillio 2012.08.02. 16:24:36

JAHH.....CSAK AKKOR ÚGY LEHÚZNÁK A TÍZKILÓS ARANY NYAKLÁNCAIKKAL AZ ORSZÁGGYŰLÉST, HOGY MEG KÉNE ERŐSÍTENI A TALAPZATOT...:o)

GlennMiller 2012.08.02. 16:44:36

A cigányoknak áll a zászló!
Legalább is én ezt így látom, mint külhonból idetelepedett magyar.
Dettó ugyanaz e helyzet Magyarországon, mint 50 évvel ezelőtt a régi Jugóban. A koszovói albánok rendesen szaporodnak, így eljutottak odáig, hogy manapság önálló államuk van.
Idő kérdése, hogy ugyanez történjen Magyarországon is.
Nekünk magyaroknak valahogy nem működik olyan jól az a bizonyos szerszám.
Más nép szerszámjával leszünk megverve, lásd a szerbeket!

Advanced Flight 2012.08.02. 17:26:36

@GlennMiller: azért van egy nagy különbség. A koszovói albánok muzulmánok. Az nagy integratív erő, az iszlám.
A magyar dzsipók egy focicsapatot nem tudnának összehozni, nemhogy egy saját országot!
Értelmiségük nincs, aki mégis, az már rég kint röhög Brüsszelben, ahol nem érzi fajtársai bűzét.

gaston 2012.08.02. 17:33:08

Az a baj a cigányokkal, hogy egymást jobban utálják, mint ahogy a magyarok utálják őket. Óriási a széthúzás, a gyűlölet közöttük. Nem lenne sikeres a pártjuk!

andras72 2012.08.02. 18:05:17

a videóban az az ember gyakorlatilag kimondja hogy ha nem kapnak munkát, akkor jogos hogy lopnak

gyakorlatilag üzent a népének...

nem, nem vagyok náci. de szélsőliberális se

Achilles 2012.08.02. 18:40:28

Nagyszerű ötlet! Van itt egy másik is:

Legyen Magyarország az Amerikai Egyesült Államok 51. tagállama!

www.facebook.com/Magyarorszag51

Nyomj egy like-ot!

GlennMiller 2012.08.02. 18:42:52

@Advanced Flight: Értékelem a válaszodat,de ...
Ugyanígy annak idején a szerbek is lebecsülték az úgymond toprongyos koszovói albánokat.
Ugyanígy mondták (jó nagy mellénnyel), hogy azok semmire sem képesek.
Nos, mivel ott is éltem, itt is, én éppenséggel nagy hasonlatosságot látok az albánok és a cigányok között, mintha ugyanaz a nép lenne.
A cigányok összetartásáról: úgy látom, jobban tartják össze magukat, mint mi magyarok.
Na jó, ez az én magánvéleményem.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.08.02. 19:49:24

@sírjatok: Nem keresztény pártokról volt szó, hanem kereszténydemokratáról. Nem mindenhol olyan a kereszténydemokrata párt, mint nálunk. Európa számos országában egy a középtől picit jobbra elhelyezkedő szavazó már választhatja őket, pláne, ha nincs konzervatív párt.

Advanced Flight 2012.08.03. 00:24:48

@GlennMiller: csak már látnám, ahogy a cigányok el akarnak tőlünk szakadni!
De ez valamiért meg sem fordul a fejükben :-)

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.08.03. 05:40:20

Ezt tudja meg a Farkas Flórián, rögtön elintézi Orbánnál, hogy valami úton-módon megakadályozza a pártalapítást. Ki kell lőni a konkurenciát, nehogy mások nyúlják le a nagy roma stratégia pénzeket...

Kabarészínész 2012.08.03. 08:46:59

@cellimega: majdnem. jelenleg a 8 éven aluli lakosság fele roma. Az élveszületettek kb. 60%-a roma. (voltál már mostanában szülészeten? érdemes benézni...) 2030-ra az aktív korú (munkaképes) lakosság több mint fele lesz roma. Ezért örülök, hogy kaptam egy százast a nyugdíjamból az államosításnak köszönhetően, mert enélkül még ennyit se kaptam volna. 30 év múlva ugyan milyen nyugdíjra számíthatnék? ki termeli ki? márha megélném egyrészt azt a kort, másrészt az addig kitörő háborút, vagy fosztogatást. röhej.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása