Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért

2013. június 21. 20:08 - politologus

A fejsérült Országgyűlés

A pénteki parlamenti botrány nem volt előzmény nélkül való, elemeit láttuk már korábbi években, és ettől az ellenzéktől is. Valami készült is már.

Kemény értékelések jönnek majd az ilyen akciókról, ennek szeretnék picit és röviden elébe menni.

Ne higgyük el, hogy a hasonló akciók nem méltóak a parlamenthez! Senkinek nem esett baja, még meg is volt a szavazás, a távozó képviselőknek nem kellett félniük - nem úgy, mint mondjuk az előző ciklusban néhányszor.

Ne higgyük el, hogy ez komolyan árt az ország tekintélyének! Ilyet láttak már sok helyütt, ennél durvábbat is, és ugyan nehéz elhinni, de a mi Országgyűlésünk a külsőségeket tekintve elég civilizált volt és maradt is.

Ne higgyük el, hogy a képviselőknek csak törvény- és szmsz-bújó aktakukacoknak kell lenniük, és nem akciózhatnak néha. Na persze ha gyűlöletet gerjesztenek az utcán, atrocitások élére állnak, az utca kedvéért árulják el a parlamenti politizálást, az más. Erről azonban szó sem volt a mostani esetben.

Nem olyan rossz, hogy épp egy ilyen országban mozogni látjuk a politikát és a politikusokat. Hogy van egy kis aktívum! Hogy egy ügynek így nagyobb nyilvánossága lehet! Hogy közpolitikai ügy kerül ekkora reflektorfénybe!

Összességében: időnként ennyinek bele kell férnie. Nagyon időnként, és nem a választási kampány kedvéért. Bár sokan velem pont ellenkezőleg gondolják: számomra az egészből a Jobbik-molinó szövege, a hazárulózás elítélendő, ez valahogy nem kenyerem. De ezen is túl lehet lépni. Meg szeretni sem kell - pláne a törvénytelen akciókért és botrányokozásért - a Jobbikot és az LMP-t, vagy utálni a Fideszt meg mondjuk Kövért, és általában az ilyen vagy olyan típusú politizálást. Csupán: türelmesnek kell lenni velük szemben. Csendben jegyzem meg: a Fidesz-féle parlamenti henger(malom) sem gusztusos, de kapott rengeteg türelmet.

Egy analógia a parlamenti botrányra: Furcsa, mert elsőre nem feltételezné az ember, de amikor több országban a biciklisek számára bevezették a kötelező sisakhasználatot, azonnal megugrott a fejsérültek száma. Miért is? Mert a korábbiakban azok meghaltak, míg sisakkal csak fejsérültek lettek! Lehet, hogy a mi parlamentünk időnkénti balesetei és fejsérülései épp a túlélésnek a jele...

Itt és most az igazi botrány az ígéretszegés: a kormánypárt nem azt képviseli földügyekben, mint amit ígért ellenzékben éveken át, sőt, előző kormányzati ciklusában kizárólagos útként kezelt. Ettől még Ángyánnal sem kell feltétlenül egyetérteni, mert az sem biztos, hogy a családi gazdaságokra építő, azokat kedvező helyzetbe hozó mezőgazdaság az egyetlen jó alternatíva. Csakhogy a nagy osztogató hatalom megszerzéséig ez volt a Fidesz-mantra, és a nagy párt amint volt is, lehetett volna ennek a pártja továbbra is.

Ez hát a folyamatos kérdés: hogy annyi ügy- és elv-lepasszolás után ez a párt: mié? És végül is: kié?

Ha egyetértesz vagy vitatkoznál, lájkold és kövesd a Politológusblogot!
follow us in feedly

8 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politologus.blog.hu/api/trackback/id/tr235372679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kilövési engedély Ángyánra: "Simicska lapjától ugyan mit lehet várni" 2013.06.24. 22:22:04

Ángyán üzenete Fazekas Sándor miniszternek: "2005-ben amikor én három héten keresztül a gazdákkal tüntettem az MSZP-SZDSZ kormány ellen, akkor Ő Karcagon lapított, én pedig a bőrömet vittem a vásárra. Az, aki nem tudja megkülönböztetni a kommunista ren...

Trackback: Fazekas a saját földtörvényét sem ismeri: de azért botrányosan áttolták a Parlamenten - videók 2013.06.24. 15:32:38

Kellett két nap pihenő számomra, amíg felértem ésszel, hogy mi is történt pénteken a Parlamentben. Fidesz = MSZ(M)P = KDNP = Jobbik. Annyit értek el a földtörvénnyel, hogy lehullt a lepel az összes pártról. (Egyébként az LMP-ről is, csak rólunk nem eze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.06.22. 09:48:20

Béna a stílusod. Mi az, hogy "aktívum"? A dolgot magyarul akciónak nevezik.

A hasonlatod sem működik.

politologus · http://politologus.blog.hu 2013.06.22. 13:54:25

@rabelais: Most nem volt idő stilizálni, órákig gyúrni a szöveget. Sajnálom, ha csalódást okoztam, remélem, a lényeg azért átjött.

Steve123 2013.06.22. 19:00:33

kerdezzbatran.blog.hu/2013/06/22/a_magyar_fold_nem_elado_132

A földkérdésnek vannak elgondolkodtató oldalai is. A parlamenti ripacskodás viszont szomorú volt. Azért mert ezzel lehet megfogni az embereket.

Jolka40 2013.06.22. 19:27:17

@Steve123: Sajnos így van. Az okos szó, az érvelés semmit sem ér. Elsuhan a fülek mellett. De ez aztán igen! Hazaárulók! Takarodjanak! Hogy miért, azt már nem fejtjük ki, minek? Ez így ütős!
Szégyenlem magam miattuk, akárkik is. Lenézik az embereket.

Csii 2013.06.22. 19:40:10

@Jolka40: Szerintem ti nagyon butácskák vagytok, ha nem veszitek észre, mit mond Ángyán, aki nem egy kisdobos Novák meg 64 vármegyés bohóc, hanem egy valódi, igazi szakember.
Hány hónapja magyarázza, mi a gáz? Mit kell ezen még magyarázni neked te szegény? Ha nem fogod föl, akkor ne foglalkozz a politikával, eredj sorozatot nézni a tévé elé. Az való neked. Ostoba...

Mr. Waszabi 2013.06.22. 20:00:57

A szeme kisülhet nyugodtan annak,aki a fideszt szájára veszi imáiban. Ha másért nem, hát mert hülyének lenni jog, de a társadalom számára igen hátrányos. Ez lkátszoik meg mára. Nem annak kell hát elgondolkodnia a történéseken, aki felszólalt eddig is a fidesz borzalmai ellen,hanem aki bután szerette volna hinni, hogy az az irány kedvező a magyar nemzetnek. Aki meg mások torkán i sle akarta ezt nyomni, annak meg még inkább el kell gondolkodnia saját butaságán.
Merthogy káros volt csupán, nem több, nem jobb, az egyértelmű. Akár erkölcsi, akár gazdasági értelemben.
Hülyének lenni jog, ám nem kötelező. Sokan visszaélnek még is e joggal.
Politikai Innováció - Politológusblog a más minőségekért
süti beállítások módosítása